Connect with us

PARLAMENTUL EUROPEAN

Anul 2017 în Parlamentul European. Pe agenda europarlamentarilor se află terorismul, migrația, evaziunea fiscală, piața unică digitală

Published

on

Agenda europarlamentarilor va fi una foarte încărcată anul acesta, aceștia trebuind să dezbată teme deopotrivă diverse și importante precum eliminarea evaziunii fiscale, schimbări climatice, migrație și lupta împotriva terorismului. Acestea sunt cele mai relevante subiecte ce urmează a fi abordate, dezbătute și votate în anul 2017, potrivit unui comunicat de presă al Parlamentului European (PE).

Migrație

Europarlamentarii vor trebui să voteze anumite modificări ale Regulamentului Dublin, modificări care vor stabili care vor fi statele responsabile pentru procesarea cererilor de azil. Comisia Europeană a propus ca acest mecanism de urgență să le permită statelor membre să introducă controale temporare la granițe în mod automat când se confruntă cu un anumit număr de cereri de azil.

În prezent statul pe teritoriul căruia refugiații au pătruns pe teritoriul UE sunt cele care procesează aceste cereri. Eurodeputații doresc ca statele să își recunoască reciproc criteriile și procedurile de azil, precum și un mecanism constrângător prin intermediul căruia să îi distribuie în întreaga Uniune în vederea susținerii statelor care se confruntă cel mai mult cu aceste cereri.

Evaziune fiscală

Este de așteptat ca până la sfârșitul primăverii comisia care investighează dezvăluirile evaziunii fiscale conținute în documentele Panama Papers să publice raportul final. Această comisie a fost creată în iunie 2016 pentru a evalua modul în care Comisia Europeană și statelel membre au luptat împotriva spălării de bani și a evaziunii fiscale.

Terorism

La sfârșitul lunii noiembrie PE și negociatorii Consiliului UE au ajuns la un acord provizoriu privind versiunea finală a directivei pentru combaterea terorismului. Dacă această legislație va intra în vigoare, vor fi  incluse mai multe prevederi ce vor defini activitățile teroriste unitar pe întreg teritoriul UE, precum călătoriile în scopuri teroriste, facilitarea unor astfel de călătorii, exercițiile sau finanțarea în scopul comiterii unor atacuri teroriste.

De îndată ce cele două instituții vor conveni și formal asupra acestei propuneri legislative, ea va intra în vigoare la începutul acestui an.

Piața unică digitală

Membrii Parlamentului European vor vota un draft al unei rezoluții privind piața digitală în sesiunea plenară din luna ianuarie. Acest lucru se referă la stoparea geo-block-ingului pentru a se asigura că toți cetățenii statelor membre se bucură de aceleași drepturi atunci când achiziționează online produse și servicii din alte state membre.

Totodată, PE va dezbate și problematica copyright-ului în mediul online. Conform noii legislații, radiodifuzorii vor putea obține autorizația de a transmite programe online și în alte state membre UE, astfel încât atunci când cetățenii UE călătoresc, aceștia să își poată urmări programele preferate. Mai mult, companii precum Youtube sau Facebook vor trebui să verifice dacă materialele distribuite de utilizatori sunt supuse unor drepturi de autor.

Energie și schimbări climatice

În noiembrie 2016 Comisia Europeană a prezentat proiectul Energie Curată pentru europeni care își propune să reducă emisiile gazelor de seră cu 40% până în anul 2030. Parlamentul va aborda toate aceste teme anul  acesta.

S&D

Miniștrii afacerilor europene din PES solicită un ”mecanism puternic privind statul de drept”: Respectul pentru democrație și statul de drept trebuie să fie în centrul strategiei de redresare

Published

on

©pes.eu

Viitorul bugetul multianual pentru perioada 2021-2027 și planul de redresare a UE trebuie să promoveze și sporească respectul pentru statul de drept, au transmis luni miniștrii afacerilor europene din cadrul Partidului Socialiștilor Europeni, reuniți în format de videoconferință.

Potrivit unui comunicat al PES, aceștia au discutat și despre situația tensionată din Mediterana de Est și evoluțiile politice din Belarus și au convenit că este nevoie de o abordare comună privind diferitele restricții de călătorie reimpuse de unele state membre în contextul unei recrudescențe a epidemiei COVID-19 pe continentul european.

”Europa nu mai trebuie să tolereze încălcarea drepturilor omului. Cetățenii merită să trăiască în societăți unde există independența justiției, libertatea presei, fără a se teme de acte de violențe împotriva lor sau a celor dragi. Respectul pentru democrație și statul de drept trebuie să fie chintesența planului de redresarea a Europei. (…) Avem nevoie de un mecanism puternic privind statul de drept pentru ne asigura că fondurile europene sunt folosite corect. Acest lucru nu ar trebui să fie negociabil”, a transmis președintele întâlnirii și ministru finlandez al Afacerilor Europene, Tytti Tuppurainen.

Miniștrii PES au convenit să se coordoneze înainte de reuniunea Consiliul Afaceri Generale (CAG), care va avea loc înaintea summitului Consiliului European, din 24-25 septembrie, unde șefii de stat sau de guvern vor discuta, între altele despre situația din Mediterana de Est și evoluțiile din Belarus, precum și relația UE-Rusia.

Continue Reading

PARLAMENTUL EUROPEAN

David Sassoli, alături de Svetlana Tihanovskaia: Parlamentul European va continua să fie alături de oamenii din Belarus

Published

on

© European Uninon 2020 - Source EP

Președintele Parlamentului European i-a reiterat Svetlanei Tihanovskaia sprijinul Legislativului, astfel încât pentru a continua un dialog constructiv pentru a realiza o tranziție pașnică a puterii în Belarus.

„Parlamentul European a votat săptămâna trecută o rezoluție cu o largă majoritate care solicită respectarea drepturilor civile, politice și umane în Belarus și să sprijine ideea sancțiunilor pentru autorii violenței. Credem că cetățenii din Belarus trebuie să fie singurii autori ai destinului lor. Singura soluție viabilă este o tranziție pașnică a puterii. Sunt bucuros să-mi reiterez dorința de a coopera și de a continua dialogul cu doamna Svetlana Tikhanovskaya. Sunt foarte mulțumit de vizita ei astăzi în Parlament ca parte a călătoriei sale la Bruxelles pentru a vorbi cu diferitele instituții”, se arată în declarațiile făcute de președintele Legislativului în timpul unei conferințe de presă la Bruxelles.

Reamintim că Svetlana Tihanovskaia se află astăzi în Bruxelles, iar cu această ocazie a mulțumit Uniunii Europene pentru toată susținerea oferită cetățenilor din Belarus și pentru efortul pe care încă îl depun pentru a nu lăsa nesancționate autoritățile din Belarus pentru falsificarea alegerilor și pentru violența exercitată asupra protestatarilor pașnici.

Citiți și: Svetlana Tihanovskaia, recunoscătoare Parlementului European pentru Rezoluția pe Belarus: Una dintre deciziile cele mai importante ale Belarusului modern


Parlamentul European nu îl va recunoaște pe Alexander Lukașenko ca președinte al Belarus după ce mandatul său actual se va încheia, la 5 octombrie, și îndeamnă Uniunea Europeană să pună în aplicare, fără întârziere și în strânsă coordonare cu partenerii internaționali, sancțiuni ample și eficace împotriva tuturor făptașilor belaruși vinovați de fraudă electorală, de violență și de represiune în Belarus, inclusiv împotriva lui Alexander Lukașenko.

Într-o rezoluție adoptată joi cu 574 de voturi pentru, 37 de voturi împotrivă și 82 de abțineri, eurodeputații au respins rezultatul așa-numitelor alegeri prezidențiale din data de 9 august, desfășurate în Belarus, argumentând că acestea au avut loc ”cu încălcarea flagrantă a tuturor standardelor recunoscute la nivel internațional”. 

Continue Reading

Eugen Tomac

Eugen Tomac, după întâlnirea dintre membrii PE și Svetlana Tihanovskaia, reprezentanta opoziției din Belarus: “Aleksandr Lukașenko trebuie declarat persoana non-grata în UE”

Published

on

© European Union 2019 - Source : EP

Situația din Belarus ne ne amintește cât de periculos este orice regim totalitar susținut de Moscova, a afirmat luni eurodeputatul Eugen Tomac (PMP, PPE), care a participat la o reuniune a Comisiei pentru afaceri externe din Parlamentul European cu reprezentanți ai opoziției din Belarus, grup condus de candidata opoziției Svetlana Tihanovskaia.

“Situația din această țară ne amintește cât de periculos este orice regim totalitar susținut de Moscova. Lukașenco ar fi fost istorie astăzi fără sprijinul Rusiei, însă rămășițele dictatorilor de sorginte sovietică sunt menținute la putere pentru a păstra aceste state în zona sa de influență. M-a impresionat profund prezentarea liderilor opoziției de la Minsk. Represaliile la care sunt supuși oamenii nemultumiți de regimul Lukașenco sunt inumane. Faptul că sunt reținuți tineri, bătrâni, femei, unele chiar însărcinate, arată cât de diabolic este un regim ce face orice pentru a se menține la putere”, a spus Tomac, într-o postare pe Facebook.

Eurodeputatul român, care a contribuit la textele rezoluțiilor votate de Parlamentul European săptămâna trecută în privința situației din Belarus și a cazului Navalnîi, a reafirmat că “răspunsul UE la aceste abuzuri trebuie să fie dur”

“Lukașenco, după părerea mea, trebuie declarat persoana non-grata în UE”, a completat Eugen Tomac.

Aflată la Bruxelles, Svetlana Tihanovskaia a avut o întrevedere și cu președintele Parlamentului European, David Sassoli, precum și o reuniune de lucru cu miniștrii de externe din țările UE.

Într-o rezoluție adoptată cu 574 voturi pentru, 37 împotrivă și 82 abțineri, Parlamentul Europeana a respins rezultatele oficiale ale “așa-numitelor alegeri prezidențiale” din Belarus din 9 august anul acesta, întrucât aceste alegeri s-au desfășurat printr-o “încălcare flagrantă a tuturor standardelor recunoscute la nivel internațional”.

Odată cu expirarea mandatului pentru actualul lider autoritar Alexander Lukașenko la 5 noiembrie, Parlamentul nu-l va mai recunoaște ca președinte al țării.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending