Angela Merkel nu vrea să conducă un guvern minoritar și afirmă că este gata să candideze din nou: “Organizarea de noi alegeri ar fi cea mai bună cale”

Cancelarul german Angela Merkel a declarat luni că preferă mai degrabă organizarea de alegeri legislative anticipate decât să conducă un guvern minoritar, după ce negocierile tripartite între blocul conservator CDU/CSU (Uniunea Creștin-Democrată/Uniunea Creștin-Socială), Partidul Liber-Democrat (FDP) și Verzi, în vederea creării unei noi coaliții de guvernământ, au eșuat duminică, relatează Reuters.

Foto: Bundesregierung

”Din punctul meu de vedere, organizarea de noi alegeri ar fi cea mai bună cale”, a declarat Merkel într-un interviu acordat televiziunii publice ARD, scrie Agerpres. Ea a adăugat că planurile sale nu includ posibilitatea de a fi cancelar într-un guvern minoritar.

Totodată, Angela Merkel a afirmat că este gata să candideze din nou în cazul organizării de alegeri legislative anticipate, în pofida eșecului negocierilor privind formarea unei noi coaliții guvernamentale în urma alegerilor parlamentare din 24 septembrie, relatează AFP.

La alegerile din 24 septembrie, conservatorii, alături de latura vor bavareză (CSU), au obținut 33% din sufragii, cu 8,5% mai puțin decât la scrutinul din 2013, iar social-democrații — 20,5%, cu 5,2% mai puțin. Pe locul al treilea s-a aflat AfD, cu 12,6%, înregistrând un scor cu 7,9 puncte procentuale mai mare decât în 2013, ceea ce îi permite intrarea, în premieră, în Bundestag. Pe locurile următoare s-au situat liberalii, cu 10,7%, mai mult cu 5,9% față de scrutinul anterior, când FDP nu a mai reușit să intre în parlament. Stânga radicală Die Linke a obținut 9,2% (plus 0,6%), iar ecologiștii — 8,9% (plus 0,5%).

Negocierile conduse de Angela Merkel pentru a încerca să formeze un nou guvern în Germania după alegerile legislative din septembrie au eșuat duminică seară ca urmare a retragerii Partidului Liber-Democrat (FDP), după mai mult de o lună de discuții, existând riscul să arunce cea mai importantă țară europeană într-o criză politică.

Citiți și Germania în criză politică: Liberalii anunță eșecul negocierilor pentru formarea guvernului. Ce opțiuni mai are Angela Merkel pentru a rămâne cancelar

Cancelarul Angela Merkel a “deplâns” în cursul nopții de duminică spre luni eșecul negocierilor pentru formarea unui nou guvern în Germania după alegerile legislative din septembrie, care scufundă țara în criză, și a participat luni la o întâlnire de lucru cu președintele țării, Frank-Walter Steinmeier.

Actualmente, opțiunile Angelei Merkel, cancelar și lider al CDU – partidul câștigător al alegerilor din 24 septembrie, pot fi reprezentate de o începere a negocierilor cu SPD, de formarea unui guvern minoritar care să construiască majorități pe teme punctuale sau convocarea de alegeri anticipate.

Prima opțiune – cea a unei noi mari coaliții cu SPD – nu pare fezabilă, în condițiile în care social-democrații au anunțat duminică că nu revin asupra deciziei de a rămâne în opoziție. Mai mult, liderul social-democrat, Martin Schulz, a reiterat luni poziția partidului său de a nu fi parte din coaliția de guvernământ și a declarat că nu se teme de alegeri anticipate.

Cea de-a doua – formarea unui guvern minoritar – nu se regăsește printre preferințele Angelei Merkel, care a anunțat în dese rânduri că își dorește un guvern stabil, declarație întărită și luni după întrevederea cu președintele german. 

Opțiunea convocării unor noi alegeri la începutul lui 2018 depinde de decizia președintelui țării, dar Frank-Walter Steinmeier a avertizat împotriva unei asemenea soluții.

Potrivit Deutsche Welle, articolul 63 din Constituția germană prevede următorul scenariu: Președintele federal trebuie mai întâi să nominalizeze pe cineva pentru funcția de cancelar federal. Candidatul propus devine cancelar dacă mai mult de jumătate dintre membrii Bundestag-ului votează pentru el (“Majoritatea cancelarului”).

Dacă propunerea președintelui federal nu întrunește majoritatea, începe a doua fază electorală. Bundestag-ul are timp două săptămâni pentru a alege un cancelar cu majoritate absolută. Numărul tururilor de scrutin nu este limitat, nici numărul de candidați. Dacă în aceste două săptămâni nu se va alege un cancelar, începe a treia etapă electorală. În acest ultim scrutin din Bundestag, majoritatea relativă este suficientă. Câștigă acel candidat care întrunește cele mai multe voturi ale tuturor parlamentarilor.

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.