SUA
Angela Merkel consideră “absolut inacceptabile” insultele Victoriei Nuland la adresa UE
Published
11 years agoon
Cancelarul german Angela Merkel apreciază că insultele proferate de către o diplomată americană, Victoria Nuland, la adresa Uniunii Europene (UE), cu privire la criza din Ucraina sunt “absolut inacceptabile”, a declarat vineri un purtător de cuvânt, relatează AFP, potrivit Gandul.info.
“Cancelarul consideră aceste afirmaţii absolut inacceptabile. Cancelarul vrea să sublinieze din nou asupra faptului că (şefa diplomaţiei UE) Lady (Catherine) Ashton face o muncă excelentă”, a declarat Christiane Wirtz, o adjunctă a purtătorului de cuvânt al Guvernului, răspunzând unei întrebări despre afirmaţia “F..k EU”, a adjunctei secretarului de Stat american John Kerry, Victoria Nuland.
You may like
România obține la CJUE anularea prevederii din Pachetul Mobilitate I privind obligația întoarcerii la sediu a vehiculelor de transport rutier la 8 săptămâni
Spania face apel la UE să găsească un compromis cu China în ceea ce privește taxele vamale suplimentare impuse importurilor de vehicule electrice: Sunt multe în joc pentru industria noastră internă
Auditorii europeni: Bugetul și durata programului privind industria de apărare a UE, insuficiente pentru obiectivele stabilite
Iulian Chifu: Primul război de secol 21 în Europa – Ucraina și lecțiile învățate
Aplicarea regulilor Schengen în România și Bulgaria după aderarea cu frontierele aeriene și maritime, pe agenda Consiliului JAI de săptămâna viitoare
Mark Rutte, vizită la Kiev, la 48 de ore de la preluarea șefiei NATO: Dreptul Ucrainei la auto-apărare “nu se termină la graniță”
ROMÂNIA
Ambasada SUA la București a lansat o companie de conștientizare pentru combaterea dezinformării
Published
2 days agoon
October 2, 2024By
Teodora IonAmbasada Statelor Unite la București demarat în această săptămână o campanie de conștientizare pentru combaterea dezinformării și pentru a stimula receptarea informată a mesajelor media, anunță Agerpres.
”O serie de video-uri explorează impactul negativ pe care informaţiile false sau înşelătoare îl pot avea asupra relaţiilor noastre şi altor momente din viaţa cotidiană”, precizează Ambasada SUA într-un comunicat.
Ea lansează și o serie de informații utile pentru o informare documentată:
- Fiţi atenţi la ştirile senzaţionaliste – Verificaţi întotdeauna ştirile din mass-media în mod critic, dincolo de titlu, deoarece clickbait-ul poate fi adesea înşelător;
- Verificaţi informaţiile din surse multiple – Consultaţi mai multe surse pentru a stabili dacă ceea ce aţi citit în mass-media este o opinie, un fals sau un fapt. Doar pentru că o parte a unui articol este adevărată, nu înseamnă că întregul articol este, de asemenea, adevărat;
- Ţineţi cont de faptul că imaginile, materialele video şi audio pot fi modificate – Atenţie la imaginile manipulate prin AI inserate în fotografii şi identificaţi orice inexactitate, cum ar fi asimetriile sau detaliile ciudate;
- Atenţie la profilurile false de pe reţelele de socializare – Fiţi atenţi dacă acele conturi au fost create recent, dacă postează excesiv, dar comentează rar sau dacă au o singură imagine de profil care pare suspectă;
- Protejaţi-vă atât pe voi, cât şi prietenii şi familia – Nu transmiteţi informaţii de care nu sunteţi siguri
Amintim că la 21 iunie, România și Statele Unite au semnat un memorandum de înțelegere pentru consolidarea cooperării în domeniul combaterii manipulării informațiilor de către un stat străin.
Manipularea informațiilor de către state străine, care include dezinformarea și propaganda, reprezintă o amenințare la adresa securității transnaționale care poate crea sau exploata diviziuni în interiorul și între țări, pune în pericol integritatea alegerilor și subminează încrederea publică în guvern.
România se află într-un an electoral, cetățenii fiind chemați la urne pe 24 noiembrie și 8 decembrie pentru a-și alege președintele, iar pe 1 ianuarie pentru a decide cine vor fi reprezentanții lor în Parlament.
SUA
SUA doresc să ”se coordoneze” cu Israelul în răspunsul asupra Iranului după atacul cu rachete al Teheranului: Trebuie să aibă consecinţe
Published
2 days agoon
October 2, 2024By
Teodora IonStatele Unite au declarat marți că doresc să ”se coordoneze” cu israelienii pentru a da un răspuns Iranului după atacul cu rachete al Teheranului asupra Israelului, anunță AFP, citat de Agerpres.
”Desigur, acest atac trebuie să aibă consecinţe asupra Iranului. Nu mă voi opri astăzi asupra acestor consecinţe, dar există lucruri asupra cărora ne vom coordona cu omologii noştri israelieni”, a declarat presei purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller.
Anterior, secretarul de stat american, Antony Blinken, precizase că atacul este ”total inacceptabil”, completând că ”întreaga lume trebuie să-l condamne”.
Într-o declarație văzută pentru prima dată de Politico marți seara, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene pentru afaceri externe, Peter Stano, a declarat că blocul ”condamnă în termenii cei mai fermi atacurile Iranului cu rachete balistice împotriva Israelului, care constituie o amenințare gravă la adresa securității regionale”.
Președintele francez Emmanuel Macron și cancelarul german Olaf Scholz au condamnat amândoi atacul Iranului și au subliniat necesitatea de a evita o nouă escaladare în cadrul unor convorbiri separate cu prim-ministrul Regatului Unit, Keir Starmer, conform citirilor Downing Street ale convorbirilor.
Sute de rachete au fost trase asupra Israelului marți seara, forțele sale armate avertizând civilii să se adăpostească în buncărele din orașele din întreaga țară. Tirul a venit la câteva ore după ce armata israeliană a lansat ceea ce a numit „raiduri terestre localizate și țintite” în Libanul vecin contra grupării teroriste Hezbollah sprijinită de Iran, forțând până la 100 000 de locuitori să își părăsească casele, potrivit Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiați.
În același timp, Stano a lăsat să se înțeleagă că ambele părți sunt de vină pentru această escaladare: ”Valurile succesive de atacuri și represalii au alimentat o spirală incontrolabilă a conflictului. UE rămâne pe deplin angajată să contribuie la reducerea tensiunilor și la evitarea unui război regional periculos”, a declarat el.
Vineri, Israelul a efectuat o lovitură aeriană în Beirut, capitala Libanului, care l-a ucis pe liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah.
Între timp, în august, serviciile secrete israeliene l-au ucis pe liderul Hamas, Ismail Haniyeh, în timp ce liderul grupării militante se afla la Teheran pentru inaugurarea noului președinte al țării, Mahmoud Peszkesian.
Ministrul german de externe, Annalena Baerbock, s-a alăturat celor care fac apel la reținere, afirmând că ”am avertizat de urgență Iranul cu privire la această escaladare periculoasă. Iranul trebuie să oprească imediat atacul. Acesta conduce regiunea și mai mult în pragul abisului”.
Și Starmer, după ce a subliniat că țara sa este alături de Israel, a declarat: ”Sunt profund îngrijorat de faptul că regiunea este pe marginea prăpastiei și sunt profund îngrijorat de riscul unui calcul greșit”.
Escaladarea dramatică a conflictului vine după aproape un an de tensiuni între Israel și Hezbollah, gruparea militantă care controlează o mare parte din sudul Libanului și face parte din ”Axa rezistenței” susținută de Iran, care și-a intensificat atacurile de la începutul războiului din Gaza.
SUA
Primul președinte american din istorie care celebrează centenarul: Jimmy Carter a împlinit 100 de ani
Published
3 days agoon
October 1, 2024Fostul președinte american Jimmy Carter a împlinit marți 100 de ani, fiind prima dată când un președinte american a trăit un secol întreg și reprezentând cea mai recentă piatră de hotar din viața unui fiu de fermier din epoca Depresiunii care a ajuns la Casa Albă și care este cunoscut în întreaga lume ca umanitar laureat al Premiului Nobel pentru Pace și susținător al democrației, relatează The Associated Press într-un material de omagiere a personalității lui Carter.
În ultimele 19 luni, democratul din Georgia și cel de-al 39-lea președinte a continuat să sfideze așteptările, la fel cum a făcut-o pe parcursul vieții sale. El a fost președinte timp de un singur mandat, din 1977 până în 1981, și apoi a lucrat mai mult de patru decenii la conducerea Centrului Carter, pe care el și soția sa Rosalynn l-au co-fondat în 1982 pentru “promovarea păcii, combaterea bolilor și construirea speranței”.
James Earl Carter Jr. s-a născut la 1 octombrie 1924 în Plains, unde a trăit mai mult de 80 din cei 100 de ani ai săi. Este de așteptat să își sărbătorească ziua de naștere în aceeași casă cu un etaj pe care el și Rosalynn au construit-o la începutul anilor 1960 – înainte de prima sa alegere în Senatul statului Georgia. Fosta primă doamnă, care s-a născut tot în Plains, a murit în noiembrie anul trecut la vârsta de 96 de ani.
Președintele Joe Biden, care a fost primul senator în funcție care a sprijinit campania lui Carter din 1976, l-a lăudat pe prietenul său de mult timp pentru “credința neclintită în puterea bunătății umane”.
“Ați fost întotdeauna o forță morală pentru națiunea noastră și pentru lume, un prieten drag pentru Jill și pentru mine și pentru familia noastră”, îi spune președintele în vârstă de 81 de ani lui Carter într-un video omagial filmat în fața portretului prezidențial al lui Carter la Casa Albă.
Happy 100th Birthday, President Carter.
To put it simply: I admire you so darn much. pic.twitter.com/09DUDUlz9d
— President Biden (@POTUS) October 1, 2024
Ultima dată când Jimmy Carter a fost văzut în public a fost în urmă cu aproape un an, folosind un scaun cu rotile înclinat pentru a participa la cele două servicii funerare ale soției sale.
Concrete & Design Solutions
Raportul Draghi privind competitivitatea Europei regăsește motorul franco-german gripat în gândirea geopolitică “franco-franceză” și “priorități diferite”
Taxarea importurilor de mașini electrice chinezești divizează UE: După Germania și Spania, Ungaria avertizează în legătură cu declanșarea unui război economic și comercial cu China
Marcel Ciolacu, întâlnire cu Maia Sandu la Chișinău: România va continua să sprijine fără echivoc parcursul european al R. Moldova
România ajută cu produse alimentare populația civilă din Liban
România obține la CJUE anularea prevederii din Pachetul Mobilitate I privind obligația întoarcerii la sediu a vehiculelor de transport rutier la 8 săptămâni
Lumea devine din ce în ce mai divizată, iar ”Ucraina de astăzi ar putea prefigura Asia de Est de mâine”, atrage atenția noul premier al Japoniei, care sprijină crearea unei alianțe militare regionale
Marcel Ciolacu i-a subliniat omologului moldovean că securitatea și dezvoltarea R. Moldova depind de integrarea europeană: România trebuie să fie podul către UE
ICI București este prezent la RePatriot Summit 2024 pentru a facilita accesul antreprenorilor la cele mai noi tehnologii și soluții digitale
Comisia Europeană a reușit să obțină sprijinul țărilor membre UE de a impune taxe vamale suplimentare de până la 35,3% asupra importurilor de mașini electrice din China
Maia Sandu a discutat cu Giorgia Meloni: Italia ne susține ferm pe drumul nostru european
V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie
Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013
Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”
Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia
9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial
Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa
Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”
Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat
Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar
Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei
Marcel Ciolacu i-a subliniat omologului moldovean că securitatea și dezvoltarea R. Moldova depind de integrarea europeană: România trebuie să fie podul către UE
Ambasadorul Germaniei: O Românie “de încredere, pro-occidentală și pro-atlantică” este “moștenirea lui Klaus Iohannis”. Rezultatele alegerilor nu vor schimba cursul de acțiune al României
INTERVIEW | Ambassador Peer Gebauer on German Unity Day: We will remain a pillar of stability in Europe. Energy and defense, major pillars of growth in German-Romanian cooperation
INTERVIU | Ambasadorul Peer Gebauer, de Ziua Unității Germane: Vom rămâne un pilon de stabilitate în Europa. Energia și apărarea, pilonii majori de creștere a cooperării româno-germane
Noul secretar general NATO: Interesele și reputația Chinei vor fi afectate de faptul că alimentează “cel mai mare conflict din Europa de la al Doilea Război Mondial”
Noul secretar general NATO îl avertizează pe Putin că Alianța “nu va ceda” în susținerea Ucrainei și diminuează temerile legate de Trump
Forumul de Securitate de la Varșovia. Ministrul Energiei, intervenție francă: Piața energiei ar trebui să fie o piață unică. Nu trebuie să fii un geniu ca să vezi unde se termină prețurile mici și unde încep cele mari
UE ia în considerare o nouă tranșă de asistență pentru Liban, denunțând încălcarea suveranității acestuia de către Israel
Oficial: România îndeplinește începând de astăzi toate criteriile tehnice pentru aderarea la Visa Waiver, anunță ambasadorul României în SUA
Ministrul Apărării subliniază necesitatea de „tineri militari cât mai bine pregătiți și motivați pentru provocările viitorului mediu de securitate”
Trending
- ONU1 week ago
Un discurs cât pentru o moștenire de cinci decenii în arena globală. Joe Biden, pentru ultima oară la tribuna ONU: Oamenii sunt mai importanți decât a rămâne la putere
- EDITORIALE1 week ago
Iulian Chifu: Războiul din Ucraina și integrarea europeană – impactul asupra separatismului nistrean
- U.E.4 days ago
Virajul electoral al Austriei: În premieră după 1945, un partid de extremă-dreaptă anti-migrație și cu rădăcini în nazism câștigă alegerile. Quo vadis “Schengen terestru” pentru România?
- CONSILIUL DE SECURITATE1 week ago
Consiliul de Securitate al ONU. Ministrul britanic de externe, discurs vehement îndreptat către Putin: Imperialismul? Îl recunosc când îl văd. Invazia voastră este pentru a vă extinde statul mafiot într-un imperiu mafiot
- EDITORIALE4 days ago
Iulian Chifu: America și Lumea – izolaționism versus leadership în viziunea Condoleezzei Rice