Connect with us

U.E.

Antonio Tajani, președintele PE, răspunde colegilor indignați de laudele aduse dictatorului italian Mussolini: ,,Rușine celor care distorsionează ceea ce am spus despre fascism. Întotdeauna am fost un antifascist convins și nu voi permite nimănui să sugereze contrariul”

Published

on

@Parlamentul European

Antonio Tajani, politicianul italian care servește drept președinte al Parlamentului European, se confruntă cu revolta colegilor de la Bruxelles față de recunoașterea meritelor liderului fascist italian Benito Mussolini. Dictatorul a condus Italia între 1922 și 1943 și a fost un aliat-cheie al regimului nazist al lui Adolf Hitler, relatează Politico.eu

,,Mussolini? Până când a declarat război împotriva întregii lumi, urmându-l pe Hitler, până când a promovat legi rasiale împotriva evreilor, și dincolo de evenimentul dramatic al lui Giacomo Matteotti, a făcut lucruri pozitive pentru a construi infrastructură în țara noastră”, citează sursa menționată.

Giacomo Matteotti a fost un politician socialist de opoziţie asasinat de fascişti în 1924. Legile rasiale au fost introduse în Italia în 1938, iar ţara a intrat în război alături de Germania nazistă în 1940.

,,Trebuie să fim obiectivi”, a spus Tajani. ,,Nu sunt fascist, nu am fost niciodată fascist și nu împărtășesc gândirea lui politică, dar dacă trebuie să fim cinstiți, a construit drumuri, poduri, clădiri … a recuperat multe părți ale Italiei noastre”, a mai adăugat acesta, citat de Deutsche Welle.

Antonio Tajani a făcut aceste afirmații  în cadrul emisiunii ‘La Zanzara’ (‘Ţânţarul’), un talk-show controversat ai cărui realizatori şi-au câştigat o reputaţie din a obţine de la invitaţii lor remarci incorecte politic.

În același timp, Tajani a recunoscut că Mussolini nu a fost ,,un campion al democrației”. Șeful Parlamentului European a denunțat, de asemenea, legile anti-evreiești ca fiind ,,nebunești” și declararea războiului drept ,,un act de sinucidere”.

Tajani este liderul adjunct al Forza Italia, partidul de dreapta a lui Silvio Berlusconi.

Cuvintele președintelui Parlamentului European nu au întârziat să fie taxate. Mai mulți colegi eurodeputați au reacționat dur la afirmațiile lui Tajani.

Liderul Grupului Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor din Parlamentul European, Udo Bullmann, a calificat afirmaţiile lui Tajani despre Mussolini drept ,,incredibile”.


,,Cum poate un preşedinte al Parlamentului European să nu recunoască natura fascismului?”, a scris Bullmann pe Twitter. ,,După două ore de la elogiul lui Mussolini, Tajani s-a întâlnit cu (vicepremierul Matteo) Salvini şi (Giorgia) Meloni, italienii de extremă dreapta. După (premierul ungar Viktor) Orban, acesta e viitorul profil al PPE?”, s-a întrebat el.


Lynn Boylan, deputat european din partidul irlandez Sinn Féin, a scris la rândul său pe Twitter despre afirmațiile lui Tajani, pe care l-a ironizat.

,,Mussolini poate să fie responsabil pentru 430 000 de crime, dar, hei, verificați drumurile și podurile sale! Serios, acesta este Președintele Parlamentului European. “


Tajani simțit nevoia să răspundă insinuărilor, spunând că a fost întotdeauna ,,un antifascist convins”, într-o postare pe Twitter:


,,Rușine celor care distorsionează ceea ce am spus despre fascism. Întotdeauna am fost un antifascist convins și nu voi permite nimănui să sugereze contrariul”, a scris el. ,,Dictatura fascistă, legile rasiale și decesele provocate de ea sunt cea mai întunecată pagină din istoria italiană și europeană”, a mai spus președintele PE.

Aceasta este a doua oară când Tajani a indignat opinia publică făcând afirmații cu trimitere la istorie.

La comemorarea masacrului care a avut loc la granița dintre Italia și Slovenia, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Tajani a declarat, aflându-se în vecinătatea orașului Trieste:

,,Trăiască Trieste, trăiască Istria italiană, trăiască Dalmația italiană, trăiască exilații italieni.”

Regiunea Istria include părți din Italia, Slovenia și Croația de astăzi. Dalmația face parte din Croația. Ambele zone au fost ocupate de fasciștii italieni în timpul celui de-al doilea război mondial.

Tonino Picula, europarlamentar social-democrat din Croația, susține că legătura dintre cele două incidente nu este întâmplătoare:


 

,,Invocarea recentă a lui Antonio Tajani a Istriei italiane și Dalmației nu este în mod evident evident un incident izolat, ci face parte dintr-o platformă politică”, a declarat Picula pe Twitter, făcând în același timp aluzie la afirmațiile președintelui PE care a spus că Mussolini a făcut ,,lucruri pozitive”, cum ar fi să ,,recupereze multe părți din Italia”.

Alexandra Loy este redactor și specialist în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Adina Vălean

Eurodeputatul PNL/PPE Adina Vălean: Articolul 13 al Directivei privind dreptul de autor limitează inovația și antreprenoriatul

Published

on

Europarlamentarul PNL/PPE Adina Vălean, președintă a Comisiei pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară a Parlamentului European, a votat, azi, împotriva Directivei privind drepturile de autor pe piața unică digitală, pentru că aceasta limitează dreptul la liberă exprimare și inovația, potrivit comunicatului transmis către CaleaEuropeana.ro.

Adoptată marți, 26 martie, de Parlamentul European, cu 348 de voturi pentru și 274 împotrivă, Directiva obligă platformele de conținut să verifice licențierea conținutului de orice natură (text, video, imagini sau audio) încărcat online, ceea ce va duce, după opinia a numeroși experți, la așa-numita filtrare obligatorie. Platformele vor avea tendința de a exclude imaginile sau textul dacă autorul încărcării nu furnizează dovada explicită că se află în posesia drepturilor de autor, lucru care descurajează drastic creativitatea utilizatorului de internet.

“Încă de la începutul negocierilor pentru această directivă controversată am fost împotriva articolului 13, acum redenumit 17, care duce la filtrarea obligatorie a conținutului”, explică Adina Vălean. “Acest articol limitează radical modul de funcționare a Internetului, gândit de fondatorii lui ca o rețea colaborativă care permite schimbul liber de idei și informații, fiindcă obligă orice platformă comercială să monitorizeze și să filtreze tot conținutul înainte de a-l publica online.”

Conform textului de lege, platformele de conținut sunt responsabile de respectarea drepturilor de autor în cazul tuturor materialelor încărcate de utilizatori. Excepție fac numai cele care îndeplinesc simultan următoarele trei condiții: o cifră de afaceri mai mică de 10 milioane de euro, o perioadă de funcționare mai scurtă de trei ani și un total de mai puțin de cinci milioane de utilizatori.

“Excepția foarte prescriptivă descurajează apariția de noi initiative, proiecte si companii”, adaugă Adina Vălean. “Cu alte cuvinte, limitează antreprenoriatul și inovația în Uniunea Europeană, două dintre prioritățile mele în acest mandat. Această Directivă va duce la mai puține investiții și la un dezavantaj competitiv, pe piața globală, pentru antreprenorii europeni”, precizează Adina Vălean.

Europarlamentarul PNL Adina Vălean este în prezent președintă a Comisiei pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară a Parlamentului European, din partea grupului Partidului Popular European. Este membru al Parlamentului European de la intrarea României în UE, în 2007, și a ocupat funcția de vicepreședinte al Parlamentului European. A fost inclusă de “Politico” pe Lista celor 40 de membri ai Parlamentului European care contează. Adina Vălean, co-lider al delegației române din grupul PPE, a fost aleasă ”Europarlamentarul Anului 2015” la categoria Energie.

Mai multe detalii despre activitatea eurodeputatului PNL Adina Vălean puteți regăsi aici.

 

Continue Reading

CHINA

Liderii europeni sprijină implicarea Uniunii Europene în inițiativa Chinei pentru un nou ”drum al mătăsii”, care să presupună ”o agendă comună”

Published

on

Importanți lideri europeni sprijină implicarea Uniunii Europene și a membrilor săi în inițiativa Chinei privind ”noul drum al mătăsii”, însă o astfel de implicare necesită o ”agendă comună”, informează marți DPA, citat de Agerpres.

După întâlnirea de la Palatul Elysee dintre președintele Chinei Xi Jinping și președintele francez Emmanuel Macron, cancelarul german Angela Merkel și președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, liderul francez a declarat că implicarea în proiectul comun de infrastructură al Chinei și Europei, precum și cu alte zone din Asia, va avea nevoie de ”o agendă comună” care să includă angajamente privind climatul, sănătatea și politicile educaționale, dar și o ”agendă de stabilitate financiară pentru toate țările terțe implicate în această inițiativă”.


Noul ,,Drum al Mătăsii” implică o serie de finanțări chineze pentru proiecte majore de infrastructură din întreaga lume, în încercarea de a accelera intrarea mărfurilor chinezești pe piețele globale.

”Aş dori ca investiţiile să nu fie exclusiv chineze, ci şi să aducă beneficiu europenilor, beneficiu ţărilor de tranzit”, a declarat, la rândul său, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, cel care la 9 aprilie va fi una dintre gazdele summitului UE-China.

”Noi, ca europeni, dorim să jucăm un rol activ (n.r. în această inițiativă)”, a declarat Merkel după întrevedere, informează Reuters.

”Franţa şi alte ţări din lume sunt binevenite în construcţia acestei iniţiative”, a spus Xi după discuţiile cvadrilaterale la care a participat şi Angela Merkel, potrivit căreia, chiar dacă mai sunt îngrijorări în ceea ce priveşte reciprocitatea, iniţiativa a permis ”o foarte, foarte bună reflecţie asupra modului în care noi depindem unul de celălalt”.


Miza reuniunii de marţi, desfășurată înainte de viitorul summit UE-China, programat pentru 9 aprilie, ce va avea loc la Bruxelles, a fost una cu caracter ambivalent pentru continetul european: de a se poziţiona în faţa Chinei ca un interlocutor credibil în încercarea de a o convinge să-şi canalizeze ambiţiile economice şi diplomatice spre regulile multilateralismului, iar, pe de altă parte, să încerce să unifice o Europă divizată în faţa apetitului Beijingului, pe care Comisia Europeană îl califică drept ”un rival sistemic”.

De altfel, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker a oferit asigurări marți că termenul ”rival sistemic” atribuit Chinei este un compliment. ”Da, este adevărat: suntem parteneri strategici, suntem competitori interesaţi în performanţa celuilalt şi suntem rivali. Am aflat că în unele cercuri chineze expresia potrivit căreia noi am fi rivalii Chinei nu este plăcută. Este un compliment”, a spus Juncker.

Intenția Europei de a avea o poziție comună cu privire la China a devenit din în ce în mai dificil de pus în practică după ce sâmbătă Italia, membru al G7, a devenit primul stat occidental important care susține inițiativa Beijingului pentru un nou ”Drum al Mătăsii”.

Apropierea dintre cele două state a alarmat aliații europeni ai Italiei, aceștia considerând că este o eroare strategică ce îi va conferi Chinei și mai multă influență strategică și geopolitică.

O dovadă că Uniunea Europeană dorește să înăsprească condițiile privind accesul întreprinderilor chineze stă în faptul că Bruxelles-ul este pe cale să introducă un sistem de monitorizare a investițiilor străine, în special a celor care au un impact asupra infrastructurii și tehnologiei strategice. De asemenea, Uniunea Europeană a cerut liderilor statelor membre să sprijine planul de a limita accesul la licitațiile publice.

Continue Reading

#RO2019EU

Abordare constructivă cu rezultate tangibile a Președinției României la Consiliul UE, înaintea reuniunii informale a ECOFIN de la București: Acord politic cu PE pe 9 dosare din domeniul Uniunii Piețelor de Capital

Published

on

Secretarul de stat în Ministerul Finanțelor Publice, Mihai-Eleodor Mandreș, a prezentat astăzi, în ședința Comitetului Economic și Financiar al Uniunii Europene (EFC), principalele teme care vor fi dezbătute la reuniunea informală de a Consiliului UE pentru Afaceri Economice și Financiare (ECOFIN) care va avea loc la București, în perioada 5-6 aprilie a.c.. Agenda reuniunii informale include discuții despre viitorul Cadru Financiar Multianual al UE, prioritățile în domeniul finanțelor în următorul ciclu instituțional, drumul de urmat pentru Uniunea Piețelor de Capital, impozitarea în domeniul muncii, rolul impozitării în asigurarea creșterii economice, pregătirea reuniunilor FMI și G20 de la Washington din 11-14 aprilie 2019, informează un comunicat al Președinției Consiliului.

Pe agenda EFC au figurat și alte teme, precum rezultatele ultimei reuniuni a Comitetului pentru Servicii Financiare, raportul președintelui Comitetului pentru Politici Economice (EPC) privind specificitățile de țară legate de output-gap, pregătirea reuniunii anuale a BERD, din mai 2019, de la Sarajevo.

Secretarul de stat Mihai-Eleodor Mandreș a subliniat în intervenția sa progresele substanțiale făcute pe perioada Președinției române a Consiliului UE în domeniul Uniunii Piețelor de Capital.

,,Am reușit să obținem în cele aproape 3 luni de mandat acord politic cu Parlamentul European pe 9 dosare din domeniul Uniunii Piețelor de Capital, iar pe alte 4 continuă negocierile. Vreau să le mulțumesc tuturor părților implicate pentru ritmul intens în care au lucrat, această abordare constructivă având rezultate tangibile”, a declarat demnitarul român.

La baza discuției din EFC a stat Comunicarea Comisiei Europene din 15 martie 2019, intitulată ”Uniunea Piețelor de Capital: progrese în crearea Uniunii piețelor de capital pentru o Uniune Economică și Monetară mai puternică”.

Comitetul Economic și Financiar are rolul de a promova coordonarea politicilor statelor membre necesare pentru funcționarea pieței interne, contribuind la pregătirea lucrărilor Consiliului UE sau prezentând periodic rapoarte Consiliului UE și Comisiei Europene în privința situației economice și financiare a statelor membre. EFC este format din înalți funcționari ai ministerelor de finanțe și ai băncilor centrale naționale, precum și ai Băncii Centrale Europene și ai Comisiei Europene.

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Facebook

Advertisement

Trending