Angela Merkel apreciază progresul înregistrat de Theresa May în negocierile cu UE

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a observat un progres și a salutat noile propuneri ale premierului britanic Theresa May în ceea ce privește negocierile privind Brexitul, notează Politico Europe.

FOTO: Bundesregierung

La o conferință la care se afla și Theresa May, cancelarul Merkel a refuzat să comenteze demisiile din această săptămână a secretarului de extere și a secretarului pentru Brexit, care au criticat ambele oferte ale prim ministrului care ar reglementa viitoarea relație a Regatului Unit cu Uniunea Europeană în materie de comerț.

Cu toate acestea, Angela Merkel a salutat publicarea Cartei Albe a guvernului privind planul detaliat de stabilire a viitoarei relații.

“UE 27 va avea o opinie pe care o va aduce la masa discuțiilor și trebuie să avem un raspuns comun la acele propuneri”, a declarat Angela Merkel.

“Dar este un lucru bun să avem propuneri pe masă. Suntem gata să avem discuții interesante, inspirate de spiritul prieteniei și de dorința de a continua o bună relație în viitor”, a continuat aceasta.

Săptămâna trecută, premierul Theresa May a anunţat că guvernul său, divizat în privinţa ieşirii din UE, a reuşit să ajungă la o „poziţie comună” în favoarea creării unei „zone de liber schimb” între Regatul Unit şi UE pentru post-Brexit.

„Propunerea noastră ar crea o zonă de liber schimb între Regatul Unit şi UE cu un set de norme comune pentru bunurile industriale şi produsele agricole”, a declarat într-un comunicat prim-ministrul conservator, la finalul unei reuniuni a cabinetului său. În scrisoarea în care își anunță demisia, Davis a criticat planul premierului britanic.

Marea Britanie are un termen prevăzut de tratat de doi ani pentru a părăsi Uniunea Europeană de la data notificării intenției sale de retragere, acesta find fixat la 29 martie 2019.

Cu toate acestea, poziția comună agreată de întreg cabinetul a stârnit nemulțumirea celor mai importante persoane implicate în proces, David Davis, ministrul britanic pentru Brexit și Boris Johnson, ministrul de externe, care au demisionat la mai puțin de 24 de ore distanță. Ei au fost mai apoi înlocuiți de Dominic Raab și Jeremy Hunt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.