Connect with us

U.E.

Antisemitismul face din nou victime în Germania: 2 oameni ucisi în apropierea unei sinagogi după ce atacatorul nu a putut intra în lăcașul de cult

Published

on

Un atacator, înarmat cu o armă de vânătoare și explozibili, a ucis două persoane, miercuri, în estul Germaniei după ce a încercat să intre într-o sinagogă în care zeci de persoane participau la oficierea slujbei de Yom Kippur, relateazp CNN și Deutsche Welle

Suspectul, un bărbăt de 27 de ani care ar fi acționat singur, a difuzat atacul pe o platformă populară de transmisie live înainte de a fi arestat.

Videoclipul, care acum a fost eliminat, l-a arătat pe acesta făcând comentarii antisemite înainte de a ajunge la o sinagogă din Halle. Vorbind în engleză, bărbatul a spus că este un „anonim” și că neagă producerea Holocaustului.

,,Feminismul este cauza scăderii natalității în Occident, care acționează ca un țap ispășitor pentru imigrația în masă, iar rădăcina tuturor acestor probleme este evreul”, a continuat acesta.

Ajuns în fața sinagogii la ora locală 12:00, atacatorul a forțat intrarea prin mai multe focuri de armă și utilizând un dispozitiv explozibil, însă ușa edificiului nu s-a clintit. Surprins de camerele de vedere din zonă, după ce nu a reușit să intre în sinagogă, atacatorul înarmat și vizibil enervat a  împușcat două persoane din apropiere la întâmplare, o femeie și un bărbat.

 Max Privorotzki, liderul comunității evreiești locale a spus că aproximativ 70 sau 80 de persoane se aflau la acea vreme în interiorul sinagogii din Halle. 

,,Potrivit procurorului federal, există suficiente indicii ca atacatorul să fi fost motivat de extremismul de dreapta”, a spus ministrul german de interne, Horst Seehofer.

Videoclipul, care a fost filmat din perspectiva trăgătorului, seamănă izbitor cu videoclipul filmat în atacul din martie asupra a două moschei din Christchurch, Noua Zeelandă. Trăgătorul din acel incident a transmis live un videoclip de aproape 17 minute despre atac.

Incidentul de miercuri din Germania arată că antisemitismul și ura față de un anumit popor este în continuare foarte vie la 80 de ani de la declanșarea celui de-al Doilea Război Mondial de către Germania nazistă și, de asemenea, că ea nu se mai regăsește doar în cercurile de islamiști radicalizați.

Potrivit DW, această crimă arată că protecția unor instituții și lăcașe de cult iudaice în Germania e în continuare o problemă de viață și de moarte. În plus, crima de la Halle demonstrează că trebuie luat în serios și urmărit în mod consecvent chiar și cel mai mic indiciu în legătură cu fapte care ar putea fi motivate de antisemitism, născut dintr-o ideologie de extremă dreapta toxică. Printre acestea se numără și arderea drapelului Israelului sau insultele la adresa unui credincios evreu care poartă kippah în spațiul public.

În ultimii ani, extrema dreaptă din Germania a făcut progrese semnificative în rândul alegătorilor, pe fondul fluxului masiv de refugiați acceptați în țară din 2015, reușind să-și câștige adepți preponderent printr-un discurs anti-imigrație. Astfel, de la alegerile generale din 2013, când AfD, formațiunea reprezentativă pentru extrema dreaptă în Germania, a ieșit pe ultimul loc la alegeri, obținând doar 4,7% din voturi, în 2017, partidul a devenit a treia forță din Bundestag după social-democrați și alianța CDU/CSU, obținând de trei ori mai multe voturi, adică 12,6%, care echivalează cu 94 de mandate în parlamentul de 598 de locuri.

De asemenea, la alegerile pentru Parlamentul European din luna mai, anul acesta, extrema dreaptă germană a punctat bine, obținând 11% din voturi, echivalentul a 11 locuri în Parlamentul European, și a patra poziție în rezultatele scrutinului.

Potrivit Reuters, atacurile asupra evreilor au crescut cu 20% anul trecut și au fost puse în practică în principal de extremiștii de dreapta. Chiar înainte de atacul de la Halle, poliția a fost prezentă în număr mare la sinagoga din eleganta suburbie a Berlinului, Prenzlauer Berg.

Evreii și politicienii germani au fost deosebit de îngrijorați de comentariile lui Bjoern Hoecke, liderul AfD din Turingia, un stat în care formațiunea se bucură de sprijin important, și potrivit căruia memorialul Holocaustului din Berlin este un „monument al rușinii”, iar școlile ar trebui să evidențieze suferința germană din cel de-al Doilea Război Mondial.

„Ceea ce s-a întâmplat astăzi arată că AfD nu trebuie subestimat”, a declarat un credincios evreu, participant la ceremonia religioasă de la sinagoga din Prenzlauer Berg. „Liderii AfD ca Hoecke nu vor să vadă că cuvintele lor încurajează unii oameni să ucidă.”, a adăugat el. 

Cu toate acestea, Hoecke a fost printre liderii AfD care au condamna atacul din Halle.

Atacuri similare împotriva unor sinagogi au mai avut loc în Europa, după 2010, în Copenhaga, unde un danez de origine iordaniano-palestiniană, a împușcat mortal o persoană și a rănit grav doi ofițeri ai forțelor speciale daneze, în 2015, în cadrul unei sinagogi în care se aflau 80 de persoane. 

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

U.E.

Președinția germană a Consiliului UE propune un mecanism care condiționează accesul la fondurile europene de respectarea statului de drept (Reuters)

Published

on

© European Union 2020 - Source : EP

Germania, țară care deține președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene, a propus o schemă de condiționare a fondurilor europene, inclusiv cele cuprinse în cadrul Fondurul de redresare, în valoare de 750 de miliarde de euro, de respectarea statului de drept, potrivit unui document consultat de Reuters.

Propunerea Berlinului reprezintă o bază de negocieri între Parlamentul European și cele 27 de state membre care, în luna iulie, au convenit un astfel de mecanism, înregistrându-se astfel o premieră la nivelul Uniunii Europene.

În cadrul discuțiilor de la mijlocul lunii iulie, Budapesta şi Varşovia ameninţaseră să se opună prin veto oricărei corelări între finanţare şi stat de drept, dar în cursul celei de-a patra nopţi de negocieri s-a conturat un proiect de acord.

Potrivit documentului agreat de liderii UE, mecanismul va funcționa astfel: Comisia Europeană va propune măsuri în cazul încălcării statului de drept, iar Consiliul UE le va adopta prin vot cu majoritate calificată, însemnând 55% dintre statele membre ale UE care reprezintă 65% din populația UE.

Europarlamentarii doresc însă să consolideze acest mecanism, ceea ce implică faptul că propunerea președinției germane, care se menține aproape de acordul convenit în cadrul summitului șefilor de stat sau de guvern din luna iulie, va provoca reacții ostile.

Conform documentului consultat de Reuters, printre sancțiunile pentru cei care se abat de la statul de drept s-ar număra și suspendarea fondurilor europene, chestiune care ar urma să fie hotărâtă prin votul majorității statelor membre UE, la recomandarea Comisiei Europene, după cum este precizat mai sus.

Cei care vor un mecanism mai solid susţin că Executivul european ar trebui să fie cel care recomandă suspendarea sau retragerea fondurilor pentru o ţară care încalcă statul de drept, iar de majoritatea statelor membre UE ar fi nevoie pentru a bloca, în loc de a aproba, o astfel de penalizare.

Acest mecanism de condiționare a fondurilor europene de respectarea statului de drept, care va fi unul puternic, potrivit declarațiilor președinției germane a Consiliului UE din data de 28 iulie, necesită însă aprobarea Consiliului pentru a deveni operațional, iar Ungaria și Polonia – state care se află în colimatorului Bruxelles-ului după ce au adoptat măsuri considerate că subminează valorile democratice, ambele fiind vizate de procedurile articolul 7 din Tratatul Uniunii Europene – au anunțat încă din luna iulie că ”fără acordul Grupului de la Visegrad nu se va întâmpla nimic”.

De altfel, într-un gest de sfidare, Budapesta și Varșovia, prin miniștrii de externe ungar și polonez, Peter Szijjarto, respectiv Zbigniew Rau, au anunțat că vor înființa un institut comun pentru a evalua respectarea statului de drept de către ţări membre în întreaga Uniune Europeană şi pentru a contracara astfel acuzaţiile de încălcare a statului de drept, potrivit Reuters, citat de Agerpres.

Potrivit mențiunilor șefului diplomației maghiare, scopul acestui institut comparativ este acela de ”a nu fi luați de proști”, completând că există ”destui politicieni occidentali care ne folosesc pe post de sac de box”.

Într-un efort concertat la nivelul Guvernului Viktor Orban, ministrul ungar al Justiției, i-a cerut vicepreședintelui Comisiei Europene pentru valori și transparență, Věra Jourová, să demisioneze după ce oficialul european a declarat într-un interviu pentru Der Spiegel că premierul ungar construiește o ”democrație bolnavă”, informează Politico Europe.

Aceste manifestări de revoltă ale Ungariei și Poloniei apar în contextul în care Comisia Europeană va publica în curând primul său raport anual privind statul de drept în toate țările membre ale Uniunii Europene, la șase ani distanță de la primul și unicul raport privind corupția în statele Uniunii Europene publicat în 2014.

Continue Reading

U.E.

Grecia va muta în următoarele zile 3000 de refugiați din insula Lesbos pe continent

Published

on

© European Union, 2015

Aproximativ 700 de refugiați au fost mutați luni de pe insula Lesbos, din Marea Egee, pe continentul grecesc la aproximativ trei săptămâni după distrugerea completă a taberei Moria în timpul unui incendiu, relatează postul grec de radiodifuziune ERT, citat de dpa, preluat de Agerpres.

ERT a precizat că refugiații care au fost mutați pe continent primiseră deja undă vede în privința solicitărilor lor de azil. Aceștia au fost îmbarcați pe un feribot în portul Pireu, lângă Atena, și ulterior au primit cazare pe continent.

Mai târziu săptămâna aceasta și la începutul săptămânii viitoare, Alte 2.300 de persoane așteaptă să fie mutate, de asemenea, pe partea continentală a Greciei în cursul săptămânii în curs și al săptămânii viitoare. De asemenea, și acești imigranți au primit protecție internațională. 

Autoritățile speră că, datorită celor 3.000 de refugiați care vor fi mutați din Lesbos, se va simți o degajare în tabăra de migranți Kara Tepe – care a fost ridicată în grabă în urma incendiului de la Moria la începutul lunii septembrie.

Grecia a transferat în ultimele luni un număr tot mai mare de refugiați și migranți de pe insule pe continent; cu toate acestea, odată cu noii sosiți, numărul solicitanților de azil pe insulele grecești rămâne ridicat.

Comisia Europeană a propus miercuri o reformă a sistemului de azil al Uniunii Europene pentru migranţi, care înlocuiește cotele obligatorii de refugiaţi cu un mecanism de „solidaritate obligatorie” între statele membre UE. Acest mecanism va fi activat atunci când una dintre țările membre se află sub „presiune” sau într-o situaţie de „urgenţă” din cauza numărului mare de refugiați. Țările care vor găzdui azilanții vor primi câte 10.000 de euro pentru fiecare migrant adult.

Noul „Pact european asupra migraţiei şi azilului” prevede ca ţările care nu doresc să preia azilanți vor trebui să participe la repatrierea celor ale căror cereri de azil sunt respinse sau să aducă alte contribuţii, cum ar fi de exemplu participarea la construcţia unor tabere de refugiaţi.

Potrivit președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pachetul reflectă complexitatea problemei, întrucât reunește toate aspectele legate de gestionarea frontierelor migrației și controlul azilului și integrarea migranților. Altfel spus, von der Leyen a spus despre această reformă că reprezintă un „echilibru între responsabilitate și solidaritate” în rândul statelor membre.

De asemenea, propunerea Comisiei se bazează pe diferitele situații geografice, diferitele capacități și alegeri ale statelor membre europene, dar ia în considerare și faptul că presiunea asupra frontierelor noastre variază, iar acest lucru are ca rezultat un nou echilibru între responsabilitate și solidaritate.

Continue Reading

ROMÂNIA

Primarul Varșoviei îl felicită pe Nicușor Dan pentru noul mandat la PMB: Să lucrăm împreună pentru un mai bun viitor al orașelor noastre

Published

on

© Rafal Trzaskowski - Facebook & Nicușor Dan - Facebook

Primarul liberal al Varșoviei, Rafal Trzaskowski, îl felicită pe Nicușor Dan pentru noul său mandat de primar general al Bucureștiului.

„Felicitări lui Nicușor Dan – noul primar ales al Bucureștiului. Îi doresc tot binele pe viitor și pentru provocările care îi vor apărea în cale. Sper că vom avea multe oportunități pentru a lucra împreună pentru un mai bun viitor pentru orașele noastre”, a transmis primarul din Varșovia pe Facebook.

 

Rafal Trzaskowski, se numără printre cei patru primari ai capitalelor țărilor Grupului de la Vișegrad (Cehia – Praga , Polonia – Varșovia , Slovacia – Bratislava și Ungaria – Budapesta) care, în luna decembrie a anului trecut, au încheiat un ”pact al orașelor libere” pentru a face față populiștilor aflați la conducere în statele respective și pentru a relansa legăturile cu Uniunea Europeană.

Citiți și:  ”Pactul orașelor libere”: Primarii din Bratislava, Budapesta, Praga și Varșovia solicită acces direct la fondurile europene pentru lupta împotriva schimbărilor climatice și a populismului

 

Continue Reading

Facebook

SUA30 mins ago

Alegeri prezidențiale SUA: Ambasadorul Adrian Zuckerman explică procedura de vot prin corespondență pentru cetățenii americani din România

U.E.58 mins ago

Președinția germană a Consiliului UE propune un mecanism care condiționează accesul la fondurile europene de respectarea statului de drept (Reuters)

U.E.2 hours ago

Grecia va muta în următoarele zile 3000 de refugiați din insula Lesbos pe continent

ROMÂNIA2 hours ago

Primarul Varșoviei îl felicită pe Nicușor Dan pentru noul mandat la PMB: Să lucrăm împreună pentru un mai bun viitor al orașelor noastre

ROMÂNIA3 hours ago

Sondaj: Încrederea românilor în timpul pandemiei, mai mare în Uniunea Europeană decât în propriul Guvern

U.E.3 hours ago

Inaugurarea Parchetului European: Laura Codruța Kövesi și cei 22 de procurori europeni și-au luat angajamentul solemn în fața Curții de Justiție a UE, marcând astfel debutul oficial al activităților EPPO

ROMÂNIA3 hours ago

România: Comisia Europeană aprobă redirecționarea a 550 milioane de euro din fondurile de coeziune pentru sprijinirea IMM-urilor afectate de COVID-19

EDITORIALE4 hours ago

Editorial Dan Cărbunaru: Omul Nou

COMISIA EUROPEANA4 hours ago

Noul plan de acțiune privind uniunea vamală: Comisia Europeană va prezenta în octombrie inițiativa „Ghișeul Unic”. Ce alte acțiuni cheie mai sunt prevăzute

ROMÂNIA4 hours ago

Ministrul Bogdan Aurescu: Avem nevoie de tânăra generație în domeniile relațiilor internaționale și diplomației, mai mult ca oricând

SUA30 mins ago

Alegeri prezidențiale SUA: Ambasadorul Adrian Zuckerman explică procedura de vot prin corespondență pentru cetățenii americani din România

COMISIA EUROPEANA5 hours ago

Uniunea Vamală: Comisia Europeană, nou plan de acțiune care să creeze condiții mai bune de funcționare, inovare și eficiență pentru vămile din UE

Marian-Jean Marinescu7 hours ago

Eurodeputatul Marian-Jean Marinescu susține reducerea emisiilor de carbon în toate domeniile, dar cu condiția protejării locurilor de muncă în zonele afectate

CONSILIUL EUROPEAN6 days ago

Charles Michel, apel la liderii lumii la 75 de ani de la crearea ONU: Curajul nostru de astăzi va crea oportunități pentru ca generațiile de mâine să-și deschide aripile

ROMÂNIA2 weeks ago

Ludovic Orban, la începerea lucrărilor la conducta submarină Midia – MGD: Susținem investițiile în gaze naturale care pot genera dezvoltare economică și creșterea calității vieții

Dragoș Pîslaru2 weeks ago

Dragoș Pîslaru: România trebuie să găzduiască viitoarea agenție a UE pentru cercetări biomedicale. Nu mai putem rata o nouă ocazie

Dacian Cioloș2 weeks ago

Dacian Cioloș: Legătura dintre bani și valori și consolidarea resurselor proprii sunt două aspecte esențiale în reconstrucția proiectului european

COMISIA EUROPEANA2 weeks ago

Seceta pedologică din România, menționată de Ursula von der Leyen în pledoaria pentru salvarea ”planetei noastre fragile”: Am văzut tot ce se întâmplă în jurul nostru: de la incendiile din Oregon până la culturile din România distruse de cea mai puternică secetă de zeci de ani

COMISIA EUROPEANA2 weeks ago

Comisia Europeană va numi în premieră un coordonator anti-rasism care să lucreze direct cu societatea civilă și instituțiile

COMISIA EUROPEANA2 weeks ago

Ursula von der Leyen anunță investiții de până la 20% din valoarea fondului de redresare Next Generation EU pentru a pava „calea europeană spre era digitală”

Advertisement
Advertisement

Trending