Connect with us

CONSILIUL EUROPEAN

Partidul Federalist European: “Angela și Alexis, încetați să vă jucați cu viitorul nostru!” Scrisoare deschisă către liderii europeni

Published

on

Caricature Pascal HansensPartidul Federalist European a dat publicității o scrisoare deschisă adresată cancelarului german, Angela Merkel și prim-ministrului grec, Alexis Tsipras în care condamnă atitudinea liderilor europeni față de problemele pe care Europa le întâmpină. Scrisoarea este redactată în opt limbi oficiale ale Uniunii Europene (engleză, franceză, greacă, germană, italiană, română, portugheză și maghiară).

Conținutul integral al scrisorii:

“Către

Cancelarul Federal al Germaniei,

Prim-ministrul Greciei,

Membrilor Consiliului European

Douăzeci la sută din tinerii din Europa nu aun un loc de muncă și duc o viață din ce în ce precară care nu le permite să-și planifice viitorul lor. Sărăcia și inegalitățile cresc pe continentul nostru o dată bogat și just din punct de vedere social, care acum își pierde strălucirea și avantajele sale competitive în detrimentul altor țări din Orientul Îndepărtat. Mișcările naționaliste și extremiste sunt în creștere în întreaga UE, consolidate prin nemulțumirea față de politicile actuale ale “Bruxelles-ului”, care aparent nu pot oferi soluții reale la problemele economice și sociale actuale. În plus, vecinătatea noastră este într-o perioadă incandescentă: în Est asistăm la apariția unei Rusii autoritare, în timp ce în sud și sud-est ne confruntăm cu fundamentaliști religioși gata să lupte cu Europa pentru ceea ce reprezintă libertatea și diversitatea.

Ce facem pentru a aborda aceste probleme? De la începutul crizei, în 2008 voi, predecesorii dumneavoastră și colegii dumneavoastră, șefii de stat și de guvern, au reușit să creeze o “situație de urgență continuă”. Au fost introduse soluții fragmentate în summit-uri după summit-uri, dar nu au apărut multe rezultate. În eforturile pentru a convinge propriile opinii publice asupra corectitudinii alegerile voastre ați pierdut din vedere imaginea de ansamblu: unde duceți Europa?

Șase ani de la începutul crizei și încă ne confruntăm cu o altă situație similară. Este clar, abordarea dumneavoastră nu a reușit și efectele (in)acțiunii dumneavoastră se desfășoară în fața ochilor noștri. Arătând cu degetul unul către altul, concentrându-ne pe greșelile din trecutul recent sau îndepărtat ale celuilalt, aducând actori externi ca susținători și salvatori ai pozițiilor dumneavoastră – aceasta este rețeta pentru dezastru. Mulțumită politicilor dumneavoastră egoiste și lipsite de viziune, tensiunile uitate de la sfârșitul celui de-al doilea război mondial au fost reaprinse, iar naționalismul și euroscepticismul sunt mai puternice ca niciodată. Permițând întâmplarea acestui lucru este iresponsabil, iar generațiile viitoare vă vor declara pe dumneavoastră responsabili.

Este timpul pentru a opri jocul asupra viitorului Uniunii noastre înainte de a fi prea târziu. Este timpul să vă reamintim că dușmanii nu sunt în interiorul UE, ci în fața porților noastre comune, și că acolo ar trebui să se concentreze atenția noastră. Ezitarea dumneavoastră în ultimii șase ani au adus costuri ridicate pentru Europa, alimentând creșterea naționaliștilor și distrugând în cele din urmă visul european așa cum este conceput de către părinții fondatori ai Europei după al doilea război mondial. Distrugeți visul european.

Nu totul este pierdut.

Unitatea, o viziune comună și un sentiment comun al unui scop este ceea ce avem nevoie pentru a aborda provocările reale cu care se confruntă Europa și europenii. Un prim pas necesar este reconstruirea sentimentului de încredere în rândul europenilor și oferirea zonei euro a unor instrumente instituționale și politice care îi vor permite să devină atât eficientă în stimularea creșterii socio-economice cât și legitime în ochii tuturor cetățenilor.

 Cerem ca, chiar si în al 11-lea ceas să începeți să conduceți prin puterea exemplului. Anulați-va divergențele pe termen scurt, uitați-vă dincolo de următoarele alegeri și  concentrați-vă pe interesul generațiilor viitoare de europeni, indiferent dacă acești europeni sunt greci, germani, olandezi sau francezi. Dați Europei o șansă de a avea un nou început, care va proiecta Uniunea noastră în viitor – un viitor comun pașnic, echitabil și prosper – în loc de îngroparea ei în umbrele trecutului”.

 Pietro De Matteis este președintele și Georgios Kostakos vicepreședintele Partidului Federalist European (www.federalistparty.eu)

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și doctorand în domeniul reasigurării strategice a NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este parte a programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

CONSILIUL EUROPEAN

Președintele Consiliului European, Donald Tusk, onorat cu premiul ”GLOBSEC” în Bratislava: A doua mea obsesie, pe lângă menținerea unității europene, a fost să găsesc un echilibru între integrare și dorința de suveranitate

Published

on

© Donald Tusk/ Twitter

Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a primit premiul ”Globsec European Award”, din partea unui think-tank global angajat să îmbunătățească securitatea, prosperitatea și sustenabilitatea în Europa și în întreaga lume.

Cu această ocazie, Donald Tusk a ținut un discurs de mulțumire în timpul celui de-al optulea summit Globsec, care are loc în perioada 11-13 octombrie.

„Mulțumesc foarte mult, domnule prim-ministru, pentru complimente. Nu sunt doar tată, ci și bunic, timpul trece. Prima mea pasiune a fost fotbalul, din păcate nu eram suficient de talentat și acesta a fost singurul motiv pentru care am devenit politician.”

”Știți ce înseamnă Slovacia pentru mine, nu numai ca președinte al Consiliului European, ci și ca polonez, prietenul, vecinul dumneavoastră”.

”În primul rând, aș dori să-mi exprim mulțumirile călduroase pentru că mă onorați cu premiul Globsec European, la finalul misiunii mele la Bruxelles. Părăsirea biroului înalt are părțile bune. Când îți începi mandatul, toată lumea te privește cu neîncredere și îți solicită mari cereri. La mijlocul mandatului, ei te critică fără milă și adesea nu ascund dezamăgirea lor față de tine. Până la sfârșitul mandatului, totul se schimbă. Este o interdependență interesantă: numărul de complimente pe care le primești este în proporție inversă cu numărul de zile rămase până la sfârșitul mandatului.”

”Vreau să cred, totuși, că îmi acordați acest premiu nu doar din amabalitiate.  Cooperarea mea sinceră cu Globsec este un efort comun continuu de a lucra pentru integrarea Europei, precum și pentru poziția puternică a țărilor din regiunea noastră în Europa și în instituțiile europene . Am fost co-autor al acestei cooperări și, de asemenea, beneficiarul acesteia, deoarece fără un sprijin puternic din partea slovacilor și a altor țări din această regiune, nu aș fi fost ales niciodată de două ori președinte al Consiliului European.”

”Sincer vorbind, a fost interesul nostru comun, să avem la cârma Consiliului pe cineva care este un susținător puternic al unității europene și, în același timp, un purtător de cuvânt autentic pentru țările Europei Centrale; care le înțelege interesele, emoțiile, istoria și ambițiile. La fel ca temerile și traumele lor. Îmi amintesc, de parcă ar fi fost astăzi, reuniunea noastră de la Bratislava pentru deschiderea Președinției voastre Vă rugăm, permiteți-mi să repet cuvintele pe care vi le-am adresat în acel moment: „Măreția unei țări nu este determinată de zona ei, măreția unei țări nu este determinată de populația sa. Astăzi vorbim despre măreția slovacă nu prin măsurarea acesteia în kilometri pătrați și nici pe baza statisticilor demografice, ci prin evaluarea rezultatelor muncii, determinării, răbdării și înțelepciunii tale.”

”Ați demonstrat acele atribute încă de la începutul istoriei voastre. cu adevărat provocatoare. Datorită lor, v-ați construit independența și poziția în Europa. Astăzi vă bucurați, pe bună dreptate, de respectul și recunoașterea întregii Europe, a întregii comunități internaționale. “

Am vorbit atunci în slovacă. Încerc să vorbesc în limbi naționale, când vizitez țările din regiune. Așa s-a întâmplat la Praga, la Zagreb, la Podgorica, Skopje, Sofia, București și, de asemenea, la Kiev.

Pentru că a doua mea obsesie, pe lângă menținerea unității europene, a fost să găsesc un echilibru între integrare și dorința de suveranitate, atât de evidentă în țările noastre. Este de înțeles că dorim să ne bucurăm pe deplin de independența și suveranitatea noastră națională – acestea sunt încă atât de recente.Cine se folosește de mândria și ambiția noastră națională împotriva ideii unei Europe Unite, subminează și suveranitatea țărilor noastre. Pentru că numai Europa în ansamblul său este în măsură să facă față provocărilor globale și pericolelor care pândesc în cartierul nostru imediat.

GLOBSEC este un think-tank global angajat să îmbunătățească securitatea, prosperitatea și sustenabilitatea în Europa și în întreaga lume. Misiunea sa este să influențeze viitorul, generând noi idei și soluții pentru o lume mai bună și mai sigură.”Considerăm că putem schimba lumea prin reunirea părților interesate potrivite la momentul potrivit pentru un schimb gratuit de idei.”

Continue Reading

CONSILIUL EUROPEAN

Donald Tusk, discurs-busolă la Atena: Politica a ajuns un cuvânt blestemat. Din arta conviețuirii ideilor și comunităților, ea se transformă în abilitatea de a trata brutal adversarii sau concurenții

Published

on

© Donald Tusk/ Twitter

Cea mai mare provocare a timpurilor noastre este aceea de a readuce politica la cauza sa originară, aceea de a acționa și a gândi în numele binelui comun, a afirmat președintele în exercițiu al Consiliului European, Donald Tusk. Într-un discurs susținut la Forumul Democrației de la Atena, Tusk a făcut recurs la reperele fundamentale pe care istoria Greciei antice le-a lăsat lumii și civilizației europene, inclusiv ideile și conceptele derivate din opere precum Iliada lui Homer, Antigona lui Sofocle sau Războiul Peloponesiac.

”Homer i-a oferit vieții mele un sens, pentru că și copiii caută un sens și un scop în viață. Am decis să devin arheolog (…)”, a spus președintele Consiliului European, în debutul discursului său.

Continuând alocuțiunea sa precum o poveste care îmbină experiența vieții sale și realitatea politică la nivel global, Tusk a afirmat: ”Cufundat în istoria greacă și puțin mai târziu și în tragedia și filozofia greacă, a trebuit, mai devreme sau mai târziu, să întâlnesc acel cuvânt blestemat”, referindu-se la termenul ”politică”.

”Blestemat astăzi, din moment ce pentru grecii antici, politikonul a avut multe semnificații pozitive: public, civic, zilnic, obișnuit, sociabil, chiar politicos! Ortografia cuvântului politicos nu este o coincidență”, a mai spus Donald Tusk.

În context, fostul prim-ministru al Poloniei a prezentat și modul cum a început să devină un om politic, influențat fiind de opera Antigona a lui Sofocle. 

”În școala gimnazială, profesorul nostru de istorie ne-a spus să citim Antigona lui Sofocle și apoi să facem procesul lui Creon. Nimeni nu voia să fie avocatul lui. Apoi, profesorul meu s-a uitat la mine cu un zâmbet grăitor și mi-a spus: „Donald, ai mereu ceva de spus, chiar și atunci când nu ești întrebat, iar Grecia antică este pasiunea ta, așa că îl vei apăra pe Creon”. O, Dumnezeule, eu – un idealist în vârstă de 17 ani – sunt obligat să iau partea unui tiran fără milă? Nu știam despre Max Weber la acea vreme, nu aveam idee despre etica responsabilității, dar am reușit cumva, iar când clasa și-a dat verdictul, a fost o remiză. Poate că atunci, fără să știu, am devenit politician. Un lucru este sigur, un sfert de secol mai târziu am devenit șeful guvernului din Polonia”, a spus Donald Tusk.

Antigona reprezintă una din cele mai prețioase creații literare ale antichității. Antigona, cutezătoarea fiica a lui Oedip, asistă la dezastrul provocat de lupta dintre frații ei, Etéocle și Polinice. Amândoi au căzut în luptă, iar tronul Tebei este ocupat de Creon. Regele dispune să se organizeze cu pompă înmormântarea lui Etéocle, apărătorul cetății. Pentru celalalt fiu al lui Oedip, Polinice – venit cu oaste străină să cucerească cetatea – se interzice chiar simpla înmormântare. Împotriva asprului ordin regesc, înfruntând pericolul pedepsei cu moartea, se ridică Antigona, sora celor doi luptători. În mare taină, ea predă pământului trupul lui Polinice, îndeplinind astfel obilgația ce i-o reclamă, potrivit obiceiului, legătura de sânge cu cel mort. Fapta Antigonei a fost însă repede descoperită de Creon care o condamnă la moarte.

Făcând referire tot la istoria și operele din perioada Greciei antice, Donald Tusk s-a întrebat retoric cum ar diagnostica Tucidide (n.r. – istoric și scriitor din Grecia antică) ”situația din Statele Unite sub administrarea președintelui Trump, în Regatul Unit pe vremea Brexitului și a crizei parlamentare permanente, în unele țări din estul Europei Centrale, unde bazele democrației liberale și statul de drept sunt subminate, sau despre situația de la granița dintre Rusia și Ucraina”.

”Cu siguranță că ar avea ceva de scris”, a mai afirmat Tusk despre Tucidide, acesta din urmă fiind autorul al unei vaste monografii asupra Războiului peloponesiac, desfășurat între Atena și Sparta în cea de-a doua jumătate a secolului V î.Hr.

Aflat la Atena, președintele Consiliului European s-a întâlnit deopotrivă cu premierul Kyriakos Mitsotakis, membru al aceleiași familii politice europene – PPE, dar și cu predecesorul său, Alexis Tsipras, cu care Donald Tusk a lucrat în cadrul summiturilor europene în ultimii patru ani.

”Interlocutorii mei s-au concentrat nu pe ceea ce divizează astăzi oamenii din Grecia și Europa, ci pe ceea ce ne poate și ar trebui să ne unească. (…) Poate că aceasta este poate cea mai mare provocare a timpurilor noastre – cum să scoatem din politică ceea ce a fost cândva: să acționăm și să gândim pentru binele comun. Pentru că, până la urmă, cu toții simțim cum entitățile sociale și comunitățile politice se împart în bucăți incompatibile. Din ce în ce mai des suntem martori și victime ale unei polarizări în creștere. Parteneri mai devreme, ieri concurenți, astăzi – dușmani jurați. Pot vedea acest proces care se întâmplă în atâtea locuri, inclusiv în țara de origine. Politica, din arta conviețuirii diferitelor idei și comunități, se transformă în abilitatea de a trata brutal adversarii, concurenții, nepotriviții sau străinii. Violența, minciuna, discursul de ură, miturile și resentimentele – acestea sunt instrumentele politicii actuale. Politica este înțeleasă ca război: chiar dacă focurile nu se trag peste tot, aproape peste tot, o parte, un fragment din întreg, dorește să distrugă, să invalideze sau să-i subordoneze total celorlalți. Emoțiile au înlocuit rațiunea, în timp ce în matematica politică, împărțirea și scăderea înlocuit înmulțirea și adunarea”, a mai spus Donald Tusk.

Fost prim-ministru al Poloniei, Donald Tusk este președinte al Consiliului European din 1 decembrie 2014, poziție pe care o va părăsi, la finalul celui de-al doilea mandat, la 30 noiembrie 2019.

Continue Reading

CONSILIUL EUROPEAN

Președintele Consiliului European, Donald Tusk, primit de Papa Francisc la Vatican: Am discutat despre diferența între politica de ”a le face pe plac oamenilor” și politica ”pentru oameni”

Published

on

© Donald Tusk/ Twitter

Președintele Consiliului European, Donald Tusk a fost primit de Papa Francisc în librăria papală din Palatul Apostolic, sâmbătă, prilej cu care cei doi au discutat despre diferența dintre ce vor și ce au nevoie oamenii. 

”Am discutat despre diferența între <<populismo>> și <<popolarismo>>, făcând distincția între politica menită să <<le facă pe plac oamenilor>> și politica <<pentru oameni>>. O întrebare esențială pentru democrații creștini europeni”, a scris Donald Tusk într-un postare pe pagina sa de Twitter.


Însoțit de membri ai familiei sale, președintele Consiliului European i-a oferit Suveranului Pontif un puiet de stejar, spunând că acesta simbolizează puterea.

 

Vezi această postare pe Instagram

 

Tuskowie u papieża Franciszka. The Tusks with Pope Francis. I offered an oak for the Vatican gardens, a symbol of strength and hope. #vatican

O postare distribuită de Donald Tusk (@donaldtusk) pe

Precedenta întâlnire dintre cei doi a avut loc în 2017, cu ocazia aniversării a 60 de ani de la semnarea Tratatului de la Roma, prin care a luat naștere Comunitatea Economică Europeană, devenită ulterior UE.

În 2016, Donald Tusk și Papa Francisc au avut o întrevedere în marja ceremoniei prin care Suveranul Pontif a primit Premiul Charlemagne, devenind astfel cel de-al doilea papă, după Papa Ioan Paul al II-lea, care a primit această distincție ce se acordă pentru munca adusă în serviciul unificării europene.

Premiul este numit după Carol cel Mare, regele francilor, conducător considerat de către contemporanii săi drept ”Părintele Europei”.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending