Armata din Ucraina dă asigurări că nu se va implica în conflictul din ţară

Forţele armate ale Ucrainei nu se vor implica în situaţia tensionată din ţară, a declarat duminică ministrul ucrainean al Apărării, Pavel Lebedev, citat de agenţia rusă Itar-Tass.ucraina11

Lebedev a subliniat că “armata va acţiona strict conform prevederilor Constituţiei şi legilor ucrainene, care specifică în mod clar rolul, funcţiile şi sarcinile ei, inclusiv folosirea forţelor armate”.

Ministrul a calificat drept “provocatoare” propunerile unor politicieni de a mobiliza armata pentru soluţionarea conflictului din Ucraina. “Acest lucru este exclus”, a declarat Lebedev.

De asemenea, el a apreciat că propunerile recente ale preşedintelui ucrainean Viktor Ianukovici reprezintă “un pas spre reconciliere”.

“Preşedintele (Ianukovici) face tot posibilul pentru o soluţionare paşnică a situaţiei tensionate din ţară”, a afirmat ministrul ucrainean.

În opinia lui Lebedev, opoziţia ar trebui să accepte cât mai curând propunerile lui Ianukovici.

După două luni de criză şi proteste în Ucraina, Ianukovici le-a propus liderilor opoziţiei ucrainene Arseni Iaţeniuk şi Vitali Kliciko să conducă Guvernul şi s-a declarat pregătit pentru o revizuire a Constituţiei în vederea reducerii puterilor sale.

Deputatul ucrainean Iuri Steţi, citat de agenţia UNIAN, a declarat sâmbătă că Iaţeniuk şi Kliciko nu au acceptat propunerea lui Ianukovici.

La rândul său, Kliciko a afirmat că opoziţia ucraineană este dispusă să continue negocierile cu preşedintele ucrainean, însă insistă asupra convocării alegerilor prezidenţiale în 2014.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.