Liderii celor 27 de state membre UE și președintele Consiliului European, Charles Michel, fac apel la cetățenii europeni să dea dovadă de responsabilitate în timpul Sărbătorilor de Iarnă.
Într-un montaj video dat publicității înainte de Crăciun, care curpinde mesajele șefilor de stat sau de guvern, inclusiv pe cel al președintelui Klaus Iohannis, liderii UE îndeamnă la solidaritate în eforturile de a opri pandemia de COVID-19.
În video-ul intitulat ”Uniți împotriva COVID-19”, aceștia apreciază că acest Crăciun va fi ”diferit” și cer cetățenilor să poate mască, să limiteze întâlnirile și să păstreze distanța, acesta fiind cel ”mai frumos cadou pe care îl putem face celor care se află în prima linie în lupta împotriva coronavirusului”.
Cu numeroase trimiteri la ”speranță” și la ”lumina de la capătul tunelului” reprezentată de livrarea primelor doze de vaccin către statele membre și eforturile celor din domeniul medical, montajul video are un caracter educativ prin apelurile la adresa celor 450 de milioane de cetățeni europeni de a da dovadă de ”răbdare” și de a nu lăsa ”garda jos” în această perioadă, având un comportament responsabil.
”Cum ar fi dacă 450 de milioane de cetățeni ar face echipă pentru a controla răspândirea noului coronavirus?”, s-a întrebat președintele Consiliului European, Charles Michel lansându-le astfel acestora o provocare, și anume de ”a acționa responsabil, de a păstra distanța fizică și de a respecta normele de igienă, având grijă de alții”.
Mesajul lui Michel a fost urmat de cel al liderilor statelor aflate în trioul președințiilor Consiliului Uniunii Europene: Angela Merkel, al cărei stat exercită acest mandat până la finalul acestui an, urmând apoi să predea ștafeta Portugaliei la 1 ianuarie pentru ca, începând cu 1 iulie 2021, Slovenia să închidă această triadă.
”Cea mai bună metodă de a ne proteja împotriva pandemiei stă în mâinile noastre: limitarea contacților, purtarea măștii, păstrarea distanței, arătând grijă față de ceilalți”, a spus Merkel, manifestându-și aprecierea pentru ”pionieratul în domeniul cercetării” asigurându-se astfel primele vaccinuri anti-COVID-19, făcând trimitere societatea BioNTech- Pfizer.
La rândul său, premierul Antonio Costa, al cărui stat își va asuma președinția Consiliului Uniunii Europene începând cu 1 ianuarie, a menționat că respectarea regulilor epidemiologice reprezintă cel ”mai bun cadou pe care îl putem face prietenilor și familiei”.
Într-un mesaj similar, președintele Klaus Iohannis vorbește despre perspectiva rapidă a unui vaccin împotriva COVID-19 pentru protejarea cetățenilor UE de pandemie.
”Prin eforturi comune putem găsi soluţii pentru ca cetăţenii europeni să fie protejaţi de pandemia de COVID-19, iar perspectiva rapidă a unui vaccin ne dă astăzi speranţe. Încrederea şi solidaritatea europeană ne oferă forţa necesară să reclădim normalitatea”, a menționat șeful statului într-un mesaj pe Twitter.
Uniunea Europeană urmează să primească până la finalul acestui an 12,5 milioane de doze de vaccin împotriva noului coronavirus din partea societății germano-americane BioNTech-Pfizer.
Din cele peste 12 milioane de doze de vaccin împotriva COVID-19, primele 10.000 urmează să ajungă în România pe data de 26 decembrie, la timp pentru a demara campania de vaccinare, al cărei start este programat pe data de 27 decembrie.
De asemenea, compania urmează să livreze 20 de milioane de doze și în Statele Unite.
Ţinând cont că vaccinul Pfizer/BioNTech trebuie administrat în două doze la distanţă de trei săptămâni, livrările anunţate pentru acest an către UE ar fi suficiente pentru vaccinarea a 6,25 milioane de oameni.
Vaccinul anti-COVID-19, produs de BioNTech-Pfizer, a primit luni undă verde din partea Agenției Europene pentru Medicamente (EMA), autoritatea care are rolul de reglementare a medicamentelor din Europa. Acesta, alături de cele produse de Moderna și CureVac, coconține o parte din ”instrucțiunile” virusului care cauzează COVID-19. Urmându-le, celulele corpului vor produce o proteină care este specifică acestui virus. Sistemul imunitar va ști că această proteină unică nu ar trebui să fie prezentă în organism și va reacționa producând mijloace naturale de apărare împotriva infectării cu COVID-19.
Până în prezent, Comisia Europeană a stabilit acorduri cu șase producători de vaccinuri împotriva COVID-19 pentru apromixativ două milioane de doze, după cum urmează: CureVac (405 milioane), AstraZeneca (400 de milioane), Johnson&Johnson (400 de milioane), Sanofi-GSK (300 de milioane), Pfizer-BioNTech (300 de milioane) şi Moderna (160 de milioane).
La acestea se adaugă discuțiile preliminare încheiate de Comisia Europeană la 17 decembrie cu compania farmaceutică Novavax, de unde UE ar urma să achiziționeze 200 de milioane de doze de vaccin anti-COVID-19.