Asociaţia pentru Politică Externă condamnă intervenţiile militare ruseşti în Ucraina

Moscow Police Make Mass Arrests At Planned Race RiotMembrii APE susţin că Federaţia Rusă a declanşat un război informaţional bazat pe pseudo-argumente, de apărare a drepturilor minorităţilor rusolingve, război îndreptat atât împotriva poporului ucrainean, dar şi împotriva propriului popor.

Asociaţia pentru Politică Externă (APE) condamnă cu fermitate atacul armat al Federaţiei Ruse asupra Ucrainei, care constituie o violare flagrantă a suveranităţii şi integrităţii teritoriale a statului vecin, potrivit unui comunicat remis presei. Membrii APE califică acest atac ca fiind o agresiune militară din partea Federaţiei Ruse, fără precedent în istoria recentă a Europei, care are ca scop destabilizarea situaţiei din Ucraina şi din regiune, încurajarea tendinţelor separatiste şi anexarea ilegală de către Federaţia Rusă a unei părţi a teritoriului Ucrainei, precum şi deturnarea parcursului european al ţării vecine.

Aceştia mai susţin că acţiunile Federaţiei Ruse încalcă prevederile Cărţii ONU, ale Actului final OSCE de la Helsinki, precum şi angajamentele Federaţiei Ruse de a garanta suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei asumate prin semnarea Memorandumului de la Budapesta din 1994 şi Tratatului bilateral de prietenie, cooperare şi parteneriat cu Ucraina din 1997.

Agresiunea Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei reprezintă o tentativă de revizuire a frontierelor existente în Europa sub pretextul fals al apărării drepturilor minorităţii ruse din statele post-sovietice şi constituie o ameninţare la adresa păcii şi securităţii întregului continent.

APE cere, în acest sens, autorităţilor moldovene să ia măsuri pentru a spori securitatea la frontiere, pentru a menţine ordinea publică şi pentru a evita provocările din partea unor forţe interesate în destabilizarea situaţiei din Republica Moldova. Totodată, asociaţia le solicită oficialilor Uniunii Europene să finalizeze implementarea angajamentelor asumate privind  reformele democratice, oferind acestora şanse reale de integrare europeană.

 

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.