Connect with us

COMUNICATE DE PRESĂ

Andreea Paul (INACO): Numărul roboților industriali va crește cu 15% anual, iar în servicii cu 20-25% pe an, până în 2020. Probleme și soluții

Published

on

Roboții părăsesc laboratoarele de proiectare pentru a lucra alături și împreună cu oamenii. Capacitatea omului de a comunica cu mașinile devine esențială prin alfabetizare digitală și tehnologică. Agricultura, logistica, domeniul medical și industria sunt domeniile cele mai expuse robotizării. 

De ce readucem în dezbaterea publică aceste realități? 5 argumente, probleme și soluții:

 1. Pentru că echipa României de liceeni a câștigat locul 1 în lume și 5 medalii de aur la Olimpiada Internațională de Robotică First Global din Mexic (august 2018). INACO cheamă Ministerul Educației, Cercetării și al Economiei să propună urgent și de comun acord cu beneficiarii și cu societatea civilă un program românesc special dedicat dezvoltării acestor performanțe de excepție în școala, cercetarea și economia reală, cu finanțare publică. În paralel, susținem crearea cluburilor de robotică în fiecare școală primară, gimnazială și liceală, cu finanțare publică clar asumată. Totodată, în 10 noiembrie 2018, INACO va organiza “Forumul Olimpicilor Români premiați la Olimpiadele Internaționale”, în parteneriat cu Ministerul Educației și cu Crowne Plaza Hotel pentru a le asculta olimpicilor propriile lor propuneri.
 2. Pentru că, în industrie, avem doar 15 roboți la zece mii de angajați în România, față de media europeană de 8 ori mai mare sau față de media mondială de 74 de roboți industriali la 10.000 de angajați, în 2016, ne arată Federația Internațională de Robotică. Suntem departe de top 10 țări ale lumii, deși avem talente umane de excepție: Coreea de Sud (631), Singapore (488), Germania (309), Japonia (303), Suedia (223), Danemarca (211), SUA (189), Italia (185), Belgia (184) și Taiwan (177). În Austria sunt 144 de roboți industriali la zece mii de angajați, în Slovenia – 137, în Slovacia – 135, în Cehia – 101, Ungaria – 57, Polonia – 32. Media UE este de 118 roboți la 10.000 angajați. Teama de roboții super-inteligenți care ar putea controla oamenii este contrabalansată de propuneri precum impozitarea roboților sau de aplicarea principiului “un robot să nu poată produce alți roboți”. A sosit timpul ca Parlamentul României să dezbată serios aceste realități.
 3. Până în 2020, numărul de roboți industriali va crește cu 15% pe an, iar cel al roboților neindustriali – agricoli, medicali sau personali – cu 20-25%, arată indicatorii globali ai Federației Internaționale de Robotică. În servicii sunt estimați peste 50 de milioane de roboți activi în 2020, iar în industrie peste 3 milioane. Prețul roboților a scăzut la jumătate în perioada 2010-2016 și menținerea acestui trend ar permite și IMM-urilor adoptarea roboților, conform estimărilor Barclays Investment Bank. Dezintegrarea marilor fabrici în unități mici și versatile, opțiunea închirierii roboților etc. vor dezvolta noi oportunități pentru sectorul IMM-urilor, care pot fi cu ușurință stabilite în apropierea cererii efective pentru produse. Echipamentul de fabricație va fi modular, de mărimea unui container, fiecare modul conținând diverse părți ale echipamentului ce pot fi interconectate, roboți de asamblare și echipamente de testare. Întârzierile în aprovizionare se vor diminua. Întregul sistem de planificare a producției, logistica, transporturile, se resetează.
 4. Pentru că productivitatea muncii crește în fabricile robotizate de circa 10 ori față de platformele industriale neautomatizate. În sănătate, roboții fac analizele probelor, verifică dacă pacienții și-au luat corect medicația sau asistă personalul medical, sunt tot mai activi în chirurgie. În agricultură, tot mai multi roboți culeg cireșe, căpșuni, fructe și legume în general. Automatizarea permite companiilor și țărilor lumii să rămână sau să devină competitive.Creșterea productivității muncii stă la baza creșterii PIB-ului, a valorii bunurilor și serviciilor produse într-o economie, a creșterii locurilor de muncă și a salariilor, pe scurt a calității vieții și bunăstării.
 5. Cu fiecare val al revoluțiilor tehnologice, au dispărut anumite meserii, unele s-au adaptat, au apărut altele, iar transformarea a creat din ce în ce mai multe locuri de muncă și bunăstare.65% din meseriile pe care copiii de astăzi le vor profesa în viitor încă nu există, susține compania de recrutare ManPower sau cercetările Forumului Economic Mondial. Compania Dell crede că procentul se ridică chiar la 85% până în anul 2030. Apar transformări mari în avantajele competitive ale unei companii, instituții, regiuni sau națiuni, la nivelul șanselor de a fi angajabil la nivel de individ. Alfabetizarea tehnologică devine un astfel de atu competitiv. INACO va publica în 10 septembrie a.c. “Ghidul Meseriilor Viitorului” și va organiza 13 worskshopuri creative cu liceenii Sectorului 3, respectiv 6 sesiuni de instruire cu părinții și profesorii lor, într-un proiect interactiv cu care am aplicat în competiția deschisă ONG-urilor de către Primăria Sectorului 3 anul acesta, proiect susținut prin co-finanțare privată de companiile SOCAR, Romatermit și Andan Electron. Detalii aici: https://inaco.ro/project/ghidul-meseriilor-viitorului/Propunem ca acest proiect pilot să devină program public la nivel național. Primăriile sau autoritățile publice centrale interesate sunt invitate să ne contacteze: office@inaco.ro.

INACO consideră că este necesară o mai strânsă colaborare între industrie, agricultură, instituțiile publice locale, educaționale și guvern pentru ca actuala și viitoarea forță de muncă să dobândească abilitățile necesare, competențele tehnologice și experiența practică cerute de noile meserii. La întrebarea cine va asigura finanțarea necesară s-ar putea prefigura un răspuns clar, ancorat în realitate și la viitorul meseriilor printr-un parteneriat public central – local – privat.

 

 

 

COMUNICATE DE PRESĂ

Infografic Monitorul Social: Media abandonului școlar timpuriu în România, cu 6% mai mare decât media europeană și departe de obiectivele asumate prin Strategia Europa 2020

Published

on

© European Union, 2020/Source: EC - Audiovisual Service

Monitorul Social, proiect al Friedrich-Ebert-Stiftung România, lansează un nou infografic părăsirea timpurie a școlii și rețeaua școlară deficitară, în care avertizează că una dintre cele mai mari probleme cu care se confrută România este părăsirea timpurie a școlii, adică numărul mare al persoanelor care nu își continuă studiile după finalizarea ciclului gimanzial inferior (cel mult clasa a VIII-a).

Media României (16,4%) este mult peste cea europeană (10,6%) și departe de ținta pe care ne-am asumat-o la începutul deceniului trecut, prin Agenda Europa 2020 – 11,3%.

“Când ne uităm însă la date în funcție de mediu de rezidență, observăm cât de inegal este sistemul de învățământ românesc: în vreme ce persoanele din orașele mari au o rată a parăsirii școlii de două ori mai mică decât media europeană (4,2% vs. 9,8%), persoanele din mediul rural au o rată de peste două ori mai mare decât media europeană (25,4% vs. 11%) și de șase ori mai mare decât cea a persoanelor din mediul urban (25,4% vs. 4,2%)”, informează FES România într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

© Infografic Monitorul Social

De ce renunță la școală după finalizarea celor opt clase atât de multe persoane din mediul rural, spre deosebire de cei din mediul urban? O parte din explicație este lipsa infrastructurii școlare: în rural nu există suficiente licee, astfel că cei care vor să continue să învețe după ce finalizează clasa a VIII-a trebuie să facă un efort suplimentar să meargă la un liceu din cel mai apropiat oraș.

Infrastructura școlară din mediul rural nu a mai fost dezvoltată de pe vremea când învățământul obligatoriu se limita la opt clase. Numărul elevilor care învață în mediul rural nu este cu mult diferit față de cel al celor care învață la oraș: anul acesta, din cei 172.531 de elevi înscriși la Evaluarea Națională (examen susținut la finalul clasei a VIII-a), 59% proveneau din mediul urban, iar 41% din mediul rural, diferența numerică fiind de aproape 32 mii de elevi.

Dacă ne uităm însă la infrastructura școlară, în mediul rural sunt de cinci ori mai puține licee decât în mediul urban (262 vs. 1297). Astfel, fără un transport public accesibil asigurat pentru toți elevii, costul poate deveni prea mare, în special pentru familiile din comunitățile marginalizate, ceea ce poate împinge foarte mulți elevi din mediul rural să abandoneze școala.

Continue Reading

COMUNICATE DE PRESĂ

Peste 200 de organizații europene, dintre care 46 din România, scrisoare deschisă către liderii europeni și naționali: Nu tăiați fondurile europene pentru societatea civilă

Published

on

© European Union, 2018

Peste 200 de organizații europene, dintre care 46 din România, au înaintat în aceste zile liderilor europeni și naționali un mesaj de profundă îngrijorare despre cum rolul societății civile nu este reflectat în bugetul planificat pentru Uniunea Europeană 2021-2027. Din România, mesajul a ajuns la Președinție, Guvern, precum și la toți reprezentanții noștri din Parlamentul European, informează în comunicat al Fundației pentru Dezvoltarea Societății Civile remis CaleaEuropeană.ro.

Scrisoarea apreciază cum deseori societatea civilă este lăudată drept un partener important al UE. Cu toate acestea, programul Rights and Values, așteptat ca un instrument flexibil care să permită organizațiilor din statele membre să continue să acționeze viguros pentru apărarea drepturilor fundamentale în fața abuzurilor de orice fel, a fost redus, conform documentului CE 2020/442. Scăderea propusă de Comisia Europeană este de peste 20% față de valoarea propusă tot de CE în 2018, și aceea oricum cu mult mai mică decât valoarea solicitată de Parlamentul European, și de societatea civilă din întreaga Europă.

Scrisoarea disponibilă AICI este inițiată de European Civic Forum, cu ajutorul Fundației pentru Dezvoltarea Societății Civile și a altor organizații naționale.

Anticipând următoarea ședință a Consiliului European programată pentru 19 iunie, le solicităm astfel autorităților susținerea activă pentru a rectifica ceea ce pare a fi o greșeală politică semnificativă, cu potențial de a afecta milioane de cetățeni europeni, precum și creșterea bugetului programului Rights and Values la nivelul solicitat prin votul Parlamentului European, acela de 1.83 miliarde EUR.

Lista semnatarilor din România se regăsește mai jos:

 1. Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile
 2. ActiveWatch
 3. Agenda 21
 4. Apador-CH
 5. Asociația Academia de Advocacy
 6. Asociația ACCEPT
 7. Asociația Divina Providența
 8. Asociația Ecopolis
 9. Asociația E-Romnja
 10. Asociația Eurolife
 11. Asociația Formare, Dezvoltare, Asistență FORDA
 12. Asociația Grup de Acțiune Locală Berceni
 13. Asociația Help Autism
 14. Asociația Human Catalyst
 15. Asociația pentru Relații Comunitare
 16. Asociația pentru Sprijinirea Pacienților cu Tuberculoză Multidrog Rezistență
 17. Asociația Pro Democrația
 18. Asociația Transcena
 19. Centrul de Resurse pentru participare publică – CeRe
 20. CENTRAS
 21. Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi
 22. Centrul FILIA
 23. Centrul pentru Inovare Publică
 24. Centrul pentru Resurse Civice
 25. Centrul Român pentru Politici Europene CRPE
 26. CIVICA
 27. Declic
 28. ECPI-Euroregional Center for Public Initiatives
 29. Europuls
 30. FECED Leul Albastru
 31. FONPC Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Copil
 32. FONSS
 33. Fundația Centrul Parteneriat pentru Egalitate
 34. Fundația Comunitară București
 35. Fundația Corona
 36. Fundația de Abilitare Speranța
 37. Fundația Inimă de Copil
 38. Fundația PACT – Parteneriat pentru Acțiune Comunitară și Transformare
 39. Fundația Tineri pentru Tineri
 40. Fundația Viață și Lumină
 41. Funky Citizens
 42. Opportunity Associates
 43. RO TSA Rețeaua Organizațiilor în Autism
 44. Romani CRISS
 45. Societatea Academică din România
 46. TERRA Milleniul III

Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (FDSC) este o organizație neguvernamentală, independentă, înființată în anul 1994, la inițiativa Comisiei Europene. FDSC promovează o societate civilă puternică și sustenabilă, care contribuie la apărarea valorilor democratice, prin sprijinirea actorilor societății civile, mobilizarea de resurse, încurajarea unui mediu favorabil și întărirea cooperării cu celelalte sectoare. Pentru mai multe informații, accesați www.fdsc.ro.

European Civic Forum este o reţea transnaţională care reuneşte peste 100 de organizaţii din 27 de ţări europene, lucrând activ pentru apărarea drepturilor omului, promovarea democraţiei şi a educaţiei civice. Pentru mai multe informaţii, vizitați www.civic-forum.eu.

Continue Reading

COMUNICATE DE PRESĂ

ICDE face apel pentru organizarea unui summit UE-SUA, ca semnal de unitate a Occidentului pe scena internațională

Published

on

© The White House/ Facebook

Asociația Inițiativa pentru Cultură Democratică Europeană (ICDE), think-tank dedicat promovării valorilor europene și culturii democratice și a apartenenței României la Uniunea Europeană și la NATO, face apel către liderii comunității occidentale să demareze pregătirile politico-diplomatice pentru organizarea unui summit cu participarea șefilor de state sau de guverne din cele 27 de țări membre ale Uniunii Europene și a președintelui Statelor Unite ale Americii.

“La 75 de ani de ani distanță de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial și la șapte decenii de la apariția marilor proiecte de integrare euro-atlantică și europeană suntem în fața unor transformări epocale care vor determina reașezarea ordinii globale. Evoluțiile recente de pe scena politicii internaționale, determinate de pandemia COVID-19, efectele sale economice și implicațiile sale strategice și de securitate, au condus la o deteriorare a cooperării internaționale și au amplificat, pe alocuri, tensiunile transatlantice între aliați și parteneri strategici. Aceste semnale reclamă, în opinia noastră, un dialog și o reînnoire a angajamentului comun între cele două maluri ale Atlanticului de Nord, atât în cadrul NATO, cât și la nivelul parteneriatului strategic dintre UE și SUA“, se arată într-un comunicat ICDE publicat pe pagina sa.

ICDE amintește faptul că precedenta reuniune la nivel înalt în format extins între Uniunea Europeană și SUA a avut loc în luna mai a anului 2017, la Bruxelles, între Președinții Comisiei Europene și Consiliului European de la vremea respectivă, Jean-Claude Juncker și Donald Tusk, și Președintele Statelor Unite, Donald Trump. De atunci, o serie de alte întâlniri între Președinții Trump și Juncker și alte reuniuni ministeriale au oferit numai soluții punctuale pentru provocări strategice pe termen lung, precum comerțul internațional sau poziționarea față de alți actori statali precum China, Iran sau Federația Rusia. Totodată, întâlnirile de la începutul acestui an între Președintele Donald Trump și Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și între Secretarul de Stat Mike Pompeo și Înaltul Reprezentant Josep Borrell au indicat necesitatea unui summit UE-SUA.

De asemenea, ICDE amintește faptul că Uniunea Europeană a programat, pentru luna septembrie, un summit între cei 27 de șefi de state sau de guverne și președintele Chinei, în timpul Președinției Germaniei la Consiliul Uniunii Europene.

Pozițiile și deciziile recente ale administrației Statelor Unite privind politica față de China sau Organizația Mondială a Sănătății și dezbaterea din interiorul Uniunii Europene privind autonomia sa strategică sau politica pe termen lung privind China sunt doar câteva dintre exemplele unor acțiuni cu implicații majore pentru viitorul relației transatlantice.

ICDE consideră că România, stat a cărui politică externă este definită de triada conceptuală a Parteneriatului Strategic cu SUA și a apartenenței la UE și la NATO, ar trebui să se implice activ pentru înfăptuirea unui demers care să contribuie la unitatea transatlantică în fața provocărilor globale actuale și viitoare.

Prin urmare, ICDE subliniază necesitatea reafirmării angajamentului comun pentru valorile occidentale și coordonării pe plan global între cei doi parteneri strategici – Uniunea Europeană și Statele Unite – și solicită decidenților politici să demareze cât mai curând un astfel de proces politico-diplomatic.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending