Președintele polonez Andrzej Duda și premierul Mateusz Morawiecki au declarat miercuri, la Varșovia, că nu există niciun indiciu că racheta de fabricație rusească căzută marți seară pe teritoriul polonez, lângă granița cu Ucraina, reprezintă “un atac intenționat asupra Poloniei”.
“Nu există niciun indiciu că acesta a fost un atac intenționat asupra Poloniei. Cel mai probabil, a fost o rachetă de fabricație rusească de tip S-300. Nu avem nicio dovadă în acest moment că ar fi fost o rachetă lansată de partea rusă. Suntem în contact direct cu aliații noștri din NATO. Subliniez – nu avem nicio dovadă circumstanțială care să ne permită să concluzionăm că acesta a fost un atac asupra Poloniei”, a declarat președintele Duda, după o întâlnire a Consiliului Securității Naționale cu premierul, miniștrii și comandanții militari.
Potrivit acestuia, există multe indicii că a fost o rachetă de apărare aeriană “care, din păcate, a căzut pe teritoriul polonez”.
Precizările liderilor de la Varșovia vin în timp ce ambasadorii statelor membre ale NATO s-au întrunit la Bruxelles, iar aliații și partenerii Poloniei și-au manifestat sprijinul pentru o anchetă care să elucideze cauza exploziei ca urmare a unei rachete căzute pe teritoriul polonez, la granița cu Ucraina.
Ambasadorii statelor membre ale NATO s-au reunit în timp ce Polonia se declarase pregătită să solicite declanșarea articolului 4 al Tratatului Nord-Atlantic, care prevede declanșarea mecanismului de consultare între aliați, după ce o rachetă, care se pare că a fost fabricată de Rusia, a lovit teritoriul polonez. Varșovia a transmis însă că nu va întreprinde un astfel de demers.
Președintele polonez Andrzej Duda a discutat la telefon cu președintele SUA, Joe Biden, și cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, iar liderii G7 și NATO au adoptat o declarație în care condamnă atacul barbar cu rachete al Rusiei împotriva Ucrainei și în care afirmă că vor sprijini ancheta Poloniei pentru a stabili de unde a provenit proiectilul care a explodat la granița polono-ucraineană.
Preşedintele Andrzej Duda a declarat în noaptea de marţi spre miercuri că ţara sa nu are încă dovezi fără echivoc privind autorul lansării rachetei care a ucis două persoane în sud-estul Poloniei, dar Ministerul polonez de Externe a confirmat că un “proiectil de fabricaţie rusă” a ajuns pe teritoriul său, ucigând două persoane.
Preşedintele american Joe Biden a declarat miercuri că este puţin probabil ca racheta care a lovit Polonia să fi fost lansată din Rusia, spunând că Washingtonul şi aliaţii săi vor să stabilească cu exactitate ce s-a întâmplat înainte de a decide o reacţie.
Reacții au venit și din partea României, președintele Klaus Iohannis manifestându-și solidaritatea deplină cu Polonia și anunțând că Bucureștiul este în contact cu partenerii și aliați. De asemenea, Guvernul a anunțat că este în contact cu aliații din NATO, iar MApN analizează situația generată de căderea rachetelor pe teritoriul Poloniei. De asemene, șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, a discutat cu omologul polonez și l-a asigurat că Armata României sprijină Armata Poloniei pentru adoptarea măsurilor NATO necesare după incidentul de la granița polono-ucraineană.
Noi concluzii vor fi prezentate și de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, care va susține o declarație de presă după reuniunea Consiliului Nord-Atlantic.
Atacurile cu rachete ale Rusiei au avut loc pe fondul eliberării orașului Herson de către armata ucraineană, o înfrângere strategică pentru președintele Putin și forțele ruse, și în timp ce ministrul de externe rus Serghei Lavrov părăsea summitul G20 din Bali, acolo unde Rusia a fost din nou acuzată de Occident pentru invazia sa militară nejustificată împotriva Ucrainei, iar declarația finală a summitului a condamnat agresiunea.