Connect with us

G20

Antony Blinken apără declarația G20 cu privire la Ucraina, în contextul criticilor privind un limbaj blând la adresa Rusiei: Poate că este vorba de G19, dar toate țările au susținut importanța integrității teritoriale

Published

on

© State Department photo by Chuck Kennedy/ Flickr

Secretarul de stat american, Antony Blinken, a apărat duminică decizia Statelor Unite de a accepta declarația comună a liderilor G20 cu privire la războiul Rusiei împotriva Ucrainei, care nu a reluat poziția anterioară a grupului, când Rusia a fost condamnată pentru invadarea vecinului său, informează Politico.

”În această declarație, toate țările G20 au susținut importanța integrității teritoriale, a suveranității – și asta este foarte clar”, a declarat Blinken în timpul unui interviu în cadrul emisiunii ”State of the Union” de la CNN.

În declarația din acest an, G20 nu a făcut referire explicită la Rusia, dar a introdus mențiunea conform căreia toate țările trebuie ”să se abțină de la acțiuni împotriva integrității teritoriale și împotriva suveranității sau împotriva independenței politice a oricărui stat”.

Formularea, pe care țările occidentale au cerut-o pentru a semnala o condamnare continuă a invaziei președintelui rus Vladimir Putin în Ucraina, ar putea, de asemenea, să liniștească lamentările Moscovei că atacurile din interiorul Rusiei s-au intensificat de la începutul contraofensivei ucrainene. Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a fost profund implicat în săptămânile de negocieri care au dus la versiunea finală.

”Am fost în sală când toți liderii au vorbit astăzi cu președintele Biden și din tot ceea ce au spus a reieșit foarte clar că nu numai că vor să vadă că acest război se termină, dar vor să se termine în termeni drepți și durabili și a fost, de asemenea, foarte clar că efectele agresiunii Rusiei sunt resimțite în toate țările G20 și în întreaga lume în curs de dezvoltare”, a declarat Blinken duminică.

”Cred că este foarte important că G20 a vorbit pe o singură voce”, a adăugat Blinken. ”Într-o anumită măsură, poate că este vorba de G19, pentru că, evident, Rusia este și ea aici ca parte a G20”, a completat oficialul american.

Ministerul ucrainean de Externe a criticat sâmbătă comunicatul, calificând declarația drept ”nimic de care să fim mândri”.

În ciuda limbajului mai blând din comunicatul comun din acest an, liderii G20 au remarcat impactul pe care războiul îl are asupra securității alimentare la nivel internațional, a spus Blinken.

”Ucraina a fost coșul cu pâine al lumii timp de atâția ani. Rusia i-a blocat porturile după invazie. A fost negociată o înțelegere pentru a permite exportul cerealelor. Recent, Rusia l-a rupt”, a declarat Blinken, referindu-se la decizia Rusiei din această vară de a se retrage din Inițiativa privind exportul de cerealele prin Marea Neagră, un acord mediat de ONU care anterior a făcut posibil ca Ucraina să exporte în siguranță zeci de milioane de tone de cereale în timp ce războiul făcea ravagii.

Blinken a călătorit în Ucraina săptămâna trecută pentru a se întâlni cu Zelenski cu prim-ministrul Denys Shmyhal și cu ministrul de externe Dmitro Kuleba pentru a-și arăta ”angajamentul de neclintit față de suveranitatea, integritatea teritorială și democrația Ucrainei”, în timp ce contraofensiva acesteia împotriva trupelor rusești continuă, a declarat Departamentul de Stat într-o declarație la momentul deplasării.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

CHINA

Liderii instituțiilor UE, întrevederi separate cu premierul Chinei la summitul G20 din India: Europenii speră că Beijingul va juca un rol pozitiv pentru o pace justă în Ucraina

Published

on

© European Union, 2023

Președintele Consiliului European, Charles Michel, și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, au avut întrevederi separate cu premierul chinez LI Qiang, în marja summitului G20 de la New Delhi, acolo unde Beijingul nu este reprezentat de președintele Xi Jinping, spre surprinderea mediului internațional.

În cadrul întâlnirii Michel – Li, ambele părți au făcut un schimb de opinii cu privire la o gamă largă de probleme și și-au confirmat interesul pentru menținerea unor relații stabile și constructive, în vreme ce președinta Comisiei Europene a precizat că a avut un dialog “onest” cu premierul Chinei.

“China are un rol-cheie de jucat în eforturile comune de a găsi soluții la problemele globale”, a transmis von der Leyen, după întrevedere, precizând că aceste probleme sunt reprezentate de schimbările climatice, impactul global al războiului Rusiei în Ucraina și dezvoltarea internațională.

“În ceea ce privește războiul, sperăm că China poate juca un rol pozitiv în obținerea unei păci juste și durabile în Ucraina”, a subliniat ea.

 

“UE și China trebuie să colaboreze pentru a face față provocărilor globale, cum ar fi lupta împotriva schimbărilor climatice, pandemiile din domeniul sănătății și provocările economiei mondiale, în special reducerea datoriei”, a spus și președintele Consiliului European, Charles Michel.

În ce-l privește, șeful Consiliului European a precizat, într-un comunicat, că “a confirmat interesul comun de a organiza summitul UE-China până la sfârșitul anului”.

Astfel, el a subliniat importanța organizării unor dialoguri sectoriale la nivel înalt înaintea summitului, cum ar fi cel de-al zecelea dialog economic și comercial la nivel înalt UE-China, dialogul strategic privind politica externă sau dialogul digital.

El a indicat faptul că UE și China sunt parteneri comerciali și economici importanți și că europenii vor continua să se asigure că această relație este echilibrată și reciproc avantajoasă.

“UE va continua să abordeze vulnerabilitățile critice și să se diversifice acolo unde este necesar și adecvat, fără a submina interesele economice esențiale”, a punctat el.

Ambele părți au discutat despre consecințele globale ale agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, în special despre securitatea alimentară și energetică.

Președintele Michel a salutat condamnarea de către China a amenințării cu utilizarea armelor nucleare și a remarcat că China, în calitate de membru al CSONU, are o responsabilitate specială în ceea ce privește asigurarea păcii și stabilității globale, precum și respectarea dreptului internațional.

Președintele Michel a confirmat că politica “O singură China” este un principiu fundamental al relației UE-China, dar a precizat că, în același timp, UE are, în mod natural, legături economice cu Taiwanul.

Relaţiile dintre UE şi Beijing traversează una dintre cele mai dificile perioade din ultimele decenii şi au fost agravate de tensiunile comerciale şi de invazia Rusiei în Ucraina, UE acuzând China că menţine o poziţie echidistantă în conflict fără a se distanţa pe deplin de Moscova.

Liderii celor 27 de state membre au reconfirmat la summitul Consiliului European din luna iunie abordarea multifațetată a UE față de China, percepută ca “partener, concurent și rival sistemic”.

Acea poziție a venit după deplasarea, din luna aprilie, în China a președintelui francez Emmanuel Macron și a președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, moment precedat de un discurs definitoriu al șefei executivului european privind relațiile dintre UE și Beijing. Potrivit acesteia, raporturile dintre Europa și China trebuie concentrate pe o “reducere a riscurilor, nu o decuplare a UE de China”.

Continue Reading

G20

Acord “istoric” la G20: SUA, UE, India, Arabia Saudită și EAU au lansat “coridorul economic India – Orientul Mijlociu – Europa”. Cele trei regiuni vor fi conectate feroviar și prin cabluri electrice și de date

Published

on

Uniunea Europeană, Statele Unite, India, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite au semnat sâmbătă, la summitul G20 de la New Delhi, un acord care oficializează crearea coridorului economic India – Orientul Mijlociu – Europa, un proiect strategic creat sub auspiciile Parteneriatului pentru infrastructură și investiții globale lansat de președintele american Joe Biden și liderii G7 menit, între altele, să rivalizeze cu proiectul “Noile Drumuri ale Mătăsii” promovat intens de China.

La un eveniment al PGII găzduit de premierul indian Narendra Modi și președintele american Joe Biden, cele cinci părți au lansat Coridorul economic India – Orientul Mijlociu – Europa, care va lega cele trei regiuni “prin intermediul unei infrastructuri de conectivitate de ultimă generație, contribuind la ridicarea relațiilor economice dintre ele la un nou nivel și oferind cetățenilor și întreprinderilor un acces îmbunătățit la bunuri, energie și date”.

“Au trecut doi ani de când am lansat PGII, o viziune comună a principalelor economii ale lumii de a investi în infrastructura de care au nevoie țările cu venituri mici și mijlocii. Și, după doi ani, tot mai multe proiecte la scară largă văd lumina tiparului. Astăzi prezentăm două dintre acestea”, a declarat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, referindu-se la acest coridor și la o declarație comună UE-SUA, prin care cele două mari puteri transatlantice vor moderniza un coridor trans-african crucial pentru infrastructura critică din Africa Subsahariană.

Potrivit unui comunicat al Comisiei Europene, coridorul economic India – Orientul Mijlociu – Europa va integra liniile de cale ferată și conexiunile portuare din India către Europa, prin EAU, Arabia Saudită, Iordania și Israel, ceea ce va duce la un tranzit mai ușor și mai rapid al mărfurilor, va dezvolta infrastructura energetică și va permite producerea și transportul de hidrogen verde către toți partenerii; și va consolida telecomunicațiile și a transferurile de date datorită unui nou cablu submarin care va conecta regiunile.

“Acesta nu este nimic mai puțin decât istoric. Va fi cea mai directă conexiune de până acum între India, Golful Arabiei și Europa: cu o legătură feroviară care va accelera cu 40 % schimburile comerciale dintre India și Europa; cu un cablu de electricitate și o conductă de hidrogen nepoluant pentru a promova comerțul cu energie curată între Asia, Orientul Mijlociu și Europa; cu un cablu de date de mare viteză pentru a lega unele dintre cele mai inovatoare ecosisteme digitale din lume și pentru a crea oportunități de afaceri pe tot parcursul traseului. Acestea sunt conexiuni de ultimă generație pentru lumea de mâine – mai rapide, mai scurte, mai curate. Acest coridor este mult mai mult decât “doar” o cale ferată sau un cablu, este o punte ecologică și digitală care traversează continente și civilizații”, a declarat Ursula von der Leyen, în cadrul evenimentului.

PGII reprezintă inițiativa emblematică a președintelui Joe Biden și a G7 în domeniul infrastructurii pentru a contracara proiectul strategic cu “Noile Drumuri ale Mătăsii” promovat de China, iar anunțul acestei implicării a Statelor Unite și Uniunii Europene vine pe fondul absenței președintelui chinez Xi Jinping la summitul din India.

UE este un actor cheie în PGII prin programul său emblematic Global Gateway. Global Gateway va activa 300 de miliarde de investiții în proiecte critice de conectivitate în perioada 2021-2027, dintre care jumătate sunt destinate Africii. Au fost identificate peste 90 de proiecte în Africa, America Latină și Caraibe, Asia și Pacific și în Balcanii de Vest.

Continue Reading

G20

G20: SUA și UE vor moderniza un coridor trans-african crucial pentru infrastructura critică din Africa Subsahariană, un semnal al unirii eforturilor în contracararea influenței Chinei

Published

on

© The White House

Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii au adoptat sâmbătă, în marja summitului G02 din India, o declarație comună prin care își unesc eforturile pentru a sprijini dezvoltarea unui coridor trans-african de infrastructură care să conecteze sudul Republicii Democratice Congo și nord-vestul Zambiei la piețele comerciale regionale și globale prin portul Lobito din Angola.

Cele două puteri economice occidentale au salutat angajamentul recent al Angolei, Zambiei și Republicii Democratice Congo de a dezvolta coridorul trans-african și au stabilit că, pentru a accelera aceste lucrări în parteneriat cu cele trei țări africane, “Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii fac echipă pentru a sprijini dezvoltarea coridorului, inclusiv prin lansarea unor studii de fezabilitate pentru o nouă extindere a liniei feroviare între Zambia și Angola”.

Anunțul a fost făcut în cadrul Parteneriatul pentru infrastructură și investiții globale (PGII) desfășurat sub egida summitului din New Delhi. PGII reprezintă inițiativa emblematică a președintelui Joe Biden și a G7 în domeniul infrastructurii pentru a contracara proiectul strategic cu “Noile Drumuri ale Mătăsii” promovat de China, iar anunțul acestei implicării a Statelor Unite și Uniunii Europene vine pe fondul absenței președintelui chinez Xi Jinping la summitul din India.

Evenimentul PGII a fost găzduit de președintele american Joe Biden și de gazda summitului G20, premierul indian Narendra Modi.

Parteneriatul UE-SUA va moderniza infrastructura critică din Africa Subsahariană pentru a debloca potențialul enorm al acestei regiuni.

Parteneriatul va combina resursele financiare și know-how-ul tehnic pentru a accelera dezvoltarea coridorului transafrican, inclusiv investițiile în accesul digital și în lanțurile valorice agricole care vor crește competitivitatea regională.

Uniunea Europeană și Statele Unite intenționează să exploreze cooperarea în trei domenii specifice: i) investiții în infrastructura de transport; ii) măsuri de facilitare a comerțului, a dezvoltării economice și a tranzitului; și iii) sprijinirea sectoarelor conexe pentru a alimenta o creștere economică incluzivă și durabilă și investiții de capital în Angola, Zambia și Republica Democratică Congo pe termen lung.

UE este un actor cheie în PGII prin programul său emblematic Global Gateway. Global Gateway va activa 300 de miliarde de investiții în proiecte critice de conectivitate în perioada 2021-2027, dintre care jumătate sunt destinate Africii. Au fost identificate peste 90 de proiecte în Africa, America Latină și Caraibe, Asia și Pacific și în Balcanii de Vest.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
U.E.5 hours ago

Grecia va încerca modificarea și extinderea acordului UE-Turcia privind migrația ilegală

U.E.5 hours ago

Premierul Poloniei îi transmite lui Zelenski „să nu-i mai insulte niciodată pe polonezi”

ROMÂNIA13 hours ago

Marcel Boloș a discutat cu vicepreședintele Agenţiei de Cooperare Internaţională a Japoniei despre cooperarea pe domeniul infrastructurii. Agenția va finanța 27% din costurile magistralei de metrou M6

COMISIA EUROPEANA14 hours ago

CE amendează din nou Intel cu 376,36 mil. de euro pentru abuz de poziție dominantă pe piața cipurilor pentru calculatoare: Intel și-a plătit clienții pentru a limita, întârzia sau anula vânzarea de produse care conțineau cipuri de calculator ale principalului său rival

ROMÂNIA15 hours ago

Sebastian Burduja a cerut constructorului spaniol Duro Felguera și Romgaz să accelereze lucrările pentru finalizarea centralei pe gaze în ciclu combinat de la Iernut până la finele anului viitor

CONSILIUL UE15 hours ago

Miniștrii transporturilor din UE au semnat Declarația de la Barcelona, un angajament în favoarea unei mobilități accesibile și echitabile pentru a promova coeziunea socială și teritorială

PARLAMENTUL EUROPEAN16 hours ago

Parlamentul European va avea 720 de locuri în legislatura 2024-2029 pe fondul schimbărilor demografice din UE. 12 state membre primesc locuri suplimentare, dar România rămâne cu 33

INTERNAȚIONAL17 hours ago

Volodimir Zelenski și Justin Trudeau au semnat un acord de liber schimb actualizat între Ucraina și Canada

INTERNAȚIONAL1 day ago

Zelenski a obținut un ajutor militar suplimentar de 650 milioane de dolari canadieni în urma vizitei în Canada. Sprijinul include livrarea către Kiev a aproximativ 50 de vehicule blindate şi pregătirea piloţilor ucraineni pentru avioane de luptă F-16

ROMÂNIA1 day ago

Ministrul Alexandru Rafila a fost desemnat să conducă panelul la nivel înalt al Adunării Generale ONU dedicat tuberculozei

ROMÂNIA2 days ago

“Nu trebuie să încercăm să părem mai deștepți decât cei care mor pentru patria lor” – răspunsul lui Klaus Iohannis pentru cei care solicită Ucrainei să accepte încheierea războiului

ONU2 days ago

Klaus Iohannis: În mod ironic, războiul Rusiei împotriva Ucrainei a adus rezultate incredibile, cu Ucraina și R. Moldova candidate la UE, reducerea dependenței energetice de Moscova și extinderea NATO

Victor Negrescu3 days ago

Eurodeputatul Victor Negrescu a prezentat în PE raportul prin care se definește obligativitatea cooperării loiale la nivel european și se solicită justificarea legală a tuturor veto-urilor, inclusiv cel aplicat de Austria privind aderarea României la spațiul Schengen

ROMÂNIA3 days ago

Marcel Boloș: România riscă să piardă 75 miliarde de euro din bani europeni. CE a cerut în mod expres României să ia măsurile necesare pentru ajustarea deficitului bugetar

CONSILIUL DE SECURITATE3 days ago

Klaus Iohannis consideră că reforma ONU nu mai poate fi amânată: Un Consiliu de Securitate extins ar putea include voci suplimentare importante precum grupul est-european

ONU3 days ago

Klaus Iohannis, la tribuna ONU: România nu-și va abandona partenerii vulnerabili; Regiunea Mării Negre trebuie să fie protejată împotriva efectelor războiului Rusiei împotriva Ucrainei

INTERNAȚIONAL1 week ago

Ministrul german de Externe îl califică pe președintele Chinei drept ”dictator”: Dacă Putin ar câștiga războiul din Ucraina, ”ce semnal ar fi acesta pentru alți dictatori din lume precum Xi?”

ROMÂNIA1 week ago

Nicolae Ciucă: Ridicarea oficială a MCV este un moment istoric pentru democrația noastră, însă nu și etapa finală în reforma sistemului judiciar din România

JUSTIȚIE1 week ago

Klaus Iohannis: Ridicarea MCV atestă angajamentul definitiv pro-european al României, fiind o reușită a instituțiilor și a vocilor societății românești care s-au auzit în stradă

JUSTIȚIE1 week ago

Alina Gorghiu, după ce MCV pentru România a fost închis în mod oficial: Un proiect strategic de țară, alături de aderarea la UE și NATO. Sper ca lista să fie completată cu aderarea la OCDE

Trending