Angela Merkel, mesaj către Donald Trump, înainte de vizita în SUA: Un acord imperfect cu Iranul este mai bun decât lipsa unui acord

Cancelarul german Angela Merkel a militat pentru menținerea acordului cu Iranul, în cadrul unui interviu cu televiziunea israeliană, precizând că un acord imprefect este mai bun decât lipsa unui acord, completând că Germania va privind îndeaproape pentru a se asigura că acesta este implementat, informează ABC News.

”Premierul Netanyahu consideră că acordul nuclear cu Iranul nu asigură securitatea de care Israel are nevoie. Credem că este mai bine să avem acest acord, chiar dacă nu este perfect, decât să nu avem deloc un acord. Vom continua să discutăm acest lucru, dar Germania va urmări foarte atent pentru a se asigura că acest acord va fi îndeplinit”, a justificat Merkel. 

Comentariile sale survin în contextul în care oficialul german va efectua o vizită în Statele Unite, cea de-a doua de acest fel, unde se va întâlni cu președintele american, Donald Trump, care a amenințat că va retrage Statele Unite din acordul nuclear cu Iranul, dacă părțile americană și europeană nu vor cădea de acord asupra a ceea ce ocupantul fotoliului de la Casa Albă numeștelipsuri seriose ale acordului cu Iranul.

O vizită în Statele Unite efectuează și președintele francez, Emmanuel Macron, un apărător vocal al acordului cu Iranului, care a făcut apel la președintele Donald Trump în cadrul unui interviu acordat pentru Fox News să nu renunțe la acordul cu Iranului, argumentând că ”nu există un plan B”.

Președintele Iranului, Hassan Rohani, a avertizat ieri că agenția iraniană pentru energie nucleară are pregătite contramăsuri ”așteptate și neașteptate”, în eventualitatea în care Statele Unite decid să se retragă din acordul internațional asupra programului nuclear.

Grupul P5+1 din care fac parte marile puteri ( China, Franța, Rusia, Marea Britanie, SUA și Germania) au semnat în 2015 un acord cu Iranul prin care Teheranul își ia responsabilitatea să limiteze activitățile atomice în schimbul relaxării sancțiunilor internaționale. Preşedintele SUA, Donald Trump, şi Israelul contestă acordul nuclear semnat cu Iranul. Liderul de la Casa Albă a promis în timpul campaniei electorale abrogarea acestuia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.