Connect with us

G20

Angela Merkel descrie succesul Summitului G20 după ce UE a fost sprijinită de China: Am reușit să avem, din nou, o declarație 19 la 1 privind clima, fără SUA

Published

on

© G20 Japan/ Twitter

Declarația Finală a Summitul G20 de la Osaka

Ţările membre G20 au încheiat sâmbătă la Osaka, în Japonia, un acord asupra climei, cu excepţia SUA, ca şi în cele două summituri precedente, însă tensiunile dintre Uniunea Europeană și Statele Unite au atins din nou cote ridicate, existând inclusiv riscul neadoptării unei astfel de declarații.

Am reușit după zile și nopți de negociere să avem din nou, o declarație 19 la 1, unde 19 țări semnatare ale Acordului de la Paris se angajează la aceleași măsuri precum cele de la Buenos Aires”, a declarat cancelarul german Angela Merkel într-o conferință de presă la finalul summitului G20 în care, în privința schimbărilor climatice, s-a repetat același scenariu ca la summit-urile din 2017 de la Hamburg și din 2018 de la Buenos Aires.

”Spunem că acest proces este ireversibil și spunem că ne-am luat angajamentele și că vom revizui în 2020 pentru a determina dacă trebuie să ne asumăm noi angajamente” pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră, a mai spus aceasta, citată de Politico Europe.

De cealaltă parte, președintele francez Emmanuel Macron a fost mai temperat și a precizat că ”un regres a fost evitat”.

Liderul de la Elysee a apreciat că membrii G20 ar trebui “să meargă mai departe” decât declaraţia finală a summitului lor în lupta împotriva încălzirii climatice. “S-a evitat un regres, dar noi trebuie să mergem mult mai departe şi vom depune toată energia pentru a merge mai departe”, a declarat Macron în finalul summitului G20, potrivit Agerpres.

Poziția președintelui Franței apare în contextul în care surse din anturajul acestuia au emis declarații sub formă de avertisment în ultimele zile privind existența unei linii roșii pentru Macron în ce ține de Acordul de la Paris și amenințarea că acesta nu va semna declarația finală a Summitului G20 dacă acordul cu pricina nu este menționat.

În ultimele zile, unii diplomaţi evocaseră posibilitatea retragerii unor mari ţări emergente, îndeosebi Brazilia, care intenţionau să se alinieze poziţiei americane, context în care Franța a avertizat că ar putea bloca un acord comercial UE și blocul Mercosur format din Argentina, Brazilia, Paraguay și Uruguay, una dintre cele mai mari înțelegeri comerciale din lume și care a fost încheiată vineri, la Bruxelles, după 20 de ani de tratative.

Potrivit Politico Europe, în mod crucial, China a susținut Uniunea Europeană pentru a menține țările G20 angajate față de acordul de la Paris.

 

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

COMISIA EUROPEANA

Declarația de la Roma: Liderii G20 și ai altor state marchează începutul unui nou capitol în politica globală în domeniul sănătății

Published

on

© European Union, 2021 Source: EC - Audiovisual Service

În urma primului Summit Mondial pentru Sănătate, co-prezidat de președinția italiană a G20 și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a fost adoptată Declarația de la Roma, care reafirmă angajamentul ferm al liderilor lumii în favoarea multilateralismului și a cooperării globale în domeniul sănătății.

„Noi, liderii G20 și ai altor state, în prezența șefilor de organizații internaționale și regionale reuniți la Summitul mondial al Sănătății de la Roma, 21 mai 2021, după ce am împărtășit experiența noastră cu privire la pandemia globală COVID-19 în curs de desfășurare și am salutat activitatea relevantă în acest sens, inclusiv cea prezentată în timpul pre-summitului, reafirmăm că pandemia continuă să fie o criză globală de sănătate și socio-economică fără precedent, cu efecte directe și indirecte disproporționate asupra celor mai vulnerabili, asupra femeilor, fetelor și copiilor, precum și asupra lucrătorilor din prima linie și a persoanelor în vârstă. Aceasta nu se va încheia până când toate țările nu vor reuși să țină boala sub control și, prin urmare, vaccinarea pe scară largă, globală, sigură, eficientă și echitabilă, în combinație cu alte măsuri adecvate de sănătate publică, rămâne prioritatea noastră principală, alături de revenirea la o creștere puternică, durabilă, echilibrată și favorabilă incluziunii”, au transmis liderii.

În Declarația de la Roma sunt prezentate 16 linii directoare prin care liderii și-au stabilit principiile și angajamentele pentru următoarea perioadă. Acestea servesc drept orientare voluntară pentru acțiunile actuale și viitoare în domeniul sănătății globale, pentru a sprijini finanțarea, crearea și menținerea unor sisteme de sănătate eficiente și a unei acoperiri universale a sănătății, pentru a îmbunătăți pregătirea, avertizarea timpurie, prevenirea, detectarea, răspunsul coordonat, precum și rezistența și recuperarea în fața pandemiei actuale și a viitoarelor potențiale urgențe de sănătate publică.

„Aceste principii, care se consolidează reciproc, reconfirmă angajamentul nostru față de solidaritatea, echitatea și cooperarea multilaterală la nivel mondial; față de o guvernanță eficientă; față de plasarea oamenilor în centrul pregătirii și de echiparea acestora pentru a răspunde eficient; față de construirea pe baza științei și a politicilor bazate pe dovezi; și față de promovarea unei finanțări susținute pentru sănătatea mondială”, au mai transmis aceștia.

Citiți și: Ursula von der Leyen anunță înființarea unui nou Forum privind politica globală în domeniul sănătății

Întregul Summit a fost transmis live pe pagina de Facebook Calea Europeana și pe site-ul web www.caleaeuropeana.ro.

Continue Reading

G20

Ursula von der Leyen și președinția italiană a G20 co-prezidează Summitul Mondial pentru Sănătate de la Roma

Published

on

© Photo Collage (Image source: European Parliament)

Astăzi, 21 mai, Comisia Europeană și Italia, în calitate de președinție a G20, găzduiesc împreună, la Roma, Summitul Mondial pentru Sănătate.

Ursula von der Leyen și premierul italian, Mario Draghi, vor co-prezida astăzi marele eveniment în format videconferință. La finalul Summitului, președinta Executivului European și prim-ministrul Italiei vor susține o conferință de presă. 

Potrivit agendei, printre participanți se numără co-fondatorul Microsoft, Bill Gates, președintele Federației Ruse, Vladimir Putin și ceilalți lideri G20.

Întregul Summit va fi transmis live, începând cu ora 13:00, pe pagina de Facebook Calea Europeana și pe site-ul web www.caleaeuropeana.ro.

Summitul reprezintă o ocazie pentru liderii G20 și liderii invitați, șefii organizațiilor internaționale și regionale și reprezentanții organismelor de sănătate la nivel mondial de a împărtăși lecțiile învățate în urma pandemiei COVID-19 și de a elabora și aproba o declarație bazată pe noi principii,  „Declarația de la Roma”.

Principiile pot fi un ghid puternic pentru o cooperare multilaterală și o acțiune comună viitoare în vederea prevenirii viitoarelor crize mondiale în domeniul sănătății, precum și pentru un angajament comun de a construi o lume mai sănătoasă, mai sigură, mai echitabilă și mai durabilă.

Summitul se va concentra pe răspunsul global la coronavirus, un maraton de promisiuni de donații care anul trecut a strâns aproape 16 miliarde de euro de la donatori din întreaga lume pentru accesul universal la tratamente, teste și vaccinuri împotriva coronavirusului. De asemenea, se va pune accentul pe activitatea existentă a instituțiilor și cadrelor multilaterale, în special a Organizației Mondiale a Sănătății și a Regulamentului sanitar internațional, dar se vor mai dezbate și alte inițiative și procese în domeniul sănătății, inclusiv cele care au loc în cadrul G7 și G20.


Membrii G20 sunt: Argentina, Australia, Brazilia, Canada, China, Franța, Germania, Japonia, India, Indonezia, Italia, Mexic, Rusia, Africa de Sud, Arabia Saudită, Coreea de Sud, Turcia, Regatul Unit, Statele Unite și Uniunea Europeană. Spania este, de asemenea, invitată în calitate de oaspete permanent.

În fiecare an, Președinția invită țări invitate, care participă pe deplin la exercițiul G20. De asemenea, mai multe organizații internaționale și regionale participă, ceea ce conferă forumului o reprezentare și mai largă.

Citiți și: Italia a preluat președinția G20 în 2021 având ca pilon o nouă eră a legăturilor transatlantice: Roma își asumă rolul de lider în refacerea relației istorice Europa – SUA

Continue Reading

G20

La propunerea SUA, miniștrii de finanțe din G20 analizează posibilitatea unui impozit minim global asupra profiturilor companiilor. Franța și Germania susțin inițiativa

Published

on

© European Union, 2017/ Source: EC - Audiovisual Service

Miniștrii de finanțe din grupul G20 al celor mai mari economii din lume analizează un impozit minim global asupra profiturilor întreprinderilor, pe fondul consensului internațional tot mai mare privind combaterea evaziunii fiscale după pandemie, relatează The Guardian. 

Propunerea fiscală a fost discutată miercuri, în cadrul unei conferințe online de către grupul celor 20 națiuni industriale majore. Măsura vine după ce în această săptămână, SUA au susținut o rată de bază internațională, fiind o măsură a administrației Biden de a pune capăt rezistenței Statelor Unite la reformele fiscale internaționale. 

Franța și Germania sprijină abordarea SUA, care ar putea deschide calea pentru un acord important privind modificările fiscale globale, în această vară, acesta urmând să aibă loc după ani de lupte politice pentru reformele sistemului fiscal global.

„Sunt convins că prin această inițiativă de impozitare a întreprinderilor, vom reuși să punem capăt cursei globale în domeniul impozitării”, a declarat ministrul german al finanțelor, Olaf Scholz.

Țările din întreaga lume lucrează acum pentru a ajunge la un acord privind reforma impozitului pe profit prin intermediul Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD) în timp util, în vederea unui summit în luna iulie al miniștrilor de finanțe G20.

Lucrarea se bazează pe doi piloni, primul fiind menit să abordeze provocările reprezentate de digitalizare și de marile întreprinderi de tehnologie care operează transfrontalier, fiind utilizat pentru a stabili unde sunt plătite impozitele. Cel de-al doilea pilon se axează pe crearea unei cote minime de impozitare la nivel mondial, domeniu în care progresele au stagnat în mod tipic deoarece multe țări – inclusiv Irlanda și Olanda – utilizează rate scăzute de impozitare pentru a atrage investiții internaționale.

„Accentul pus pe o rată minimă de impozitare globală este o perspectivă despre care am îndoieli, cu privire la impactul pe care l-ar avea acest lucru asupra competitivității pentru economiile mai mici și mijlocii, care au rate mai mici de impozitare a întreprinderilor și îl utilizează ca parte a modelului lor concurențial global”, a declarat marți ministrul irlandez de finanțe, Paschal Donohoe, în cadrul unei conferințe de presă.

Continue Reading

Facebook

Team2Share

Alin Mituța14 mins ago

Eurodeputatul Alin Mituța: Am cerut ca BEI să sprijine o tranziție verde echitabilă, precum și o dezvoltare socială și teritorială echilibrată în întreaga UE

CHINA17 mins ago

Emmanuel Macron îndeamnă la prudență în poziția NATO față de China: NATO este o organizație nord-atlantică, China nu are nimic de-a face cu Atlanticul de Nord

Dan Motreanu25 mins ago

Dan Motreanu, vicepreședintele Comisiei pentru Mediu din PE: Agricultura viitorului se va baza pe utilizarea inteligenței artificiale

Corina Crețu28 mins ago

Corina Crețu salută nivelul de reprezentare a femeilor în noul Guvern israelian și face apel la autoritățile din România să utilizeze fondurile europene pentru consolidarea drepturilor femeilor

NATO35 mins ago

Angela Merkel a pledat pentru coordonare politică transatlantică la ultimul său summit NATO: Vedem o cooperare foarte bună între Rusia și China

Gheorghe Falcă44 mins ago

Eurodeputatul Gheorghe Falcă: Summitul NATO confirmă că securitatea României și a românilor este mai bine asigurată

NATO58 mins ago

Joe Biden și Recep Tayyip Erdogan, încrezători că relațiile SUA-Turcia vor progresa, după prima lor întâlnire bilaterală la summitul NATO

NATO1 hour ago

Ambasada SUA la București: La summitul NATO, președinții Joe Biden și Klaus Iohannis au marcat parteneriatul solid dintre SUA și România

CONSILIUL UE1 hour ago

Miniștrii sănătății din UE, reuniți în Consiliul EPSCO, discută azi despre accesul la medicamente și consolidarea EMA

NATO2 hours ago

Joe Biden, la finalul summitului NATO: Angajamentul SUA față de articolul V este sacru. Rusia reprezintă o amenințare la adresa NATO și de aceea m-am întâlnit cu liderii formatului București 9

NATO15 hours ago

Klaus Iohannis anunță că România și-a îndeplinit obiectivele la Summitul NATO: Prin deciziile luate, securitatea României și a cetățenilor săi este mai bine asigurată

NATO1 day ago

Începe summitul NATO: Ce decizii majore vor lua astăzi Joe Biden, Klaus Iohannis și ceilalți 28 de lideri aliați la un summit crucial pentru viitorul Alianței și securitatea celor 30 de națiuni aliate

Marian-Jean Marinescu4 days ago

Eurodeputatul Marian-Jean Marinescu: Certificatul UE COVID-19, un prim pas către o înțelegere în comun a politicii de sănătate

MAREA BRITANIE5 days ago

Pacta sunt servanda. Ursula von der Leyen și Charles Michel îi cer lui Boris Johnson să respecte protocolul privind Irlanda de Nord: Vom folosi toate instrumentele pentru a proteja integritatea pieței unice

MAREA BRITANIE2 weeks ago

Ambasadorul României la Londra le amintește cetățenilor români din Regatul Unit că se apropie termenul limită de 30 iunie până la care pot solicita statut de rezident

ROMÂNIA2 weeks ago

Președintele Klaus Iohannis, mesaj de Ziua Mondială a Bicicletei: Trebuie să dăm oraşele înapoi oamenilor

COMISIA EUROPEANA2 weeks ago

Premierul Florin Cîțu: Strategia noastră fiscal-bugetară, cu revenirea deficitului bugetar sub 3% în 2024, a fost acceptată ca strategie principală de Comisia Europeană

U.E.2 weeks ago

Laura Codruța Kövesi, procurorul-șef al UE, evocă un moment istoric prin lansarea EPPO: Avem o responsabilitate enormă. Primul caz înregistrat este din Germania

NATO2 weeks ago

Jens Stoltenberg: Din 2014, NATO și-a intensificat prezența militară pe flancul estic. Am făcut multe, dar continuăm să ne adaptăm

NATO2 weeks ago

NATO restrânge accesul în sediul său diplomaților din Belarus, sancționând astfel Minskul pentru deturnarea unui avion de linie

Advertisement
Advertisement

Trending