Connect with us

U.E.

Antisemitismul face din nou victime în Germania: 2 oameni ucisi în apropierea unei sinagogi după ce atacatorul nu a putut intra în lăcașul de cult

Published

on

Un atacator, înarmat cu o armă de vânătoare și explozibili, a ucis două persoane, miercuri, în estul Germaniei după ce a încercat să intre într-o sinagogă în care zeci de persoane participau la oficierea slujbei de Yom Kippur, relateazp CNN și Deutsche Welle

Suspectul, un bărbăt de 27 de ani care ar fi acționat singur, a difuzat atacul pe o platformă populară de transmisie live înainte de a fi arestat.

Videoclipul, care acum a fost eliminat, l-a arătat pe acesta făcând comentarii antisemite înainte de a ajunge la o sinagogă din Halle. Vorbind în engleză, bărbatul a spus că este un „anonim” și că neagă producerea Holocaustului.

,,Feminismul este cauza scăderii natalității în Occident, care acționează ca un țap ispășitor pentru imigrația în masă, iar rădăcina tuturor acestor probleme este evreul”, a continuat acesta.

Ajuns în fața sinagogii la ora locală 12:00, atacatorul a forțat intrarea prin mai multe focuri de armă și utilizând un dispozitiv explozibil, însă ușa edificiului nu s-a clintit. Surprins de camerele de vedere din zonă, după ce nu a reușit să intre în sinagogă, atacatorul înarmat și vizibil enervat a  împușcat două persoane din apropiere la întâmplare, o femeie și un bărbat.

 Max Privorotzki, liderul comunității evreiești locale a spus că aproximativ 70 sau 80 de persoane se aflau la acea vreme în interiorul sinagogii din Halle. 

,,Potrivit procurorului federal, există suficiente indicii ca atacatorul să fi fost motivat de extremismul de dreapta”, a spus ministrul german de interne, Horst Seehofer.

Videoclipul, care a fost filmat din perspectiva trăgătorului, seamănă izbitor cu videoclipul filmat în atacul din martie asupra a două moschei din Christchurch, Noua Zeelandă. Trăgătorul din acel incident a transmis live un videoclip de aproape 17 minute despre atac.

Incidentul de miercuri din Germania arată că antisemitismul și ura față de un anumit popor este în continuare foarte vie la 80 de ani de la declanșarea celui de-al Doilea Război Mondial de către Germania nazistă și, de asemenea, că ea nu se mai regăsește doar în cercurile de islamiști radicalizați.

Potrivit DW, această crimă arată că protecția unor instituții și lăcașe de cult iudaice în Germania e în continuare o problemă de viață și de moarte. În plus, crima de la Halle demonstrează că trebuie luat în serios și urmărit în mod consecvent chiar și cel mai mic indiciu în legătură cu fapte care ar putea fi motivate de antisemitism, născut dintr-o ideologie de extremă dreapta toxică. Printre acestea se numără și arderea drapelului Israelului sau insultele la adresa unui credincios evreu care poartă kippah în spațiul public.

În ultimii ani, extrema dreaptă din Germania a făcut progrese semnificative în rândul alegătorilor, pe fondul fluxului masiv de refugiați acceptați în țară din 2015, reușind să-și câștige adepți preponderent printr-un discurs anti-imigrație. Astfel, de la alegerile generale din 2013, când AfD, formațiunea reprezentativă pentru extrema dreaptă în Germania, a ieșit pe ultimul loc la alegeri, obținând doar 4,7% din voturi, în 2017, partidul a devenit a treia forță din Bundestag după social-democrați și alianța CDU/CSU, obținând de trei ori mai multe voturi, adică 12,6%, care echivalează cu 94 de mandate în parlamentul de 598 de locuri.

De asemenea, la alegerile pentru Parlamentul European din luna mai, anul acesta, extrema dreaptă germană a punctat bine, obținând 11% din voturi, echivalentul a 11 locuri în Parlamentul European, și a patra poziție în rezultatele scrutinului.

Potrivit Reuters, atacurile asupra evreilor au crescut cu 20% anul trecut și au fost puse în practică în principal de extremiștii de dreapta. Chiar înainte de atacul de la Halle, poliția a fost prezentă în număr mare la sinagoga din eleganta suburbie a Berlinului, Prenzlauer Berg.

Evreii și politicienii germani au fost deosebit de îngrijorați de comentariile lui Bjoern Hoecke, liderul AfD din Turingia, un stat în care formațiunea se bucură de sprijin important, și potrivit căruia memorialul Holocaustului din Berlin este un „monument al rușinii”, iar școlile ar trebui să evidențieze suferința germană din cel de-al Doilea Război Mondial.

„Ceea ce s-a întâmplat astăzi arată că AfD nu trebuie subestimat”, a declarat un credincios evreu, participant la ceremonia religioasă de la sinagoga din Prenzlauer Berg. „Liderii AfD ca Hoecke nu vor să vadă că cuvintele lor încurajează unii oameni să ucidă.”, a adăugat el. 

Cu toate acestea, Hoecke a fost printre liderii AfD care au condamna atacul din Halle.

Atacuri similare împotriva unor sinagogi au mai avut loc în Europa, după 2010, în Copenhaga, unde un danez de origine iordaniano-palestiniană, a împușcat mortal o persoană și a rănit grav doi ofițeri ai forțelor speciale daneze, în 2015, în cadrul unei sinagogi în care se aflau 80 de persoane. 

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

CONSILIUL EUROPEAN

Klaus Iohannis i-a mulțumit lui Emmanuel Macron pentru implicarea în numirea Laurei Codruţa Kövesi ca procuror-șef european: ”Avem o persoană din România care conduce o instituție europeană”

Published

on

Corespondență din Bruxelles

Președintele Klaus Iohannis i-a mulțumit omologului său francez, Emmanuel Macron pentru implicare în procedura de desemnare și de alegere a procurorului-șef european, a explicat șeful statului, vineri, la sosirea la Consiliul European.

”Cu președintele Macron am avut o discuție foarte. În primul rând, am ținut să-i mulțumesc pentru implicarea deosebită și de succes în procedura de desemnare și de alegere a procurorului-șef european, doamna Kövesi. Și am discutat pe marginea formării Comisiei pentru că și Franța are un parcurs mai complicat. A fost un schimb de opinii”, a spus Iohannis, în cadrul unor declarații de presă, referindu-se la întâlnirea pe care a avut-o cu Macron, joi, la Consiliul European.

Întrebat despre importanța numirii Laurei Codruţa Kövesi în fruntea Biroului Public European, președintele a răspuns: ”Este foarte importantă. Este o reușită care este semnificativă și pentru doamna Kovesi și pentru România.

Un procuror din România este șef pentru o instituție europeană. Acum avem o persoană din România care conduce o instituție europeană”, a completat președintele Klaus Iohannis.

Ultima întâlnire Iohannis – Macron a avut loc de Ziua Europei, la 9 mai 2019, la Summitul de la Sibiu, găzduit de șeful statului.

Pe de altă parte, în luna iulie, cei doi șefi de stat au avut o convorbire telefonică în urma căreia liderul francez a menționat că țara sa o va sprijini pe Laura Codruța Kövesi pentru funcția de procuror-șef european, poziție în care fosta șefă a DNA a fost numită săptămâna aceasta, în urma a două decizii venite din partea Consiliului Uniunii Europene și a Parlamentului European.

 

Continue Reading

Rareș Bogdan

Rareș Bogdan, liderul eurodeputaților români din PPE: Pentru PNL este o onoare să lupte alături de președintele Klaus Iohannis, singura garanție că România va intra în normalitate

Published

on

© PNL/Facebook

Eurodeputatul Rareș Bogdan, liderul delegației române din grupul PPE al Parlamentului European, a discutat cu membrii PNL Diaspora despre decizia lor de a părăsi România, dar și despre posibilitatea de a se reîntoarce în țară. Totodată, Rareș Bogdan le-a amintit acestora că PNL luptă pentru ,,a scoate țara la liman”, acest lucru fiind nu doar o datorie, ci și o onoare prin alăturarea la eforturile depuse de președintele Klaus Iohannis, se arată într-un mesaj pe Facebook.

Reuniunea de la Bruxelles a fost organizată împreună eurodeputații liberali români.

 

,,Alături de membri ai PNL Diaspora – români patrioți din Canada, Marea Britanie, Danemarca, Franța, Germania, Cipru, Luxemburg, Grecia, Irlanda, Italia, Moldova, Olanda, Austria, Spania și Turcia. Am organizat întâlnirea la Bruxelles împreună cu colegii europarlamentari PNL din Delegația României în Grupul PPE. Și am avut ce povesti!! Despre plecare și reîntoarcerea acasă, despre obligația de a guverna România în ciuda piedicilor, a glumițelor de clasa a II-a, a tentativelor de dinamitare a PNL”, scrie Rareș Bogdan.

Liderul delegației române din PPE a subliniat faptul că ,,trebuie să ne scoatem țara la liman”, pentru că nu este ,, doar o datorie, ci și o onoare de a lupta pentru ea alături de președintele Klaus Iohannis, singura garanție că România va intra în normalitate”.

Eurodeputatul român consideră că PNL le datorează ,,asta milioanelor de români care își iubesc vatra de la mii de kilometri și trăiesc așteptând Crăciunul și Paștele, poate, poate vor găsi resurse să-și amintească, aici, de copilărie, milioanelor de români care au avut un firicel de speranță și nu au plecat”.

,,Oameni buni, împreună putem orice!”, este mesajul transmis de Rareș Bogdan.

 

Continue Reading

Dan Motreanu

Eurodeputatul Dan Motreanu (PNL, PPE), către reprezentanții PNL Diaspora: Fundamentul proiectului european constă tocmai în libertatea de mișcare și libertatea de a alege

Published

on

© Dan Motreanu/Facebook

Eurodeputatul Dan Motreanu (PNL, PPE) a fost gazda, alături de colegii liberali din Parlamentul European, a reprezentanților PNL Diaspora, cu care a discutat despre fundamentele construcției europene și cele mai stringente teme de pe agenda UE, potrivit unei postări pe Facebook. 

,,La invitația mea și a colegilor mei liberali din Parlamentul European îi avem zilele acestea în vizită, la Bruxelles, pe reprezentanții PNL Diaspora. La întâlnirea de astăzi am discutat despre respectarea drepturilor cetățenilor români în UE, despre libera circulație și importanța ajungerii la un acord privind Brexit-ul, subliniind faptul că fundamentul proiectului european constă tocmai în libertatea de mișcare și libertatea de a alege”, scrie Dan Motreanu.

 

Eurodeputul informează că vineri va avea loc o întâlnire cu Secretarul General al PPE, Antonio Lopez Istruiz – White, dar și cu președintele României, Klaus Iohannis, prezent la Bruxelles pentru Summit-ul UE.

Dan Motreanu se află la primul mandat de deputat în Parlamentul European, unde activează ca membru plin în Comisia pentru piața internă și protecția consumatorilor și ca membru supleant în Comisia pentru agricultură și dezvoltare rurală și în Comisia pentru cultură și educație. De asemenea, eurodeputatul face parte și din trei delegații parlamentare: Delegația la Comisia parlamentară mixtă UE-Chile, Delegația la Adunarea Parlamentară Euro-Latinoamericană și Delegația pentru relațiile cu Japonia. Anterior mandatului de europarlamentar, Dan Motreanu a fost deputat între anii 2004-2016. Între anii 2006-2007 a fost ministru al Agriculturii, Pădurilor și Dezvoltării Rurale, în perioada crucială care a precedat aderarea României la UE. În prezent, este vicepreședinte PNL pentru politici în Educație, Cercetare, Tineret, Sport, Cultură, Culte și Minorități.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending