Angela Merkel se întâlnește astăzi cu Emmanuel Macron, pe fondul unei poziții politice slăbite ca urmare a disensiunilor din Guvernul german și în plină criză a migranților

Reformarea Uniunii Europene după ce Marea Britanie nu va mai fi fost membru al comunității europene și disensiunile politice generate de problema migrației se vor număra printre principalele subiecte discutate de cancelarul german, Angela Merkel și de președintele francez, Emmanuel Macron, în contextul în care șefa Executivului de la Berlin se confruntă cu fricțiuni în interiorul Cabinetului.

Foto: Emmanuel Macron/Twitter

Cei doi lideri se vor întâlni astăzi în capitala Germaniei cu zece înainte de reuniunea Consiliului European din 28-29 iunie, în încercarea de a afișa o poziție comună, anunță AFP, citat de Agerpres.

Reuniunea urmează să aibă loc în castelul din Meseberg, o reşedinţă oficială a guvernului situată la nord de Berlin. O conferință comună de presă este programată la ora 14.00 GMT.

Reformarea zonei euro, căreia urmează să-i fie dedicată o reuniune în cadrul Consiliului franco-german, care grupează mai mulţi miniştri din cele două ţări, riscă să cadă într-un con de umbră, într-un context în care problema migranților zdruncină din nou coeziunea europeană, undele de șoc având un impact și la nivelul guvernului german.

Citiți și După luni de controverse, ministrul francez de Finanțe anunță că Franța și Germania sunt aproape de un acord privind reformarea zonei euro

Refuzul Italiei de a primi nava Aquarius la bordul căreia se aflau 630 de migranți, printre care și 123 de minori neînsoțiți, dar și șapte femei însărcinate, a declanțat o nouă criză în Uniunea Europeană, cu un schimb de replici dure între Paris și Roma.

Săptămâna trecută, ambasadorul Franței la Roma a fost convocat după ce președintele Emmanuel Macron a ciriticat decizia guvernului italian de a refuza primirea navei amintite mai sus.

Angela Merkel şi Emmanuel Macron sunt de acord asupra unui punct: gestionarea migranţilor trebuie să fie europeană, în timp ce unele ţări membre ca Polonia şi Ungaria refuză să-şi deschidă frontierele şi că presiunea ”fiecare pentru sine” nu încetează să crească.

Cancelarul german, care se află la conducere de aproape 13 ani, depășindu-l astfel pe mentorul său, Helmut Kohl, are nevoie disperată de un progres, cel mai târziu la summitul preconizat pentru 28 şi 29 iunie la Bruxelles.

Luni, ministrul său de interne Horst Seehofer, care reprezintă aripa dreaptă a coaliţiei sale guvernamentale, i-a dat un termen de două săptămâni – până la acest summit – pentru a reduce fluxul de migranţi la nivel european, în caz contrar urmând să ordone la începutul lunii iulie ”respingerea imediată” a solicitanţilor de azil, care sosesc la frontierele germane, venind dintr-o altă ţară europeană.

Reforma zonei euro şi crearea unui buget autonom, care i-ar da o capacitate de investire, marea ambiţie a preşedintelui francez, urmează de asemenea să constituie obiectul unui compromis marţi cu Berlinul.

Parisul a declarat luni că speră să se ajungă la un acord ”care trebuie să fie substanţial” în acest domeniu.

Rezultatul se anunţă totuşi modest faţă de aşteptările franceze. Angela Merkel a avertizat deja că ea ar accepta un buget de doar câteva zeci de miliarde de euro, în timp ce Franţa pledează pentru mai multe sute de miliarde

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.