Connect with us

ONU

Antony Blinken lansează un apel către comunitatea internațională pentru a prezerva ”o lume sigură și pașnică”: Putin a ales. ”Noi, popoarele”, încă putem alege soarta lumii noastre

Published

on

© U.S. Department of State/ Flickr

Președintele rus, Vladimir Putin, care a ales să ”pună gaz pe focul pe care l-a iscat”, arătând astfel ”disprețul total față de Carta ONU, față de Adunarea Generală”, nu trebuie lăsat ”să scape așa”, a fost mesajul transmis de secretarul de stat american, Antony Blinken, în cadrul reuniunii la nivel înalt a Consiliului de Securitate al ONU, dedicată menținerii pășii și securității în Ucraina.

”Președintele Putin a ales să nu pună capăt războiului, ci să îl extindă; să nu își retragă trupele (n.r. din Ucraina), ci să cheme la arme 300.000 de soldați suplimentari; să nu reducă tensiunile, ci să le intensifice prin amenințarea cu arme nucleare; să nu lucreze la o soluție diplomatică, ci să facă imposibilă o astfel de soluție, încercând să anexeze mai multe teritorii ucrainene prin referendumuri false. Faptul că președintele Putin a ales în această săptămână, în timp ce cea mai mare parte a lumii se reunește la Națiunile Unite, să pună gaz pe focul pe care l-a pornit, arată disprețul său total față de Carta ONU, față de Adunarea Generală și față de acest consiliu. Însăși ordinea internațională în virtutea căreia ne-am dunat aici pentru a o susține este distrusă sub ochii noștri. Nu putem – nu vom – permite președintelui Putin să scape cu asta”, a subliniat Blinken, potrivit unui comunicat al Departamentului de Stat al SUA.

Oficialul american a semnalat că ”apărarea suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei însemnă mai mult decât apărarea dreptului unei națiuni de a-și alege propria cale. Este vorba despre protejarea unei ordini internaționale în care nicio națiune nu poate să redeseneze granițele altei națiuni prin forță. Dacă nu reușim să apărăm acest principiu atunci când Kremlinul îl încalcă într-un mod atât de flagrant, trimitem un mesaj agresorilor de pretutindeni că îl pot ignora și ei.  Punem fiecare țară în pericol.  Deschidem ușa către o lume mai puțin sigură și mai puțin pașnică”, a atras atenția secretarul de stat american.

Pentru a-și consolida argumentul, Antony Blinken a povestit ”oroarea” pe care a văzut-o atunci când a vizitat orașul Irpim, în urmă cu câteva săptămâni, pentru a se întâlni cu anchetatorii ucraineni care colectează dovezi ale crimelor de război comise în zonă.

”În timp ce ne adunăm aici, anchetatorii ucraineni și internaționali continuă să exhumeze cadavre în afara orașului Izium, un oraș controlat de forțele rusești timp de șase luni înainte de a fi alungate de o contraofensivă ucraineană.  Unul dintre situri conține aproximativ 440 de morminte nemarcate.  Un număr de cadavre dezgropate acolo până acum ar prezenta semne de tortură, inclusiv o victimă cu brațele rupte și cu o frânghie în jurul gâtului. De asemenea, au apărut relatări ale supraviețuitorilor, inclusiv ale unui bărbat care a descris că a fost torturat de forțele ruse timp de 12 zile, timp în care acestea l-au electrocutat în mod repetat și, după spusele sale, citez: <<m-au bătut până la punctul în care nu mai simțeam nimic>>, închei citatul”, a descris oficialul american situația din Ucraina, amintind că acesta este unul dintre motivele pentru care mai bine de 40 de națiuni și-au unit forțele ”pentru a ajuta poporul ucrainean să se apere” la Curtea Penală Internațională, România fiind parte a acestui demers

”Președintele Putin a ales. Acum depinde de țările noastre să aleagă. (…) <<Noi, popoarele Națiunilor Unite, hotărâte să…>> Așa începe preambulul Cartei ONU.  Să nu uităm că <<noi, popoarele>> încă putem alege soarta acestei instituții și a lumii noastre.  Miza este clară.  Alegerea este a noastră.  Haideți să facem alegerea corectă pentru lumea pe care ne-o dorim și pe care popoarele noastre o merită cu disperare”, și-a încheiat discursul secretarul de stat american, Antony Blinken.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

ONU

Avertismentul secretarului general al ONU la COP15: Omenirea a devenit o armă de extincție în masă. Tratăm natura ca pe o toaletă

Published

on

© UN Photo/Eskinder Debebe

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a acuzat corporațiile multinaționale că au transformat ecosistemele lumii în „jucării pentru profit” și a avertizat că dacă această situație nu va fi corectată, rezultatele vor fi catastrofale, informează The Guardian.

„Cu apetitul nostru fără margini pentru o creștere economică necontrolată și inegală, omenirea a devenit o armă de extincție în masă”, a declarat Guterres, marți, la ceremonia de deschidere a discuțiilor privind biodiversitatea de la Montreal.

Aproape 200 de țări s-au reunit la Conferința ONU privind biodiversitatea din 7-19 decembrie, cea de-a 15-a reuniune a Conferinței părților (COP15) la Convenția privind Diversitatea Biologică (CBD).

Conferința va avea ca obiectiv adoptarea cadrului global pentru biodiversitate post-2020, o foaie de parcurs globală pentru conservarea, protecția, restaurarea și gestionarea durabilă a biodiversității și a ecosistemelor pentru următorul deceniu.

Un milion de specii sunt pe cale de dispariție, o treime din terenuri sunt grav degradate și se pierd soluri fertile, în timp ce poluarea și schimbările climatice accelerează degradarea oceanelor.

„Tratăm natura ca pe o toaletă”, a declarat Guterres. „Și, în cele din urmă, comitem o sinucidere prin proxy”, cu efecte resimțite asupra locurilor de muncă, foametei, bolilor și morții. „Această conferință este șansa noastră de a opri această orgie de distrugere”, a adăugat secretarul general al ONU.

Speciile dispar într-un ritm nemaiîntâlnit în ultimii 10 milioane de ani. Până la 40% din suprafețele terestre ale Pământului sunt considerate degradate, potrivit unei evaluări a Perspectivelor Globale ale Pământului (Global Land Outlook) din 2022, realizată de ONU.

Peste 10.000 de participanți, printre care oficiali guvernamentali, oameni de știință și activiști, sunt prezenți la summit pe fondul apelurilor ecologiștilor și întreprinderilor de a proteja resursele naturale și de a opri dispariția speciilor.

Negociatorii speră ca summitul ONU care se va desfășura pe parcursul a două săptămâni să producă un acord care să asigure că în 2030 va exista mai multă “natură” – animale, plante și ecosisteme sănătoase – decât cea existentă în prezent. Însă modul în care se urmărește și se măsoară acest progres va trebui să fie convenit de către toate cele 196 de guverne semnatare ale Convenției privind Diversitatea Biologică.

Proiectele de obiective pentru cadrul de 10 ani includ un angajament fundamental de a pune cel puțin 30% din suprafețele lor terestre și maritime sub protecția mediului până în 2030 – un obiectiv denumit adesea obiectivul “30-by-30”. În prezent, doar aproximativ 17% din suprafața terestră a lumii se află sub un anumit tip de protecție, în timp ce mai puțin de 8% din oceanul global este protejat.

Continue Reading

ONU

Ursula von der Leyen, nemulțumită de rezultatele COP27: ”Am tratat unele simptome, dar nu am vindecat pacientul de febră”

Published

on

© captură video/ EBS - European Commission

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și-a exprimat nemulțumirea față de rezultatele Conferinței anuale a ONU privind combaterii schimbărilor climatice, apreciind că ”marchează un mic pas către justiția climatică, dar este nevoie de mult mai mult pentru planetă”.

”Am tratat unele simptome, dar nu am vindecat pacientul de febră. Mă bucur că COP27 a deschis un nou capitol privind finanțarea pierderilor și pagubelor și a pus bazele unei noi metode de solidaritate între cei care au nevoie și cei care sunt în măsură să ajute. Reconstruim încrederea. Acest lucru este esențial pentru a merge mai departe, deoarece nu poate exista nicio acțiune durabilă împotriva schimbărilor climatice fără justiție climatică. Uniunea Europeană este deja principalul contribuabil la nivel mondial în ceea ce privește finanțarea internațională pentru climă și sunt mulțumită că ne-am confirmat angajamentul de a-i sprijini pe cei mai vulnerabili printr-o primă contribuție”, a reacționat von der Leyen la finalul reuniunii COP27, desfășurată la Sharm el-Sheikh, în Egipt.

Aceasta a deplâns faptul că angajamentul de a menține temperatura globală sub 1,5 grade Celsius ”nu s-a materializat în angajamentul principalilor emițători mondiali de a elimina treptat combustibilii fosili și nici în noi angajamente privind atenuarea schimbărilor climatice”.

COP27, conferința anuală a ONU dedicată combaterii schimbărilor climatice, s-a încheiat dumică în zori la Sharm el-Sheikh, în Egipt, după lungi negocieri dificile, odată cu adoptarea unui text disputat cu privire la ajutorului dedicat țărilor sărace afectate de schimbările climatice, dar fără noi ambiții referitoare la reducerea gazelor cu efect de seră.

O declaraţie finală, rezultatul a numeroase compromisuri, a fost în cele din urmă adoptată, chemând la o reducere ”rapidă” a emisiilor, dar fără noi ambiţii în raport cu ultima COP de la Glasgow din 2021.

Totuşi, ediţia din acest an a fost marcată de adoptarea unei rezoluţii, descrisă drept istorică de către promotorii săi, ce prevede crearea unui fond dedicat pentru finanţarea daunelor climatice deja suferite de ţările cele mai sărace.

Textul privind reducerile de emisii a fost, de asemenea, foarte disputat, multe ţări denunţând ceea ce consideră a fi un pas înapoi faţă de ambiţiile definite la conferinţele precedente, mai ales faţă de obiectivul cel mai ambiţios al acordului de la Paris, de limitare a încălzirii la 1,5 grade Celsius în raport cu era preindustrială, ce a fost totuşi reafirmat în decizia finală.

Angajamentele actuale ale ţărilor semnatare ale acordului nu permit atingerea acestui obiectiv, nici măcar a celui de limitare a creşterii temperaturii la 2 grade Celsius faţă de era preindustrială.

Continue Reading

ONU

După negocieri lungi și dificile, COP27 s-a încheiat în Egipt cu un acord pentru sprijinirea țărilor sărace afectate de schimbările climatice, dar fără noi ambiții pentru reducerea emisiilor

Published

on

© COP27/ Twitter

COP27, conferința anuală a ONU dedicată combaterii schimbărilor climatice, s-a încheiat dumică în zori la Sharm el-Sheikh, în Egipt, după lungi negocieri dificile, odată cu adoptarea unui text disputat cu privire la ajutorului dedicat țărilor sărace afectate de schimbările climatice, dar fără noi ambiții referitoare la reducerea gazelor cu efect de seră, anunță AFP, citat de Agerpres.

După mai mult de două săptămâni, COP27 s-a încheiat cu o întârziere de o zi față de calendarul prevăzut, fapt ce face din această reuniune una dintre cele mai lungi conferințe din serie.

”Nu a fost ușor”, dar ”în final ne-am îndeplinit misiunea”, a subliniat președintele conferinţei, egipteanul Sameh Shukri.

O declaraţie finală, rezultatul a numeroase compromisuri, a fost în cele din urmă adoptată, chemând la o reducere ”rapidă” a emisiilor, dar fără noi ambiţii în raport cu ultima COP de la Glasgow din 2021.

”Trebuie să reducem drastic emisiile acum – şi este o problemă la care COP nu a răspuns”, a regretat secretarul general al ONU, Antonio Guterres.

La rândul său, Uniunea Europeană, prin vicepreședintele executiv al Comisiei Europene, Frans Timmermans, responsabil pentru implementarea Pactului verde european, și-a exprimat ”dezamăgirea” față acordul privind emisiile. Acesta a punctat că au fost făcute sacrificii pentru a obține un acord referitor la pierderi și daune, conform The Guardian.

”Prietenii sunt prieteni dacă îți spun și ceea ce nu vrei să auzi. Aseară, discuțiile noastre au intrat în impas. Au existat prea multe încercări de a reveni chiar și asupra a ceea ce am convenit la Glasgow. Lupta ambițioasă pentru un viitor mai bun nu s-a încheiat încă. De fapt, abia a început. Știm că costul inacțiunii este mult mai mare decât cel al acțiunii. Ar fi trebuit să facem mult mai mult. Cetățenii noștri se așteaptă ca noi să conducem. Aceasta înseamnă o reducere mult mai rapidă a emisiilor”, a precizat Timmermans la finalul reuniunii.

Totuşi, ediţia din acest an a fost marcată de adoptarea unei rezoluţii, descrisă drept istorică de către promotorii săi, ce prevede crearea unui fond dedicat pentru finanţarea daunelor climatice deja suferite de ţările cele mai sărace.

Textul privind reducerile de emisii a fost, de asemenea, foarte disputat, multe ţări denunţând ceea ce consideră a fi un pas înapoi faţă de ambiţiile definite la conferinţele precedente, mai ales faţă de obiectivul cel mai ambiţios al acordului de la Paris, de limitare a încălzirii la 1,5 grade Celsius în raport cu era preindustrială, ce a fost totuşi reafirmat în decizia finală.

Angajamentele actuale ale ţărilor semnatare ale acordului nu permit atingerea acestui obiectiv, nici măcar a celui de limitare a creşterii temperaturii la 2 grade Celsius faţă de era preindustrială.

Aceste angajamente, dacă vor fi respectate integral, ar pune lumea, în cel mai bun caz, pe traiectoria unei creşteri cu 2,4 grade Celsius la sfârşitul secolului şi, în ritmul actual al emisiilor, pe cea a unei creşteri de 2,8 grade Celsius.

Detaliile operaţionale urmează să fie definite pentru adoptare la viitoarea COP, la sfârşitul lui 2023 în Emiratele Arabe Unite, promiţând noi ciocniri între punctele de vedere, mai ales în legătură cu problema contributorilor, ţările dezvoltate insistând ca dintre aceştia să facă parte şi China.

Continue Reading

Facebook

ROMÂNIA9 hours ago

MAE: Atitudinea „nejustificată și inamicală” a Austriei va avea „consecințe inevitabile” pentru relațiile bilaterale

U.E.9 hours ago

A fost adoptat programul ”Calea către deceniul digital”, esențial pentru transformarea digitală a UE până în 2030

PARLAMENTUL EUROPEAN14 hours ago

Președinta Parlamentului European cere Consiliului UE să găsească un compromis pentru aderarea României la Schengen: Sunt dezamăgită de amânarea aderării

ROMÂNIA15 hours ago

Klaus Iohannis, după ce Austria a blocat aderarea României la Schengen: Riscă să afecteze unitatea europeană. România merita un vot favorabil și nu ne vom opri până nu vom adera

POLITICĂ15 hours ago

Premierul Nicolae Ciucă, după ce România a ratat aderarea la Schengen: Vom relua procesul și vom proteja în continuare frontierele externe ale UE. Regretăm și nu înțelegem poziția inflexibilă a Austriei

Dan Motreanu15 hours ago

Dan Motreanu, revoltat de blocarea intrării României în Schengen de către Austria: O ticăloșie care nu a avut la bază niciun argument logic

SCHENGEN15 hours ago

Comisarul european Ylva Johansson, către cetățenii români: Meritați să fiți în Schengen! Împart dezamăgirea cu voi, iar aderarea României va rămâne prioritatea mea

Vasile Blaga16 hours ago

Vasile Blaga: Dacă cineva iese în câștig din poziția Austriei, iese Putin, pentru că va crea frustrare și în România și în Bulgaria

ROMÂNIA16 hours ago

Marcel Ciolacu: Opoziția nedreaptă a Austriei față de intrarea României în Schengen este un cadou gratuit de Crăciun pentru Putin. Viena s-a decuplat de Europa

Eugen Tomac16 hours ago

Eugen Tomac, după ce România a fost respinsă pentru aderarea la Schengen: Este cea mai mare umilință de când suntem membri UE

ROMÂNIA17 hours ago

Austria și Olanda au votat împotriva aderării Bulgariei și României la spațiul Schengen. Aderarea Croației de la 1 ianuarie 2023, aprobată

Rareș Bogdan20 hours ago

Rareș Bogdan i-a subliniat cancelarului Austriei prezența puternică a mediului de afaceri austriac în România și posibilitatea unei crize la nivel european prin opoziția la aderarea la spațiul Schengen

SCHENGEN21 hours ago

Consiliul JAI: Austria sfidează apelul Comisiei Europene și reafirmă că va vota împotriva aderării României la Schengen

COMISIA EUROPEANA22 hours ago

UE intensifică presiunea asupra Rusiei cu un al nouălea pachet de sancțiuni. Măsurile vizează figuri-cheie în atacurile din Ucraina și sectoarele bancar, energetic și tehnologic

SCHENGEN23 hours ago

Ministrul de interne, înainte de un Consiliu JAI istoric pentru România: Mandatul meu este clar, voi solicita vot pentru aderarea României la Schengen

ROMÂNIA2 days ago

Nicolae Ciucă anunță că România va cere joi un vot pentru aderarea la Schengen: Toate statele ne susțin, cu excepția Austriei. Mergem până la capăt, starea de incertitudine nu mai poate continua

ROMÂNIA4 days ago

Virgil Popescu dă asigurări: România a devenit independentă de țițeiul rusesc, astfel că embargoul nu va afecta țara noastră

NATO7 days ago

Ucraina nu va primi încă sisteme de apărare aeriană Patriot din partea NATO. Stoltenberg: Trebuie să ne asigurăm că sistemele furnizate deja pot funcționa

NATO1 week ago

Bogdan Aurescu: Reuniunea miniștrilor de externe NATO de la București înseamnă foarte mult pentru prestigiul României și pentru securitatea României

NATO1 week ago

Ministrul turc de externe salută ”pașii pozitivi” făcuți de Suedia și Finlanda, dar anunță că Turcia așteaptă ”măsuri concrete” pentru a le elibera drumul către NATO

Team2Share

Trending