Connect with us

SUA

Armata SUA are un nou șef de Stat Major: Generalul Mark Milley îl va consilia militar pe președintele Donald Trump

Published

on

© White House/ Facebook

Generalul Mark Milley a devenit luni noul şef de Stat Major al armatei americane şi îl va consilia militar pe preşedintele Donald Trump, transmite AFP.

”Puteţi fi sigur că vă voi da întotdeauna un sfat militar informat, deschis şi imparţial”, a declarat Milley, cunoscut pentru modul său franc de a vorbi, după ce a depus jurământul în prezenţa preşedintelui, informează Agerpres.

”Sunteţi prietenul meu, consilierul meu şi meritaţi acest post, nu m-am îndoit niciodată”, a răspuns Trump într-un discurs care a încheiat ceremonia

Milley, general cu patru stele, în vârstă de 61 de ani, fost jucător de hochei pe gheaţă, este un ofiţer strălucit cu studii la Princeton şi participant la războaiele din Irak şi Afganistan.

El îl înlocuieşte pe Joe Dunford, numit în acest post de Barack Obama în 2015 pentru doi ani, dar păstrat în funcţie de Trump în 2017 pentru un al doilea mandat de doi ani.

Preşedintele Trump l-a ales în decembrie pe Mark Milley, şeful de Stat Major al armatei terestre, pentru a-i lua locul generalului Joe Dunford, care urma să se pensioneze.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și doctorand în domeniul reasigurării strategice a NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

INTERNAȚIONAL

Marea Britanie avertizează că va respinge orice propunere privind revenirea Rusiei în grupul G7

Published

on

© No. 10/ Flickr

Orice încercare a președintelui american Donald Trump de a readuce Rusia în cadrul G7 și extinderea formatului la G8 va fi respinsă prin veto de către Regatul Unit, a avertizat luni purtătorul de cuvânt al prim-ministrul britanic Boris Johnson.

Donald Trump a anunțat sâmbătă că va amâna summitul anual G7 după ce cancelarul german Angela Merkel nu a fost de acord cu o reuniune în persoană pe fondul îngrijorărilor legate de pandemia de coronavirus, context în care liderul de la Casa Albă a prezentat planurile sale de a invita alte patru state să participe, Australia, Coreea de Sud, India și Rusia

Vorbind în fața jurnaliștilor, purtătorul de cuvânt al prim-ministrul britanic a spus că depinde de statele gazdă al summitului G7 pe cine decid să invite în calitate de oaspeți, însă a subliniat că Regatul Unit nu va susține ca Rusia să fie “readmisă ca membru al grupului”, relatează Politico Europe.

Deciziile privind apartenența la G7 sunt supuse susținerii în unanimitate a tuturor membrilor. Rusia a fost exclusă din grup – anterior G8 – după anexarea Crimeei în 2014.

Purtătorul de cuvânt al lui Johnson a declarat că Marea Britanie nu va sprijini revenirea Rusiei în cadrul G7 “dacă nu încetează activitatea agresivă și destabilizatoare care amenință siguranța cetățenilor britanici și securitatea colectivă a aliaților noștri”.

Poziția Regatului Unit nu exclude posibilitatea ca președintele rus Vladimir Putin să fie invitat la summit de către președintele american Donald Trump în calitate de oaspete, având în vedere că SUA dețin președinția anuală G7.

Deși nu este neobișnuit ca țările gazdă să invite reprezentanți ai țărilor non-G7 sau ai instituțiilor internaționale să participe la summit-uri, o invitație către Kremlin s-ar dovedi extrem de controversată, notează Politico Europe, fâcând referire la relația dificilă dintre Moscova și Londra după ce Regatul Unit a învinovățit Rusia de otrăvirea cu agent neurotoxic a fostului agent dublu rus Serghei Skripal, aflat pe teritoriu britanic.

Donald Trump a sugerat și în trecut reprimirea Rusiei în formatul G7 și revenirea la G8, însă s-a confruntat cu refuzul celorlalți parteneri occidentali.

Continue Reading

NATO

The Washington Times: O echipă de medici militari din România ajută SUA în lupta împotriva pandemiei de coronavirus

Published

on

© Alabama National Guard/ Facebook

O echipă de medici, asistenți medicali și specialiști în domeniul CBRN din România au călătorit aproximativ 9.000 de kilometri pentru a veni în sprijinul autorităților din statul american Alabama în lupta împotriva noului coronavirus, relatează The Washington Times într-un articol în care este precizată că România și alte națiuni din Europa de Est întorc sprijinul oferit de SUA pentru tranziția de la comunism la democrație și instituții solide.

“Bucureștiul se află la mai mult de 5.500 de mile de Tuscaloosa, Alabama, dar chiar și într-o lume închisă, o echipă de specialiști și medici români a putut să facă o călătorie improbabilă pentru a da o mână de ajutor în lupta împotriva COVID-19”, scriu cei de la The Washington Times.

“Legătura dintre țara mea natală a României și statul american Alabama a devenit una dintre cele mai rezistente”, a declarat colonelul Armatei României, Jan-Florin Ganea, citat în articol.

Armata României are un parteneriat cu Garda Națională Alabama din anul 1993. De-a lungul timpului, acestea s-au antrenat împreună în SUA și în Europa și au servit împreună pe câmpurile de luptă din Irak.

O echipă de 15 specialiști din Ministerul Apărării Naționale, alcătuită din cinci medici, cinci asistenți medicali și cinci militari specialiști în domeniul CBRN a plecat la 25 mai în SUA pentru a oferi sprijin autorităților statului Alabama, în contextul măsurilor de combatere a pandemiei COVID-19.

Anunțul privind misiunea personalului MApN în SUA a fost făcută în urmă cu aproximativ două săptămâni în urma unei convorbiri telefonice între ministrul apărării naționale Nicolae Ciucă și secretarul american al apărării Mark Esper.

Personalul MApN va oferi, pentru o perioadă de aproximativ două săptămâni, sprijin de specialitate omologilor americani din mai multe unităţi de îngrijire şi tratament medical de pe teritoriul statului Alabama şi se va informa cu privire la modul în care sunt aplicate în SUA metodele de combatere a infectării cu noul coronavirus atât în domeniul medical, cât şi în ceea ce priveşte apărarea CBRN.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Șeful diplomației americane denunță agresivitatea Chinei: Partidul comunist chinez are intenția de a distruge ideile, valorile și democrațiile occidentale

Published

on

© U.S. Department of State/ Flickr

Secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, a declarat duminică că China a devenit “mai agresivă” în eforturile sale de a răspândi dezinformarea și a provoca perturbări în întreaga lume, din Hong Kong și până în Statele Unite.

“Este un alt partid comunist chinez astăzi decât era acum 10 ani”, a spus Pompeo pentru Fox News.

Acesta este un partid comunist chinez care a ajuns să considere ca intenția sa este de a distruge ideile occidentale, democrațiile occidentale și valorile occidentale. Îi pune pe americani în pericol”, a continuat el, citat de Politico Europe.

Comentariile lui Pompeo au apărut după ce președintele Donald Trump a anunțat că începe procedurile pentru retragerea unui statut comercial preferat de care se bucura Hong Kong-ul în relațiile cu Statele Unite, ca răspuns la noua lege din domeniul securității dată autoritățile de la Beijing și care afectează statutul Hong Kong-ului.

Trump a anunțat vineri că SUA ar putea impune restricții comerciale împotriva Hong Kong-ului pentru a pedepsi China pentru exercitarea unui control sporit asupra orașului. După mai bine de un secol de stăpânire britanică, Hong Kong a revenit la controlul chinez în 1997, în baza unui acord menit să îi ofere un anumit nivel de independență.

Pe de altă parte, un raport realizat de administrația Trump și transmis Congresului ca parte a acțiunilor guvernamentale ale SUA în concordanță cu Strategia de Securitate Națională reamintește că relația Statelor Unite cu China este determinată de o “competiție strategică pe termen lung” între sistemele politice și economice ale celor două puteri.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending