”Apel urgent pentru democrație”. Cum relatează presa internațională cea de-a doua zi de proteste din România

Zeci de mii de români au ieșit sâmbătă în stradă, pentru a doua zi la rând, pentru a-și exprima nemulțumirea față de Guvern.

Niciodată nu a mai existat o declaraţie mai clară de faliment politic din partea unui guvern, este menționat în cadrul unui articol de opinie cu titlul ”Ce se întmplă în România nu este democrație”, semnat de jurnalistul Deutsche Welle, Robert Schwartz.

Foto: Twitter

Protestele sunt văzute ca un apel urgent pentru democraţie şi normalitate într-o ţară sugrumată de cleptocraţie şi nepotism. Sunt o premieră absolută pentru Europa pentru faptul că zeci de mii de expați s-au întors acasă pentru a transmite alături de familii şi prieteni un mesaj clar, este opinia jurnalistului Deutsche Welle.

În cadrul unui alt material al aceleiași publicații este menționat că România este una dintre cele mai sărace și corupte state membre ale Uniunii Europene, completând că manifestații de acest fel au avut loc de când guvernul de stânga a preluat puterea în anul 2017.

Contestarea populară din România nu s-a relaxat. Zeci de mii de români au ieşit din nou în stradă să ceară demisia guvernului, furioşi şi din cauza exceselor forţelor de ordine care le-au tulburat mitingul din ziua precedentă, relatează France24. Ciocnirile dintre numai câteva zeci de huligani şi jandarmi s-au soldat cu 450 de răniți, vineri, amintesc jurnaliştii francezi.

Mii de români au protestat, sâmbătă, în Piața Victoriei, la o zi după ce peste 440 de persoane au fost rănite în urma incidentelor dintre jandarmi și grupurile violente, scrie și BBC News, căruia i s-a alăturat The Telegraph. 

Publicația britanică precizează că demonstrația de sâmbătă a fost una pașnică.

Protestatarii au scandat și au fluturat tricolorul și steagul Uniunii Europene, în fața Palatului Victoria, același loc unde vineri protestul a degenerat în violență, titrează News Observer, citând Associated Press.

Printre publicațiile care relatează despre cea de-a doua zi a protestelor se numără și The Guardian, care amintește în materialul său despre poziția cancelarului austriac, Sebastian Kurz, care ”a condamnat cu fermitate confruntările violente din România în urmă cărora numeroși demonstranți și jurnaliști au fost răniți. Așteptăm clarificarea totală a acestor fapte. Cameramanului rănit al ORF îi doresc însănătoșire grabnică”, a mai spus Kurz, făcând trimitere la echipa televiziunii austriece de stat.

Peste 25.000 de persoane s-au adunat, sâmbătă seara, în Piața Victoriei pentru a manifesta împotriva Guvernului și coaliției PSD-ALDE. Protestul a venit la o zi de la violențele din Capitală, soldate cu 65 de răniți.

Vineri, aproximativ 50.000 de oameni au manifestat în Piața Victoriei din Capitală. Protestul a degenerat, astfel că în cursul serii au avut loc mai multe ciocniri violente între grupuri de protestatari, care au aruncat cu pietre și alte obiecte spre jandarmi, și forțele de ordine, care au folosit grenade, gaze lacrimogene și tunuri cu apă.

Printre cele 440 de persoane care au primit îngrijiri medicale au fost și copii și femei, iar în jur de 65 au ajuns la spital. Totodată, procurorii militari au deschis dosar penal privind intervenţia jandarmilor în Piaţa Victoriei.

Citiți și: 

Cum relatează presa internațională violențele din cadrul protestelor antiguvernamentale din România

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.