Connect with us

CHINA

“Armistițiu olimpic”, coniac și relații comerciale echilibrate UE-China: Concluziile reuniunii Macron – Xi Jinping – von der Leyen de la Paris, la prima vizită în Europa a liderului chinez după cinci ani

Published

on

© Emmanuel Macron/ X

Președintele francez Emmanuel Macron l-a primit luni, la Palatul Elysee, pe omologul său chinez Xi Jinping la debutul unei vizite de stat care a demarat cu o întrevedere trilaterală alături de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Parisul, prima escală a turneului european al lui Xi, care mai cuprinde Serbia și Ungaria, a fost luni terenul unor discuții privind relațiile comerciale tensionate, securitatea, dar și sprijinul pe care China îl oferă Rusiei în agresiunea sa armată împotriva Ucrainei.

La prima vizită a președintelui chinez în Europa după anul 2019, prilejuită și de împlinirea a 60 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice sino-franceze, Macron și Xi Jinping au pledat pentru un “armistițiu olimpic” în toate conflictele globale în timpul Jocurilor Olimpice de la Paris din vara acestui an.

“Armistițiu olimpic”

Stând alături de Xi la Palatul Elysée, Macron i-a mulțumit omologului său chinez pentru că i-a sprijinit ideea unui armistițiu temporar. “Vă mulțumesc pentru că v-ați arătat dorința în timpul discuțiilor noastre de a cere tuturor părților să aibă un armistițiu olimpic”, a spus el, citat de Politico Europe.

“Lumea este departe de a fi liniștită și, în calitate de membru permanent al Națiunilor Unite, China face apel la un armistițiu la nivel mondial în timpul Jocurilor Olimpice”, a declarat și Xi Jinping în cadrul unor declarații de presă după o zi maraton de discuții la Paris.

Invitată de Macron să se alăture reuniunii, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, s-a întâlnit cu liderul chinez pentru a treia oară în ultimul an, ea susținând separat declarații de presă la sediul Reprezentanței Comisiei Europene de la Paris.

“China şi Uniunea Europeană au un interes împărtăşit pentru pace şi securitate”, a subliniat Ursula von der Leyen, reafirmându-şi “hotărârea de a pune capăt războiului de agresiune rusă împotriva Ucrainei şi a de ajunge la o pace durabilă şi justă”.

Vehicule electrice, coniac și război

Temele majore care au dominat reuniunea sunt anchetele UE privind vehiculele electrice provenite din China, tarifele chinezești asupra coniacului franțuzesc și războiul Rusiei în Ucraina.

În ultimele luni, Franța a determinat Comisia Europeană să adopte o poziție mai agresivă față de dominația Beijingului în ceea ce privește tehnologia ecologică a viitorului, inclusiv mașinile electrice. Iar Xi știe că Macron se află în spatele a toate acestea.

După ce, în octombrie, Comisia Europeană a lansat o investigație privind subvențiile acordate vehiculelor electrice fabricate în China, Beijingul a ales să nu vizeze producătorii germani de automobile, care au o amprentă corporativă masivă în China, ci să alinieze măsuri pentru a lovi coniacul francez. În ianuarie, Beijingul a început o anchetă antidumping asupra producătorilor europeni de lichioruri. Mărcile de lux de brandy și cognac din Franța reprezintă 99% din totalul importurilor chinezești de aceste licori.

“Trebuie să acţionăm pentru a ne asigura că concurenţa este echitabilă şi nedistorsionată”, a spus von der Leyen în urma trilateralei cu Xi Jiping şi omologul său francez, Emmanuel Macron.

“China produce în prezent, cu subvenţii masive, mai mult decât vinde din cauza cererii sale interne slabe. Acest lucru duce la o ofertă excesivă de produse chineze subvenţionate, cum ar fi vehiculele electrice şi oţelul, ceea ce duce la comerţ neloial. Europa nu poate accepta astfel de practici care distorsionează piaţa şi care ar putea duce la dezindustrializare în Europa”, a insistat Ursula von der Leyen, conform Agerpres.

În același timp, preşedintele chinez Xi Jinping a pledat ca ţara sa şi Uniunea Europeană să-şi consolideze “coordonarea strategică” şi să rămână “partenere”, în pofida diferendurilor multiple, de la comerţ la Ucraina

În replică, Macron a pledat pentru “reguli echitabile pentru toţi” în schimburile comerciale între Europa şi China, potrivit Agerpres.

“Viitorul continentului nostru va depinde foarte clar şi de capacitatea noastră de a dezvolta de o manieră echilibrată relaţiile cu China”, a spus el la Palatul Elysée în deschiderea unei reuniuni în trei în prezenţa preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Macron a adăugat că “coordonarea” cu Beijingul asupra “crizelor majore” în Ucraina şi în Orientul Mijlociu este “absolut decisivă”.

Xi și Macron au discutat, de asemenea, despre sprijinul constant al Chinei pentru liderul rus Vladimir Putin, în contextul în care Franța a cerut în mod repetat ca puterea asiatică să își folosească influența pentru a opri agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.

Având în vedere că sancțiunile grele impuse Rusiei au avut un impact asupra comerțului țării cu Statele Unite și UE, China furnizează acum Rusiei cea mai mare parte a bunurilor de consum, precum și tehnologii-cheie pentru câmpul de luptă. Cele două părți se bucură de ceea ce Xi a numit un “parteneriat fără limite”.

Macron, între timp, a salutat “angajamentele” chineze de a se “abține de la vânzarea de arme” către Rusia și de a “controla îndeaproape exportul de echipamente cu dublă utilizare”, afirmând că astfel de declarații sunt “liniștitoare”.

La rândul său, Xi i-a avertizat pe susținătorii Ucrainei să nu se concentreze prea mult pe sprijinul acordat de Beijing Moscovei, făcând aluzie la rolul Washingtonului în conflict. “Ne opunem celor care se folosesc de criză și aruncă responsabilitatea asupra unei terțe părți și solicită un nou Război Rece”, a spus el.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

CHINA

SUA și China extind armistițiul în războiul comercial printr-un acord-cadru privind exporturile de pământuri rare și semiconductori

Published

on

© State Department photo/ Flickr

Statele Unite și China au convenit să prelungească armistițiul în războiul comercial, după două zile de negocieri intense la Londra, încheiate cu un „acord-cadru” privind restricțiile la exporturile de pământuri rare și semiconductori, relatează The Guardian.

Negocierile, desfășurate într-un context de tensiuni economice în creștere, s-au încheiat aproape de miezul nopții, ora Regatului Unit, după peste 20 de ore de discuții. Echipa americană a fost condusă de secretarul Trezoreriei, Scott Bessent, secretarul pentru comerț, Howard Lutnick, și reprezentantul pentru comerț, Jamieson Greer. De cealaltă parte, delegația chineză a fost condusă de vicepremierul He Lifeng, un negociator experimentat, care a participat și la discuțiile anterioare de la Geneva.

„Am ajuns la un cadru pentru implementarea consensului de la Geneva și a discuției dintre cei doi președinți”, a declarat Lutnick. „Ideea este să ne întoarcem și să vorbim cu președintele Trump pentru a obține aprobarea lui. Ei vor face același lucru cu președintele Xi. Dacă vom primi aprobarea ambelor părți, vom implementa acest cadru.”

Oficialii americani au precizat că înțelegerea acoperă aspecte esențiale legate de mineralele critice și de magneții permanenți, indispensabili în industrii precum cea auto, electronică și de apărare. Restricțiile impuse de China asupra acestor exporturi amenințau deja să oprească producția auto în această vară, de ambele părți ale Atlanticului.

„Am ajuns la un cadru care dă substanță acordului de la Geneva”, a spus Lutnick, precizând că acordul va duce și la ridicarea unor restricții impuse recent de SUA asupra exporturilor proprii.

„De asemenea, au fost luate o serie de măsuri de către Statele Unite atunci când aceste pământuri rare nu mai veneau, a explicat Lutnick. Vă puteți aștepta ca acele măsuri să fie eliminate, așa cum a spus președintele Trump, într-un mod echilibrat.”

De partea chineză, vice-ministrul comerțului Li Chenggang a confirmat că s-a ajuns la un cadru comercial ce va fi prezentat liderilor celor două țări pentru aprobare. „Comunicarea noastră a fost foarte profesionistă, rațională, profundă și sinceră”, a declarat Li.

Disputa comercială mai amplă, declanșată în aprilie de decizia fostului președinte Donald Trump de a impune tarife de trei cifre asupra importurilor din China — reduse ulterior la un nivel de bază de 30% — rămâne nerezolvată. Totuși, armistițiul temporar oferă un răgaz în escaladarea conflictului.

În luna mai, exporturile Chinei către SUA au înregistrat o scădere de 35% față de anul anterior, iar tensiunile reciproce au dus la impunerea de noi restricții de ambele părți, în ciuda unui acord preliminar convenit luna trecută la Geneva.

Acordul-cadru actual, susțin oficialii, este un pas concret spre restabilirea unui echilibru comercial și ar putea deschide calea pentru rezolvarea unor tensiuni economice majore între cele două superputeri.

Continue Reading

BANCA CENTRALĂ EUROPEANĂ

De la Beijing, șefa BCE avertizează că este necesar să se acționeze pentru a se „evita o escaladare a tensiunilor reciproc dăunătoare”

Published

on

© European Central Bank

Președinta Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, a afirmat, miercuri, la Beijing, că „politicile comerciale coercitive nu reușesc să rezolve dezechilibrele” și că este necesar să se acționeze pentru a se „evita o escaladare a tensiunilor reciproc dăunătoare” la nivel global, transmite EFE, potrivit Agerpres.

Lagarde, care se află la Beijing pentru o întâlnire la Banca Populară a Chinei (banca centrală), conform anunțului făcut marți după-amiază pe X, a rostit un discurs în care a evidențiat faptul că, „în ultimii ani, au apărut tensiuni comerciale și un peisaj geopolitic complex ce complică din ce în ce mai mult cooperarea”.

„De-a lungul istoriei, ajustările unilaterale pentru a rezolva fricțiunile globale s-au dovedit adesea insuficiente”, a subliniat ea, potrivit comunicatului oficial.

Aceasta a adăugat că, de asemenea, ele „pot avea consecințe imprevizibile sau costisitoare” și pot fi „în mod special problematice atunci când politicile comerciale sunt folosite ca substitut pentru a aborda cauzele fundamentale”.

Citiți și: Banca Centrală Europeană a redus rata dobânzii de referință la 2%, pe fondul unui viitor economic incert

Lagarde a subliniat că „din ce în ce mai multe fricțiuni apar între regiuni ale căror interese geopolitice pot să nu fie pe deplin aliniate” dar că, în același timp, „regiunile sunt integrate economic mai profund ca niciodată”.

„Rezultatul este că, deși stimulentele de a coopera se reduc, costurile de a nu o face se amplifică”, a spus ea.

În opinia economistei franceze, toate lumea trebuie să acționeze pentru a „menține cooperarea” în pofida fragmentării, în contextul în care globalizarea „s-a dezvoltat într-o lume în care nu toate națiunile sunt unite prin aceleași garanții de securitate”.

„Unele țări care aveau venituri mici au experimentat progrese notabile, și niciuna mai mult decât China. Economiile avansate au beneficiat, de asemenea, dar într-un mod inegal. Deși unele industrii au experimentat presiuni din partea unei competiții mai mari, consumatorii s-au bucurat de prețuri mai mici. Iar pentru companiile capabile să urce în lanțul valoric, recompensele au fost substanțiale, în special în Europa”, a susținut președinta Băncii Centrale Europene.

Cu toate acestea, acum „am fost martorii impunerii unor niveluri tarifare inimaginabile cu doar câțiva ani în urmă”, a mai afirmat Lagarde.

Pentru Lagarde, excedentele și deficitele „nu sunt în mod intrinsec problematice, mai ales atunci când ele reflectă factori structurali precum avantajul comparativ sau tendințele demografice”, însă „dezechilibrele devin mai controversate dacă nu se rezolvă în timp și se creează percepția că se bazează pe decizii politice”.

De aceea, „puține țări sunt dispuse să continue să depindă de altele”, ceea ce nu implică că trebuie „să se renunțe la beneficiile mai ample ale comerțului”, a evidențiat economista franceză.

„Politicile comerciale coercitive nu sunt o soluție durabilă. Protecționismul abordează dezechilibrele, dar nu o face rezolvând cauzele lor profunde, ci erodând temeliile prosperității globale”, a estimat ea.

Continue Reading

CHINA

Donald Trump și Xi Jinping au avut o discuție telefonică ”foarte pozitivă”, în contextul tensiunilor comerciale. Președintele american l-a invitat pe omologul chinez în SUA

Published

on

© The White House/ Flickr

Președintele american Donald Trump a avut joi o discuție telefonică cu omologul chinez Xi Jinping pe fondul tensiunilor comerciale dintre cele două țări – iar în timpul convorbirii, Trump a declarat că Xi l-a invitat să viziteze China, informează ABC News.

Într-o postare pe rețelele de socializare, Trump a declarat că au discutat despre ”unele dintre complexitățile acordului nostru comercial recent încheiat și convenit”. Apelul a durat aproximativ o oră și jumătate, iar liderii au vorbit exclusiv despre comerț.

Trump a adăugat că ”a condus la o concluzie foarte pozitivă pentru ambele țări”. El a declarat că echipele de negociere americană și chineză ”se vor întâlni în scurt timp într-o locație care urmează să fie stabilită”.

Președintele american a declarat că Xi l-a invitat să viziteze China, în vreme ce Trump i-a întors favorul liderului chinez, invitându-l, la rândul său, în SUA.

„Deci, eu voi merge acolo cu prima doamnă la un moment dat, iar el va veni aici, sperăm, cu prima doamnă a Chinei”, a declarat ulterior Trump reporterilor în Biroul Oval.

Convorbirea a avut loc la cererea lui Trump, a relatat agenția chineză de știri de stat Xinhua.

A fost prima discuție confirmată între cei doi lideri de la întoarcerea lui Trump la Casa Albă. Trump a făcut aluzie la o convorbire anterioară cu Xi, dar nici el și nici Casa Albă nu au confirmat vreodată dacă aceasta a avut loc de la preluarea mandatului în ianuarie.

Conversația lor este o evoluție semnificativă în contextul unui blocaj comercial între SUA și China, cele mai mari două economii ale lumii.

China a fost una dintre principalele ținte ale eforturilor lui Trump de a aplica tarife vamale unilaterale mari, în scopul declarat de a recalibra relațiile comerciale ale Americii cu restul lumii, informează CNBC.

În aprilie, Trump a majorat tarifele generale pentru importurile din China până la 145%, chiar dacă a redus temporar taxele la 10% pentru majoritatea celorlalte țări. Drept represalii, Beijingul a majorat tarifele la 125% pentru mărfurile americane.

Tarifele au condus efectiv la un embargo comercial. Dar acest blocaj a părut să se schimbe la mijlocul lunii mai, după discuțiile de la Geneva, pe care ambele părți le-au descris ca fiind reușite și productive.

În urma acestui acord, SUA au redus de la peste 145% la 30% tarifele pentru bunurile chinezești care ajung în SUA. China și-a redus taxa pe bunurile americane de la 125% la 10%.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
INTERNAȚIONAL1 minute ago

Germania va acorda Ucrainei un nou ajutor militar în valoare de 9 mld. de euro. O parte a finanțării va acoperi producția de arme cu rază lungă de acțiune

U.E.15 minutes ago

UE, îngrijorată de situația din Orientul Mijlociu după atacurile israeliene asupra Iranului: Suntem gata să sprijinim orice eforturi diplomatice de dezescaladare

BANCA CENTRALĂ EUROPEANĂ17 minutes ago

China pledează pentru o colaborare consolidată cu Banca Centrală Europeană

ROMÂNIA1 hour ago

Cătălin Predoiu, la 35 de ani de la „Fenomenul Piața Universității”: Lupta pentru democrație și apartenență occidentală continuă

NATO1 hour ago

„O pace justă și durabilă trebuie să includă garanții de securitate adecvate pentru Ucraina”, afirmă aliații Kievului, care pledează pentru „o abordare 360° a securității euro-atlantice”

NATO2 hours ago

Fost șef al Comitetului Militar NATO, președintele ceh cere o “autonomie” europeană mai mare în NATO: Rolul SUA în securitatea Europei s-a modificat

INTERNAȚIONAL2 hours ago

Mark Rutte, apel la aliații NATO să colaboreze pentru a reduce tensiunile în Orientul Mijlociu

ROMÂNIA2 hours ago

35 de ani de la Mineriada din 1990. Nicușor Dan subliniază că “justiția are datoria de a face lumină”: Lipsește un verdict care ar închide atâtea traume și suferințe

INTERNAȚIONAL2 hours ago

Occidentul face apel la ”reținere” și ”întoarcere la diplomație” după atacurile israeliene asupra Iranului: ”Îndemnăm toate părțile să reducă tensiunile de urgență”

U.E.3 hours ago

40 de ani de la semnarea Acordului Schengen, cel mai mare spațiu de liberă circulație din lume. Ce angajamente își asumă Consiliul UE

INTERNAȚIONAL3 hours ago

Premierul Spaniei le cere scuze cetățenilor pentru scandalul de corupție din Partidul Socialist: Sunt „profund indignat”. Trebuie să existe toleranță zero față de corupție

INTERNAȚIONAL1 day ago

Zelenski, după trilaterala cu Maia Sandu și Nicușor Dan: Împreună cu România vom ajuta Moldova să reziste influenței distructive a Rusiei

COMISIA EUROPEANA1 week ago

Sebastian Burduja i-a transmis comisarului european pentru Energie că închiderea centralelor pe cărbune în 2026 nu este fezabilă în lipsa unor alternative solide: Ar vulnerabiliza sistemul energetic național

ROMÂNIA1 week ago

Premierul interimar Cătălin Predoiu: Italia și România dau împreună voce unei Europe coerente, hotărâte și solidare

ROMÂNIA2 weeks ago

Marcel Boloș anunță că trei jaloane suspendate din PNRR au termen de soluționare luna noiembrie: Negociem cu Comisia Europeană pentru a crește la 5,7 miliarde de euro valoarea cererii de plată patru

U.E.2 weeks ago

Slovacia nu acceptă „să primească lecții” din partea Germaniei. Fico: Poziția suverană se bazează pe interesele naționale. Nimeni nu ne poate amenința

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE2 weeks ago

Aderarea României la OCDE este un proces ”extrem de important”, subliniază ministrul Daniel David: Educația este domeniul fundamental într-o societate

NATO3 weeks ago

”Revizionismul agresiv al Rusiei amenință nu doar securitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, ci și securitatea noastră comună în Europa”, subliniază Friedrich Merz din Lituania

ROMÂNIA3 weeks ago

Boloș: Renegocierea PNRR va fi finalizată până la finalul lunii mai. Cererile de plată vor fi restructurate pentru a asigura absorbția fondurilor până în 2026

U.E.3 weeks ago

Von der Leyen: Bugetul actual al UE a fost proiectat pentru o lume care nu mai există. Următorul trebuie să fie flexibil, coerent, descentralizat și simplificat

Trending