Andreea Paul, prim-vice-președinte PNL, despre efectele TTIP asupra României și ce ar trebui sa facă Guvernul

Noul acord comercial UE-SUA ar acoperi peste 40% din PIB mondial și ar aduce economiei UE până la 120 miliarde de euro, pe lângă reducerea semnificativă a costurilor suportate de către întreprinderi, arată Andreea Paul, prim-vice-președinte PNL.

Politicianul critică guvernul, într-o postare pe site-ul său,pentru lipsa de implicare:

andreea paul vass”Bruxellesul și Washingtonul au stabilit obiectivul ambițios de încheiere a negocierilor până la finele lui 2015. Deși termenul (poate prea optimist) se apropie cu pași repezi și pe majoritatea domeniilor au existat deja negocieri avansate, constatăm că România absentează complet în tratative și că lipsesc pozițiile clare pentru definirea interesului economic național. Niciun român nu conduce vreunul dintre cele 31 de grupuri de lucru create la Comisia Europeană pentru negocierea TTIP”, scrie Andreea Paul.

Implicarea proactivă a părții române impune de urgență, potrivit politicianului:

– Realizarea urgentă a unui studiu privind impactul TTIP asupra economiei românești.

– Cooperarea directă a Ministerului Economiei cu Ministerul Afacerilor Externe pentru definirea strategiei de participare a României la negocierile UE-SUA.

– Formularea poziției României cu privire la noile reglementări privind liberalizarea celor două piețe ale achizițiilor publice (cea americană și cea a Uniunii Europene) pentru companiile europene, respectiv americane. Măsuri pentru deschiderea pieței românești a achizițiilor publice prin crearea unei practici care să țină cont de  prevederile AAP – Acordul privind achizițiile publice al Organizației Mondiale a Comerțului, în armonie cu TTIP.

– Promovarea în cadrul negocierilor a avantajelor comparative și competitive ale economiei românești, așa cum reies ele din Strategia Națională de Export, cu accentul pus pe următoarele grupe de produse: autovehicule și componente auto, mașini și echipamente electrice, produse chimice, cereale, gaze petroliere, mobilă și produse din lemn, aluminiu etc.

– Formularea strategiei pentru atragerea de Investiții Străine Directe, acestea suferind scăderi substanțiale în ultimii ani. Definirea poziției României în problema ISDS (Investor-to-State-Dispute-Settlement/Rezolvarea disputelor Investitor-Stat) din TTIP, având în vedere „istoria” țării noastre legată de contracte mai mult sau mai puțin avantajoase încheiate cu companii străine (de ex. Bechtel) sau privatizări (Rompetrol, OMV Petrom). La nivelul Parlamentului European există rezerve serioase cu privire la unele capitole ale TTIP, precum ISDS, reglementarea serviciilor publice sau proprietatea intelectuală, în care abordările americane diferă substanțial de cele europene.

 

 

.

2 Responses to Andreea Paul, prim-vice-președinte PNL, despre efectele TTIP asupra României și ce ar trebui sa facă Guvernul

  1. Pingback: Ora Noua » Andreea Paul: Sansa pe care nu o poate rata Romania

  2. Pingback: Andreea Paul, deputat PNL: „Sansa pe care nu o poate rata Romania” | CNIPMMR

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.