Aplicarea în Bulgaria și România a dispozițiilor restante ce aparțin Sistemului de Informații Schengen (SIS). Europarlamentarul Emilian Pavel (PSD, S&D): România este tot mai aproape de a deveni țară cu drepturi depline în spațiul Schengen

Comisia Libertăți civile, justiție și afaceri interne (LIBE) a Parlamentului European a votat astăzi raportul privind aplicarea raportul în Bulgaria și România a dispozițiilor restante ce aparțin Sistemului de Informații Schengen (SIS).

Foto: European Parliament

”România este tot mai aproape de a deveni țară cu drepturi depline în Spațiul Schengen”, a precizat în cadrul unui comunicat remis CaleaEuropeană europarlamentarul Emilian Pavel (PSD, S&D).

”Contribuția majoră la obținerea acestui progres aparține oamenilor din sistemul de pază a frontierelor, care și-au făcut și își fac datoria atât față de România, cât și de Europa, și de asemenea, investițiilor masive făcute de țara noastră în tehnologie și în echipamente, de ordinul sutelor de milioane de euro, de care au beneficiat în mare parte, companiile occidentale”, a completat acesta.

Tehnic, este vorba despre două obligații: prima, de a refuza intrarea sau șederea pe teritoriul României a resortisanților țărilor terțe pentru care a fost emisă o semnalare de către un alt stat membru UE, iar a doua, de a nu face schimb de informații suplimentare privind resortisanții țărilor terțe în scopul refuzării intrării sau șederii pe teritoriul României.

”România va putea emite semnalări în Sistemul de informații Schengen (SIS) în scopul refuzării intrării sau șederii, și va putea să dea curs unor astfel de semnalări introduse de alte state membre, în special dacă astfel de semnalări se bazează pe o amenințare la adresa ordinii publice sau a securității publice sau a securității naționale. Pentru a se asigura că Bulgaria și România au obligația de a refuza intrarea sau șederea pe teritoriul lor a resortisanților țărilor terțe pentru care a fost emisă o interdicție de intrare de către un alt stat membru, precum și obligația de a emite astfel de semnalări SIS, este oportun să se elimine restricțiile rămase privind utilizarea SIS”, precizează textul oficial al Consiliului UE.

Anul trecut, țările membre ale Uniunii Europene au adoptat regulamentul privind un sistem de intrare/ieșire și regulamentul de modificare a Codului frontierelor Schengen în legătură cu Sistemul de intrare/ieșire.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.