ROMÂNIA
Angel Tîlvăr: Experiența dramatică a Ucrainei ne arată că apărarea începe de acasă. România desfășoară cel mai ambițios program de modernizare din istoria sa
Published
2 years agoon

Ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, a declarat joi, cu ocazia sărbătorii Zilei Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene, că experienţa dramatică a Ucrainei arată că apărarea începe de acasă, de aceea Armata României desfăşoară „cel mai ambiţios program de modernizare din istoria sa”, transmite Agerpres.
În mesajul său, ministrul Tîlvăr aduce un omagiu eroilor aviatori români, căzuţi la datorie de-a lungul timpului, în misiuni de luptă sau de antrenament.
„În 2023, cinstim Forţele Aeriene Române şi pe toţi cei care au activat sau îşi desfăşoară activitatea în această categorie de forţe a Armatei României, la împlinirea a 110 ani de la înfiinţarea Aeronauticii Militare în România. Ţara noastră a fost printre primele din lume care au înţeles potenţialul aviaţiei, iar printre pionierii aeronauticii mondiale s-au numărat şi români precum Traian Vuia, Aurel Vlaicu sau Henri Coandă, care au avut contribuţii importante la scrierea primelor pagini ale fascinantei istorii a zborului umanităţii. Aducem, astăzi, un omagiu tuturor eroilor aviatori români căzuţi la datorie de-a lungul timpului, în misiuni de luptă sau de antrenament. Curajul şi sacrificiul lor nu vor fi nicicând uitate! Datorăm recunoştinţă şi profund respect tuturor generaţiilor de militari care, în ultimii 110 ani şi-au servit ţara ca aviatori şi personal aeronautic, dar şi ca apărători antiaerieni şi radiolocatorişti, luptând pentru a păstra sigur cerul României”, declară Tîlvăr.
Ministrul Apărării susţine că, în contextul războiului din Ucraina, Armata României desfăşoară cel mai ambiţios program de modernizare din istoria sa.
„După o lungă perioadă de pace, Europa cunoaşte, din păcate, din nou realitatea dură a războiului. Nu departe de graniţele noastre, Ucraina vecină este greu încercată de un război de agresiune brutal, declanşat în mod ilegal şi nejustificat de Federaţia Rusă. România se află în avangarda solidarităţii europene şi euro-atlantice, asigurând ajutor şi sprijin poporului ucrainean. Ţara noastră este parte a celei mai puternice alianţe politico-militare din lume, iar acest statut ne oferă cele mai importante garanţii de securitate din întreaga noastră istorie. Dar experienţa dramatică a Ucrainei ne arată şi că apărarea începe de acasă. Armata României desfăşoară cel mai ambiţios program de modernizare din istoria sa. Investiţiile pornite în baza unui nivel predictibil de finanţare, stabilit la 2% din PIB, începând cu anul 2017, încep să producă efecte vizibile. Din acest an, acest nivel a crescut la 2,5% din PIB, ceea ce permite accelerarea unor programe esenţiale pentru ridicarea capacităţii de acţiune a Armatei României”, transmite ministrul.
De asemenea, adaugă acesta, Forţele Aeriene Române traversează una dintre cele mai faste perioade din istoria lor.
Programele de înzestrare derulate în ultimii ani au asigurat dotarea cu tehnică modernă pe toate componentele sale acţionale – aviaţia militară, apărarea aeriană cu baza la sol şi radiolocaţia, precizează Tîlvăr.
Astfel, după operaţionalizarea primei escadrile de F-16, în acest au fost făcuţi paşi decisivi pentru asigurarea următoarelor două escadrile.
Cele 32 de aeronave F-16, achiziţionate de la Guvernul Norvegiei vor începe să sosească spre sfârşitul acestui an şi în anii următori. Avioanele vor fi livrate în stare operaţională şi vor fi modernizate în ţară, împreună cu aeronavele primei escadrile, la cea mai actuală versiune. Resursa disponibilă a aeronavelor preluate de la Forţele Aeriene Norvegiene asigură operarea pentru o perioadă de tranziţie, de minimum 10 ani, către avioanele de generaţia a V-a, de tip F-35, afirmă Angel Tîlvăr.
Tot în 2023, aminteşte ministrul Apărării, a fost finalizată prima etapă a dotării Forţelor Aeriene Române cu sisteme de rachete sol-aer Patriot. Cele patru sisteme care au intrat deja în dotarea Regimentului 74 Patriot aduc României un plus important de securitate a spaţiului aerian în această regiune atât de încercată din punct de vedere al securităţii.
În domeniul radiolocaţiei, Forţele Aeriene Române au încheiat o primă etapă de dotare cu radare digitale de înaltă performanţă, asigurând cu promptitudine şi acurateţe date şi informaţii în sistemul naţional de supraveghere a spaţiului aerian, precum şi în sistemul integrat aliat.
„Vreau să vă transmit, în numele echipei de conducere a Ministerului Apărării Naţionale şi al meu personal, întreaga apreciere şi deplinul respect pentru dăruirea cu care vă îndepliniţi îndatoririle de serviciu şi pentru faptul că sunteţi pregătiţi 24 de ore din 24 să interveniţi în cel mai scurt timp pentru îndeplinirea importantelor sarcini de apărare a spaţiului aerian naţional şi aliat. Nu suntem singuri în această misiune şi nu ne este indiferent când şi alţii au nevoie de ajutorul nostru. Aşa cum forţele aeriene ale altor aliaţi ni s-au alăturat aici, acasă, pentru a complementa eforturile proprii de apărare a spaţiului aerian, tot aşa şi Forţele Aeriene Române sunt prezente, pentru a doua oară, în Baza Aeriană Siauliai, cu 4 aeronave F-16 Fighting Falcon şi 100 de militari pentru apărarea spaţiului aerian al Ţărilor Baltice”, a adăugat Angel Tîlvăr în mesajul transmis de Ministerul Apărării Naţionale.
De asemenea, dislocarea în România a aeronavelor italiene Eurofighter, a celor spaniole F-18, care şi-au încheiat recent misiunile de Vigilenţă Aeriană Întărită (Enhanced Vigilance Activity) sub comandă NATO, desfăşurarea sistemului francez de apărare aeriană Mamba, a radarului forţelor spaniole, precum şi prezenţa detaşamentului Forţelor Aeriene Române în Lituania sunt exemple cât se poate de concrete că solidaritatea şi ajutorul reciproc nu sunt concepte goale în NATO, ci reprezintă însăşi crezul Alianţei Nord-Atlantice: „Toţi pentru unul, unul pentru toţi!”, a completat ministrul.
Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

You may like
Ministrul Apărării: România, ca membru al NATO și al UE, beneficiază de cele mai solide garanții de securitate din istorie și de oportunități de consolidare a capacităților de apărare fără precedent
Comisia Europeană mobilizează 910 milioane de euro pentru a stimula apărarea europeană și a elimina lacunele în materie de capabilități
Turcia și Italia continuă să își consolideze cooperarea în domeniul industriei de apărare prin noi proiecte, fixând un nou obiectiv anual privind schimburile comerciale
Rachete Patriot: SUA și NATO sunt mai sigure grație angajamentului României față de apărarea aeriană, afirmă ambasadoarea Statelor Unite
Ministrul german al Apărării susține că se bazează pe continuarea sprijinului SUA pentru apărarea Ucrainei
Ministrul Apărării, întâlnire la Bruxelles cu Roberta Metsola și Kaja Kallas: Regiunea Mării Negre are importanță strategică pentru securitatea euro-atlantică și relevanță economică majoră pentru UE
ROMÂNIA
Guvernul a adoptat actul normativ de eliminare a birocrației în domeniul construcțiilor pentru a accelera dezvoltarea țării
Published
2 hours agoon
April 30, 2025By
Teodora Ion
Guvernul, la propunerea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, a adoptat miercuri actul normativ privind avizarea și autorizarea construcțiilor.
”Dintre țările membre ale UE, procesul de autorizare a construcțiilor este cel mai greoi în România, din cauza numărului mare de avize și aprobări separate pe care constructorii trebuie să le obțină înainte de a solicita o autorizație de construire. Eliminăm birocrația din domeniul construcțiilor, responsabilizăm instituțiile publice și accelerăm procesul de dezvoltare a României”, a transmis ministrul Cseke Attila, potrivit unui comunicat al MDPLA.
Conform noului act normativ, care intră în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial al României:
- se reduce timpul de avizare,
- se introduce avizarea simultană eliminând avizarea în cascadă,
- nu se permite condiționarea avizării de emiterea altor avize, construcțiile vor necesita un singur aviz pe domeniu, care nu expiră, și nu va mai fi nevoie de studii și documente sau avize care nu sunt necesare construcției și care sunt un exces de birocrație.
Actul normativ se aplică pentru investițiile finanțate atât din fonduri publice naționale sau din fonduri europene, cât și din fonduri private.
”Nu se mai plătesc taxe pentru avizarea investițiilor finanțate din bani publici, se introduc termene mai scurte pentru avizarea construcțiilor și a planurilor urbanistice generale și zonale și se accelerează, astfel, procesul de dezvoltare a localităților din România”, a mai arătat ministrul Dezvoltării.
O altă noutate a reglementărilor adoptate astăzi de Guvern este avizarea tacită în cazul în care o instituție nu răspunde la termen sau nu respinge cererea de aviz, iar, pentru instituțiile publice care nu respectă noile reguli, actul normativ prevede sancțiuni.
Respingerea nefondată a documentațiilor este contravenție și se sancționează de către Inspectoratul de Stat în Construcții, aflat în subordinea Ministerului Dezvoltării.
Totodată, conform proiectului de act normativ, documentația va fi evaluată de un singur funcționar public pe tot parcursul procedurii de avizare și autorizare, asigurând, astfel, coerență între solicitările formulate către beneficiar.
”În patru luni, cel mult șase luni și jumătate, se pot obține toate avizele necesare autorizării unei construcții private sau finanțate din bani publici. Până acum, acest proces dura ani. Procesul de adoptare a planurilor urbanistice generale și zonale, necesare pentru dezvoltarea localităților, va fi, de asemenea, mai rapid. În prezent, avem investiții în execuție, în comunitățile locale, în valoare de 234 de miliarde de lei în România, iar execuția acestora este o prioritate a mandatului meu și al Guvernului”, a conchis ministrul Dezvoltării, Cseke Attila.
ROMÂNIA
Ministrul Apărării: România, ca membru al NATO și al UE, beneficiază de cele mai solide garanții de securitate din istorie și de oportunități de consolidare a capacităților de apărare fără precedent
Published
3 hours agoon
April 30, 2025By
Andreea Radu
Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a declarat, la Craiova, că România, în calitate de membru al NATO și al Uniunii Europene, beneficiază de cele mai solide garanții de securitate din întreaga sa istorie, precum și de oportunități fără precedent pentru consolidarea capacităților sale de apărare.
Tîlvăr a menționat că, în 2024, execuția bugetară a fost de aproape 100%, iar anul acesta bugetul pentru apărare se ridică la 2,24% din PIB, din care circa 30 de procente vor fi destinate achiziționării de echipamente majore de ultimă generație și activităților de cercetare, scrie Agerpres.
„Din păcate, regiunea Mării Negre, până nu demult un spațiu al comerțului liber și al cooperării, a devenit un teatru de război, în care agresivitatea Federației Ruse se manifestă prin acțiuni pe care le credeam rămase doar în cărțile de istorie. România, ca membru al NATO și al Uniunii Europene, beneficiază de cele mai solide garanții de securitate din întreaga sa istorie și de oportunități de consolidare a capacităților de apărare fără precedent, atât prin eforturi proprii, cât și în cadrul unor proiecte de cooperare europene”, a spus ministrul.
Acesta a evidențiat că decizia, luată în urmă cu aproape un deceniu, de a crește alocările bugetare pentru apărare la cel puțin 2% din PIB își demonstrează astăzi „valabilitatea și înțelepciunea”, întrucât a permis realizarea de investiții în modernizarea forțelor armate și a infrastructurii strategice, „de mare importanță în ecuația securității regionale”.
Angel Tîlvăr a mai adăugat că o armată modernă, puternică și eficientă în îndeplinirea misiunilor sale nu poate funcționa fără oameni motivați.
„Dar cel mai important, investim în resursa umană și ne străduim să găsim cele mai bune soluții pentru rezolvarea problemelor cu care vă confruntați dumneavoastră și camarazii dumneavoastră din Armata României. Știm că o armată modernă, puternică și eficientă în îndeplinirea misiunilor sale nu poate funcționa fără oameni motivați, foarte bine instruiți și mai ales respectați pentru eforturile pe care le fac. Traversăm o perioadă solicitantă, motiv pentru care ne bazăm pe fiecare militar, indiferent de grad și funcție. Am convingerea că pregătirea dumneavoastră la standardele cele mai ridicate și experiența noastră în domeniul în care ne desfășurăm activitatea ne vor ajuta să răspundem din plin la provocările care ne așteaptă”, a mai spus el.
SĂNĂTATE
Săptămâna Europeană a Imunizării. Cum sprijină Comisia Europeană statele UE să crească rata de vaccinare
Published
3 hours agoon
April 30, 2025By
Diana Zaim
În perioada 27 aprilie – 3 mai se desfășoară Săptămâna Europeană a Imunizării, prilej cu care Comisia Europeană reamintește instrumentele de care dispună să vină în ajutorul statelor membre pentru a crește rata de vaccinare în rândul populației.
„Vaccinarea este unul dintre cele mai eficiente instrumente de sănătate publică de care dispunem. Ea a revoluționat sănătatea publică și se estimează că a salvat peste 154 de milioane de vieți doar în ultimii 50 de ani, inclusiv cele aproximativ 1,4 milioane de vieți din regiunea europeană a OMS care au fost salvate datorită vaccinării COVID-19”, a transmis Marianne Takki, șefa interimară a unității pentru prevenirea bolilor și promovarea sănătății din cadrul Comisiei Europene.
Executivul Europeană semnalează ca rata de vaccinare pentru boli precum rujeola, poliomelita și variola continuă să scadă: „Numărul cazurilor de rujeolă raportate în Europa, de exemplu, s-a dublat din 2023 până în 2024.”
Ce face Comisia Europeană pentru îmbunătății imunizarea în rândul statelor UE?
Executivul European colaborează cu statele membre pentru a îmbunătăți rata de vaccinare, pentru a promova programe de vaccinare durabile și pentru a asigura aprovizionarea cu vaccinuri, astfel încât toți cei care doresc să fie vaccinați să poată fi vaccinați.
- Informațiile bazate pe dovezi privind vaccinarea, ușor accesibile prin intermediul Portalului European de Informații privind Vaccinarea. În baza acestora, statele membre își pot construi propriile campanii de vaccinare prin intermediul setului de instrumente #UnitedinProtection.
- Comisia Europeană reduce barierele structurale în calea vaccinării prin acțiuni finanțate în cadrul programului EU4Health. Proiectul „Depășirea obstacolelor în calea vaccinării”, care identifică și pilotează cele mai bune practici, este un prim exemplu în acest sens.
- Profesioniștii din domeniul sănătății și asociațiile de studenți pot colabora în cadrul Coaliției UE pentru vaccinare, care, printre altele, sprijină acțiunile legate de comunicarea privind vaccinarea.
- Planul european de luptă împotriva cancerului promovează, de asemenea, vaccinarea împotriva HPV, care provoacă cancer de col uterin și alte tipuri de cancer, și a virusului hepatitei B, care poate duce la cancer hepatic.
Reamintim că în 2024, miniștrii sănătății din UE au adoptat o recomandare a Consiliului privind cancerele care pot fi prevenite prin vaccinare, la propunerea Comisiei.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

UE recunoaște că decuplarea de giganții tehnologici americani este „nerealistă” în viitoarea sa strategie digitală internațională (Politico)

Siegfried Mureșan a fost reales vicepreședinte al Partidului Popular European pentru un al treilea mandat consecutiv: Voi continua să apăr interesele României

Premierul Estoniei afirmă că țara sa este pregătită să trimită trupe de menținere a păcii în Ucraina: „Securitatea Ucrainei este securitatea Europei”

Guvernul a adoptat actul normativ de eliminare a birocrației în domeniul construcțiilor pentru a accelera dezvoltarea țării

Social-democrații germani aprobă acordul de coaliție cu CDU/CSU, deschizând calea pentru ca Friedrich Merz să devină noul cancelar. Co-liderul SPD Lars Klingbeil va deveni vicecancelar și ministru de finanțe

PPE a adoptat o rezoluție prin care cere ca agricultura să fie finanțată în mod adecvat, iar sprijinul să fie distribuit echitabil între țările UE, anunță Dan Motreanu

Ministrul Apărării: România, ca membru al NATO și al UE, beneficiază de cele mai solide garanții de securitate din istorie și de oportunități de consolidare a capacităților de apărare fără precedent

Săptămâna Europeană a Imunizării. Cum sprijină Comisia Europeană statele UE să crească rata de vaccinare

Trump l-a felicitat pe Carney pentru victoria electorală după ce premierul canadian a numit SUA un vecin “uneori ostil”: Vom colabora ca națiuni independente și suverane

Comisia Europeană va prezenta propuneri pentru ca ”oamenii de știință și cercetătorii din întreaga lume să aleagă Europa” și pentru a descătușa potențialul excepțional al pieței unice europene

V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie

Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013

Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”

Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia

9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial

Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa

Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”

Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar

Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei

”Investiție importantă” cu sprijinul ajutorului de stat în domeniul materialelor de construcție. Antreprenorii români au deschis la Iernut ”cea mai mare fabrică de BCA din Europa”, anunță Marcel Ciolacu

Spania anunță că va îndeplini obiectivul NATO de 2% din PIB pentru apărare în 2025 prin majorarea investițiilor în domeniu

PPC marchează extinderea la nivel regional prin conferința „Construind viitorul: Proiectarea, baza dezvoltării și calității vieții în Transilvania”, organizată în parteneriat cu BNR

Firmele americane vor prezenta administrației SUA că România este “un loc bun pentru investiții” și au ca obiectiv “promovarea investițiilor românești în SUA”, afirmă Bolojan în contextul noilor tarife comerciale americane

România a obținut excluderea componentei nucleare din contra-măsurile UE la tarifele SUA, anunță Bolojan: Avem un contract important pentru reactoarele 3 și 4

Bolojan și MApN afirmă că “nu există nicio informație oficială” din partea SUA de a retrage militari din România. Poziția strategică și Baza Mihail Kogălniceanu, printre argumentele României în a evita o dezangajare SUA pe flancul estic

Bolojan pune Palatul Cotroceni la dispoziția candidaților la funcția de președinte pentru dezbateri: În afară de holograme, să vedem candidați, programe și idei

INTERVIU Stefano Scarpetta, director al Departamentului ELS în cadrul OCDE, apreciază că tarifele anunțate de Trump ar putea genera o creștere a prețurilor la anumite produse și servicii: OCDE este un loc foarte sigur pentru dialog constructiv

Marcel Ciolacu: Investitorii români și străini au încredere în potențialul nostru economic. De aceea pun la bătaie atâția bani

Ministrul Economiei, Bogdan Ivan, prezintă ”trei beneficii clare” ale aderării României la OCDE: Simplificare și debirocratizare, creșterea capacității de împrumut pentru companii și IMM-uri, creșterea ratingului de țară
Trending
- POLITICĂ1 week ago
Nicușor Dan și-a prezentat programul “România onestă” cu care speră ajungă președinte, promițând că va aduce specialiști pentru “a da o direcție adecvată statului român”
- ROMÂNIA1 week ago
Ilie Bolojan va participa la funeraliile Papei Francisc, al doilea Suveran Pontif din istorie care a vizitat România. Acestea vor avea loc sâmbătă la Basilica Sfântul Petru
- COMISIA EUROPEANA1 week ago
Președinta Comisiei Europene avertizează X, Meta, Apple și TikTok să respecte regulile în Europa: Suntem pregătiți să punem în aplicare toate normele digitale de care dispunem
- EDITORIALE1 week ago
Iulian Chifu: Rusia victorioasă, maximalistă, ofensivă în fața Ucrainei condiționată de America lui Trump. Cât vor asuma europenii din apărarea propriului continent
- ROMÂNIA5 days ago
Astăzi în istorie: 20 de ani de la semnarea Tratatului de Aderare a României la UE. Câteva rezultate ale unei integrări istorice