Anunțul Theresei May înaintea summitului cu liderii europeni: Un acord privind situația cetățenilor UE după Brexit este la “câteva săptămâni distanță”

Un acord între Londra și Bruxelles cu privire la drepturile cetățenilor Uniunii Europene aflați în Marea Britanie după Brexit este la “o aruncătură de băț”, a estimat premierul britanic Theresa May, înaintea Consiliului European care debutează astăzi în capitala Belgiei, sediu al instituțiilor UE.

Într-o scrisoare deschisă publicată pe pagina sa de Facebook, May le-a dat noi asigurări celor 3 milioane de cetățeni din UE-27 care trăiesc în Marea Britanie că va face cât mai ușoară posibil șederea lor pe teritoriul britanic după Brexit.

Când am început acest proces (n.r. – de ieșire din UE), unii ne-au acuzat că tratăm cetățenii UE ca elemente de negociere. Nimic nu putea fi mai departe de adevăr. Cetățenii UE care și-au făcut viața în Regatul Unit au adus o mare contribuție țării noastre. Și noi dorim ca ei și familiile lor să rămână. Nu aș putea fi mai clară de atât: cetățenii UE care trăiesc în mod legal în Marea Britanie astăzi vor putea să rămână”, a scris May în scrisoarea sa publică.

Dar acest acord nu numai că va oferi certitudine în ceea ce privește reședința, ci și asistența medicală, pensiile și alte beneficii”, a dat asigurări premierul britanic.

Cu flexibilitate și creativitate de ambele părți, sunt încrezătoare că putem încheia discuții cu privire la drepturile cetățenilor în următoarele săptămâni”, a mai spus May.

Poziția Theresei May apare înaintea summitului de două zile de la Bruxelles, unde este de așteptat ca liderii celorlalte 27 de țări membre să respingă cererea Londrei ca actualele negocieri privind Brexit-ul să includă relațiile comerciale viitoare dintre UE și Marea Britanie.

Citiți și Jean-Claude Juncker și Theresa May au convenit să accelereze eforturile pentru acordul privind Brexit

Comentariile liderului birtanic survin după întrunirile premierului britanic cu șeful Comisiei Europene și negociatorul șef al UE pentru Brexit de la începutul acestei săptămâni, întrevederi avute la câteva zile distanță după cea de-a cincea reuniune între echipele de negociere ale UE și Marii Britanii privind ieșirea Regatului Unit din Uniune. Această rundă de tratative a fost încheiată fără “mari pași înainte”, iar Michel Barnier a anunțat că “nu va fi în măsură” să recomande trecerea la următoarea etapă.

De altfel, Londra a sperat că oferta făcută de premierul britanic Theresa May în cadrul discursului pe care l-a susținut luna trecută în Florența va debloca negocierile și chiar avansarea lor spre negocierea unui cadru pentru viitoarea relație. Uniunea Europeană a precizat însă că până ce nu vor fi închise capitolele de negociere privind drepturile cetățenilor și angajamentele financiare, nu vor exista discuții despre viitoarele raporturi UE-Marea Britanie.

Tratativele privind Brexit au fost deschise pe 19 iunie, la Bruxelles, reuniune la care s-au fixat ordinea priorităților în negociere și calendarul. Cea de-a doua reuniune, care a avut loc pe 20 iulie, a relevat un dezacord fundamental între negociatorii UE și cei britanici privind drepturile cetățenilor.

După a treia rundă de tratative, de la finalul august, cu privire la retragerea Marii Britanii din UE, negociatorul-şef Michel Barnier a sugerat că nu s-au înregistrat progrese semnificative cu privire la cele trei probleme cheie, de a căror rezolvare depinde şi discutarea unui viitor acord comercial între Londra şi Bruxelles.

În cadrul celei de-a patra reuniuni de negocieri, Uniunea Europeană a cerut detalierea drepturile cetățenilor după Brexit, înainte de a discuta despre acordurile comerciale ale Marii Britanii cu UE după ce va ieși din Uniune, nefiind înregistrate progrese suficiente.

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.