Connect with us

U.E.

Angela Merkel, elogiată de Mario Draghi la ultima sa vizită bilaterală în Cetatea Eternă: A condus Germania și UE cu “europenism autentic” și “a fost o lumină călăuzitoare a multilateralismului”

Published

on

© Bundesregierung

Premierul italian Mario Draghi a lăudat joi serviciul pe care cancelarul german Angela Merkel l-a adus Uniunii Europene, descriind-o pe aceasta ca fiind “o lumină călăuzitoare a multilateralismului” cu un rol decisiv în modelarea Europei.

Șeful guvernului de la Roma a primit-o la Palazzo Chigi, pe șefa guvernului german, aflată la finalul unei prodigioase cariere politice în slujba Germaniei și a Europei. Aceasta a fost ultima sa vizită oficială bilaterală în capitala Italiei înainte de a-și încheia mandatul de cancelar, deși Merkel va mai veni probabil la Roma cel puţin încă o dată în calitate oficială, pentru summitul G20 de la sfârşitul lunii octombrie.

Politicianul german a jucat un ”rol foarte decisiv în modelarea viitorul Europei în cei 16 ani ai săi la putere”, a spus Draghi, care a colaborat cu Merkel și din postura de șef al Băncii Centrale Europene, poziție pe care a deținut-o în perioada 2011-2019.

Conform unui comunicat al guvernului german, Merkel a lăudat relația strânsă de cooperare care s-a dezvoltat între cei doi șefi de guvern în cele câteva luni în care au lucrat împreună.

În debutul conferinței comune de presă, Draghi a elogiat-o pe Merkel.

Din 2005, Europa a trebuit să facă față Marii Recesiuni, crizei euro și pandemiei COVID-19. Cancelarul a reușit să conducă Germania și Uniunea Europeană cu calm, hotărâre și europenism autentic“, a spus el,

Subliniind că Merkel a depășit toate aceste crize, Draghi a recunoscut rolul fundamental al Angelei Merkel în crearea fondului de redresare al Uniunii Europene de 750 miliarde de euro.

“Cancelarul a jucat, de asemenea, un rol crucial în crearea programului Next Generation EU – un semn concret al solidarității Uniunii Europene față de țările cele mai afectate de pandemie. Acest lucru a contribuit, în această situație excepțională, la promovarea creșterii economice a Italiei într-un mod echitabil și durabil”, a mai spus premierul italian, având în vedere că țara este cel mai mare beneficiar al fondului de redresare, cu 68,9 miliarde de euro sub formă de granturi și 122,6 miliarde de euro sub formă de împrumuturi în cadrul mecanismului de redresare și reziliență.

El a conchis spunând că “Merkel a fost o lumină călăuzitoare a multilateralismului când alte țări au optat pentru protecționism și izolaționism”.

Aflată la ultimele sale deplasări externe în calitate de cancelar al Germaniei și în așteptarea formării unei coaliții care va pune capăt cancelariei sale de 16 ani, Merkel s-a aflat marți și miercuri și în Slovenia, unde a participat la Consiliul European, la summitul UE – Balcanii de Vest și unde a fost decorată de președintele Sloveniei, Borut Pahor.

Cu ocazia vizitei sale în orașul etern, Merkel a promis că va reveni în calitate de persoană privată.

“Cu siguranță voi putea să îmi trăiesc dragostea pentru Italia într-o formă complet diferită – cel puțin asta sper – când nu voi mai fi cancelar. Dar o singură zi de ședere la Roma îmi spune deja că ar trebui să petrecem aici mai mult de o viață pentru a înțelege tot ceea ce poate fi vizitat aici în ceea ce privește istoria lumii. Din acest punct de vedere, mă voi întoarce cu siguranță în Italia, deși într-un mod diferit”, a spus ea.

De asemenea, Angela Merkel a fost primită la Vatican, într-o audiență privată, de Papa Francisc.

Aceasta a fost cea de-a cincea audiență privată a cancelarului Merkel cu Papa Francisc. Ea fusese deja primită de șeful argentinian al Bisericii Catolice la Vatican în 2013, 2015 și 2017 (de două ori). În martie 2013, Merkel a participat, de asemenea, la slujba de învestire a iezuitului Jorge Mario Bergoglio ca Papă. În 2006, ea a fost primită și de predecesorul său, Papa german Benedict al XVI-lea.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

U.E.

Liderii partidelor naționaliste și de extremă dreapta din UE nu au reușit să formeze alianța suveranistă în PE după reuniunea de la Varșovia

Published

on

© Marine Le Pen/Twitter

Liderii partidelor naționaliste europene au promis sâmbătă că își vor alinia voturile privind suveranitatea și imigrația în Parlamentul European, dar nu au reușit să creeze o alianță formală în cadrul unei conferințe la Varșovia, relatează AFP, preluat de Agerpres

Premierul ungar Viktor Orban, liderul extremei drepte franceze Marine Le Pen și gazda, Jaroslaw Kaczynski, șeful partidului populist de dreapta Lege și Justiție (PiS), aflat la putere în Polonia, s-au numărat printre liderii prezenți la discuții.

Într-o declarație comună, aceștia au respins noțiunea de „o Europă guvernată de o elită autoproclamată” și au afirmat că „doar instituțiile suverane ale statelor au o legitimitate democratică deplină”.

„Participanții au discutat, de asemenea, despre o cooperare mai strânsă a partidelor lor respective în Parlamentul European”, se arată în declarație.

Aceasta ar include „organizarea de reuniuni comune și alinierea voturilor pe probleme comune, cum ar fi protecția suveranității statelor membre și poziția față de imigrația ilegală”.

Reuniunea a avut ca scop să aducă schimbări în Uniunea Europeană, pe care partidele naționaliste și populiste o acuză că subminează statele naționale suverane.

„Vrem să schimbăm politica de la Bruxelles”, a scris premierul ungar Viktor Orban pe Facebook înainte de reuniunea de sâmbătă.

Le Pen, candidată la alegerile prezidențiale din Franța din aprilie, a declarat că întâlnirea de la Varșovia a fost “un pas important” și că participanții “s-au angajat să organizeze întâlniri regulate pentru a asigura un vot comun între cele două grupuri”.

„Este un avans care îmi convine foarte mult și care îmi permite să fiu optimistă pentru viitor”.

Le Pen a declarat că speră ca în cele din urmă să se poată forma un singur grup în Parlamentul European, care să fie a doua forță după Partidul Popular European de centru-dreapta.

Ea a spus că o astfel de alianță este „cu atât mai necesară acum, când ne confruntăm cu o coaliție germană care a făcut din federalism o prioritate și care va crește cu siguranță și presiunea migrației”.

Liderii partidelor au convenit să se întâlnească cel puțin o dată la două luni la sediul Parlamentului European, în timp ce o altă întâlnire este planificată în Spania peste două luni “pentru a continua să avansăm în ceea ce privește consolidarea și crearea acestei mari forțe europene”, a declarat Le Pen.

Un absent notabil a fost Matteo Salvini, liderul Ligii din Italia, care a emis o declarație în care a spus că „trebuie să fie momentul potrivit” pentru noul grup.

Salvini a fost unul dintre semnatarii unei declarații din iulie a 15 partide și mișcări, prin care au făcut apel la o mare alianţă în Parlamentul European”, care să susțină „cooperarea națiunilor europene bazată pe tradiție, pe respectarea culturii și istoriei statelor europene, pe respectarea moștenirii iudeo-creștine a Europei și… nu pe distrugerea acestora”.

Liderii au condamnat încercările „periculoase” de a „crea un superstat european și noi structuri sociale” prin „impunerea unui monopol ideologic” și „inginerie socială invazivă”. Acest lucru trebuie să „provoace o rezistență legitimă”, au declarat ei.

Documentul a solicitat limitări mai clare ale competențelor instituțiilor UE și, în special, oprirea eforturilor acestora de a „prevala asupra instituțiilor constituționale naționale” prin „impunerea brutală a voinței entităților mai puternice din punct de vedere politic asupra celor mai slabe”.

Liga și Adunarea Națională a lui Le Pen fac parte din Grupul Identitate și Democrație al Parlamentului European, în timp ce PiS, Vox și partidul Frații Italiei sunt în Grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni.

Partidul lui Orban, Fidesz, a părăsit în martie Partidul Popular European de centru-dreapta, cel mai mare grup din Parlamentul European, și își caută o familie nouă.

Continue Reading

U.E.

Orașul Luxemburg câștigă premiul “2022 Access City Award” pentru angajamentul său de a fi mai accesibil pentru persoanele cu dizabilități

Published

on

© European Union, 2014/Source: EC - Audiovisual Service

Un juriu format din experți în accesibilitate a premiat orașul Luxembourg cu distincția “2022 Access City Award”pentru gama largă de soluții inovatoare și îmbunătățiri menite să sporească accesibilitatea pentru persoanele cu handicap, informează Comisia Europeană

Aproximativ 87 de milioane de persoane din UE au un handicap. Premiul “Access City Award”, organizat de Comisia Europeană în colaborare cu Forumul European al Persoanelor cu Dizabilități, este una dintre acțiunile din cadrul Strategiei pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități 2021-2030 în vederea construirii unei Europe fără bariere.

Luxembourg a făcut din accesibilitate o prioritate. Acesta urmează o abordare de tip “Design pentru toți” pentru a facilita accesul tuturor, inclusiv al persoanelor cu dizabilități. În tot orașul sunt prezente autobuze cu podea joasă echipate cu rampe, precum și anunțuri vizuale și audio în autobuze și în stații. Orașul își consultă în mod regulat cetățenii cu handicap, pentru a se asigura că acțiunile sale au efectul dorit. În plus, orașul Luxemburg face ca informațiile despre deciziile politice să fie accesibile pentru toată lumea, punând la dispoziție principalele ședințe ale consiliului în limbajul semnelor, pe lângă limbajul vorbit și transcrierea accesibilă.

Premiul a fost înmânat vineri, în cadrul ceremoniei de decernare a premiului Access City, de către comisarul european pentru egalitate, Helena Dalli, care a declarat:

„Imaginați-vă că doriți să luați un autobuz, dar nu vă puteți urca în el. Sau că copilul dumneavoastră nu se poate juca cu alți copii pentru că locul de joacă nu este accesibil. Accesibilitatea face o diferență reală în viața de zi cu zi. Este vorba despre autonomie și egalitate. Acesta este motivul pentru care, prin intermediul Premiului “Access City Award”, recunoaștem eforturile depuse pentru a face orașele mai accesibile și mai incluzive. Îl felicit pe câștigătorul din acest an, orașul Luxemburg, pentru angajamentul său în favoarea egalității de șanse pentru persoanele cu handicap.”

Pentru a marca Anul European al Căilor Ferate, Comisia a acordat o mențiune specială orașului Porto din Portugalia pentru îmbunătățirea accesibilității gărilor sale. Cu ocazia prezentării premiului, comisarul pentru transporturi, Adina Vălean, a declarat:

„Fiind unul dintre cele mai ecologice și mai sigure moduri de transport, ne dorim ca tot mai mulți oameni să folosească calea ferată. Toată lumea ar trebui să poată lua trenul și să o facă cu ușurință. Porto a adus îmbunătățiri impresionante sistemului său feroviar, inclusiv sistemului de metrou, pentru a-l face accesibil persoanelor cu handicap. De exemplu, are vehicule și stații de metrou din ce în ce mai accesibile, precum și avertismente sonore și echipamente adaptate în întreaga rețea. Sper că multe alte orașe vor urma acest exemplu.”

Pentru premiul “Orașul accesibil 2022”, Comisia Europeană a primit 40 de candidaturi. Orașele Helsinki, din Finlanda, și Barcelona, din Spania, sunt câștigătoarele locurilor doi și trei.

În cele din urmă, Leuven din Belgia și Palma din Spania au primit o mențiune specială. Orașul Leuven a fost recunoscut pentru integrarea accesibilității, inclusiv în domeniul digital. Palma a primit o mențiune specială pentru îmbunătățirea accesului la mediul fizic, inclusiv la plaje și parcuri.

 

Continue Reading

Vlad Nistor

Vlad Nistor: Concentrarea excesivă a SUA asupra regiunii Indo-Pacific poate duce la creșterea gradului de agresivitate a Federației Ruse

Published

on

© European Union 2021 - Source : EP

Concentrarea excesivă a SUA asupra regiunii Indo-Pacific poate duce la creșterea gradului de agresivitate a Federației Ruse, a declarat eurodeputatul Vlad Nistor (PNL, PPE), într-un interviu pentru caleaeuropeană, pe tema avertismentelor Rusiei față de apropierea reciprocă dintre Ucraina, Georgia și NATO, apelul NATO la dezescaladare sau comasările de trupe de la granița cu Ucraina. 

„Senzația pe care mi-au dat-o întâlnirile de la Washington este că acum o lună, în perspectivă americană, Rusia era o zonă de interes secundar, iar interesul strategic al SUA se concentra în mod prioritar și excesiv, aș îndrăzni să spun, asupra Chinei. Urmărindu-l pe Antony Blinken, în direct la CNN, cu declarațiile sale privind situația de la granița de este a Ucrainei, dar urmărind și reacțiile secretarului general al NATO, am impresia că masările inițiale de trupe ale Federației Ruse la granița de est au făcut ca interesul SUA în această zonă a lumii să se schimbe, să crească și să devină sănătos. Pentru că a mai existat o perioadă în istoria recentă a Europei, când, pentru destul de multă vreme în timpul administrației Obama, SUA s-au concentrat excesiv asupra Chinei și Pacificului, iar rezultatul a fost creșterea gradului de agresivitate a Federației Ruse. În al doilea mandat, Obama a revenit și atunci lucrurile s-au mai calmat. Eu cred că așa riscă să se întâmple și astăzi. Dovadă este reacția de repliere a Moscovei în contextul în care SUA și toți aliații săi au reacționat”, a explicat Vlad Nistor. 

Începând cu 1 noiembrie 2021, în calitate de membru al Subcomisiei pentru Securitate și Apărare (SEDE) din Parlamentul European, eurodeputatul Vlad Nistor a întreprins o vizită oficială în Statele Unite ale Americii. Cu acest prilej, Vlad Nistor a observat că Republica Chineză este o „obsesie” atât la Departamentul de Stat, cât și la Pentagon, gigantul asiatic fiind principalul contestatar al Statelor Unite pe scena internațională.

În context, Vlad Nistor a subliniat că „pericolul din Rusia nu a murit, ceea ce e adevărat și asupra faptului că consecințele neglijării Rusiei,  văzute în primul mandat al lui Obama, pot avea consecințe nefaste în perioada următoare”. „Oricum ar fi, obsesia chineză este esențială și la Pentagon și la Departamentul de Stat”, a reiterat eurodeputatul român.

Secretarul de stat al SUA i-a transmis omologului său rus, în cadrul întrevederii avute în marja reuniunii anuale a OSCE de la Stockholm, că „Statele Unite și aliații noștri sunt pregătiți” să acționeze dacă „Moscova recurge la calea escaladării militare.” Blinken a transmis totodată Moscovei să caute o cale diplomatică pentru depăşirea acestei crize, prin punerea în aplicare deplină a acordurilor de la Minsk.

De altfel, oficialul american i-a reconfirmat ministrului ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, angajamentul SUA față de „independența și integritatea teritorială a Ucrainei și a subliniat că punerea în aplicare integrală a acordurilor de la Minsk este cea mai bună cale de urmat.”

Washington a evocat miercuri „probe” care ar arăta că Rusia ia în calcul „importante acțiuni agresive împotriva Ucrainei” şi au promis că Moscova va plăti „un preţ ridicat” dacă va trece la fapte.

Într-o notă similară, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, care a prezidat reuniunea miniștrilor de externe din cadrul Alianței, desfășurată la Riga, a reiterat că „orice agresiune rusă împotriva Ucrainei va avea consecințe politice și economice grave.”

Relaţiile între Rusia şi Ucraina au escaladat de câteva săptămâni, Moscova fiind acuzată de către Kiev şi Occident de comasarea de trupe la frontiera cu Ucraina în vederea atacării ţării vecine.

Rusia neagă orice planuri belicoase şi acuză în schimb că Ucraina constituie o „ameninţare” pentru ea, dar şi NATO pentru că doreşte să se extindă până la frontiera sa.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
SUA1 hour ago

Secretarul Apărării din SUA: Activitatea militară a Chinei în apropierea Taiwanului pare a fi o „repetiție” pentru operațiuni viitoare

RUSIA2 hours ago

Joe Biden și Vladimir Putin vor discuta telefonic despre masarea forțelor Rusiei la granița cu Ucraina. Casa Albă pregătește o serie de inițiative menite să descurajeze o invazie rusă

U.E.5 hours ago

Liderii partidelor naționaliste și de extremă dreapta din UE nu au reușit să formeze alianța suveranistă în PE după reuniunea de la Varșovia

U.E.7 hours ago

Orașul Luxemburg câștigă premiul “2022 Access City Award” pentru angajamentul său de a fi mai accesibil pentru persoanele cu dizabilități

Vlad Nistor22 hours ago

Vlad Nistor: Concentrarea excesivă a SUA asupra regiunii Indo-Pacific poate duce la creșterea gradului de agresivitate a Federației Ruse

Vlad Nistor22 hours ago

Vlad Nistor: Din perspectiva guvernanților din Republica Moldova, viitorul poporului de pe ambele maluri are Prutului este în UE

Vlad Nistor1 day ago

Vlad Nistor, concluzii după vizita în R. Moldova: Opțiunea pentru Europa, sprijinită de o largă majoritate parlamentară, iar viteza cu care se încearcă schimbările, extrem de mare

U.E.1 day ago

Înaintea părăsirii funcției de cancelar, Angela Merkel face un ultim apel la germani să se vaccineze împotriva COVID-19

U.E.1 day ago

Global Gateway: UE și partenerii din G7 stabilesc o nouă abordare și măsuri concrete pentru reducerea decalajului în materie de investiții în infrastructura de la nivel mondial

U.E.1 day ago

Emmanuel Macron anunță eforturi concertate la nivelul UE pentru deschiderea unei misiuni diplomatice comune în Afganistan

ROMÂNIA2 days ago

Premierul Nicolae Ciucă atrage atenția că trebuie elaborată cât mai rapid OUG privind cadrul de implementare a PNRR

ROMÂNIA4 days ago

Klaus Iohannis a decorat cadre medicale, profesori și reprezentați ai societății civile cu prilejul Zilei Naționale a României: O recunoaștere a meritelor oamenilor care aduc cinste țării noastre

MAREA BRITANIE4 days ago

Ziua Națională a României. Ambasadorul Regatului Unit la București: Combaterea problemelor climatice va reprezenta un ”aspect important al cooperării” dintre țările noastre

POLITICĂ4 days ago

Premierul Nicolae Ciucă, îndemn la unitate de Ziua Națională: Marea Unire rămâne cea mai frumoasă pagină din istoria României, o lecție despre coeziune care acum ne este necesară

COMISIA EUROPEANA6 days ago

Ursula von der Leyen salută decizia OMS de a începe negocierile pentru un tratat internațional privind pandemiile: Spiritul de acțiune colectivă, singurul răspuns pentru combaterea pandemiilor

U.E.6 days ago

Charles Michel, la sesiunea specială a Adunării Mondiale a Sănătății pentru un tratat internațional privind pandemiile: Sper că vom face istorie. Abordarea „O singură sănătate” este un „must-have”

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI6 days ago

Mircea Hava pune la dispoziția oricărei ”comunități care dorește să cunoască și să acceseze fondurile” UE experiența sa de peste 20 de ani ca primar: Banii europeni pot schimba, din temelii, un oraș

ROMÂNIA1 week ago

Varianta Omicron: România trimite un avion Tarom pentru a-și repatria cetățenii blocați în Africa de Sud și se oferă să ajute și alte state UE care nu au reușit acest lucru, în limita capacității aeronavei

ROMÂNIA1 week ago

Premierul Nicolae Ciucă, întâlnire cu ministrul Sănătății: România urmează recomandările ECDC și ale Comisiei Europene. Românii care vin din țări din sudul Africii vor fi carantinați timp de 14 zile

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI1 week ago

Eurodeputatul Victor Negrescu: Digitalizarea reprezintă soluția pentru a eficientiza statul. Trebuie să fructificăm oportunitățile financiare europene pentru investiții în acest domeniu

Team2Share

Trending