Angela Merkel și Emmanuel Macron, angajament comun pentru reformarea Europei. Președintele francez: Ambiţiile pe care le avem nu se pot înfăptui singure

Președintele francez Emmanuel Macron și cancelarul german Angela Merkel s-au angajat vineri să accelereze eforturile de reformare a Europei, pregătind o declarație comună care să formeze baza unui nou Tratat franco-german, după modelul Elysée semnat în 1963. 

Documentul va fi publicat pe 22 ianuarie, la 55 de ani după primul Tratat Elysée, semnat de președintele de atunci Charles de Gaulle și cancelarul Konrad Adenauer, un punct de reper al reconcilierii și cooperării postbelice între cele două țări, notează Politico Europe

Foto: Emmanuel Macron/Twitter

Emmanuel Macron şi-a exprimat la 28 septembrie dorinţa de a „revizui Tratatul de la Elysée”. Parlamentarii germani s-au pronunţat, la 11 noiembrie, pentru adoptarea unei rezoluţii identice de către camerele inferioare ale parlamentelor de la Paris şi Berlin care să traseze ”punctele esenţiale ale relansării parteneriatului franco-german”.

Franţa “are nevoie” de Germania pentru a reforma Europa, a transmis Emmanuel Macron în cadrul unei conferințe de presă susținute alături de cancelarul german Angela Merkel, la Palatul Elysee. ”Nu pot decât să spun că ambiţiile pe care le avem nu se pot înfăptui singure, ele trebuie sprijinite de ambiţiile Germaniei“, a transmis președintele francez.

La rândul său, cancelarul Angela Merkel a declarat vineri la Paris că stabilitatea guvernamentală este indispensabilă pentru a face să avanseze construcţia europeană. “Pentru a acţiona în Europa, este esenţial să avem un guvern stabil în Germania”, a afirmat Angela Merkel, notează AFP, potrivit Agerpres. Delegaţii Partidului Social-Democrat (SPD) urmează să voteze duminică pentru sau împotriva alianţei propuse între partidul lor şi conservatorii cancelarului Merkel.

“Fervoarea mea europeană şi concepţia mea despre o Europă puternică nu depind de decizia altor partide politice. După aceste discuţii exploratorii extrem de aprofundate, sper că congresul SPD va da undă verde pentru lansarea negocierilor. Văd multe discuţii comune, în special în ceea ce priveşte angajamentul european şi sunt convinsă că acest lucru necesită un guvern stabil”, a mai spus Angela Merkel.

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.