Connect with us

INTERNAȚIONAL

Antony Blinken, despre criza din jurul Ucrainei: O soluție diplomatică este posibilă și de preferat, dacă Rusia alege această cale

Published

on

© U.S. Department of State / Flickr

O soluție diplomatică este încă posibilă, dacă Moscova acceptă dialogul pentru a dezamorsa criza din jurul Ucrainei, a declarat, vineri, secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, într-o conferinţă de presă la Washington, relatează AFP, potrivit Agerpres.

„Suntem gata să răspundem cu forță la o nouă agresiune rusă, dar o soluţie diplomatică este totuşi posibilă, şi de preferat, dacă Rusia alege această cale”, a precizat şeful diplomaţiei americane, înainte cu o săptămână de discuţii între Occident şi Moscova.

De asemenea, Antony Blinken a subliniat că Statele Unite nu se vor lăsa „distrase” de cererile Rusiei de a împiedica Ucraina să adere la NATO.

„Rusia cere acum ca Statele Unite şi NATO să semneze tratate pentru a retrage forţele NATO staţionate pe teritoriul aliaţilor în Europa Centrală şi de Est şi pentru a interzice Ucrainei să adere la NATO şi vrea să ne antreneze într-o dezbatere despre NATO, mai degrabă decât să ne concentrăm asupra subiectul fierbinte al agresiunii sale împotriva Ucrainei. Nu ne vom lăsa distraşi de acest lucru”, a adăugat secretarul de stat american.

Reamintim că secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg , a convocat o întâlnire specială a ambasadorilor Alianței cu oficiali ruși în formatul Consiliului NATO-Rusia pentru data de 12 ianuarie, într-o nouă încercare de a dialoga pentru detensionarea crizei din Ucraina. 

NATO a denunțat în mod constant anexarea Crimeei de către Rusia în 2014 și a cerut Moscovei să respecte suveranitatea teritorială a vecinilor săi.

Mai mult, dialogul ruso-american cu privire la securitatea în Europa, asupra căruia insistă Moscova, va începe la 10 ianuarie la Geneva, urmând să continue la Viena, în cadrul Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE). NATO, SUA, și Europa au avertizat deja că propunerile de tratat ale Rusiei cu SUA și NATO amenință securitatea europeană.

Statele Unite au dat asigurări aliaților europeni că vor fi transparente și solidare în cadrul discuțiilor pe care urmează să le aibă cu Rusia, dublând mesajele anterioare prin care anunțau că se vor coordona cu Uniunea Europeană pentru orice tratative privind arhitectura de securitate europeană în contextul consolidării militare a Rusiei la granița cu Ucraina, unitate ce poate fi observată și pe axa NATO-UE, cele două atrăgând atenția asupra consecințelor grave pe care le are de suportat Moscova dacă recurge la noi agresiuni împotriva Kievului.

Andreea Radu este redactor CaleaEuropeană.ro. Absolventă a Facultății de Științe Politice din cadrul Universității din Bucuresti, Andreea urmează un program de masterat în domeniul "Politicile egalității de șanse in context românesc și european".

REPUBLICA MOLDOVA

Maia Sandu va fi distinsă la München cu premiul “Franz Josef Strauss”. Printre laureații premiului se numără și Klaus Iohannis și Jean-Claude Juncker

Published

on

© Administrația Prezidențială

Președinta Republicii Moldova Maia Sandu va fi distinsă, în Germania, la München, cu premiul “Franz Josef Strauss” de către prestigioasa fundație germană Hanns Seidel.

Președinția de la Chișinău a anunțat duminică că Maia Sandu va efectua o vizită în Germania în perioada 20-22 iunie, unde va avea întâlniri cu cetățenii moldoveni din mai multe orașe.

“Vă invit să ne întâlnim pe 20 iunie la Frankfurt, pe 21 iunie la München și pe 22 iunie la Stuttgart, pentru a vorbi despre cum construim o Moldovă mai unită, mai sigură și mai aproape de Europa”, a spus ea.

Totodată, Maia Sandu a vizitat-o duminică pe soția compozitorului Eugen Doga, decedat recent, și a anunțat-o pe aceasta că va dona valoarea financiară a premiului “Franz Josef Strauss”, respectiv 10.000 de euro, pentru păstrarea creațiilor compozitorului.

Premiul “Franz Josef Strauss” se decernează începând cu anul 1996 unor personalități care s-au făcut remarcate în politică, afaceri, societate și cultură, care promovează pacea, libertatea, respectarea legii și democrația.

Printre laureații premiului se numără fostul cancelar german Helmut Kohl, fostul președinte al URSS, Mihail Gorbaciov, fostul președinte al Statelor Unite ale Americii George H. W. Bush, fostul președintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker și fostul secretar de Stat american, diplomatul Henry Kissinger. În 2018, premiul i-a fost decernat președintelui român de la acea vreme, Klaus Iohannis.

Continue Reading

G7

“Groenlanda nu este de vânzare”: Macron, vizită în Groenlanda înainte de summitul G7 pentru a arăta sprijinul european pentru insula arctică strategică râvnită de Trump

Published

on

© Mette Frederiksen/ Facebook

Președintele francez Emmanuel Macron a avertizat că Groenlanda “nu se vinde” și nici „nu se ia”, într-o vizită-cheie efectuată duminică în teritoriul arctic strategic râvnit de președintele american Donald Trump înainte de a se întâlni cu omologul american și cu ceilalți lideri aliați la summitul G7 din regiunea canadiană Alberta.

Liderul francez s-a aflat în Groenlanda alături de premierul danez Mette Frederiksen pentru transmite un mesaj de solidaritate franceză și europeană.

Macron și-a exprimat criticile ferme față de intenția lui Trump de a prelua controlul asupra teritoriului.

“În câteva cuvinte: toată lumea din Franța, Uniunea Europeană consideră că Groenlanda nu trebuie vândută, nu trebuie luată”, a spus el în timpul unei conferințe de presă, aplaudat de mulțimea locală, subliniază Associated Press.

 

“Situația din Groenlanda este în mod clar un semnal de alarmă pentru toți europenii. Permiteți-mi să vă spun foarte direct că nu sunteți singuri”, a adăugat Macron.

Oprirea simbolică de duminică în Groenlanda are loc în timp ce liderul francez se îndreaptă spre un summit al Grupului 7 din Kananaskis, Canada, la care va participa și Trump, primul după revenirea la Casa Albă. Vor participa în premieră și cancelarul german Friedrich Merz, premierul britanic Keir Starmer și premierul canadian Mark Carney.

Macron a fost întâmpinat la Nuuk, capitala teritoriului, de premierul danez Mette Frederiksen și de premierul groenlandez Jens-Frederik Nielsen.

Întrebat dacă Franța ar fi pregătită să sprijine militar Groenlanda dacă Trump ar decide să o invadeze, Macron a refuzat să discute ipoteza.

“Nu voi începe să elaborez în mod public scenarii de tipul «ce-ar fi dacă». Pentru că nu cred că, în cele din urmă, SUA, care este un aliat și un prieten, ar face vreodată ceva agresiv împotriva altui aliat”, a continuat Macron.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

România, “profund îngrijorată” de escaladarea situației din Orientul Mijlociu. Susține dreptul Israelului la apărare și cere relansarea eforturilor diplomatice privind programul nuclear al Iranului

Published

on

© Calea Europeana / Zaim Diana

Ministerul Afacerilor Externe al României a transmis duminică o reacție oficială cu privire la deteriorarea accelerată a securității în Orientul Mijlociu, exprimând “profundă îngrijorare” față de riscul extinderii conflictului și reiterând apelul la soluții diplomatice, inclusiv în privința programului nuclear iranian.

“Ne exprimăm profunda îngrijorare cu privire la escaladarea situației de securitate din Orientul Mijlociu”, precizează MAE într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro, subliniind că “eforturile diplomatice sunt imperative pentru a preveni o nouă escaladare și pentru a asigura o soluție negociată și verificabilă pentru programul nuclear iranian, bazată pe principiul neproliferării.”

În același timp, România reiterează “dreptul Israelului de a se apăra și de a-și proteja cetățenii”, în conformitate cu dreptul internațional.

“Considerăm că securitatea regională are nevoie de angajamente diplomatice active. România va continua să lucreze cu partenerii și aliații săi pentru a contribui împreună la o stabilitate regională durabilă”, mai arată poziția oficială exprimată de diplomația română.

Totodată, autoritățile române subliniază că, în contextul crizei, sunt întreprinse eforturi pentru asigurarea securității cetățenilor români din regiune.

Conflictul dintre Israel și Iran, cunoscut adesea de specialiști ca războiul prin interpuși între cele două țări este un conflict care durează de mai bine de 40 de ani. În conflictul israeliano-libanez, Iranul a sprijinit milițiile șiite libaneze, mai ales Hezbollah, în vreme ce în conflictul israeliano-palestinian, Teheranul a sprijinit grupări palestiniene precum Hamas.

La 13 iunie 2025, Israelul a atacat ținte din mai mult din zeci locații și orașe din Iran. sub numele de cod Operațiunea Rising Lion, Forțele de Apărare ale Israelului și Mossad au avariat situri nucleare și instalații militare cheie și au ucis mai mulți dintre liderii militari de vârf ai Iranului. Civili iranieni, inclusiv femei și copii, au fost uciși în unele dintre atacuri. Atacul a fost cel mai mare asupra Iranului de la războiul Iran-Irak din anii 1980.

În seara zilei de 13 iunie 2025, Iranul a început să lanseze o serie de lovituri de represalii asupra Israelului.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a descris atacul drept începutul unei ofensive de mai multe zile, în timp ce Uniunea Europeană a îndemnat la reluarea eforturilor diplomatice, iar președintele american Donald Trump, care a negat implicarea SUA, a îndemnat Teheranul să accepte un acord privind programul său nuclear.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
EDITORIALE15 minutes ago

Iulian Chifu: Război în Orientul Mijlociu. Israel și distrugerea sistematică a programului nuclear iranian

REPUBLICA MOLDOVA26 minutes ago

Maia Sandu va fi distinsă la München cu premiul “Franz Josef Strauss”. Printre laureații premiului se numără și Klaus Iohannis și Jean-Claude Juncker

G742 minutes ago

“Groenlanda nu este de vânzare”: Macron, vizită în Groenlanda înainte de summitul G7 pentru a arăta sprijinul european pentru insula arctică strategică râvnită de Trump

INTERNAȚIONAL20 hours ago

România, “profund îngrijorată” de escaladarea situației din Orientul Mijlociu. Susține dreptul Israelului la apărare și cere relansarea eforturilor diplomatice privind programul nuclear al Iranului

INTERNAȚIONAL21 hours ago

Președintele Donald Trump neagă implicarea SUA în atacul asupra Iranului și propune un acord de pace Iran-Israel

ROMÂNIA23 hours ago

Participarea României la reconstrucția Ucrainei va defini poziția țării noastre în Europa următorilor 20 de ani, subliniază ministrul Marcel Boloș

U.E.24 hours ago

Europenii sărbătoresc astăzi 8 ani de la eliminarea taxelor suplimentare pentru roaming, un pilon central pentru o piață digitală deschisă și accesibilă

COMUNICATE DE PRESĂ24 hours ago

Consiliul Investitorilor Străini (FIC) și-a desemnat noua echipă de conducere pentru 2025–2026. Gilles Ballot, CEO Carrefour România, ales Președinte

INTERNAȚIONAL1 day ago

Papa Leon al XIV-lea pledează pentru o lume ”liberă de amenințarea nucleară” și îndeamnă Israelul și Iranul la ”responsabilitate și rațiune”

INTERNAȚIONAL2 days ago

Guvernul României, ”pregătit” să intensifice cooperarea cu SUA în domeniul apărării și securității

INTERNAȚIONAL3 days ago

Premierul Spaniei le cere scuze cetățenilor pentru scandalul de corupție din Partidul Socialist: Sunt „profund indignat”. Trebuie să existe toleranță zero față de corupție

INTERNAȚIONAL4 days ago

Zelenski, după trilaterala cu Maia Sandu și Nicușor Dan: Împreună cu România vom ajuta Moldova să reziste influenței distructive a Rusiei

COMISIA EUROPEANA2 weeks ago

Sebastian Burduja i-a transmis comisarului european pentru Energie că închiderea centralelor pe cărbune în 2026 nu este fezabilă în lipsa unor alternative solide: Ar vulnerabiliza sistemul energetic național

ROMÂNIA2 weeks ago

Premierul interimar Cătălin Predoiu: Italia și România dau împreună voce unei Europe coerente, hotărâte și solidare

ROMÂNIA2 weeks ago

Marcel Boloș anunță că trei jaloane suspendate din PNRR au termen de soluționare luna noiembrie: Negociem cu Comisia Europeană pentru a crește la 5,7 miliarde de euro valoarea cererii de plată patru

U.E.3 weeks ago

Slovacia nu acceptă „să primească lecții” din partea Germaniei. Fico: Poziția suverană se bazează pe interesele naționale. Nimeni nu ne poate amenința

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE3 weeks ago

Aderarea României la OCDE este un proces ”extrem de important”, subliniază ministrul Daniel David: Educația este domeniul fundamental într-o societate

NATO4 weeks ago

”Revizionismul agresiv al Rusiei amenință nu doar securitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, ci și securitatea noastră comună în Europa”, subliniază Friedrich Merz din Lituania

ROMÂNIA4 weeks ago

Boloș: Renegocierea PNRR va fi finalizată până la finalul lunii mai. Cererile de plată vor fi restructurate pentru a asigura absorbția fondurilor până în 2026

U.E.4 weeks ago

Von der Leyen: Bugetul actual al UE a fost proiectat pentru o lume care nu mai există. Următorul trebuie să fie flexibil, coerent, descentralizat și simplificat

Trending