Connect with us

SUA

Antony Blinken îndeamnă Israelul și Palestina să ia măsuri pentru aplanarea tensiunilor care au dus la un nou val de violențe

Published

on

© State Department photo by Ron Przysucha/ Public Domain

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, le-a cerut luni israelienilor şi palestinienilor „să aplaneze tensiunile”, „nu să le inflameze”, la sosirea sa pe aeroportul din Tel Aviv, a doua etapă a unui turneu în Orientul Mijlociu care se desfăşoară pe fondul violenţelor israeliano-palestiniene sângeroase, relatează AFP şi Reuters, preluat de Agerpres.

„Este responsabilitatea tuturor de a lua măsuri pentru a aplana tensiunile, şi nu pentru a le inflama”, a declarat Blinken. „Este singura cale de a pune capăt valului de violenţe care a costat multe vieţi: prea multe vieţi israeliene, prea multe vieţi palestiniene”, a mai spus şeful diplomaţiei americane.

Șeful diplomației americane a sosit duminică în Egipt la începutul unui turneu în Orientul Mijlociu în care va încerca reducerea tensiunilor israeliano-palestiniene, care s-au amplificat puternic în ultimele zile, provocând temeri privind o spirală a violenţelor care ar putea ecalada într-un război în toată regula. După oprirea la Cairo, acesta va călători luni și marți în Israel şi Teritoriile Palestiniene, unde va avea discuții cu premierul israelian Benjamin Netanyahu şi ministrul de externe Eli Cohen. Pe agendă vor fi situaţia regională a Israelului, relaţiile foarte tensionate cu palestinienii, precum şi Iranul. Ulterior, Blinken urmează să se întâlnească cu preşedintele palestinian Mahmoud Abbas, la Ramallah.

Vinerea trecută, un palestinian a ucis șapte israelieni în fața unei sinagogi dintr-o așezare israeliană din Ierusalimul de est, atac urmat de un altul sâmbătă, tot la Ierusalim în care au fost răniți doi israelieni.

Joi, nouă palestinieni au fost uciși într-un raid al armatei israeliene în tabăra de refugiați de la Jenin din Cisiordania, una din cele mai sângeroase operațiuni în mai mulți ani.

Israelul a precizat că țintele raidului erau militanți Jihad și mai târziu au bombardat Fâșia Gaza controlată de mișcarea Hamas, după ce teritoriul israelian a fost lovit de rachete trase de palestinieni.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

INTERNAȚIONAL

Casa Albă anunță că Rusia și Ucraina au acceptat un armistițiu pentru o încetare a focului în Marea Neagră

Published

on

© Wikipedia

Casa Albă a publicat marți două bilanțuri ale discuțiilor sale cu Rusia și Ucraina, anunțând efectiv un acord pentru o încetare a focului pe mare “pentru a asigura siguranța navigației, a elimina utilizarea forței și a preveni utilizarea navelor comerciale în scopuri militare în Marea Neagră”, informează The Guardian.

De asemenea, cele două țări au convenit să “elaboreze măsuri pentru punerea în aplicare” a acordului anterior de încetare a atacurilor împotriva infrastructurii energetice, potrivit ambelor declarații.

De asemenea, Ucraina și Rusia vor “continua să lucreze în vederea obținerii unei păci durabile și de durată”, se arată în declarații.

În comunicatul specific Ucrainei, Casa Albă a afirmat, de asemenea, că SUA au confirmat că “își mențin angajamentul de a contribui la realizarea schimbului de prizonieri de război, la eliberarea deținuților civili și la returnarea copiilor ucraineni transferați cu forța”.

Documentul specific Rusiei menționa că SUA vor contribui la “restabilirea accesului Rusiei la piața mondială pentru exporturile de produse agricole și îngrășăminte, la reducerea costurilor de asigurare maritimă și la îmbunătățirea accesului la porturi și la sistemele de plată pentru astfel de tranzacții”.

Ambele versiuni s-au încheiat subliniind că “Statele Unite au reiterat imperativul președintelui Donald J. Trump conform căruia crimele de pe ambele părți ale conflictului dintre Rusia și Ucraina trebuie să înceteze, ca pas necesar către obținerea unei soluții de pace durabile”.

“În acest scop, Statele Unite vor continua să faciliteze negocierile dintre ambele părți pentru a ajunge la o rezoluție pașnică, în conformitate cu acordurile încheiate la Riad”, se precizează în cele două documente.

Președinții rus și american, Vladimir Putin și Donald Trump, au convenit într-o discuție telefonică marțea trecută un armistițiu parțial în care Ucraina și Rusia să oprească reciproc timp de 30 de zile atacurile asupra infrastructurilor energetice, ca alternativă în fața unui armistițiu global, refuzat de președintele rus, care a estimat că armata ucraineană ar putea profita de acest răgaz pentru a-și reface capacitățile.

Ulterior, Donald Trump l-a informat “pe deplin” pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski despre apelul cu Putin, liderul ucrainean acceptând propunerea de încetare a focului, iar SUA stabilind că vor continua să furnizeze informații Ucrainei și vor ajuta Kievul să obțină sisteme de apărare aeriană suplimentare

Continue Reading

ROMÂNIA

Oficial: SUA revizuiesc desemnarea României în programul Visa Waiver. Premierul Ciolacu, convins că este o “măsură strict tehnică”. Precizările MAE

Published

on

© Ambasada României în Statele Unite ale Americii/ Facebook

Guvernul Statelor Unite a anunțat marți revizuirea desemnării României în programul Visa Waiver pentru a asigura “respectarea cerințelor stricte de securitate” impuse de program. În timpul acestei revizuiri, SUA suspendă punerea în aplicare a Sistemului electronic de autorizare a călătoriilor (ESTA) pentru cetățenii români, a anunțat Departamentul pentru Securitate Internă (DHS) într-un comunicat.

“Guvernul SUA revizuiește recenta desemnare a României în Programul Visa Waiver (VWP) pentru a asigura respectarea cerințelor stricte de securitate ale VWP. În timpul acestei revizuiri, Statele Unite suspendă punerea în aplicare a Sistemului electronic de autorizare a călătoriilor (ESTA) pentru cetățenii români. Această pauză va rămâne în vigoare până când Statele Unite își finalizează revizuirea. Românii care doresc să călătorească în Statele Unite în scopuri turistice sau de afaceri pe termen scurt trebuie să solicite în continuare viza de neimigrant („B”) corespunzătoare la o ambasadă sau consulat al Statelor Unite”, se arată în comunicatul Departamentului pentru Securitate Internă.

Programul de scutire de vize (VWP), administrat de Departamentul pentru Securitate Internă (DHS) în consultare cu Departamentul de Stat, permite cetățenilor din țările desemnate să călătorească în Statele Unite pentru afaceri sau turism pentru o perioadă de până la 90 de zile fără viză. În schimb, țările respective trebuie să permită cetățenilor și resortisanților SUA să călătorească în țările lor pentru o perioadă similară de timp fără viză, în scopuri de afaceri sau turistice.

Într-o reacție la acest anunț, premierul Marcel Ciolacu s-a arătat convins că “revizuirea includerii României în programul Visa Waiver este o măsură strict tehnică, parte a unui proces de reevaluare globală a riscurilor la adresa securității SUA”.

“Nu există în acest moment vreo legătură concretă cu pașii comuni efectuați până acum de România și Statele Unite în cadrul programului Visa Waiver. Am îndeplinit toate criteriile și ne-am câștigat pe merit locul în acest program. Înțeleg contextul reorientării generale a politicii administraţiei Trump, care pune un accent puternic pe combaterea imigraţiei şi întărirea graniţelor SUA. Vom sprijini acest efort așa cum face un partener adevărat. Vom profita de această amânare – care sperăm să fie de scurtă durată -pentru a lucra alături de partenerii americani pentru clarificarea tuturor aspectelor care generează preocupări pentru administrația SUA și, în același timp, să rămânem fermi în susținerea statutului țării noastre de furnizor și garant de securitate”, a scris Ciolacu, pe Facebook.

 

Ca urmare a anunțului Departamentului pentru Securitate internă al SUA (DHS), conform căruia implementarea programului Visa Waiver pentru România este în curs de evaluare, Ministerul Afacerilor Externe a modificat, pe pagina web, secțiunea Condiții de călătorie pentru Statele Unite ale Americii (https://www.mae.ro/travel-conditions/3749).

Modificările reflectă prelungirea perioadei de evaluare pentru aplicarea efectivă a programului Visa Waiver pentru cetățenii români și a perioadei de operaționalizare a  Sistemului Electronic de Autorizare a Călătoriilor (ESTA).

“Autoritățile române rămân în strânsă coordonare cu autoritățile americane pentru a se asigura că Programul Visa Waiver va fi implementat cât mai rapid”, mai transmite MAE, într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

România ar fi trebuit să intre oficial în programul Visa Waiver începând cu data de 31 martie, după ce fosta administrație Biden a anunțat pe data de 10 ianuarie intrarea României în programul de scutire de vize.

La momentul respectiv, secretarul american pentru securitate internă de la acea dată, Alejandro Mayorkas, în consultare cu secretarul de stat Antony Blinken, a desemnat, în mod oficial, România ca țară participantă la Programul Visa Waiver (VWP), marcând intrarea României în programul care facilitează circulația fără vize a cetățenilor români în Statele Unite, țara noastră devenind al 43-lea stat din lume inclus în acest program, iar începând cu 31 martie 2025 românii vor pot călători în SUA fără vize.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Donald Trump dă asigurări că vizita unor oficiali americani în Groenlanda nu reprezintă o „provocare”: „Este vorba despre un demers amical”

Published

on

© President of Ukraine Official Website

Președintele american Donald Trump a dat luni asigurări că apropiata vizită a unor oficialități americane în Groenlanda nu are intenția de a fi o „provocare”, după ce premierul în exercițiu al acestui teritoriu autonom a denunțat o „ingerință străină”, transmite AFP, potrivit Agerpres.

„Este vorba despre un demers amical, nu de o provocare”, a declarat liderul de la Casa Albă în fața presei, după o ședință a cabinetului său.

Duminică, administrația prezidențială americană a anunțat că Usha Vance, soția vicepreședintelui JD Vance, va începe joi o vizită oficială în Groenlanda, teritoriu autonom din componența regatului danez, într-o perioadă de tensiuni cu președintele american Donald Trump, care insistă că țara sa trebuie să preia controlul insulei.

Potrivit publicației daneze Jyllands-Posten, care citează surse diplomatice din Washington, Vance va călători împreună cu consilierul pentru securitate națională a Casei Albe, Mike Waltz, principalul consilier al lui Trump pentru afaceri externe. Alături de cei doi va mai călători și secretarul energiei, Chris Wright.

Trump a făcut din anexarea Groenlandei de către SUA un subiect important de discuție de la preluarea celui de-al doilea mandat și a declarat că Groenlanda va deveni parte a SUA „într-un fel sau altul”.

„Am fost invitați și lor le place ideea, pentru că au fost oarecum abandonați, așa cum știți, nu au fost bine tratați. Și cred că Groenlanda va fi poate un element al viitorului nostru. Cred că acest lucru este important în ceea ce privește securitatea internațională”, a reiterat luni Trump.

Premierul groenlandez Mute Egede a denunțat luni „ingerința străină”, precizând că nu va exista „nicio întâlnire” cu delegația americană.

Aceste deplasări arată „un apetit nepotrivit al americanilor”, a reacționat șeful diplomației daneze Lars Lokke Rasmussen într-o declarație pentru postul de televiziune TV2. 

Poziția strategică și bogatele resurse minerale ale Groenlandei ar putea aduce beneficii SUA. Groenlanda se află de-a lungul celei mai scurte rute dintre Europa și America de Nord – vitală pentru sistemul american de avertizare privind rachetele balistice.

Guvernele Groenlandei și Danemarcei și-au exprimat opoziția față de o astfel de mișcare.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
NATO13 hours ago

Ministrul român al apărării, primit la sediul NATO de Mark Rutte: Am discutat despre importanța strategică a Mării Negre și apărarea NATO pe flancul estic

INTERNAȚIONAL13 hours ago

Zelenski acceptă armistițiul în Marea Neagră și avertizează: Dacă Rusia îl încalcă, îi voi arăta lui Trump dovezile și voi cere sancțiuni și arme

INTERNAȚIONAL14 hours ago

Casa Albă anunță că Rusia și Ucraina au acceptat un armistițiu pentru o încetare a focului în Marea Neagră

PARLAMENTUL EUROPEAN14 hours ago

Eurodeputatul Gheorghe Falcă: România devine un jucător strategic în domeniul metalelor rare, consolidând securitatea economică a Europei

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI15 hours ago

Eurodeputatul Dan Motreanu a solicitat Comisiei Europene să precizeze ce măsuri are în vedere pentru asigurarea unor servicii de educație și îngrijire timpurie de înaltă calitate pentru toți copiii din UE

ROMÂNIA15 hours ago

Oficial: SUA revizuiesc desemnarea României în programul Visa Waiver. Premierul Ciolacu, convins că este o “măsură strict tehnică”. Precizările MAE

INTERNAȚIONAL15 hours ago

Premierul Danemarcei critică administrația Trump pentru că exercită „presiuni inacceptabile” asupra Groenlandei: „Ne vom opune”

EUROBAROMETRU16 hours ago

Eurobarometru: Tinerii din România, printre cei mai optimiști din UE cu privire la viitorul proiectului european. Ce aștepări au de la Uniunea Europeană

COMISIA EUROPEANA16 hours ago

Comisia Europeană va finanța cu 615 milioane de euro trei proiecte strategice pentru viitorul economiei românești, anunță Marcel Ciolacu: „Trei investiții care vor exploata minerale pe care se bat toate marile puteri economice ale lumii”

euro bani moneda
COMISIA EUROPEANA18 hours ago

Comisia Europeană va plăti parțial cea de-a treia cerere de plată din cadrul PNRR, după ce România nu a îndeplinit 6 jaloane

POLITICĂ6 days ago

Marcel Ciolacu: România nu-și permite experimente. Crin Antonescu este singura garanție reală că tot ce am construit într-un ritm nemaiîntâlnit de la Revoluție încoace va continua

INTERNAȚIONAL1 week ago

OCDE anticipează o încetinire a creșterii economice globale în contextul tensiunilor tarifare: Este esențial să se mențină piețele deschise și un sistem comercial internațional bazat pe norme

CONSILIUL UE1 week ago

Înaltul Reprezentant al UE se îndoiește de intenția Rusiei de a face pace în Ucraina: Condițiile prezentate ridică un mare semn de întrebare

MAREA BRITANIE2 weeks ago

Planurile “coaliției de voință” pentru un acord de pace în Ucraina trec la “faza operațională”, anunță Starmer: Putin și Rusia să lase “armele să tacă în Ucraina”

ROMÂNIA2 weeks ago

Premierul Marcel Ciolacu: Livrarea primelor automobile complet electrice fabricate de Ford Otosan este o realizare ce subliniază puterea unui parteneriat solid

INTERNAȚIONAL2 weeks ago

Zelenski denunță manipularea Rusiei privind un armistițiu: Lui Putin îi este teamă să îi spună direct lui Trump că dorește să continue acest război

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI2 weeks ago

Extremismul și populismul nu aduc bani și nu construiesc spitale, subliniază vicepreședintele PE Victor Negrescu, prezentând eforturile depuse pentru a aduce mai multe fonduri UE în România

COMUNICATE DE PRESĂ2 weeks ago

Președintele Consiliului Județean Cluj, după sosirea celor 34 de microbuze electrice achiziționate cu fonduri de redresare: Facilitează accesul tinerilor la școală, asigurându-le dreptul la educație

BANCA EUROPEANĂ DE INVESTIȚII3 weeks ago

Vicepreședintele BEI, Thomas Östros, subliniază importanța parteneriatelor pentru a răspunde nevoii universale de acces echitabil la servicii medicale: Provocările în acest domeniu nu cunosc granițe

CONSILIUL EUROPEAN3 weeks ago

Ilie Bolojan: Semnarea acordului SUA-Ucraina privind mineralele, o “bază bună” pentru dialog transatlantic aprofundat către o soluție de pace

Trending