Asociația Pro Democrația: Implică-te pentru un referendum corect!

Asociatia Pro Democratia, consecventa principiilor sale, va asigura monitorizarea corectitudinii referendumului si face apel la toti cetatenii, organizatiile si institutiile publice sa sustina acest demers prin respectarea legislatiei si a normelor civice.

Ca si in cazul scrutinelor anterioare, Asociatia a acreditat observatori, care vor monitoriza procesul de votare incepand cu ora 6, pana la finalizarea procedurilor de centralizare a voturilor in sectiile de votare. APD a propus spre acreditare un numar de aproximativ 400 de observatori. Rolul acestora este de a asigura respectarea procedurilor legale si de a descuraja frauda electorala. Datorita perioadei scurte de recrutare a observatorilor, APD a modificat strategia de observare pentru scrutinul din 29 iulie organizand, in special, echipe mobile care vor monitoriza procesul electoral in mai multe sectii de votare pe durata zilei de vot. In acest sens, solicitam membrilor birourilor electorale sustinerea in conditii optime a activitatii observatorilor si respectarea drepturilor acestora, fara exceptie.

In plus, Asociatia Pro Democratia pune la dispozitia cetatenilor linia Telverde cu acces gratuit 0800.070.100, care va functiona sambata intre orele 8 si 20 si duminica intre 7 si 23 si care va permite celor interesati sa solicite informatii referitoare la modul de desfasurare a referendumului, dar mai ales sa raporteze fraude si nereguli. Serviciul poate fi accesat la nivel national din reţelele Romtelecom, Orange, Vodafone şi Cosmote.

De asemenea, sesizarile pot fi depuse si on-line la adresa web www.alegericorecte.ro. Reclamatiile vor fi preluate si transmise institutiilor relevante care pot solutiona problemele raportate de dumneavoastra, precum Politia sau Biroul Electoral Central.

Redam in cele ce urmeaza cateva dintre metodele care pot contribui la fraudarea procesului de vot:

  • Votul multiplu pe listele suplimentare, combinat cu “turismul electoral”, care implica transportarea organizata a cetatenilor catre sectiile de vot
  • Utilizarea urnelor mobile de catre persoane care nu s-au inscris in prealabil la cea mai apropiata sectie de votare
  • Mita electorala – promisiunea, oferirea sau darea de bani ori de alte foloase in scopul de a determina alegatorul sa voteze sau sa nu voteze in cadrul referendumului
  • Reţinerea buletinului/carţii de identitate de catre angajatori sau institutii publice pentru ca votantul sa se afle in imposibilitatea de a vota in ziua referendumului.
  • Insotirea organizata, nejustificata, a votantilor in cabinele de vot
Mai multe informații aici.
Foto: bloggers.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.