CHINA
Antony Blinken a evidențiat într-o discuție telefonică cu ministrul chinez de externe importanța ”menținerii unor linii de comunicare deschise” pentru ”a evita erorile de calcul și conflictul”
Published
1 year agoon
By
Teodora IonSecretarul de stat american, Antony Blinken, a evidențiat miercuri într-o discuție telefonică cu ministrul chinez de externe, Qin Gang, importanța ”menținerea unor linii de comunicare deschise pentru a gestiona în mod responsabil relația” dintre cele două țări și pentru ”a evita erorile de calcul și conflictul”, în contextul în care oficialul american urmează să înceapă duminică o vizită în China, conform unor oficiali familiarizați cu dosarul, în încercarea de a reduce tensiunile, informează Departamentul de Stat într-un comunicat și Deutsche Welle.
În timpul convorbirii telefonice, ministrul chinez de externe a avertizat că relația dintre cele două țări s-a confruntat cu ”noi dificultăți și provocări” de la începutul anului.
”Este clar cine este responsabil”, a declarat Qin, potrivit unei redactări a convorbirii telefonice a Ministerului chinez de Externe, îndemnând SUA să ”înceteze să se mai amestece în afacerile interne ale Chinei”.
”China a privit și gestionat întotdeauna relațiile cu SUA în conformitate cu principiile respectului reciproc, coexistenței pașnice și cooperării reciproc avantajoase pentru ambele părți, prezentate de președintele Xi Jinping”, a spus el.
Antony Blinken trebuia să efectueze în luna februarie o vizită în China, dar aceasta a fost anulată abrupt după scandalul balonului chinezesc de spionaj.
Punctul central al ultimelor tensiuni a fost problema Taiwanului, Beijingul afirmându-și pretențiile asupra insulei autonome și neexcluzând posibilitatea de a folosi forța pentru a prelua controlul.
Vizita planificată de Blinken la Beijing este prima deplasare a unui diplomat american de rang înalt în China din 2018.
În noiembrie, președinții Joe Biden și Xi s-au întâlnit la Bali și au convenit să lucreze pentru a împiedica tensiunile deja sporite să scape de sub control.
Săptămâna trecută, adjunctul secretarului de stat american pentru afaceri în Asia de Est și Pacific, Daniel Kritenbrink, a devenit cel mai înalt oficial american care a vizitat China de la incidentul cu balonul.
Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.
You may like
Joe Biden face apel la unitate după victoria lui Trump: “Într-o democrație, voința poporului prevalează întotdeauna. Nu-ţi poţi iubi ţara doar atunci când câştigi”
Guvernul României aprobă planul de achiziție a 32 de avioane de luptă F-35 de la SUA și îl trimite în Parlament pentru procedură de urgență
Emmanuel Macron consideră că europenii nu trebuie „să-și încredințeze pentru eternitate” securitatea americanilor: „Este un moment al istoriei decisiv”
Premierul Finlandei: Europa trebuie să transmită un mesaj puternic SUA și viitoarei administrații Trump privind susținerea Ucrainei
Zelenski face apel la moștenirea lui Ronald Reagan în fața incertitudinii noii epoci Trump: “Pace prin forță” și libertate înseamnă o viață liberă de agresiunea rusă
Trump, discuții telefonice cu Macron, Zelenski, Orban, Netanyahu și Xi Jinping: Franța dorește ca SUA să țină cont de UE, Ucraina speră la un sprijin de neclintit, iar China nu dorește confruntare
CHINA
Trimiterea de trupe nord-coreene în Rusia reprezintă o ”provocare și escaladare” din partea Phenianului, i-a transmis președintele finlandez liderului chinez
Published
1 week agoon
October 30, 2024By
Teodora IonPreședintele finlandez Alexander Stubb a declarat că i-a transmis președintelui chinez Xi Jinping că activitățile Coreei de Nord cu Rusia reprezintă o escaladare și o provocare, într-un mesaj transmis marți în cadrul discuțiilor desfășurate la Beijing, informează Reuters.
Stubb și Xi s-au întâlnit în timp ce ministrul de externe al Coreei de Nord a sosit în Rusia și în vreme ce NATO, UE și Coreea de Sud au atras atenția că trupele Phenianului s-ar putea alătura oricând războiului de agresiunea al Rusiei desfășurat în Ucraina.
Statele Unite estimează că aproximativ 100.000 de forțe nord-coreene au fost desfășurate în estul Rusiei.
”Mesajul meu către președinte (n.r. chinez) a fost că activitatea nord-coreeană în acest moment, atât în ceea ce privește exporturile de arme, cât și în special în ceea ce privește trimiterea de trupe în (…) Rusia, reprezintă o escaladare, o expansiune și o provocare. Așa că am avut o discuție bună despre acest lucru”, a declarat Stubb reporterilor.
Președintele rus Vladimir Putin nu a negat prezența trupelor nord-coreene. De cealaltă parte, Phenianul nu a comentat acest fapt.
Stubb, care a avut întâlniri cu diverși lideri europeni în ultimele săptămâni, a declarat că i-a transmis lui Xi mesajele coordonate cu aliații din NATO și UE.
”Există o aversiune față de faptul că NATO are parteneri precum Coreea de Sud sau, să zicem, Japonia. Dacă Coreea de Nord facilitează practic un război la granițele Europei, trebuie să ne asigurăm că nu face acest lucru la sud de granița sa”, a spus Stubb.
Președintele finlandez a declarat că a simțit că relația dintre China și Coreea de Nord ”nu este foarte confortabilă în acest moment” și că l-a avertizat pe Xi că sprijinirea Rusiei ar avea implicații negative pentru relațiile UE.
”Cu cât China sprijină mai mult Rusia, cu atât mai dificilă devine relația cu Europa, și în special cu Uniunea Europeană”, a declarat Stubb.
Există, de asemenea, fricțiuni în relația cu China cu privire la tarifele ridicate impuse de Bruxelles pentru vehiculele electrice chinezești, care urmează să fie impuse luna viitoare timp de cinci ani. Finlanda s-a abținut de la vot.
Finlanda, care are o graniță de 1 340 km cu Rusia, a aderat la NATO anul trecut, în urma unei schimbări de politică provocate de invazia Rusiei în Ucraina.
Războiul a tensionat relațiile dintre unele state baltice și China din cauza sprijinului perceput de Beijing față de Moscova.
China are o alianță ”fără limite” cu Rusia, dar a încercat, de asemenea, să medieze o încheiere a războiului din Ucraina.
Xi i-a spus marți lui Stubb că China salută Finlanda pentru a construi împreună ”un nou model de cooperare reciproc avantajoasă”, potrivit unei relatări a presei chineze.
Stubb a declarat că el și Xi au discutat, de asemenea, despre angajamentul delicat al națiunilor lor cu privire la posibilul rol al unei nave de marfă înregistrată în Hong Kong în avarierea gazoductului Balticconnector.
Alexander Stubb se află într-o vizită de patru zile în China, prima a unui președinte finlandez din 2019. Ultima vizită a liderului Xi Jinping în Finlanda a fost în 2017.
CHINA
SUA impus sancțiuni contra unor companii chineze pentru drone folosite de Rusia în războiul ilegal din Ucraina
Published
3 weeks agoon
October 18, 2024By
Teodora IonStatele Unite au anunțat joi noi sancțiuni împotriva a două companii chineze și a unei filiale ruse implicate în fabricarea și expedierea de drone de atac utilizate de Moscova în războiul ilegal din Ucraina, potrivit AFP, citat de Agerpres, și Reuters.
Noile sancțiuni vizează o companie chineză, Xiamen Limbach Aircraft Engine Co Ltd, care produce motorul care alimentează vehiculele aeriene fără pilot cu rază lungă de acțiune din seria Garpiya a Rusiei, a declarat Departamentul Trezoreriei SUA.
Măsurile vizează, de asemenea, Redlepus Vector Industry Shenzhen Co Ltd, cu sediul în China, pentru rolul său în expedierea dronelor, precum și o persoană și o societate ruse afiliate.
Se crede că dronele au fost utilizate împotriva unor ținte militare și civile din Ucraina, avariind infrastructura critică și provocând victime civile și militare.
”În timp ce Statele Unite au impus anterior sancțiuni asupra unor entități din China care furnizau inputuri critice pentru baza militară-industrială a Rusiei, acestea sunt primele sancțiuni americane impuse asupra unor entități chineze care dezvoltă și produc direct sisteme de arme complete în parteneriat cu firme ruse”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller.
Sancțiunile vizează mai multe companii din Hong Kong și China, despre care SUA afirmă că au ajutat Rusia să eludeze măsurile occidentale.
Decizia SUA de atunci venea după ce secretarul de stat american Antony Blinken declara că Beijingul oferă industriei militare ruse ”un sprijin incalculabil” prin vânzarea unor produse de micro-electronică, mașini-unelte și optică.
”Dacă ne uităm la ce a făcut Rusia în ultimul an în ce priveşte producţia de muniţii, rachete, tancuri şi vehicule blindate, le-a fabricat într-un ritm mai rapid decât în orice alt moment al istoriei sale moderne, inclusiv în timpul Războiului Rece”, lucru care a fost posibil pentru că Rusia ”primeşte provizii masive de maşini-unelte, micro-electronică şi optică, majoritatea provenite din China”, a explicat şeful diplomaţiei americane atunci, la scurtă vreme după întâlniri cu oficiali chinezi precum președintele Xi Jinping și ministrul de externe Wang Yi, cărora le-a transmis să nu sprijine Moscova prin furnizarea de produse cu dublă întrebuințare.
De la declanșarea războiului ilegal și neprovocat de către Rusia împotriva Ucrainei, China și-a susținut neutralitatea în acest dosar și a continuat să se prezinte ca un potențial mediator în vederea obținerii păcii, deși consolidarea legăturilor economice, strategice și diplomatice cu Rusia se află la celălalt capăt al spectrului imparțialității.
CHINA
Noul ministru de externe al Marii Britanii vizitează China în perioada 18-19 octombrie, într-un context în care Londra își reevaluează relația cu Beijingul
Published
3 weeks agoon
October 17, 2024By
Teodora IonNoul ministru de externe al Marii Britanii va vizita China vineri, în prima sa vizită oficială de la preluarea puterii de către laburiști, informează Politico Europe.
David Lammy va merge la Beijing pe 18 și 19 octombrie pentru discuții cu omologii săi, în timp ce Marea Britanie își reevaluează relația cu guvernul chinez.
Într-o declarație a Ministerului Afacerilor Externe al Chinei, purtătorul de cuvânt Mao Ning a declarat: ”La invitația lui Wang Yi, membru al Biroului Politic al Comitetului Central al PCC și ministru al afacerilor externe, David Lammy, secretar de stat pentru afaceri externe, Commonwealth și dezvoltare al Regatului Unit, va efectua o vizită oficială în China în perioada 18-19 octombrie”.
Călătoria are loc după ce prim-ministrul britanic Keir Starmer a avertizat miercuri că activitățile militare ale Chinei în Strâmtoarea Taiwan ”nu conduc la pace și stabilitate” și a promis că guvernul britanic va ”provoca” Beijingul în zonele de dezacord – cooperând în același timp pe probleme de interes comun.
Lammy a fost îndemnat de un grup de parlamentari britanici să ”abordeze China așa cum este ea cu adevărat sub conducerea lui Xi Jinping” și să ridice problema încălcării drepturilor omului, potrivit unei scrisori consultate de The Guardian. O serie de parlamentari britanici care au exprimat anterior critici la adresa Partidului Comunist Chinez au fost sancționați de Beijing.
Fostul ministru conservator James Cleverly a fost ultimul ministru de externe al Marii Britanii care a vizitat China în august 2023, prima astfel de vizită în mai bine de cinci ani.
Succesorul lui Cleverly, David Cameron, a adoptat o abordare mai dură față de China, guvernul conservator de atunci acuzând actori sponsorizați de Beijing că au efectuat atacuri cibernetice asupra democrației britanice.
Aceasta a marcat un contrast clar față de așa-numita ”epocă de aur” a relațiilor dintre Regatul Unit și China, în perioada în care Cameron a fost prim-ministru între 2010 și 2016.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”
Joe Biden face apel la unitate după victoria lui Trump: “Într-o democrație, voința poporului prevalează întotdeauna. Nu-ţi poţi iubi ţara doar atunci când câştigi”
Summitul Comunității Politice Europene: Klaus Iohannis a evocat “victoria crucială” a Maiei Sandu și a reafirmat “sprijinul strategic pentru calea europeană” a R. Moldova
Summitul Comunității Politice Europene: Opt lideri europeni, în frunte cu Iohannis și Macron, îi reafirmă Maiei Sandu dreptul R. Moldova de a face parte dintr-o Europă liberă și democratică
Guvernul României aprobă planul de achiziție a 32 de avioane de luptă F-35 de la SUA și îl trimite în Parlament pentru procedură de urgență
Nicolae Ciucă, favoritul administrației americane, conform unei analize DW (P)
Comisarul desemnat pentru climă, zero emisii nete și creștere curată promite un acord UE pentru o industrie curată pentru a sprijini întreprinderile din UE să atingă obiectivele climatice
Comisarul desemnat al Sloveniei pentru portofoliul Extinderii insistă ca procesul să rămână bazat pe merit și „fără scurtături”
Emmanuel Macron consideră că europenii nu trebuie „să-și încredințeze pentru eternitate” securitatea americanilor: „Este un moment al istoriei decisiv”
Premierul Finlandei: Europa trebuie să transmită un mesaj puternic SUA și viitoarei administrații Trump privind susținerea Ucrainei
Virgil Popescu, prezent la audierea comisarului desemnat pentru climă, zero emisii nete și creștere curată: Dialogul cu companiile interesate să investească în sustenabilitate și competitivitate va fi esențial
V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie
Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013
Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”
Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia
9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial
Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa
Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”
Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat
Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar
Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei
Joe Biden face apel la unitate după victoria lui Trump: “Într-o democrație, voința poporului prevalează întotdeauna. Nu-ţi poţi iubi ţara doar atunci când câştigi”
INTERVIU Larisa Mezinu-Bălan, vicepreședinte al CNAS, anunță pentru 2025 noi mecanisme financiare care să extindă lista medicamentelor inovative
Iulius Firczak, deputat în cadrul Comisiei pentru buget: Trebuie să învățăm cum să atragem capital privat în cercetarea medicală. Este un joc pe care SUA și China l-au învățat deja
Fondurile din PNRR și Politica de Coeziune reprezintă ”ancore solide” pentru ”a construi o Românie și o Europă în care accesul la sănătate este egal pentru toți cetățenii”, subliniază Ramona Chiriac
Senatoarea Nicoleta Pauliuc: Una dintre problemele grave cu care se confruntă sistemul sanitar românesc este adoptarea foarte greoaie a unor tratamente aprobate și folosite la nivelul UE
Marcel Ciolacu, la Salonul Euronaval din Paris: Prioritatea este dezvoltarea industriei de apărare din România. Modernizarea Armatei înseamnă noi locuri de muncă pentru români
Vicepreședintele PE Victor Negrescu punctează pilonii strategiei în domeniul industriei farmaceutice: Dezvoltarea inovației, securitatea medicală a Europei și protecția proprietății intelectuale
Ministrul Economiei evidențiază avantajul competitiv pe care îl poate avea România în industria dispozitivelor medicale: Să avem mai multă proprietate intelectuală înregistrată în țara noastră
Șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România: Sistemul de sănătate românesc se confruntă cu provocări semnificative. Punerea în aplicare la timp a investițiilor din PNRR este esențială
Luca Niculescu: Pentru România, aderarea la OCDE va însemna o ocazie extraordinară de a avea un sistem de sănătate mai modern, axat pe inovare, cercetare, adaptat la provocările lumii moderne
Trending
- ROMÂNIA2 days ago
Miniștrii economiei și cercetării au pus bazele primului program care va crea drona românească la sediul INCAS, un institut lider regional în domeniul ştiinţelor aerospaţiale
- EDITORIALE4 days ago
Iulian Chifu: Alegeri prezidențiale la Chișinău – Nu puteți voi fura cât putem noi vota!
- ROMÂNIA1 day ago
Nicolae Ciucă îl felicită pe Donald Trump pentru realegerea ca președinte al SUA: Voi face tot ce îmi stă în putinţă pentru a întări Parteneriatul nostru strategic
- POLITICĂ5 days ago
PNL și-a lansat programul de guvernare 2024-2028. Nicolae Ciucă: Viitorul economiei românești, al IMM-urilor și bunăstarea clasei de mijloc sunt pe buletinul de vot
- ROMÂNIA4 days ago
Șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România: Sistemul de sănătate românesc se confruntă cu provocări semnificative. Punerea în aplicare la timp a investițiilor din PNRR este esențială