Connect with us

CONSILIUL EUROPEAN

Angela Merkel recunoaște “influența strategică” a Rusiei în vecinătatea Europei: Războiul hibrid face parte din arsenalul Rusiei, însă există motive întemeiate să avem un dialog constructiv

Published

on

© consilium.europa.eu

Războiul hibrid, campaniile de dezinformare și metodele de destabilizare a Uniunii Europene și a Occidentului sunt parte din arsenalul și modelul de comportament ale Rusiei, a avertizat cancelarul german Angela Merkel, înainte ca țara sa să asume, la 1 iulie, președinția semestrială a Consiliului Uniunii Europene.

Recunoaștem campaniile de dezinformare; armele războiului hibrid, cum este el numit. Fac parte din arsenalul Rusiei…”, a spus Merkel, într-un interviu acordat pentru un grup de șase publicații europene înainte de preluarea de către Germania a președinției rotative a Consiliului  și în care a vorbit despre răspunsul Europei la criza pandemică, autonomia strategică europeană, poziția sa privind negocierile pentru Brexit și provocările globale generate de relațiile cu SUA, Rusia și China.

Întrebată dacă Germania a subestimat amenințarea reprezentată de Rusia, Merkel a recunoscut un model de comportament beligerant, invocând “campanii de dezinformare” și uciderea cecenului Zelimkhan Khangoshvili la Berlin, caz în care procurorii germani acuză Moscova că a ordonat o astfel de operațiune.

Uciderea din parcul Tiergarten din Berlin este un incident grav, evident, a cărui vinovăție este în prezent constatată în instanță. În orice caz, recunoaștem războiul hibrid, metodele de destabilizare, ca model de comportament rus”, a spus cancelarul.

“Pe de altă parte, există motive întemeiate pentru a continua angajarea într-un dialog constructiv cu Rusia. În țări precum Siria și Libia, țările din imediata vecinătate a Europei, influența strategică a Rusiei este mare. Prin urmare, voi continua să depun eforturi pentru cooperare”, a conchis ea.

În desele rânduri în care a prezentat prioritățile președinției germane la Consiliul UE, între care se află și nevoia unei responsabilități mai mari a Europei pe plan global, Angela Merkel a spus că Rusia și-a dezvoltat o politică de atacare a democrațiilor occidentale.

De altfel, la videoconferința liderilor UE din 19 iunie, cancelarul german le-a transmis șefilor de stat sau de guvern europeni că nu există progrese în ce privește soluționarea conflictului din estul Ucrainei și implementarea acordurilor de la Minsk, drept pentru care liderii UE au convenit prelungirea cu încă șase luni a sancțiunilor îndreptate către Federația Rusă și impuse în urmă cu șase ani.

Totodată, șefa guvernului de la Berlin s-a arătat recent afectată de faptul cu hackerii susținuți de  agenția de informații militare externe a statului major al Forțelor Armate ale Federației Ruse i-au spart contul de e-mail al biroului său de parlamentar.

Afirmațiile sale au fost făcute și în contextul în care șeful statului francez, Emmanuel Macron, a avut vineri o videoconferință cu președintele rus, Vladimir Putin, în cadrul căreia a evocat nevoia unui spațiu de cooperare și pace de la Lisabona la Vladivostok ca parte a agendei comună franco-ruse pentru restabilirea încrederii și în urma căreia a acceptat invitația de a efectua în curând o vizită în Rusia.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și doctorand în domeniul reasigurării strategice a NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

CONSILIUL EUROPEAN

Premierul Poloniei solicită organizarea unui summit extraordinar al UE cu privire la situația din Belarus

Published

on

© premier.gov.pl

 

Premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, solitică organizarea unui summit extraordinar al Uniunii Europene cu privire la situația din Belarus, mai ales după protestele sângeroase de la Minsk în urma cărora o persoană a murit și mai multe au fost rănite.

„Am solicitat o reuniune extraordinară a Consiliului European și un răspuns ferm al UE la evenimentele din Belarus. Avem datoria de a sprijini și de a fi solidari cu cetățenii Belarusului”,  a scris prim-ministrul polonez pe contul de Twitter.

 

De asemenea, președintele Consiliului European, Charles Michel, critică autoritățile din Belarus pentru violența manifestată împotriva protestarilor care au ieșit în stradă în urma alegerilor prezidențiale, care l-au desemenat pe Aleksandr Lukașenko pentru a șasea oară în funcția de șef al statului.

Forțele de ordine au intervenit ieri seară în Belarus după ce mai mult proteste au început în urma rezultatului alegerilor prezidențiale, care a prezentat cea de-a șasea victorie pentru Aleksandr Lukaşenko,  obținând un scor copleștior de aproximativ 79,7%.

Forţe de poliţie şi ale Ministerului de Interne au fost desfăşurate duminică în număr mare pe străzile capitalei Minsk, blocând numeroase căi de acces şi clădiri oficiale, în timp ce autorităţile îi invitau pe belaruşi să nu iasă în stradă la manifestaţii.

Continue Reading

CONSILIUL EUROPEAN

Președintele Consiliului European critică autoritățile din Belarus: ”Violența împotriva protestatarilor nu este răspunsul”

Published

on

© European Union 2020

 

Președintele Consiliului European, Charles Michel, critică autoritățile din Belarus pentru violența manifestată împotriva protestarilor care au ieșit în stradă în urma alegerilor prezidențiale, care l-au desemenat pe Aleksandr Lukașenko pentru a șasea oară în funcția de șef al statului.

„Violența împotriva protestatarilor nu este răspunsul. Trebuie să se mențină libertatea de exprimare, libertatea de întrunire, drepturile fundamentale ale omului”, a scris oficialul european într-un mesaj pe contul de Twitter.

Forțele de ordine au intervenit ieri seară în Belarus după ce mai mult proteste au început în urma rezultatului alegerilor prezidențiale, care a prezentat cea de-a șasea victorie pentru Aleksandr Lukaşenko,  obținând un scor copleștior de aproximativ 79,7%.

Forţe de poliţie şi ale Ministerului de Interne au fost desfăşurate duminică în număr mare pe străzile capitalei Minsk, blocând numeroase căi de acces şi clădiri oficiale, în timp ce autorităţile îi invitau pe belaruşi să nu iasă în stradă la manifestaţii.

Continue Reading

CONSILIUL EUROPEAN

Președintele Consiliului European, la Beirut: Poporul libanez poate conta pe Uniunea Europeană, dar unitatea internă este esențială

Published

on

© European Union 2020

Președintele Consiliului European Charles Michel a transmis sâmbătă solidaritatea Uniunii Europene cu poporul libanez, în cursul unei vizite pe care a efectuat-o la Berlin, fiind al doilea lider internațional care s-a deplasat în capitala Libanului în urma celor două explozii devastatoare din data de 4 august, informează un comunicat de presă remis CaleaEuropeană.ro.

“Sunt atins de vitejia poporului libanez care a fost lovit de această tragedie într-un context deja dificil. UE este un prieten și partener de lungă durată. Suntem în deplină solidaritate cu Libanul mai mult ca niciodată în aceste momente dificile”, a spus Charles Michel, care a vizitat portul Beirut și care s-a întâlnit cu președintele Michel Aoun, președintele Parlamentului Nabih Berri și președintele Consiliului de Miniștri Hassan Diab.

El a solicitat o anchetă independentă pentru a arunca lumină asupra cauzelor acestei catastrofe și a oferit expertiză europeană.

Președintele Michel a repetat disponibilitatea UE de a continua acordarea de asistență urgentă pentru a ajuta oamenii din Liban.

UE și-a activat deja mecanismele de urgență și a mobilizat 33 de milioane de euro pentru nevoile de urgență și peste 250 de salvatori din statele membre europene sunt la fața locului. De asemenea, au fost puse la dispoziție tone de provizii de urgență și vor urma mai multe.

Împreună cu președintele Comisiei Europene, președintele Michel a cerut tuturor statelor membre ale UE să își intensifice sprijinul pentru Liban atât pentru nevoile imediate, cât și pentru reconstrucția pe termen lung. 

În timpul vizitei sale, președintele Consiliului European s-a întâlnit cu președintele Michel Aoun, președintele Parlamentului Nabih Berri și președintele Consiliului de Miniștri Hassan Diab.

Unitatea și stabilitatea Libanului sunt cu atât mai cruciale astăzi, atât pe plan intern, cât și pentru întreaga regiune. De asemenea, președintele Michel a subliniat importanța reformelor structurale în conformitate cu planul de reformă al guvernului și cu angajamentele internaționale ale Libanului și așa cum a cerut poporul libanez. Este necesar urgent un acord cu Fondul Monetar Internațional. Prin urmare, a solicitat măsuri concrete pentru reformarea sistemului financiar și adoptarea de măsuri anticorupție.

“Forțele politice locale ar trebui să profite de oportunitate și să se unească în jurul unui efort național pentru a răspunde nevoilor imediate, dar și provocărilor pe termen lung cu care se confruntă țara. Este important pentru Liban să pună în aplicare reformele structurale fundamentale. Poporul libanez poate conta pe Uniunea Europeană în acest efort – dar unitatea internă este esențială”, a conchis Charles Michel.

Continue Reading

Trending