Angela Merkel, discurs la congresul PPE din Helsinki: Știm că naționalismul duce la război

Angela Merkel a făcut astăzi în Helsinki, la Congresul PPE, apel la unitate europeană în contextul în care viitoarele alegeri vor fi unele decisive pentru continent.

FOTO: EPP/ Flickr

„Credem că nu orice problemă care apare este una a Europei. Trebuie să ne asigurăm că la alegerile de anul viitor vom vorbi frumos unii despre ceilalți, chiar dacă acest lucru se întâmplă la nivelul parlamentelor naționale, al primarilor, al foștilor comisari. Dacă trimiți problemele spre Europa, dacă vorbiți urât despre alți oameni, nu ar trebui să fiți suprinși că oamenii nu mai sunt în favoarea Europei”, a spus Merkel referindu-se, în primul rând la unitatea din PPE care se va răsfrânge apoi asupra Europei.

„Acum ne confruntăm cu provocări când luptăm pentru valori fundamentale. Sunt convinsă că viitoarele alegeri vom avea provocări  legate de taxare, se va discuta depre comerț, dar va fi vorba și despre atitudini deoarece avem mai puține mărturii despre greutățile secolului 20 și va trebui să vedem cum vom învăța din acestea și ce ne marchează aici în PPE. Am învățat că împreună suntem puternici, că nu putem câștiga individual, ci numai dacă lucrăm împreună. Aveasta este lecția europeană pe care am învățat-o și care continuă să ne motiveze să mergem mai departe”, a mai spus Merkel în discursul de la tribuna PPE, înaintea prezentării persoanei care va fi candidatul PPE pentru funcția de președinte al Comisiei Europene.

Ea a avertizat cu privire la riscul individualismului și naționalismului extremist: „Știm că naționalismul duce la război. Democrația, libertatea de exprimare, libertatea religioasă, drepturile minorităților, libertatea de cercetare, toate acestea trebuie să fie apărate, toate sunt indivizibile. Am construit o Europă avându-le la bază.”

Candidatul în favoarea căruia și Angela Merkel și-a exprimat susținerea, Manfred Weber, a fost ales astăzi Spietzkandidat, în detrimentul lui Alexander Stubb.

Din totalul de 621 de voturi, 492 au mers către Manfred Weber și 127 către Alexander Stubb, iar 2 au fost invalidate.

Manfred Weber, liderul grupului PPE în Parlamentul European și membru al Uniunii Creștin-Sociale din Bavaria, și-a anunțat candidatura pentru funcția de președinte al Comisiei Europene în competiția internă a Partidului Popular European la începutul lunii septembrie.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.