Connect with us

NEWS

Angela Merkel recunoaște gestionarea necorespunzătoare a situației șefului serviciilor de informații interne

Published

on

Cancelarul german Angela Merkel a acceptat luni rezervele publice privind modul în care a gestionat o dispută privind viitorul şefului serviciului intern de informaţii şi a spus că îşi va dedica energia unor chestiuni care contează mai mult pentru germani.

„M-am axat prea mult pe procesele şi funcţionalitatea din Ministerul de Interne şi nu pe ceea ce îi impresionează pe oameni când aud despre promovarea cuiva. Regret foarte mult că aşa ceva s-a putut întâmpla”, a spus Merkel, potrivit Politico Europe.

„Este important ca acum să rezolvăm problemele poporului”, a adăugat ea. 

Hans-Georg Maassen, în vârstă de 55 de ani, s-a aflat în centrul unor controverse începând din 7 septembrie, după ce a fost dezvăluită informația conform căreia a furnizat partidului AfD de extremă dreapta din Germania un raport al instituției pe care o conduce cu 5 săptămâni înainte de publicarea oficială. Recent, acesta a afirmat că nu există nicio dovadă că protestele extremei drepte din oraşul Chemnitz situat în estul Germaniei au inclus acţiuni de hăituire la adresa străinilor, contrazicând-o astfel pe Angela Merkel.

Directorul BfV a fost acuzat de o apropiere prea mare de extrema dreaptă din Germania și a recunoscut că a avut întâlniri cu membri ai partidului, însă a negat că le-ar fi oferit acestora informații.

Coaliţia formată din trei partide a căzut de acord marţi să-l transfere pe şeful serviciului intern de informaţii Hans-Georg Maassen la Ministerul de Interne, după acuzaţiile că a exprimat opinii de extremă dreapta. 

Decizia lor a provocat însă nemulţumirea publicului din cauza faptului că postul ales pentru transferul lui Maassen a fost însoţit de o mărire de salariu. Unii membri ai Partidului social-democrat (SPD) – partener în coaliţia lui Merkel – au cerut ca partidul să părăsească coaliţia dacă decizia nu este revocată. 

După o întâlnire între liderii partidului desfăşurată duminică pentru a ajunge la un nou compromis, ministrul Horst Seehofer a spus că s-a ajuns la un acord ca Maassen să lucreze în Ministerul de Interne de acum înainte, dar că nu va beneficia de o mărire de salariu. Acesta va lucra în funcţia de consultant, deşi, pe baza unui acord încheiat vinerea trecută între partidele coaliţiei de guvernare, Maassen urma sa ocupe funcţie de secretar de stat în acest minister.

 

Citiți și: Germania: Șeful serviciului de informaţii interne a fost demis din funcție; acesta era acuzat de apropiere de extrema dreaptă

 

 

.

INTERNAȚIONAL

Donald Trump a declarat că nu are o problemă să se întâlnească cu dictatori atâta timp cât ”este în beneficiul Statelor Unite”

Published

on

Președintele american Donald Trump a declarat marți că nu are o problemă să se întâlnească cu dictatori atâta timp cât ”este în beneficiul Statelor Unite”, anunță CNBC, citat de Adevărul.ro.

”Oricine doreşte să vină. Dictatori? Este OK. Veniţi. Orice este în beneficiul Statelor Unite. Dorim să ne ajutăm poporul”, a spus Trump în timpul unui lung discurs susţinut la Economic Club din New York.

„Dar primul lucru pe care mi-l spun aceştia este aproape întotdeauna: Felicitări pentru economia voastră”, a susţinut Trump.

Comentariile par să vină în contradicție cu politica externă americană, bazată pe folosirea influenței americane ca forță de sprijin a guvernelor democratice care respectă drepturile omului și marginalizează dictatorii și autocrații.

Acele remarci par să fie în contradicție cu discursul scris, în care erau lăudate politicile Administrației Trump pentru consolidarea economiei americane.

Casa Albă nu a clarificat pentru CNBC dacă afirmaţiile lui Trump referitoare la dictatori fac parte din textul pregătit pentru discurs.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Delegația Camerei de Comerț și Industrie a României, în misiune economică în Japonia. Președintele CCIR: Prin acordul UE-Japonia, piața japoneză se va deschide pentru mediul de business din UE, deci, implicit, și pentru cel din România, generând o creștere a oportunităților

Published

on

Prin poziția cheie de la Marea Neagră, Portul Constanța reprezintă o oportunitate care trebuie exploatată la maximum. Acest obiectiv poate deveni o platformă logistică importantă în mișcarea și stocarea bunurilor aduse din Japonia pentru piața românească și către Europa, a declarat președintele Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR), aflat, alături de alți oficiali ai istituției și cei ai ambasadei României în Japonia într-o misiune economică în această țară.

Misiunea economică în Japonia, organizată de Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR), în perioada 10-17 noiembrie 2019, a continuat miercuri cu o vizită a oficialilor CCIR, alături de cei ai ambasadei României în Japonia, la sediul Japan Extrenal Trade Organization (JETRO), precum și la cel al EU – Japan Industrial Cooperation, potrivit unui comunicat remis CaleaEuropeană.ro. 

În cadrul întalnirii cu vice-președintele executiv al JETRO, Yoshitaka Hoshino, președintele CCIR, Mihai Daraban, a subliniat, de asemenea, importanța dezvoltării relațiilor bilaterale dintre cele două state, prin identificarea de noi soluții de intensificare a schimburilor comerciale între mediiile de afaceri din România și Japonia.

Oficialul român a adus în discuție și avantajele Portului Constanța pentru instria auto. ”Această regiune oferă toate facilitățile necesare pentru dezvoltarea unei unități de producție din industria auto, asigurând deschiderea către Europa Centrală și de Est și nu numai”, a mai spus Daraban.

În plus, în cadrul întrevederii cu Phillipe de Taxi du Poet, președintele EU -Japan Industrial Cooperation Centre, a fost reafirmat interesul mediului de business din România de a beneficia de oportunitățile de afaceri apărute odată cu intrarea în vigoare a acordului comercial UE-Japonia.

”Acordul de cooperare UE-Japonia va avea implicații deosebite la toate nivelurile societății. Chiar dacă vorbim de un acord eminamente comercial, nu trebuie să trecem cu vederea faptul că reprezintă, în același timp, o alianță strategică între spațiul comunitar european și Japonia, entități care împărtășesc valori comune, precum democrația și statul de drept. Din punct de vedere commercial, acordul va duce la eliminarea majorității taxelor vamale pe care companiile din Uniunea Europeană, care exportă în Japonia, le plătesc în fiecare an, calculate la aproximativ 1 miliard de euro. Totodată, piața japoneză, estimată la 127 de milioane de consumatori, se va deschide pentru mediul de business din UE, deci, implicit, cel din România, generând o creștere a oportunităților de export și în aproape toate sectoarele economice”, a subliniat președintele CCIR, Mihai Daraban.

Acordul de parteneriat economic UE-Japonia, care creează o zonă de comerț cu o populație de 600 de milioane de locuitori și care produce o treime din PIB-ul global și aproximativ 40% din comerțul global, a intrat în vigoare la 1 februarie 2019, la distanță de aproximativ o lună și jumătate după ce UE și Japonia și-au notificat reciproc, la 21 decembrie 2019, încheierea proceudrilor lor de ratificare.

Pentru a facilita oamenilor de afaceri accesul la informare și dialog pe acest subiect, Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) a lansat în premieră, la 22 aprilie, o platformă dedicată mediului de business pe tema implementării Acordului de Parteneriat Economic UE-Japonia (APE).

Antreprenorii români nu numai că pot găsi informații utile pe această temă dar și au posibilitatea de a adresa întrebări.

CCIR s-a angajat să intermedieze soluționarea situaților pe care le ridică antreprenorii pe această platformă, cu organele abilitate.

Conform informațiilor oferite de ONRC, la nivelul lunii septembrie 2019, Japonia se regăsește pe locul 23 în clasamentul top 50 pe țări de rezidență a investitorilor cu participare străină la capitalul social. În 2018, valoarea schimburilor comerciale bilaterale România – Japonia, a fost aproape 600 de milioane de euro, iar până în luna iulie 2019 s-a înregistrat o valoare de 340,29 milioane de euro. Numărul total al companiilor cu capital japonez în România, la nivelul lunii septembrie 2019, era de 378, cu un total al capitalului social subscris japonez de 239,06 mil. Euro.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

O femeie cu origini românești o va ajuta pe Greta Thunberg să ajungă în Europa fără să polueze. Activista pentru mediu va traversa Atlanticul la bordul catamaranului Elaynei Cărăuşu

Published

on

© Greta Thunberg/ Facebook

O femeie cu origini românești și soțul acesteia o vot ajuta pe Greta Thunberg să traverseze Atlanticul, punându-i la dispoziție tinerei activiste de mediu la catamaranul lor, informează DPA, citat de Agerpres.

Greta Thunberg, aflată în prezent în America de Nord, va reveni astfel în Europa, unde va participa la summitul privind schimbările climate, COP25, după ce acesta a fost mutat din Chile în Spania.

”Sunt atât de fericită să pot ajunge la (summitul) COP25 din Madrid”, a scris marţi Thunberg pe Facebook. ”Mi s-a oferit o călătorie din Virginia la bordul unui catamaran de 15 metri numit <<La Vagabonde>>”.

”COP25 este extrem de important şi voi face tot posibilul pentru a ajunge acolo la timp. Dar, desigur, nu prea contează dacă ajung acolo la timp sau nu”, a spus Thunberg. ”Există numeroşi alţi activişti care vor vorbi acolo şi voi transmite acelaşi mesaj ca şi mine”, a mai tânăra activită de mediu.

Ea va traversa oceanul alături de youtuberii australieni Riley Whitelum şi Elayna Cărăuşu (al cărui tată este român) şi de căpitanul de vas britanic Nikki Henderson. Aceștia vor pleca în călătorie miercuri. Ei îşi documentează călătoria în jurul lumii pentru a atrage atenţia asupra importanţei oceanului.

În luna august, Greta Thunberg a traversat Atlanticul către SUA la bordul unui iaht cu zero emisii poluante, după ce a refuzat călătoria cu avionul invocând emisiile de CO2 generate de aviaţie. Ea a parcurs acest drum pentru a participa la summitul ONU privind acţiunea climatică şi a rămas în SUA cu intenţia ca de acolo să plece pe cale terestră în Chile, unde fusese programat să se desfăşoare între 2 şi 13 decembrie summitul asupra schimbărilor climatice, COP25. Însă în urma protestelor violente din această ţară, guvernul de la Santiago de Chile a renunţat la găzduirea summitului, care se va defăşura în Spania, la Madrid.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending