Connect with us

RUSIA

Angela Merkel și Vladimir Putin, mulțumiți de progresul Nord Stream 2 după ce SUA au renunțat să mai blocheze finalizarea gazoductului

Published

on

© kremlin.ru

Cancelarul german Angela Merkel și președintele rus Vladimir Putin sunt mulțumiți de stadiul construcției gazoductului Nord Stream 2, a cărui finalizare este iminentă odată cu acordul americano-german prin care SUA renunță la opoziția în practică privind proiectul energetic, în schimbul angajamentului Germaniei de a preveni și sancționa orice încercare din partea Rusiei de a utiliza gazoductul sau energia în general pentru a-și constrânge și pedepsi vecinii și adversarii, informează Kremlinul. 

„Liderii (Vladimir Putin și Angela Merkel – n.r.) sunt mulțumiți de finalizarea iminentă a gazoductului Nord Stream 2. Președintele rus a evidențiat angajamentul constant al părții germane față de acest proiect, care este de natură pur comercială și are ca scop consolidarea securității energetice a Germaniei și a Uniunii Europene. Merkel l-a informat pe Putin despre discuția cu președintele SUA, Joseph Biden, la Washington, privind evoluțiile pe marginea proiectului de gazoduct. Vladimir Putin a făcut propriile comentarii pe această temă”, se precizează în comunicatul Kremlinului.

Angela Merkel l-a sunat miercuri, 21 iulie, pe Vladimir Putin pentru a discuta despre compromisul la care a ajuns cu președintele american Joe Biden în timpul vizitei sale la Casa Albă, săptămâna trecută, precum și despre posibilitatea ca acordul dintre Gazprom și compania ucraineană Naftogaz pentru transportul de gaze rusești pe teritoriul Ucrainei să fie prelungit dincolo de anul 2024.

Cancelarul german și președintele american Joe Biden au lansat în timpul vizitei liderului de la Berlin un parteneriat americano-german privind clima și energia,  prin care economiile emergente vor fi sprijinite în tranziția ecologică, iar încercările de utilizare a energiei ca instrument de coerciție să fie prevenite. 

Citiți și Joe Biden și Angela Merkel au lansat Parteneriatul SUA-Germania privind energia: Vom mobiliza investițiile în Europa Centrală și de Est. Nu trebuie să lăsăm Rusia să utilizeze energia ca o armă

Prin intermediul parteneriatului, SUA și Germania vor mobiliza investiții în Europa Centrală și de Est, cu precădere pentru sprijinirea transformării energetice a Ucrainei, a eficienței energetice și a securității energetice, într-o referire indirectă la gazoductul Nord Stream 2 dintre Germania și Rusia, amplu criticat de SUA, dar care va fi finalizat până la finele anului.

Ulterior, în baza discuțiilor celor doi lideri, SUA și Germania au emis miercuri o declarație comună prin care informează asupra acordului la care au ajuns pentru a-și rezolva disputa mai veche privind gazoductul Nord Stream 2, inclusiv cu promisiunea Berlinului de a impune sancțiuni Rusiei în cazul în care Moscova amenință securitatea energetică a vecinilor săi și a aliaților SUA din Europa.

Statele Unite și Germania sunt unite în hotărârea lor de a trage Rusia la răspundere pentru agresiunea și activitățile sale dăunătoare prin impunerea de costuri cu ajutorul sancțiunilor și al altor instrumente. Ne angajăm să lucrăm împreună prin intermediul noului Dialog la nivel înalt SUA-UE privind Rusia, precum și prin canale bilaterale, pentru a ne asigura că Statele Unite și UE sunt în continuare pregătite, inclusiv cu instrumente și mecanisme adecvate, să răspundă împreună la agresiunea și activitățile dăunătoare ale Rusiei, inclusiv la eforturile acesteia de a folosi energia ca armă. În cazul în care Rusia încearcă să utilizeze energia ca armă sau să comită noi acte de agresiune împotriva Ucrainei, Germania va lua măsuri la nivel național și va face presiuni pentru adoptarea de măsuri eficiente la nivel european, inclusiv sancțiuni, pentru a limita capacitățile de export ale Rusiei către Europa în sectorul energetic, inclusiv în sectorul gazelor naturale, și/sau în alte sectoare relevante din punct de vedere economic. Acest angajament este menit să garanteze că Rusia nu va utiliza în mod abuziv niciun gazoduct, inclusiv Nord Stream 2, pentru a-și atinge scopurile politice agresive prin folosirea energiei ca armă”, se menționează în declarația comună SUA-Germania.

Construcția gazoductului Nord Stream 2, care va transporta gazul din Rusia în Germania prin Marea Baltică, este de multă vreme un punct nevralgic între Washington și Berlin. Oficialii americani consideră că este vorba despre un proiect geopolitic al președintelui rus Vladimir Putin de a menține Europa dependentă de serviciile energetice ale țării sale, punând în același timp în pericol securitatea țărilor din Europa Centrală și de Est, precum Polonia și Ucraina, adesea afectată de întreruperi în livrarea de gaze rusești din motive politice. De cealaltă parte, Germania susține că Nord Stream 2 este un proiect economic care va spori securitatea energetică a UE. 

În contextul vizitei de la Washington, Angela Merkel a reiterat că Ucraina trebuie să rămână „o ţară de tranzit” pentru gazul rusesc, în pofida construirii unui gazoduct care va lega direct Germania de Rusia prin Marea Baltică. Liderul german a mai subliniat că „Nord Stream 2 este un proiect suplimentar şi cu siguranţă nu este un proiect de înlocuire a niciunui tranzit via Ucraina”. 

De altfel, în declarația comună emisă miercuri, Statele Unite și Germania sunt de acord că este în interesul Ucrainei și al Europei ca tranzitul de gaze prin Ucraina să continue și după 2024. În conformitate cu această convingere, Germania s-a angajat să utilizeze „toate pârghiile disponibile pentru a facilita o prelungire cu până la 10 ani a acordului de tranzit al gazelor dintre Ucraina și Rusia, inclusiv prin numirea unui trimis special care să sprijine aceste negocieri, urmând să înceapă cât mai curând posibil și nu mai târziu de 1 septembrie”

În luna mai, Statele Unite au suspendat sancțiunile impuse asupra Nord Stream 2 AG, companie care gestionează proiectul și o filială a gigantului rus Gazprom cu sediul în Elveţia, şi a CEO-ului său, germanul Matthias Warnig. Această scutire, motivată de interesele naționale ale SUA, care încearcă să evite deteriorarea mai mare a relațiilor cu partenerii europeni, a acordat Berlinului și Washingtonului încă trei luni pentru a ajunge la un acord cu privire la Nord Stream 2.

Gazoductul Nord Stream 2 reprezintă o investiţie de 11 miliarde de dolari, finanţată jumătate de Gazprom şi jumătate de cinci companii europene (OMV, Wintershall, Engie, Uniper şi Shell). Nord Stream 2 va permite dublarea capacităţii de transport a Nord Stream 1, până la 110 miliarde de metri cubi pe an, astfel că o cantitate mai mare de gaze naturale ruseşti va ajunge direct în Germania via Marea Baltică, fără a mai trece prin Ucraina.

 

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

RUSIA

Kremlin: Putin a cerut, în discuția cu Trump, oprirea înarmării forțelor ucrainene și furnizării de informații către Kiev pentru un armistițiu complet

Published

on

© Trump White House/ Flickr

Președintele rus Vladimir Putin nu a acceptat o încetare a focului mai largă, de 30 de zile, susținută de Statele Unite și pe care Ucraina a declarat că este pregătită să o accepte, ci o încetare a focului limitată la infrastructura energetică din Ucraina, liderul rus dorind oprirea tuturor livrărilor de arme către Ucraina ca o condiție prealabilă pentru orice acord de încetare completă a focului.

Potrivit unui comunicat al Kremlinului citat de Reuters și The Guardian, președintele rus a ridicat “puncte semnificative” cu privire la împiedicarea ca un astfel de armistițiu să fie folosit de Ucraina pentru a mobiliza mai mulți soldați și a se reînarma.

Comunicatul Kremlinului subliniază că o prioritate pentru Rusia rămâne “necesitatea de a opri mobilizarea forțată în Ucraina și de a reînarma forțele armate ucrainene”, iar o “condiție-cheie” pentru prevenirea escaladării războiului este “încetarea completă a ajutorului militar străin și a furnizării de informații către Kiev”.

Citiți și Casa Albă: Trump și Putin au convenit că drumul către pace începe cu încetarea focului privind infrastructura energetică și demararea imediată a negocierilor pentru încetarea completă a focului

Într-o declarație publicată după convorbirea lui Donald Trump cu Vladimir Putin, Casa Albă a declarat că cele două părți au convenit să poarte “negocieri tehnice” privind o încetare a focului maritim și, ulterior, încetarea totală a focului și pacea permanentă.

“Aceste negocieri vor începe imediat în Orientul Mijlociu”, a declarat Casa Albă după o convorbire telefonică a cărei durată a fost de cel puțin 90 de minute.

De asemenea, Trump și Putin “au convenit că un viitor cu o relație bilaterală îmbunătățită între SUA și Rusia are un potențial enorm”, cu “afaceri economice enorme și stabilitate geopolitică”.

Continue Reading

RUSIA

Casa Albă: Trump și Putin au convenit că drumul către pace începe cu încetarea focului privind infrastructura energetică și demararea imediată a negocierilor pentru încetarea completă a focului

Published

on

@ White House/ Flickr

Președintele rus Vladimir Putin a fost de acord parțial cu propunerea președintelui american Donald Trump privind o încetare a focului în Ucraina, Casa Albă confirmând marți în urma convorbirii telefonice dintre cei doi lideri că Moscova a fost de acord cu o încetare a focului limitată în domeniul energiei și al infrastructurii în Ucraina, ca parte a inițiativei conduse de SUA de a pune capăt invaziei ruse din Ucraina.

Într-o declarație publicată după convorbirea lui Donald Trump cu Vladimir Putin, Casa Albă a declarat că cele două părți au convenit să poarte “negocieri tehnice” privind o încetare a focului maritim și, ulterior, încetarea totală a focului și pacea permanentă.

“Aceste negocieri vor începe imediat în Orientul Mijlociu”, a declarat Casa Albă după o convorbire telefonică a cărei durată a fost de cel puțin 90 de minute.

De asemenea, Trump și Putin “au convenit că un viitor cu o relație bilaterală îmbunătățită între SUA și Rusia are un potențial enorm”, cu “afaceri economice enorme și stabilitate geopolitică”.

Declarația integrală difuzată de Casa Albă, conform The Guardian:

“Astăzi, președintele Trump și președintele Putin au vorbit despre nevoia de pace și de încetare a focului în războiul din Ucraina. Ambii lideri au fost de acord că acest conflict trebuie să se încheie cu o pace durabilă. Ei au subliniat, de asemenea, necesitatea îmbunătățirii relațiilor bilaterale dintre Statele Unite și Rusia. sângele și comoara pe care atât Ucraina, cât și Rusia le-au cheltuit în acest război ar fi mai bine cheltuite pentru nevoile oamenilor lor.

Acest conflict nu ar fi trebuit să înceapă niciodată și ar fi trebuit să fie încheiat cu mult timp în urmă prin eforturi de pace sincere și de bună credință.

Liderii au convenit că drumul către pace va începe cu o încetare a focului în domeniul energiei și al infrastructurii, precum și cu negocieri tehnice privind punerea în aplicare a unei încetări a focului maritim în Marea Neagră, încetarea completă a focului și pacea permanentă. Aceste negocieri vor începe imediat în Orientul Mijlociu.

Liderii au vorbit pe larg despre Orientul Mijlociu ca despre o regiune cu potențial de cooperare pentru prevenirea conflictelor viitoare. Aceștia au discutat în continuare despre necesitatea de a stopa proliferarea armelor strategice și se vor angaja alături de alții pentru a asigura o aplicare cât mai largă.

Cei doi lideri au împărtășit opinia conform căreia Iranul nu ar trebui să fie niciodată în poziția de a distruge Israelul.

Cei doi lideri au convenit că un viitor cu o relație bilaterală îmbunătățită între Statele Unite și Rusia are avantaje uriașe. Aceasta include afaceri economice enorme și stabilitate geopolitică atunci când se va ajunge la pace”.

Declarația difuzată de Kremlin cuprinde argumentele lui Putin și o listă lungă de condiții și cerințe din partea sa.

Partea rusă “a subliniat o serie de puncte semnificative” care necesită o analiză suplimentară, inclusiv cu privire la “controlul efectiv” asupra oricărei încetări a focului de-a lungul liniei de conflict și la cererea Rusiei de a opri mobilizarea ucrainenilor și reînarmarea forțelor sale armate, alături de cererea sa mai largă de a “elimina cauzele profunde ale crizei”.

Declarația a adăugat, de asemenea, “condiția-cheie” a Moscovei de a preveni o nouă escaladare a conflictului în cererea de a “înceta complet” ajutorul militar străin și schimbul de informații pentru Ucraina.

Dar citirea confirmă că Putin a fost de acord cu o încetare a focului de 30 de zile privind infrastructura energetică și spune că liderul rus a emis deja ordinele relevante.

Textul Kremlinului mai spune că Putin a “răspuns constructiv” la propunerea de încetare a focului pe mare, fiind așteptate negocieri suplimentare pe această temă.

În comunicat se mai precizează că Putin l-a informat pe Trump cu privire la planurile privind un schimb ruso-ucrainean de 175 de prizonieri de război de fiecare parte și, “ca gest de bunăvoință”, o nouă eliberare a 23 de militari ucraineni “grav răniți”.


Donald Trump anunțase luni că intenționează să discute marți despre încheierea războiului din Ucraina cu președintele rus Vladimir Putin și că negociatorii au discutat deja despre “împărțirea anumitor bunuri”, referindu-se la vizita emisarului special Steve Witkoff la Moscova de săptămâna trecută

Tot la finele săptămânii trecute, secretarul de stat american Marco Rubio și ministrul rus de externe Serghei Lavrov au discutat telefonic despre ”pașii următori” în negocierile care vizează pacea în Ucraina. De asemenea, consilierul pentru securitate națională al lui Donald Trump, Mike Waltz, a declarat că SUA manifestă ”un optimism precaut” cu privire la reușita unui acord de încetare a focului, deși președintele american Donald Trump a apreciat că discuțiile Washingtonului cu Putin au fost ”foarte bune și productive”.

Între timp, premierul britanic Keir Starmer a cerut sâmbătă ca “armele să tacă în Ucraina” și a declarat că puterile militare europene se vor întâlni joi, la Londra, în timp ce planurile de asigurare a unui acord de pace trec la o “fază operațională”.

Starmer a vorbit într-o conferință de presă în Downing Street, după o reuniune virtuală a “coaliției celor dispuși” pe care liderul britanic a convocat-o și la care au participat liderii instituțiilor Uniunii Europene, cei ai națiunilor europene, inclusiv României, ai NATO, Canadei, Ucrainei, Australiei și Noii Zeelande.

Statele Unite și Ucraina au adoptat marți, la Jeddah, pe malul Mării Roșii, o declarație comună care conciliază tensiunile dintre Washington și Kiev apărute în urma altercației dintre președinții Donald Trump și Volodimir Zelenski, cu SUA anunțând ridicarea imediată a suspendării schimbului de informații și reluarea asistenței de securitate pentru Ucraina și cu Ucraina acceptând o propunere americană pentru un armistițiu de 30 de zile și pentru pași concreți către restabilirea unei păci durabile, ca urmare a invaziei ruse.

După această declarație, aliații europeni ai Ucrainei și SUA au precizat că mingea este în terenul Rusiei, dar au arătat că se îndoiesc de intenția Rusiei de a face pace în Ucraina.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Trump anunță că va discuta marți cu Putin despre încheierea războiului Rusia-Ucraina: Vom vorbi despre teritorii și împărțirea anumitor bunuri

Published

on

© Trump White House/ Flickr

Președintele american Donald Trump a declarat că intenționează să discute marți despre încheierea războiului din Ucraina cu președintele rus Vladimir Putin și că negociatorii au discutat deja despre “împărțirea anumitor bunuri”.

“Voi vorbi cu președintele Putin marți. S-a lucrat mult în weekend”, a declarat Trump reporterilor la bordul Air Force One, în timpul unui zbor târziu de întoarcere în zona Washington din Florida.

“Vrem să vedem dacă putem pune capăt acestui război. Poate că putem, poate că nu putem, dar cred că avem o șansă foarte bună”, a spus Trump, citat the The Guardian.

Trump încearcă să câștige sprijinul lui Putin pentru o propunere de încetare a focului de 30 de zile pe care Ucraina a acceptat-o săptămâna trecută, în timp ce ambele părți au continuat schimbul de lovituri aeriene grele în weekend, iar Rusia s-a apropiat de expulzarea forțelor ucrainene din punctul lor de sprijin de câteva luni în regiunea Kursk din vestul Rusiei.

“Vom vorbi despre teritorii. Vom vorbi despre centrale electrice”, a declarat Trump, când a fost întrebat despre concesii. “Cred că avem o mare parte din acestea deja discutate foarte mult de ambele părți, Ucraina și Rusia. Vorbim deja despre asta, împărțirea anumitor bunuri”, a continuat liderul de la Casa Albă.

Comentariile au venit la câteva ore după ce trimisul său special, Steve Witkoff, a declarat că președintele rus “acceptă filosofia” condițiilor de încetare a focului și de pace ale lui Trump.

Witkoff a declarat pentru CNN că discuțiile cu Putin pe parcursul mai multor ore săptămâna trecută au fost “pozitive” și “bazate pe soluții”.

Dar emisarul președintelui Trump a refuzat să confirme atunci când a fost întrebat dacă cererile lui Putin includeau predarea forțelor ucrainene la Kursk, recunoașterea internațională a teritoriului ucrainean confiscat de Rusia ca fiind rusesc, limitarea capacității Ucrainei de a se mobiliza, oprirea ajutorului militar occidental și interzicerea forțelor străine de menținere a păcii.

La finele săptămânii trecute, secretarul de stat american Marco Rubio și ministrul rus de externe Serghei Lavrov au discutat telefonic despre ”pașii următori” în negocierile care vizează pacea în Ucraina. De asemenea, consilierul pentru securitate națională al lui Donald Trump, Mike Waltz, a declarat că SUA manifestă ”un optimism precaut” cu privire la reușita unui acord de încetare a focului, deși președintele american Donald Trump a apreciat că discuțiile Washingtonului cu Putin au fost ”foarte bune și productive”.

Între timp, premierul britanic Keir Starmer a cerut sâmbătă ca “armele să tacă în Ucraina” și a declarat că puterile militare europene se vor întâlni joi, la Londra, în timp ce planurile de asigurare a unui acord de pace trec la o “fază operațională”.

Starmer a vorbit într-o conferință de presă în Downing Street, după o reuniune virtuală a “coaliției celor dispuși” pe care liderul britanic a convocat-o și la care au participat liderii instituțiilor Uniunii Europene, cei ai națiunilor europene, inclusiv României, ai NATO, Canadei, Ucrainei, Australiei și Noii Zeelande.

Statele Unite și Ucraina au adoptat marți, la Jeddah, pe malul Mării Roșii, o declarație comună care conciliază tensiunile dintre Washington și Kiev apărute în urma altercației dintre președinții Donald Trump și Volodimir Zelenski, cu SUA anunțând ridicarea imediată a suspendării schimbului de informații și reluarea asistenței de securitate pentru Ucraina și cu Ucraina acceptând o propunere americană pentru un armistițiu de 30 de zile și pentru pași concreți către restabilirea unei păci durabile, ca urmare a invaziei ruse.

După această declarație, aliații europeni ai Ucrainei și SUA au precizat că mingea este în terenul Rusiei, dar au arătat că se îndoiesc de intenția Rusiei de a face pace în Ucraina.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
COMISIA EUROPEANA9 minutes ago

UE confirmă rebrandingul “ReArm Europe” după reacțiile negative din Italia și Spania: Planul apărării se va numi “Readiness 2030”, o referire la data când Rusia ar putea fi capabilă să atace un stat UE sau NATO

ROMÂNIA22 minutes ago

Ministrul Sănătății, vizită în Coreea de Sud. Alexandru Rafila a discutat cu omologul sud-coreean despre dezvoltarea relațiilor de cooperare dintre cele două țări în domeniul medical

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE28 minutes ago

Încă un pas în procesul de aderare la OCDE: Secretariatul General al Guvernului a prezentat progresele în cadrul Grupului de lucru pentru proprietatea de stat și practici de privatizare

ONU1 hour ago

Secretarul general al ONU avertizează că ”riscăm să pierdem din vedere cel mai mare dar al Europei pentru civilizație: Iluminismul”: Vocile izolaționismului sunt auzite din ce în ce mai tare

U.E.1 hour ago

Confiscarea de către Europa a activelor înghețate ale Rusiei ar fi “un act de război”, avertizează premierul Belgiei

COMISIA EUROPEANA1 hour ago

Comisia Europeană și autoritățile naționale iau măsuri pentru a proteja copiii de practicile dăunătoare din jocurile video

ROMÂNIA2 hours ago

Președintele Patronatului în Construcții, Alexandru Fulga, la Forumul Construcțiilor 2025: În ultimii 10 ani, statul a fost unul dintre cei mai importanți investitori în domeniul construcțiilor din România

ROMÂNIA2 hours ago

CDS, partenerul Forumului Construcțiilor 2025. Alexandru Fulga a adus în prim-plan importanța fondurilor europene, relația dintre stat și sectorul privat, stabilitatea legislativă și digitalizarea industriei

SUA2 hours ago

UE mai acordă încă o șansă dialogului comercial cu SUA și amână cu două săptămâni taxele anunțate în urma tarifelor impuse de Trump

ROMÂNIA2 hours ago

Ministrul Finanțelor, la Forumul Economic al Transilvaniei: Sprijinirea firmelor românești pentru extinderea pe piețele externe trebuie să devină o prioritate

POLITICĂ1 day ago

Marcel Ciolacu: România nu-și permite experimente. Crin Antonescu este singura garanție reală că tot ce am construit într-un ritm nemaiîntâlnit de la Revoluție încoace va continua

INTERNAȚIONAL4 days ago

OCDE anticipează o încetinire a creșterii economice globale în contextul tensiunilor tarifare: Este esențial să se mențină piețele deschise și un sistem comercial internațional bazat pe norme

CONSILIUL UE4 days ago

Înaltul Reprezentant al UE se îndoiește de intenția Rusiei de a face pace în Ucraina: Condițiile prezentate ridică un mare semn de întrebare

MAREA BRITANIE6 days ago

Planurile “coaliției de voință” pentru un acord de pace în Ucraina trec la “faza operațională”, anunță Starmer: Putin și Rusia să lase “armele să tacă în Ucraina”

ROMÂNIA7 days ago

Premierul Marcel Ciolacu: Livrarea primelor automobile complet electrice fabricate de Ford Otosan este o realizare ce subliniază puterea unui parteneriat solid

INTERNAȚIONAL1 week ago

Zelenski denunță manipularea Rusiei privind un armistițiu: Lui Putin îi este teamă să îi spună direct lui Trump că dorește să continue acest război

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI1 week ago

Extremismul și populismul nu aduc bani și nu construiesc spitale, subliniază vicepreședintele PE Victor Negrescu, prezentând eforturile depuse pentru a aduce mai multe fonduri UE în România

COMUNICATE DE PRESĂ1 week ago

Președintele Consiliului Județean Cluj, după sosirea celor 34 de microbuze electrice achiziționate cu fonduri de redresare: Facilitează accesul tinerilor la școală, asigurându-le dreptul la educație

BANCA EUROPEANĂ DE INVESTIȚII2 weeks ago

Vicepreședintele BEI, Thomas Östros, subliniază importanța parteneriatelor pentru a răspunde nevoii universale de acces echitabil la servicii medicale: Provocările în acest domeniu nu cunosc granițe

CONSILIUL EUROPEAN2 weeks ago

Ilie Bolojan: Semnarea acordului SUA-Ucraina privind mineralele, o “bază bună” pentru dialog transatlantic aprofundat către o soluție de pace

Trending