Connect with us

U.E.

Anul European al Competențelor: Acord la Bruxelles privind stimularea inițiativelor de recalificare și perfecționare pentru acoperirea deficitului de forță de muncă

Published

on

© European Union, 2020/ Source: EC - Audiovisual Service

Președinția suedeză a Consiliului și negociatorii Parlamentului European au încheiat, marți, un acord privind un An European al Competențelor pentru perioada 9 mai 2023 – 8 mai 2024, potrivit unui comunicat remis caleaeuropeana.ro.

Obiectivul general al Anului European este de a promova o mentalitate axată pe recalificare și perfecționare. Scopul este de a stimula competitivitatea întreprinderilor europene și de a crea locuri de muncă de calitate. Concentrarea asupra recalificării și perfecționării ar trebui să contribuie, de asemenea, la eliminarea deficitelor și a lipsei de competențe.

Acest An European vine la momentul potrivit. Este nevoie de acțiuni pentru a acoperi deficitul de forță de muncă și pentru a ajuta oamenii să găsească locuri de muncă de calitate. Anul european al competențelor este instrumentul perfect pentru a încuraja inițiativele publice și private, naționale și europene care pun competențele în centrul atenției”, a declarat Mats Persson, ministrul suedez al educației.

Anul European al Competențelor: obiective și activități

Lipsa forței de muncă în sectoarele considerate esențiale pentru tranziția ecologică s-a dublat între 2015 și 2021. În același timp, 4 din 10 adulți și fiecare a treia persoană care lucrează în Europa nu au competențe digitale de bază. Prin urmare, stimularea competențelor populației este, de asemenea, o condiție pentru a răspunde dublei tranziții verzi și digitale.

Printre activitățile desfășurate pe parcursul Anului European se numără:

  • conferințe, forumuri de discuții și alte evenimente pentru a promova dezbaterea privind rolul și contribuția politicilor în materie de competențe
  • evenimente pentru a promova discuțiile și învățarea reciprocă cu privire la acțiunile și abordările pe care le pot adopta părțile interesate din sectorul public, privat și din sectorul terțiar
  • inițiative de promovare a ofertei, finanțării și adoptării oportunităților de perfecționare și recalificare
  • campanii de comunicare și de sensibilizare cu privire la inițiativele UE în materie de perfecționare și recalificare

Președinta Comisiei, Ursula von der Leyen, a anunțat Anul European al Competențelor în timpul discursului său privind starea Uniunii în fața Parlamentului European la 14 septembrie 2022. Oficializarea acestui anunț are loc printr-o decizie a Parlamentului European și a Consiliului. Acordul de astăzi dintre Parlament și președinția Consiliului va fi urmat de adoptarea formală a deciziei în plen și în Consiliu.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

U.E.

Olaf Scholz îl găzduiește pe Emmanuel Macron pentru un dineu la Potsdam

Published

on

© European Union, 2022

Pentru prima dată în cele 18 luni de când este cancelar, Olaf Scholz (SPD) va primi marți, 6 iunie,  un șef de stat sau de guvern la locuința sa din Potsdam. Președintele francez, Emmanuel Macron, va sosi astăzi în capitala landului Brandenburg, la periferia Berlinului, pentru un dineu, relatează dpa, preluat de Agerpres.

Pe agenda discuțiilor va fi cel mai probabil războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, dar și chestiuni europene, cum ar fi propunerile Comisiei Europene pentru o reformă a normelor privind datoriile – un subiect deosebit de controversat între Germania și Franța.

Macron și Scholz s-au întâlnit cu ocazia summitului european de săptămâna trecută în Republica Moldova, unde au lansat o inițiativă comună de mediere în conflictul din nordul Kosovo, subiect care ar putea fi abordat din nou.

Un nou început la aniversarea Tratatului de la Élysée

Cei doi nu au avut un început bun după schimbarea de guvern de la Berlin, în decembrie 2021. Anul trecut au existat multe fricțiuni în relațiile franco-germane, iar o reuniune comună a cabinetului a trebuit chiar să fie amânată în toamnă din cauza prea multor divergențe.

Cu ocazia celei de-a 60-a aniversări a Tratatului de la Élysée privind prietenia franco-germană de la Paris, cele două părți au încercat să se pună de acord în ianuarie. Consiliul de miniștri comun a fost reluat, iar Scholz și Macron au încheiat festivitățile cu o cină la restaurantul preferat al președintelui francez, Brasserie La Rotonde, în cartierul Montparnasse.

Potsdam ca exercițiu de detensionare a relațiilor

Restaurantul în care Scholz și Macron vor lua cina la Potsdam nu a fost încă anunțat din motive de securitate. Faptul că cancelarul îl invită acum pe președintele francez la Potsdam, cu alte cuvinte la el acasă, poate fi văzut ca un nou exercițiu de detensionare a relațiilor încă tensionate dintre cele două țări.

Întâlnirea pentru discuțiile tete-a-tete precede o călătorie mai amplă a lui Macron în Germania, în timpul căreia Scholz va juca doar un rol de sprijin. În perioada 2 – 4 iulie, șeful statului francez va veni în Germania pentru o vizită de stat la invitația președintelui federal Frank-Walter Steinmeier. Pe lângă Berlin, în prezent sunt prevăzute opriri la Ludwigsburg, lângă Stuttgart, și la Dresda.

Conform planurilor actuale, Macron va lua doar micul dejun cu Scholz. Steinmeier, pe de altă parte, plănuiește un mare banchet de stat la Palatul Bellevue. Aceasta este prima vizită de stat a unui președinte francez în Germania în ultimii 23 de ani.

„Acest eveniment special marchează începutul unui nou capitol în prietenia de zeci de ani dintre cele două țări”, se arată într-o declarație comună a Biroului președintelui federal și a Palatului Élysée la începutul lunii mai.

Continue Reading

CONSILIUL EUROPEAN

Președintele Consiliului European se declară ”șocat” de distrugerea barajului Nova Kahovka: ”Se încadrează în categoria crimelor de război”

Published

on

© European Union, 2022

Președintele Consiliului European, Charles Michel, s-a declarat ”șocat de atacul fără precedent asupra barajului Nova Kahovka”.

”Distrugerea infrastructurii civile se încadrează în mod clar în categoria crimelor de război și vom trage la răspundere Rusia și apropiații săi”, a subliniat oficialul european într-un mesaj publicat pe Twitter.

Acesta a anunțat că va ridica această problemă în cadrul reuniunii șefilor de stat sau de guvern din iunie și va propune asistență financiară sporită pentru zonele inundate.

”Gândurile mele se îndreaptă către familiile din Ucraina afectate de această catastrofă”, a mai spus Michel.

Armata ucraineană a acuzat Rusia că se află în spatele exploziei de la hidrocentrala Kahovka, conform Reuters, citat de Agerpres.

Preşedintele Zelenski a convocat de urgenţă Consiliul său de Securitate, a anunţat şeful Administraţiei Prezidenţiale ucrainene, Andrii Iermak, care a denunţat o ”crimă de război”.

Pericolul unei ”catastrofe nucleare” la centrala Zaporojie ”creşte rapid”, a avertizat marţi un consilier al Preşedinţiei ucrainene, în contextul în care apa de la hidrocentrala distrusă servea la răcirea centralei nucleare, informează aceeași sursă.

Cu toate acestea, conducerea centralei nucleare ucrainene Zaporojie, aflată în prezent sub ocupaţie rusă, a afirmat că distrugerea parţială a barajului hidrocentralei Kahovka, nu reprezintă deocamdată o ameninţare pentru instalaţie.

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Comisia Europeană anunță că nu va prelungi măsurile de sprijin pentru prețurile la energie

Published

on

©European Union, 2020

Comisia Europeană a anunțat luni că a decis să nu prelungească măsurile de sprijin pentru energie, introduse anul trecut pentru a atenua impactul prețurilor crescute, după ce invadarea Ucrainei de către Rusia a dus la o creștere fulminantă a prețurilor la petrol și gaze, anunță Reuters, citat de Agerpres.

”Comisia Europeană confirmă că nu va propune o prelungire a acestor măsuri de criză” – printre acestea aflându-se măsuri de reducere a cererii de energie electrică, plafoane de venituri pentru centralele electrice şi reguli de stabilire a preţurilor cu amănuntul, a precizat Bruxelles-ul.

În pachetul de primăvară al semestrului european pentru 2023, Comisia Europeană recomandă tuturor statelor membre să elimine treptat măsurile de sprijinire a energiei în vigoare până la sfârșitul anului 2023.

În cazul în care noi creșteri ale prețurilor la energie ar impune adoptarea unor măsuri de sprijin, acestea ar trebui să vizeze protejarea gospodăriilor și a întreprinderilor vulnerabile, să fie realizabile din punct de vedere financiar și să mențină stimulentele pentru economisirea energiei.

Citiți și: Eurostat: Energia regenerabilă a fost principala sursă de energie în UE. În România, aceasta a ocupat locul al doilea în clasamentul surselor de energie

Comisia Europeană încurajează licitațiile comune pentru achiziția gazelor, în cadrul unei acțiuni coordonate care poate asigura prețuri mai bune pentru energie din partea furnizorilor internaționali. 

Continue Reading

Facebook

U.E.19 mins ago

Olaf Scholz îl găzduiește pe Emmanuel Macron pentru un dineu la Potsdam

CONSILIUL EUROPEAN47 mins ago

Președintele Consiliului European se declară ”șocat” de distrugerea barajului Nova Kahovka: ”Se încadrează în categoria crimelor de război”

COMISIA EUROPEANA2 hours ago

Comisia Europeană anunță că nu va prelungi măsurile de sprijin pentru prețurile la energie

INTERNAȚIONAL4 hours ago

Șeful Pentagonului afirmă că “Indo-Pacificul este zona de interes numărul 1 a armatei SUA”: China reprezintă cea mai mare provocare

ROMÂNIA4 hours ago

SUA și România găzduiesc la Washington o reuniune a “Rețelei de puncte de contact pentru femei, pace și securitate”, un forum transregional al Agenției ONU pentru emanciparea femeilor

MEDIU24 hours ago

Ziua Mondială a Mediului. Klaus Iohannis: România a aderat recent la Coaliția de înaltă ambiție pentru a stopa poluarea cu plastic

NATO24 hours ago

Klaus Iohannis participă marți la summitul “București 9” din Slovacia: Pe agendă, consolidarea posturii NATO de descurajare și apărare pe flancul estic

INTERNAȚIONAL1 day ago

Dorin Recean: Suntem recunoscători României pentru susţinerea şi contribuţia la organizarea excelentă a summitului CPE Moldova

ROMÂNIA2 days ago

Klaus Iohannis, laureat cu Premiul Franz Werfel pentru drepturile omului. Suma de 10.000 de euro aferentă premiului, donată de șeful statului Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din București

ROMÂNIA2 days ago

Jean-Claude Juncker: Klaus Iohannis este unul dintre acei oameni de stat din Europa Centrală care vor avea un impact dincolo de timpul lor

MAREA BRITANIE4 days ago

La prima vizită externă după încoronare, Charles al III-lea l-a citat în limba română pe Eminescu: Am ajuns să iubesc România, “țară de glorii, țară de dor”

INTERNAȚIONAL4 days ago

Antony Blinken avertizează, într-un discurs la Helsinki, că o încetare a focului în Ucraina ar reprezenta o “pace Potemkin” favorabilă Rusiei. SUA vor discuții ample despre securitatea europeană

NATO5 days ago

Klaus Iohannis, despre garanții de securitate pentru R. Moldova și Ucraina: Dacă nu reușim să ajutăm Ucraina și Moldova, înseamnă că am pierdut

NATO5 days ago

Stoltenberg, la Olso: Avem nevoie de un cadru care să asigure garanții pentru securitatea Ucrainei și pentru a întrerupe ciclul de agresiune al Rusiei

REPUBLICA MOLDOVA5 days ago

Klaus Iohannis: Summitul Comunității Politice Europene, o dovadă relevantă pentru aderarea R. Moldova la UE. România și celelalte state europene îi sunt alături

ROMÂNIA5 days ago

“Nu sunteți singuri!”: Klaus Iohannis face apel ca sprijinul UE pentru R. Moldova să aibă mai multă mai multă vizibilitate în rândul cetățenilor

ROMÂNIA6 days ago

Nicolae Ciucă va continua discuțiile cu sindicaliștii pentru rezolvarea grevei din Educație. Guvernul va aproba pe 1 iunie creșterile salariale pentru profesori

ROMÂNIA6 days ago

Ministrul Sănătății anunță finalizarea noii forme a Planului Naţional de Combatere a Cancerului

REPUBLICA MOLDOVA1 week ago

VIDEO Summitul CPE din R. Moldova: “Ne-am obișnuit să credem că suntem mici și că de noi nu depinde nimic, dar pe 1 iunie, Europa va veni la noi acasă”

NATO2 weeks ago

“Drumul către summitul de la Vilnius”: Jens Stoltenberg afirmă că aderarea Ucrainei la NATO “în mijlocul unui război nu este pe ordinea de zi”

Team2Share

Trending