Aflată la finalul președinției Germaniei la Consiliul Uniunii Europene, cancelarul Angela Merkel a afirmat vineri că deblocarea planului de redresare de 1.824,3 miliarde de euro și asumarea țintelor climatice de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră, obținute prin unanimitatea statelor UE, i-au luat “o piatră de pe inimă” și că aceste înțelegeri au meritat prețul “unei nopți albe” de tratative.
Merkel, care a susținut o conferință comună de presă cu președinții Consiliului European și Comisiei Europene la finalul summitului european, a subliniat că președinția germană a Consiliului UE, care se încheie la 31 decembrie 2020, a fost rezultatul unui efort de echipă. “Cred că am fost o echipă bună“, le-a spus ea lui Charles Michel și Ursulei von der Leyen.
“A fost un Consiliu European maraton cu un rezultat măreț pentru Europa“, a completat-o Charles Michel pe cea care conduce Germania din 2005, fiind considerată liderul de facto al Europei.
Deblocarea acordului privind bugetul multianual 2021-2027 de 1.074,3 miliarde de euro și a fondului de relansare de 750 miliarde de euro a fost posibilă prin efortul de mediere al președinției germane pentru edificarea unui compromis cu Ungaria și cu Polonia, țările care s-au opus prin veto, dar și pentru salvarea mecanismului de condiționare a fondurilor europene de respectarea statului de drept.
Cancelarul Angela Merkel a declarat că se simte foarte ușurată de faptul că UE ajunge la timp la un acord final privind bugetul și fondul de recuperare. “Mi-am luat o piatră de pe inimă”, a spus ea, în conferința de presă menționată.
Concluziile negociate de liderii europeni în baza compromisului identificat de Germania subliniază că aplicarea mecanismului de condiționalitate va fi “obiectivă, echitabilă și imparțială” și va asigura un “proces non-discriminatoriu și bazat pe tratament egal între statele membre”. Potrivit declarației negociate de președinția germană, nu va fi luată nicio hotărâre de blocare a fondurilor înainte ca CJUE (Curtea de Justiţie a UE) să se pronunţe în cazul în care o ţară decide să conteste reglementare în cauză.
Conform textului agreat și în vederea asigurării respectării acestor principii, Comisia intenționează să elaboreze și să adopte orientări privind modul în care va aplica regulamentul, inclusiv o metodologie pentru realizarea evaluării sale.
“Astfel de orientări vor fi elaborate în strânsă consultare cu statele membre. În cazul în care se introduce o acțiune în anulare în ceea ce privește regulamentul, orientările vor fi finalizate după hotărârea Curții de Justiție, astfel încât să includă orice element relevant care rezultă din această hotărâre. Președintele Comisiei va informa pe deplin Consiliul European. Până la finalizarea acestor orientări, Comisia nu va propune măsuri în temeiul regulamentului”, se arată în concluzii.
Rolul decisiv jucat de Germania și de Angela Merkel a fost salutat de șefa executivului european, Ursula von der Leyen, care a fost cel mai longeviv membru al echipei guvernamentale a lui Merkel, fiind ministru din 2005 și până în 2019 în cabinetele cancelarului.
Potrivit acesteia, Comisia Europeană nu ar fi putut salva pachetul istoric privind bugetul și redresarea fără ajutorul Germaniei: “Nu ar fi fost posibil fără leadership-ul constant al cancelarului și al președinției rotative”.
În continuare, Angela Merkel a făcut trimitere și la cel de-al doilea mare acord al summitului, anume reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu 55% până în anul 2030.
“Faptul că ne-am putut angaja, cu o zi înainte de summit-ul ONU, către un obiectiv comun de reducere a emisiilor cu 55% până în 2030 este, în opinia mea, un rezultat foarte important”, a declarat cancelarul german Angela Merkel.
“A meritat să pierdem o noapte de somn pentru a realiza acest lucru. Nu vreau să-mi imaginez ce s-ar fi întâmplat dacă nu am fi reușit să obținem un astfel de rezultat“, a completat ea.
Pentru a îndeplini obiectivul unei Uniuni Europene neutre din punct de vedere climatic până în 2050, în conformitate cu obiectivele Acordului de la Paris, UE trebuie să își sporească ambiția pentru următorul deceniu și să își actualizeze cadrul de politici climatice și energetice, se arată în concluziile adoptate
În acest scop, Consiliul European susține un obiectiv obligatoriu al UE de reducere internă netă de cel puțin 55% a emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2030, comparativ cu 1990. De asemenea, liderii UE solicită Parlamentului European și Consiliului UE să reflecte acest nou obiectiv în propunerea privind legislația europeană privind clima și să-l adopte rapid.
În continuarea acestor acorduri semnificative, Merkel a vorbit și despre viitor și a subliniat că ultima jumătate de an și lupta împotriva pandemiei de COVID-19 a arătat că este necesară o Uniune Europeană a Sănătății. “Sunt convinsă că trebuie să lucrăm pentru asta”, a spus șefa guvernului de la Berlin.
Șefii de stat sau de guvern din UE s-au reunit joi și vineri la Bruxelles, în cadrul ultimului summit al anului și celui din urmă din timpul președinției germane a Consiliului Uniunii, unde au deblocat veto-ul Poloniei și al Ungariei asupra bugetului UE, planului de relansare și condiționalității privind statul de drept. De asemenea, au adoptat concluzii privind relațiile UE-SUA, impunerea de sancțiuni împotriva Turciei și prelungirea măsurilor restrictive la adresa Rusiei. Totodată, cei 27 de lideri au decis, după negocieri complicate, asumarea țintelor climatice pentru reducere cu 55% a emisiilor până în 2030 și pentru decarbonizare până în 2050.