Connect with us

U.E.

Angela Merkel, dezamăgită de lipsa de solidaritate a statelor membre în preluarea refugiaților din taberele grecești

Published

on

© European Union, 2020

Cancelarul german Angela Merkel se declară dezamăgită de lipsa unui răspuns solidar din partea statelor membre în problema preluării refugiaților din taberele grecești, în contextul incendiilor care au avut loc recent, mii de migranți rămănând fără adăpost, mai ales copii. 

Această lipsă de coordonare “nu este un semn de capacitate de acţiune şi de valori ale Europei”, a reacţionat Merkel, au relatat pentru AFP participanţi la o reuniune a grupului său parlamentar conservator la Berlin, potrivit Agerpres.

Austria este unul dintre statele membre care s-a opus primirii refugiaților. Cancelarul austriac a subliniat că se pot repeta greșelile din 2015 când Europa s-a confruntat cu un val de refugiați.

În schimb, ea a explicat că decizia de marţi a Berlinului de a primi 1.553 dintre migranţi aflaţi în prezent pe insulele greceşti după incendiile din tabăra de refugiaţi Moria din Lesbos, precum şi circa 150 de minori neînsoţiţi cum a fost deja anunţat săptămâna trecută, constituie “o reglementare gestionabilă şi justificabilă” pentru Germania, prima putere economică europeană.

Potrivit Angelei Merkel, este “just” ca ţările europene să se concentreze pe familiile cu copii, a căror cerere de azil în Grecia a fost deja aprobată.

Pe lângă Germania şi Franţa, Olanda a anunţat şi ea joi că va primi 100 de migranţi, dintre care jumătate vor fi minori neînsoţiţi.

Aceste discuții între liderii europeni intervin la aproape cinci ani de la “criza” migranţilor din 2015, atunci când cancelarul german Angela Merkel a decis să deschidă frontierele ţării sale pentru sute de mii de migranţi, care fugeau în special de războiul civil din Siria, o mișcare politică îndelung contestată, dar pe care șefa guvernului federal de la Berlin o apără.

Diana Zaim este foto jurnalist, câștigătoare a Premiul Publicului la European Youth Event 2020, cel mai mare eveniment pentru tineri organizat de Parlamentul European. Absolventă a secției germană-portugheză în cadrul Universității din București, Diana urmează în prezent programul de master ”Relații Internaționale și Integrare Europeană” în cadrul SNSPA. Pasionată de promovarea valorilor europene, Diana este parte a comunității Model European Union, cea mai amplă simulare la nivel european a procesului decizional din cadrul Uniunii Europene.

U.E.

Germania, cu un pas mai aproape de formarea noului guvern: Verzii au votat în favoarea negocierilor cu social-democrații și liberalii

Published

on

© Wikipedia

Partidului Verzilor din Germania a votat duminică în favoarea demarării discuțiilor oficiale de coaliție cu Social-Democrații (SPD) și Liber-Democraţii (FDP), ceea ce aduce Germania cu un pas mai aproape de formarea unui nou guvern, informează Politico.eu

Doar doi delegați din totalul de 70 au votat duminică împotriva negocierilor, în timp ce un membru al partidului s-a abținut. 

„Avem șansa de a ne asuma responsabilitatea și de a juca un rol decisiv în acest guvern. Suntem fericiți să facem față acestei responsabilități”, a scris partidul, pe Twitter, la scurt timp după vot.

Mai mult, co-liderul Robert Habeck a transmis că Verzii sunt de acord să înceapă discuții oficiale pentru un nou guvern. „Coaliția propusă ar putea fi o mare victorie pentru Verzi, pentru Germania”, a spus el.

 

Citiți și: Coaliția ”semafor” prinde contur în Germania: Social-democrații, liberalii și Verzii au ajuns la un acord preliminar pentru formarea unui guvern

Dacă discuțiile oficiale se finalizează cu obținerea unei acord pentru formarea unei coaliții, Scholz, ministru de finanțare și vicecancelar în Guvernul în exercițiu, va deveni noul lider al Germaniei, trăgând cortina peste cei 16 ani de guvernare Merkel.

Cele trei partide s-au aflat în discuții exploratorii de mai bine de o săptămână, declanșate în urmare alegerilor parlamentare din 26 septembrie, în care SPD s-a clasat pe primul loc, reușit să primească sprijinul a 25,7% dintre alegători, devansând CDU-CSU, care a obținut 24,1%.

Candidatul SPD pentru funcția de cancelar federal, Olaf Scholz, și-a arătat în trecut deschiderea pentru crearea unei coaliții cu Verzii și FDP, respingând astfel ideea unei reînnoiri a alianței cu blocul conservator CDU-CSU.

Continue Reading

Vlad Nistor

Vlad Nistor, întâlnire cu reprezentanții AKP: Continuarea reformelor menite să alinieze Turcia la acquis-ul UE și la standardele europene este esențială

Published

on

© European Union 2021 - Source : EP

Continuarea reformelor menite să alinieze Turcia la acquis-ul Uniunii Europene și la standardele europene este esențială, este mesajul transmis de eurodeputatul Vlad Nistor, raportor al grupului PPE din Parlamentul European pentru raportul privind stadiul actual al relațiilor UE-Turcia, în cadrul unei întâlniri de lucru cu reprezentanții partidului turc AKP, potrivit unei postări pe Facebook.

 

În calitate de raportor alternativ al grupului PPE pentru Turcia, Vlad Nistor a primit, la Bruxelles, pentru o întâlnire de lucru, o delegație a partidului de guvernământ de la Ankara, compusă din trei oficiali: dl. Efkan Ala, președinte al Deprtamentului de relații externe al AKP și fost ministru de interne al Republicii Turcia, dl. Zafer Sarıkaya, membru al Parlamentului Turciei si vicepreședinte pentru afaceri externe al AKP și dl. Ruhi Açıkgöz, președinte al reprezentanței AKP.

Potrivit eurodeputatului român, discuțiile s-au centrat pe stadiul actual al relațiilor UE-Republica Turcia, prezentate pe larg în raportul pe Turcia al Parlamentului European de anul acesta, pe care Vlad Nistor l-a negociat, ca raportor PPE, cu celelelte grupuri politice.

„În cadrul întrevederii am precizat faptul că Turcia este un partener foarte important pentru Uniunea Europeana, în special pe latura economică, dar și un foarte apropiat partener strategic și de securitate, prin apartenența sa la NATO. Continuarea reformelor menite să alinieze Turcia la acquis-ul comunitar și la standardele europene, insistând pe armonizarea legislației pe drepturile omului din Turcia cu cea a UE este esențială”, menționează Vlad Nistor.

În context, eurodeputatul român precizează că delegația turcă si-a exprimat interesul de a continua negocierile de aderare la UE, de a extinde cooperarea politică și economică cu Uniunea și de a găsi împreună o soluție pe termen lung la problema migrației care afectează ambele părți.

Continue Reading

U.E.

Conservatorul Peter Marki-Zay, candidatul opoziției unite din Ungaria care îl va înfrunta pe Viktor Orban în alegerile din 2022: Vrem o Ungaria nouă, cinstită

Published

on

© Márki-Zay Péter/ Facebook

Outsiderul Peter Marki-Zay, un coservator de 49 de ani, a câștigat duminică alegerile primare ale opoziției din Ungaria și va fi contracandidatul premierului în exercițiu, Viktor Orban, în 2022, anunță AFP și DPA, citate de Agerpres.

Tatăl a șapte copii și catolic practicant, Marki-Zay a obținut 56,71% în fața europarlamentarului Klara Dobrev, din partea Coaliției Democrate, care a obținut 43,3% într-un tur de scrutin în care peste 600.000 de maghiari au votat personal și online, informează Politico Europe.

Un grup eterogen de șase partide de opoziție s-a reunit pentru a-l învinge pe Orban și a organizat alegeri primare pentru a selecta candidați comuni atât în circumscripții electorale individuale, cât și pentru postul de prim-ministru.

Alianța a luat naștere în urma îngrijorărilor legate de faptul că actualul sistem electoral din Ungaria – conceput de Fidesz – a îngreunat partidelor de opoziție posibilitatea de contestare a premierului, dacă acestea intră în cursa electorală separat.

În al doilea tur al alegerilor primare, o serie de personalități liberale, de stânga și de centru – inclusiv primarul Budapestei, Gergely Karacsony – s-au aliniat în spatele lui Márki-Zay, susținând că acesta are cele mai mari șanse de a-l învinge pe Orban.

”Vrem o Ungaria nouă, mai curată, cinstită, nu doar pentru a-l înlocui pe Orban”, a menționat Peter Marki-Zay  în discursul victoriei, referindu-se la prim-ministrul naţionalist aflat la putere din 2010.

Pentru primul tur, s-au înscris cinci candidaţi şi Peter Marki-Zay a reuşit să obţină 20% din voturi, în contextul în care el a cheltuit doar 10.000 de euro pentru campanie, fără sprijin financiar sau logistic din partea unui partid politic.

Prezentându-se ca un candidat antielită şi anticorupţie, acest fost alegător al Fidesz, partidul lui Viktor Orban, a câştigat în special datorită voturilor celor mai tineri.

Acesta a trăit cinci ani în Statele Unite şi Canada şi spune că nu se mai recunoaşte în politica prim-ministrului, acuzat de corupţie şi autoritarism.

În 2018, Peter Marki-Zay a câştigat alegerile municipale din oraşul Hodmezovasarhely (sud-est), cu 44.000 de locuitori, un bastion al majorităţii la putere.

 

Continue Reading

Facebook

Advertisement
U.E.17 mins ago

Germania, cu un pas mai aproape de formarea noului guvern: Verzii au votat în favoarea negocierilor cu social-democrații și liberalii

Vlad Nistor24 mins ago

Vlad Nistor, întâlnire cu reprezentanții AKP: Continuarea reformelor menite să alinieze Turcia la acquis-ul UE și la standardele europene este esențială

U.E.25 mins ago

Conservatorul Peter Marki-Zay, candidatul opoziției unite din Ungaria care îl va înfrunta pe Viktor Orban în alegerile din 2022: Vrem o Ungaria nouă, cinstită

POLITICĂ54 mins ago

“Un guvern al responsabilității naționale”: Cine sunt miniștrii și care este programul de guvernare al cabinetului premierului desemnat Dacian Cioloș

NATO15 hours ago

Pentagonul, înainte de vizita secretarului apărării Lloyd Austin la București: România face cam tot ceea ce am putea cere de la un aliat NATO

NEWS16 hours ago

Recep Tayyip Erdogan anunță că Turcia discută cu SUA pentru a achiziționa avioane de luptă F-16, după ce țara sa a fost exclusă din programul F-35

MAREA BRITANIE17 hours ago

Regatul Unit dorește să-și revizuiască legislația privind drepturile omului pentru a împiedica CEDO ”să-i dea ordine”

REPUBLICA MOLDOVA18 hours ago

Republica Moldova trimite luni la Lețcani, Iași, o echipă formată din 22 de medici și asistenți medicali pentru a ajuta România în lupta cu pandemia

CONSILIUL UE20 hours ago

Bogdan Aurescu participă la reuniunea miniștrilor de externe de la Luxemburg. Relațiile UE cu statele din regiunea Golfului și perspectivele Parteneriatului Estic, temele principale pe agendă

PARLAMENTUL EUROPEAN21 hours ago

Parlamentul European se reunește în sesiune plenară (18-21 octombrie). Situația statului de drept în Polonia și accelerarea eforturilor de combatere a schimbărilor climatice, printre principalele teme

U.E.25 mins ago

Conservatorul Peter Marki-Zay, candidatul opoziției unite din Ungaria care îl va înfrunta pe Viktor Orban în alegerile din 2022: Vrem o Ungaria nouă, cinstită

ROMÂNIA2 days ago

Standard & Poor’s şi Moody’s au reconfirmat ratingul de țară al României, cu perspectivă stabilă. Florin Cîțu: Atestă că în ”România merită să investești”

ROMÂNIA3 days ago

Viitorul Spital Regional Brașov va avea 31 secții, 26 de săli de operație, 972 paturi și va fi inaugurat în 2028, arată concluziile studiului BERD

ROMÂNIA3 days ago

Octavian Oprea anunță că ADR lucrează la Sistemul național de interoperabilitate: Instituțiile publice nu vor mai solicita cetățeanului o informație pe care o altă instituție o deține

ROMÂNIA3 days ago

Florinel Chiș, director executiv ARMO: Cifra de afaceri din comerțul electronic din România se va situa în jurul a 6,9 mld. de euro în 2021

BANCA EUROPEANĂ DE INVESTIȚII3 days ago

Guvernul a aprobat memorandumul privind contractarea unui împrumut de 300 de milioane de euro de la BEI pentru construirea Spitalului Regional Cluj

Cristian Bușoi4 days ago

Cristian Bușoi, președintele Comisiei ITRE din PE, solicită Comisiei Europene ca statele UE să poată folosi pentru plafonarea și subvenționarea prețurilor la energie fondurile neutilizate din exercițiul 2014-2020

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI4 days ago

Comisarul european pentru energie, interpelat de Marian-Jean Marinescu în Comisia ITRE din PE: Care va fi necesarul de energie în 2030 dacă prevederile pachetului ”Fit for 55%” rămân neschimbate

ROMÂNIA4 days ago

Asociația Română a Magazinelor Online organizează vineri a doua ediție a Zilei Naționale a Comerțului Electronic (LIVE, 15 octombrie, ora 10:15)

Dragoș Pîslaru5 days ago

Dragoș Pîslaru: Tinerii și copiii pot beneficia de investiții pentru viitorul lor în valoare de 40 miliarde de euro prin intermediul celor 25 de PNRR-uri

Team2Share

Trending