Angela Merkel, sceptică în legătură cu aderarea Turciei la UE

Angela Merkel bundeskanzlerin.dePremierul turc, Recep Tayyip Erdogan a efectuat, marţi, o vizită în Germania. El s-a întâlnit cu cancelarul Angela Merkel, cu care a avut un schimb de opinii privind aderarea Turciei la Uniunea Europeană, problema refugiaţilor sirieni şi situaţia securităţii în zonă.

Partea turcă doreşte un sprijin mai mare din partea celei germane pentru desfăşurarea negocierilor privind aderarea ei la UE. Angela Merkel a menţionat, însă, în cadrul conferinţei de presă comune că adoptă o atitudine îndoielnică faţă de aderarea Turciei la UE, reiterând faptul că nu va sprijini cererea Istanbulului.

Ea a arătat că este de acord cu eforturile depuse în comun de UE şi Turcia pentru eliminarea obstacolelor aflate în calea aderării Turciei la UE.

”Negocierile de aderare cu Turcia sunt un proces al cărui deznodământ este deschis. Însă eu sunt sceptică în legătură cu un statut al Turciei de membru complet”, scrie AFP. Potrivit Cotidianul.ro.

Cancelarul german a facut insa o concesie, privind deblocarea a doua capitole importante in discutiile privind aderarea Turciei la UE: capitolul 23, care se refera la sistemul judiciar si  drepturile fundamentale si capitolul 24 – domeniul justitiei, libertatii si securitatii.

Sunt in favoarea deblocarii capitolelor 23 si 24” a declarat Merkel, potrivit unui comunicat al cancelariei. Negocierile se vor axa in prezent pe capitolul 22, politica regionala.

În ce priveşte problema refugiaţilor sirieni, liderul turc a menţionat că până în prezent, ţara sa a primit aproximativ 700 de mii de refugiaţi sirieni şi a plătit 2,5 miliarde de dolari americani pentru asigurarea hranei şi cazării acestora, dar a primit doar 130 milioane de dolari americani din partea ONU ca recompensaţie. Totuşi, Turcia va adăposti în continuare refugiaţii sirieni, a subliniat Recep Tayyip Erdogan.

În Germania se află cea mai mare comunitate turcă din Europa, cu circa trei milioane de persoane.

Germania este cel mai important partener comercial al Turciei. Volumul comerţului bilateral în 2012 a totalizat 32, 1 mld euro.

basescu conferinta de presaPreşedintele T. Băsescu, nu este pe aceeaşi lungime de undă cu Germania

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, că România susţine fără rezerve succesul negocerilor pentru aderarea Turciei la Uniunea Europeană, considerând că este timpul accelerării procesului.

Băsescu face, miercuri şi joi, o vizită de stat în Turcia, unde s-a întâlnit cu preşedintele Abdullah Gül.

Pe agenda sa mai sunt întâlniri cu premierul Recep Erdoğan, precum şi cu reprezentanţii comunităţii româneşti.

Detalii despre vizita presedintelui, AICI.

 

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.