CHINA
Antony Blinken a sosit în China pentru a discuta ”direct şi sincer” despre ”preocupările reale” ale SUA privind mai multe probleme, cu scopul de a stabili ”o comunicare deschisă”
Published
1 year agoon
By
Teodora IonSecretarul de stat american, Antony Blinken, a sosit duminică la Beijing, unde, conform televiziunii de stat chineze, se va întâlni cu mai mulți oficiali de rang înalt, anunță DPA, citat de Agerpres.
Blinken nu a mai vizitat China din 2021, când şi-a preluat funcţia. Programată iniţial în februarie, vizita sa de două zile – un demers pentru detensionarea relaţiilor chino-americane – a fost anulată atunci în ultimul moment, după ce americanii au descoperit un balon chinez de spionaj care survola teritoriul Statelor Unite, reaminteşte agenţia citată.
Oficialul american a declarat vineri că va discuta ”direct şi sincer” despre ”preocupările foarte reale” ale Washingtonului privind mai multe probleme, cu scopul de a stabili ”o comunicare deschisă şi mai autorizată” pentru ”gestionarea responsabilă” a relaţiilor bilaterale, consemnează dpa şi AFP. ”O concurenţă intensă necesită o diplomaţie susţinută pentru a evita transformarea concurenţei într-o confruntare sau un conflict”, a spus el.
Oficialii americani au menționat că agenda lui Blinken va include tensiunile legate de Taiwan, situația cetățenilor încarcerați pe nedrept în China și chestiunea războiului rus din Ucraina, informează Politico Europe.
Cu toate acestea, ”un soi de progres sau transformare în modul în care ne tratăm unii cu alții” este puțin probabil, a declarat miercuri secretarul de stat adjunct pentru afaceri în Asia de Est și Pacific, Daniel Kritenbrink, reporterilor.
Blinken va sublinia, de asemenea, obiectivele politicii economice americane față de China. ”Suntem foarte hotărâți să eliminăm riscurile…. Nu ne referim la o decuplare. Nu încercăm să o oprim din punct de vedere economic”, a declarat oficialul departamentului de stat.
Oficialii chinezi se pregătesc pentru aceste întâlniri reiterând povestea în care China este o victimă a eforturilor de reprimare și de limitare ale SUA.
Statele Unite ar trebui ”să înceteze să se mai amestece în afacerile interne ale Chinei și să submineze securitatea suverană și interesele de dezvoltare ale Chinei în numele concurenței”, a declarat ministrul chinez de externe Qin Gang într-o convorbire telefonică pe care a avut-o miercuri cu Blinken.
De cealaltă parte, partea americană s-a rezumat la o singură frază pentru a descrie această disucție: convorbirea s-a axat pe evitarea ”calculelor greșite și a conflictului”.
Beijingul nu reduce tonul acestei retorici combative. Un dialog de succes cu China necesită ca SUA ”să renunțe la iluzia de a trata cu China <<de pe o poziție de forță>>”, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Wang Wenbin, cu referire la călătoria lui Blinken.
Luna trecută, președintele Joe Biden a prezis un ”dezgheț” în relațiile dintre SUA și China.
În doar câteva zile de la aceste declarații, ministrul chinez al comerțului, Wang Wentao, a călătorit în SUA pentru întâlniri cu secretarul comerțului, Gina Raimondo, și cu reprezentantul american pentru comerț, Katherine Tai.
Cu toate acestea, refuzul ministrului chinez al apărării, Li Shangfu, de a se întâlni cu secretarul apărării, Lloyd Austin, la summitul de apărare Shangri La din Singapore, la începutul acestei luni, a sugerat că legăturile bilaterale au rămas slabe în afara sferei economice.
Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.
You may like
Ambasadorul Germaniei respinge o pace dictată de Rusia: Soluția pentru care lucrăm trebuie să aducă pace și securitate Europei și Ucrainei în special
INTERVIU | Ambasadorul Peer Gebauer, de Ziua Unității Germane: Vom rămâne un pilon de stabilitate în Europa. Energia și apărarea, pilonii majori de creștere a cooperării româno-germane
Noul secretar general NATO îl avertizează pe Putin că Alianța “nu va ceda” în susținerea Ucrainei și diminuează temerile legate de Trump
”Nu vom accepta niciodată” anexarea ilegală a teritoriilor ucrainene de către Rusia sau alte încălcări ale dreptului internațional comise de Moscova contra Kievului, afirmă G7 și UE
Miniștrii de externe ai Ucrainei și Ungariei au avut discuții ”sincere” la Budapesta. Andrii Sîbiga: Suntem ”hotărâți să dezvoltăm relații pragmatice și predictibile de bună vecinătate”
Ministrul lituanian de externe cere ca Ucraina să poată „utiliza liber armamentul” occidental
CHINA
Noul secretar general NATO: Interesele și reputația Chinei vor fi afectate de faptul că alimentează “cel mai mare conflict din Europa de la al Doilea Război Mondial”
Published
2 days agoon
October 1, 2024Noul secretar general al NATO, Mark Rutte, a utilizat marți prilejul primelor sale declarații publice în noua funcție pentru a avertiza China, care a devenit un facilitator decisiv al războiului Rusiei în Ucraina.
Prin sprijinul său pentru industria militară rusă, China a devenit un “facilitator decisiv” al războiului Rusiei în Ucraina, a subliniat Rutte, în prima lui conferință de presă după preluarea mandatului.
Într-un moment în care NATO este îngrijorată de ascensiunea Chinei, Mark Rutte a avertizat Beijingul, în linie cu concluziile summitului Alianţei de la Washington, în iulie.
“China nu poate continua să alimenteze cel mai mare conflict din Europa de la al Doilea Război Mondial fără ca acest lucru să îi afecteze interesele și reputația”, a avertizat secretarul general al NATO.
Rutte, fost premier olandez, a preluat marți, 1 octombrie 2024, ștafeta la cârma Alianței de la norvegianul Jens Stoltenberg, al doilea cel mai longeviv secretar general al Alianței, după un alt olandez, Joseph Luns. Stoltenberg a condus NATO în ultimii zece ani. Ceremonia de preluare a mandatului a început cu declarații comune Stoltenberg – Rutte, urmată de o sesiune a Consiliului Nord-Atlantic prin care a fost înfăptuită preluarea mandatului de către Mark Rutte.
La summitul NATO de la Washington din luna iulie, secretarul general aliat de atunci, Jens Stoltenberg, a anunțat că NATO a adoptat cea mai dură poziție din istorie cu privire la China, acuzând Beijingul că stimulează “decisiv” războiul Rusiei în Ucraina prin parteneriatul “fără limite” cu Moscova.
CHINA
Întrevedere Odobescu – Wang Yi la New York: România a prezentat Chinei preocupările generate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei
Published
6 days agoon
September 27, 2024Ministrul român de externe Luminița Odobescu s-a întâlnit joi, la New York, cu omologul său chinez Wang Yi pentru a discuta despre relațiile bilaterale, marcând 75 de ani de relații diplomatice și 20 de ani de la semnarea Declarației pentru Parteneriatul Amplu de Prietenie și Cooperare, aceasta fiind prima întrevedere România – China la nivelul miniștrilor de externe după o perioadă de cinci ani.
Potrivit unui comunicat al MAE remis CaleaEuropeană.ro, în discuțiile dintre Odobescu și ministrul de externe al Chinei, desfășurate în marja Adunării Generale a ONU de la New York, au fost abordate evoluțiile recente pozitive în domeniul cooperării economice, un exemplu fiind semnarea a două acorduri în domeniul fitosanitar.
Cele două părți au exprimat deschiderea pentru stimularea schimburilor comerciale și pentru consolidarea cooperării economice, oficialul român evocând, în context, găzduirea Comisiei comune interguvernamentale de cooperare economică în anul 2025.
Au mai fost abordate dosarele de interes din relația UE-China, a mai punctat MAE.
Conform sursei citate, ministrul român a prezentat preocupările generate de agresiunea ilegală a Rusiei împotriva Ucrainei, accentuând necesitatea respectării integrității teritoriale și a suveranității Ucrainei.
În cadrul Adunării Generale a ONU, România a exprimat, atât prin președintele Klaus Iohannis, cât și prin ministrul de externe Luminița Odobescu, sprijinul “puternic și multidimensional” pentru Ucraina, atât timp cât va fi nevoie.
Pentru Wang Yi, întrevederea cu șefa diplomației române a avut loc în contextul mai larg al unor întrevederi bilaterale cu miniștrii de externe ai Poloniei, Estoniei și Germaniei.
Potrivit unei scurte declarații a Ambasadei Chinei în România, Wang Yi i-a transmis Luminiței Odobescu că Beijingul și Bucureștiul “ar trebui să consolideze prietenia tradițională, să promoveze cooperarea reciproc avantajoasă, în beneficiul popoarelor noastre”.
Programul ministrului de externe Luminița Odobescu la New York a mai inclus întrevederi bilaterale cu ministrul de externe al Indiei, Subrahmanyam Jaishankar, cu ministrul de externe al Austriei, Alexander Schallenberg, și cu Eric Swalwell, membru al Camerei Reprezentanților din Congresul SUA.
CHINA
Borrell îi subliniază ministrului de externe chinez că sprijinul material și diplomatic continuu al Chinei pentru Rusia reprezintă o amenințare directă la adresa securității europene
Published
1 week agoon
September 26, 2024Pe 25 septembrie, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Josep Borrell, s-a întâlnit cu ministrul de externe al Chinei, Wang Yi, în cadrul celei de-a 79-a sesiuni a Adunării Generale a ONU, desfășurată la New York. Discuțiile s-au concentrat pe situația geopolitică actuală și principalele provocări și amenințări cu care se confruntă atât Uniunea Europeană, cât și China.
Unul dintre subiectele centrale a fost războiul ilegal de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. Borrell a subliniat că sprijinul material și diplomatic continuu al Chinei pentru Rusia „contribuie la prelungirea conflictului și reprezintă o amenințare directă la adresa securității europene”. În acest context, el și-a exprimat îngrijorarea față de creșterea exporturilor chineze de bunuri cu utilizare dublă către Rusia, bunuri care contribuie semnificativ la dezvoltarea bazei industriale militare a acesteia.
Met with State Councillor Wang Yi for the seventh time during #UNGA today.
I reiterated that China’s ongoing material and diplomatic support to Russia fuels the war of aggression against Ukraine.
On the Middle East, we both share the commitment towards a two-state solution. pic.twitter.com/Z3NmEpCgjc
— Josep Borrell Fontelles (@JosepBorrellF) September 25, 2024
De asemenea, Borrell a subliniat că orice propunere pentru o pace durabilă și justă în Ucraina trebuie să fie bazată pe Carta ONU, exprimându-și rezervele cu privire la declarația comună dintre China și Brazilia din mai 2024, care, în opinia sa, „nu corespunde acestei direcții”.
Cei doi oficiali au discutat și despre tensiunile din Marea Chinei de Sud și recentele acțiuni ale Gărzii de Coastă chineze. Josep Borrell a făcut apel la de-escaladarea tensiunilor și a subliniat importanța respectării Cartei ONU și a Convenției Națiunilor Unite privind Dreptul Mării (UNCLOS).
În ceea ce privește Orientul Mijlociu, Borrell și Wang Yi și-au reafirmat angajamentul comun față de o soluție justă și cuprinzătoare a conflictului israeliano-palestinian, bazată pe conceptul soluției celor două state, având în vedere escaladarea dramatică a ostilităților în regiune.
Concrete & Design Solutions
Dan Motreanu a invitat cetățeni din Giurgiu la Bruxelles pentru a le vorbi despre PE, activitatea sa ca eurodeputat și beneficiile apartenenței României la UE
“UE ar putea muri”, avertizează Macron, după raportul Draghi: Dacă ne urmăm agenda clasică, în 2-3 ani vom ieși de pe piață. SUA și China lasă Europa în urmă
Mark Rutte, vizită la Kiev, la 48 de ore de la preluarea șefiei NATO: Dreptul Ucrainei la auto-apărare “nu se termină la graniță”
Germania “a muncit din greu” pentru aderarea României la Schengen și va continua să o facă, asigură ambasadorul Gebauer: România merită să fie în Schengen, “nu este un act de milă”
Ungaria, trimisă la Curtea de Justiție a Uniunii Europene din cauza legii sale privind apărarea suveranității
Ambasadorul Germaniei respinge o pace dictată de Rusia: Soluția pentru care lucrăm trebuie să aducă pace și securitate Europei și Ucrainei în special
Procedură de infringement: Comisia Europeană solicită României să elimine restricțiile legate de stabilirea prețurilor și exportul de energie electrică și gaze
România ar putea juca rolul de furnizor de energie pentru industria germană. Ambasadorul Peer Gebauer: Energia va fi un pilon major al relațiilor bilaterale
Ambasadorul Germaniei: O Românie “de încredere, pro-occidentală și pro-atlantică” este “moștenirea lui Klaus Iohannis”. Rezultatele alegerilor nu vor schimba cursul de acțiune al României
INTERVIEW | Ambassador Peer Gebauer on German Unity Day: We will remain a pillar of stability in Europe. Energy and defense, major pillars of growth in German-Romanian cooperation
V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie
Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013
Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”
Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia
9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial
Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa
Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”
Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat
Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar
Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei
Ambasadorul Germaniei: O Românie “de încredere, pro-occidentală și pro-atlantică” este “moștenirea lui Klaus Iohannis”. Rezultatele alegerilor nu vor schimba cursul de acțiune al României
INTERVIEW | Ambassador Peer Gebauer on German Unity Day: We will remain a pillar of stability in Europe. Energy and defense, major pillars of growth in German-Romanian cooperation
INTERVIU | Ambasadorul Peer Gebauer, de Ziua Unității Germane: Vom rămâne un pilon de stabilitate în Europa. Energia și apărarea, pilonii majori de creștere a cooperării româno-germane
Noul secretar general NATO: Interesele și reputația Chinei vor fi afectate de faptul că alimentează “cel mai mare conflict din Europa de la al Doilea Război Mondial”
Noul secretar general NATO îl avertizează pe Putin că Alianța “nu va ceda” în susținerea Ucrainei și diminuează temerile legate de Trump
Forumul de Securitate de la Varșovia. Ministrul Energiei, intervenție francă: Piața energiei ar trebui să fie o piață unică. Nu trebuie să fii un geniu ca să vezi unde se termină prețurile mici și unde încep cele mari
UE ia în considerare o nouă tranșă de asistență pentru Liban, denunțând încălcarea suveranității acestuia de către Israel
Oficial: România îndeplinește începând de astăzi toate criteriile tehnice pentru aderarea la Visa Waiver, anunță ambasadorul României în SUA
Ministrul Apărării subliniază necesitatea de „tineri militari cât mai bine pregătiți și motivați pentru provocările viitorului mediu de securitate”
Klaus Iohannis, în ultimul său discurs la ONU: România pledează pentru un Consiliu de Securitate al Națiunilor Unite extins, în care responsabilitatea este norma, nu excepția
Trending
- NATO1 week ago
Nicolae Ciucă, la conferinţa “National Security Dialogue” din Elveţia: Sprijinul pentru Ucraina trebuie să crească pentru a împiedica victoria Rusiei. Este necesară o strategie SUA pentru Marea Neagră
- ONU1 week ago
Un discurs cât pentru o moștenire de cinci decenii în arena globală. Joe Biden, pentru ultima oară la tribuna ONU: Oamenii sunt mai importanți decât a rămâne la putere
- EDITORIALE1 week ago
Iulian Chifu: Războiul din Ucraina și integrarea europeană – impactul asupra separatismului nistrean
- U.E.3 days ago
Virajul electoral al Austriei: În premieră după 1945, un partid de extremă-dreaptă anti-migrație și cu rădăcini în nazism câștigă alegerile. Quo vadis “Schengen terestru” pentru România?
- CONSILIUL DE SECURITATE1 week ago
Consiliul de Securitate al ONU. Ministrul britanic de externe, discurs vehement îndreptat către Putin: Imperialismul? Îl recunosc când îl văd. Invazia voastră este pentru a vă extinde statul mafiot într-un imperiu mafiot