Apelul Europei înaintea unui summit Emmanuel Macron – Theresa May: Liderii instituțiilor UE propun inversarea Brexit-ului sau o nouă aderare a Marii Britanii

Cei mai importanți lideri ai instituțiilor UE, Donald Tusk și Jean-Claude Juncker, au lansat un apel inedit la posibilitatea reîntoarcerii Marii Britanii în Uniunea Europeană în condițiile în care joi are loc un summit bilateral franco-britanic, în care Emmanuel Macron va încerca să o convingă pe Theresa May să se alăture proiectelor apărării europene.

FOTO: Donald Tusk/ Facebook

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a afirmat miercuri la Strasbourg, în cadrul primei sesiuni plenare din acest an, că ar dori ca Marea Britanie să revină în Uniunea Europeană după Brexit.

Chiar dacă britanicii pleacă potrivit Articolului 50 (din Tratatul de la Lisabona), există şi Articolul 49, care autorizează o nouă aderare, ceea ce aş dori, desigur“, a declarat Juncker în fața eurodeputaților.

Cu o zi înainte, tot în Parlamentul European, președintele Consiliului European Donald Tusk a sugerat că Brexit-ul ar putea fi inversat, afirmând că, ”în cazul în care prietenii britanici se răzgândesc, inimile noastre sunt încă deschise pentru voi”, adăgând că ” noi, cei de pe continent, nu ne-am schimbat părerea”.

Macron urmează să se întâlnească joi, la Royal Military Academy Sandhurst din Berkshire cu premierul britanic, Theresa May, în cadrul unui summit bilateral unde este așteptat să o abordeze pe șefa guvernului de la Londra privind o forță de intervenție europeană, un proiect important al liderului francez, inclus și în discursul său de la Sorbona când a spus căla începutul următorului deceniu, Europa trebuie să aibă o forță comună de intervenție, un buget comun pentru apărare și o filosofie comună de acțiune”.

În pofida deciziei Marii Britanii de a părăsi Uniunea Europeană, Emmanuel Macron este încă interesat ca Regatul Unit să se alăture inițiativei, alături de alte puteri militare europene precum Spania, Germania sau Italia.

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.