Antonio Guterres, întâlnire la Bruxelles cu Jean-Claude Juncker. Secretarul general al ONU: Avem nevoie de o Uniune Europenă mai unită și tot mai prezentă pe scena globală

Dorim să menținem în continuare acordul nuclear cu Iranul pentru că acesta este de o importanță primordială pentru pacea din Orientul Mijlociu, dar și pentru pacea mondială, a precizat președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, în cadrul conferinței comune de presă cu secretarul general a ONU, Antonio Guterres, desfășurată astăzi la Bruxelles.

Liderii de stat și de guvern se întâlnesc astăzi la Sofia, în cadrul reuniunii informale a Consiliului European UE-Balcanii Occidentali, unde vor dezbate, printre altele și acordul nuclear cu Iranul, discuții care survin după ce președintele american Donald Trump a anunțat că retrage Statele Unite din acest acord, o hotărâre enunțată, de altfel, și în timpul campaniei electorale.

Juncker a reiterat în cadrul conferințe de presă angajamentul Uniunii Europene și, implicit, al Comisiei Europene, față de un sistem multilateral.

De cealaltă parte, secretarul general al ONU le-a precizat reporterilor prezenți astăzi la Bruxelles că ne aflăm într-un nou Război Rece. ”Astăzi nu avem mecanismele care existau în perioada precedentului Război Rece, de dialog, de controlul dintre dintre națiuni pentru a împiedica evenimentele să scape de sub control. Ne confruntăm cu o multiplicare a conflictelor, care sunt interconenctate între ele, dar și cu amenințarea globală, terorismul. Ne confruntăm cu schimbări climatice, cu globalizarea, care a venit cu avantaje, dar dar sporește inegalitatea la nivel global, cu consecințe dramatice. Ne confruntăm cu o nouă revoluție industrială: inteligența artificială care va avea un impact dramatic asupra societăților”, și-a arătat îngrijorarea Guterres.

Înaltul oficial al Organizației Națiunilor Unite a solicitat o Uniune Europeană mai unită și una ”tot mai eficientă, din ce în ce mai prezentă” pe scena mondială pentru a contracara astfel de amenințări.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.