Angela Merkel, vizită în Bulgaria: Împărtășim pe deplin obiectivele Președinției bulgare. Balcanii de Vest au o perspectivă de aderare la UE dacă îndeplinesc criteriile

Cancelarul german Angela Merkel efectuează sâmbătă o vizită în Bulgaria, unde s-a întâlnit cu premierul Boiko Borisov, a cărui ţară deţine preşedinţia Consiliului UE. Cei doi oficiali au discutat priorităţile preşedinţiei bulgare a Consiliului UE, cât și teme importante aflate pe agenda UE precum reforma politicii privind azilul şi migraţia.

Cancelarul a apreciat pregătirile Bulgariei pentru președinția Consiliului UE și a declarat că susține prioritățile anunțate de guvernul de la Sofia, în special necesitatea unei perspective europene pentru Balcanii de Vest, transmite Novinite.

Ea a subliniat că motto-ul sub care se desfășoară președinția bulgară “Uniți suntem puternici” este exact ceea ce îi trebuie Uniunii Europene acum, iar datorită poziției sale geografice, Bulgaria poate face multe în ceea ce privește relațiile de bună vecinătate.

Merkel și Borisov au discutat despre planul Bulgariei de a organiza un summit informal la Sofia privind Balcanii de Vest pentru ca aceste țări să aibă o perspectivă europeană și să rezolve o mare parte a problemelor lor. ”Împărtășim pe deplin obiectivele Președinției bulgare”, a spus Merkel, adăugând că ”vedem perspectiva aderării la UE a țărilor din Balcanii de Vest”. Condiția esențială este ca ”aderarea să se aibă la bază îndeplinirea criteriilor”, a transmis cancelarul.

”Trebuie să facilităm procesul de conectivitate între țări prin construirea infrastructurii rutiere și feroviare, iar Bulgaria și Germania vor colabora strâns” în această privință, a mai spus cancelarul german.

Turcia a fost de asemenea, unul dintre subiectele de discuție. “Mulțumim Bulgariei pentru modul în care protejează frontiera noastră comună, în special frontiera bulgaro-turcă”, a spus Merkel. “Salut inițiativa primului-ministru bulgar Borisov împreună cu președintele Comisiei Europene de a se întâlni cu președintele Turciei și de a vorbi deschis despre toate problemele”, a spus cancelarul federal.

“Discutăm de mult timp problema aderării Bulgariei la spațiul Schengen”, a afirmat Merkel. ”Vedem eforturile menținute ale Bulgariei. Nu pot spune o dată precisă pentru aderarea țării la Schengen”, a spus Merkel în cadrul conferinței comune de presă.

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.