Connect with us

ROMÂNIA

Asociația Română a Magazinelor Online organizează vineri a doua ediție a Zilei Naționale a Comerțului Electronic (LIVE, 15 octombrie, ora 10:15)

Published

on

© ARMO - Asociatia Romana a Magazinelor Online/ Facebook

Asociația Română a Magazinelor Online organizează vineri, 15 octombrie, cea de-a doua ediție a Zilei Naționale a Comerțului Electronic, un eveniment organizat cu sprijinul eMAG și Mastercard.

Reprezentanți ai autorităților publice și ai ecosistemului de e-commerce vor discuta despre principalele provocări cu care se confruntă sectorul comerțului electronic, dar și despre politici publice care să vină în sprijinul creșterii acestuia și al economiei digitale.

Evenimentul este organizat în format online cu participare prin sistem videoconferință și va fi transmis prin livestreaming pe platforma web dedicată evenimentului și pe rețelele de socializare.

Ziua Națională a Comerțului Electronic va fi transmis LIVE și pe CaleaEuropeană.ro, partener media al evenimentului, în intervalul orar 10:15 – 15:30.

 

Discuțiile vor începe cu discursuri din partea directorului executiv al ARMO, Florinel Chiș, și din partea secretarului general al Ecommerce Europe, Luca Cassetti.

În cadrul evenimentul vor mai avea loc trei paneluri.

Panel 1 – Comerțul secolului XXI: către soluții de vânzare omnichannel 

90 min – 10:30-11:30 

Descriere: Cumpărăturile din hypermarket se fac de pe telefon și sunt livrate acasă, marile centre comerciale se mută online și deschid platforme tip marketplace, iar magazinele online își deschid showroomuri fizice. Comerțul anului 2021 presupune o abordare omnichannel a vânzărilor și oferirea unei experiențe cât mai line de cumpărături. O evoluție ce aduce deopotrivă provocări și oportunități, și necesită regândirea cadrului de reglementare, inclusiv din perspectiv drepturilor consumatorului. 

SPEAKERS: 

  • Terente Ciui – Secretar de Stat, Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului 
  • Oleg Roibu – General Counsel eMAG Group 
  • Paul Prisecaru – Managing Partner Intuitive Economics 
  • Florinel Chiș – director executiv ARMO 
  • Moderator: Andrei Radu, CEO & Fondator GPeC 

Panel 2 – Plățile electronice, pilon al economiei digitale 

90 min – 11:45-13:15 

Descriere: Pe fondul pandemiei Covid-19 și a recomandărilor transmise de autoritățile responsabile, o pondere semnificativă a românilor au optat pentru plățile electronice, în dauna utilizării numerarului. Efectul s-a putut constata în creșterea însemnată a plăților digitale atât în comerțul electronic, cât și a plății taxelor și impozitelor online, generând venituri considerabil mai mari la bugetul public central și local. În paralel, discuția urmează să analizeze efectele măsurilor luate de autorități pentru a asigura un nivel de securitate cât mai ridicat al plăților electronice (ex: SCA) pentru cetățeni. 

SPEAKERS: 

  • Dan Vîlceanu – Ministrul Finanțelor Publice (TBC) 
  • George Tuță – Deputat, Chestor al Camerei Deputaților 
  • Octavian Oprea – Președinte ADR 
  • Teodor Georgescu – Director General DGAF-ANAF 
  • Raluca Micu – Şef serviciu, Serviciul de monitorizare a plăților și instrumentelor de plată BNR 
  • Bogdan Pătru – Head of Public Policy România și Croația, Mastercard 
  • Elena Gheorghe – Country Manager, PayU România 
  • Moderator: Armand Iliescu, jurnalist Wall Street 

Panel 3 – Comerțul electronic, o alternativă sustenabilă 

90 min – 14:00-15:30 

Descriere: Încălzirea globală reprezintă una din cele mai mari amenințări la adresa viitorului umanității. În fața acesteia, cetățeni și companii trebuie să adoptăm o atitudine responsabilă și să limităm pe cât de mult posibil impactul pe care îl avem asupra mediului. Dezvoltarea sustenabilă nu mai este o opțiune, ci o necesitate. 

Teme de dezbatere: 

I. Status quo și traiectoria către o Românie sustenabilă (40 min) 

  • Pachetul Fit for 55 și traiectoria României 
  • Ce este pachetul Fit for 55 și ce schimbări ne așteaptă în urma lui? 

II. Sustenabilitate și comerțul electronic: Quo vadis România? (50 min) 

  • Contribuția comerțului electronic în tranziția către o economie sustenabilă 
  • Promovarea economiei circulare: produse și servicii circulare 
  • Cum poate comerțul electronic să încurajeze un comportament sustenabil în rândul consumatorilor? 
  • Sustenabilitatea înseamnă colaborare – Acțiuni comune împotriva schimbărilor climatice 

SPEAKERS: 

  • Barna Tánczos – Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor (TBC) 
  • Stelian Matei – Consilier superior, Departamentul de Dezvoltare Durabilă 
  • Laura Bîrgovan – Institutul pentru Cercetări în Economie Circulară şi Mediu “Ernest Lupan” 
  • Sarah Maria Joițoiu – Sustainability Advisor eMAG 
  • Georgiana Bădălică-Petrescu – Marketing & Brand Manager CEE Region Green Group 
  • Moderator: Teodora Iacob, Nature Talks 

 

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

ENERGIE

Ministrul Burduja, prima întâlnire cu omologul din SUA, la summitul celor Trei Mări din Varșovia: România şi SUA deschid un nou capitol în parteneriatul nostru strategic în energie

Published

on

© Sebastian Burduja/ Facebook

Ministrul energiei, Sebastian Burduja, a avut luni, la Varșovia, prima întâlnire cu omologul din Statele Unite ale Americii, Christopher Allen Wright, în marja Summitului Inițiativei celor Trei Mări, el arătând că a fost o discuţie esenţială pentru viitorul energetic al României şi al regiunii noastre.

Burduja a anunțat, într-o postare pe Facebook, că a avut o întâlnire bilaterală “excelentă” la Varșovia, în marja Three Seas Summit, cu omologul său american.

”Astăzi, la Varşovia, în marja Three Seas Summit, am avut o întâlnire bilaterală excelentă, pe larg, cu ministrul omolog din Statele Unite ale Americii, Christopher Allen Wright, Secretar al Departamentului pentru Energie. Absolvent al prestigioaselor universităţi MIT şi Berkeley, este unul dintre cele mai respectate personalităţi în sectorul energetic din SUA, adept al unei linii pragmatice, identică cu poziţia mea: avem nevoie de energie sigură, ieftină şi curată — în această ordine de priorităţi”, a scris Burduja.

 

Ministrul energiei a subliniat că discuția a fost esențială pentru viitorul energetic al României și al întregii regiuni.

”Am reafirmat angajamentul comun pentru dezvoltarea proiectelor strategice care ne vor aduce mai aproape de un obiectiv major: transformarea României într-un hub energetic regional, puternic, rezilient şi sustenabil, în parteneriat strategic cu Statele Unite ale Americii”, a punctat Sebastian Burduja.

Agenda discuțiilor a inclus mai multe proiecte-cheie:

  • Reactoarele modulare de mici dimensiuni (SMR) de la Doicești — viitorul energiei nucleare sigure și curate, cu tehnologie americană de ultimă generație (NuScale);
  • Unitățile 3 și 4 de la Cernavodă — proiect strategic pentru care România a semnat la finalul anului trecut contractul EPCM, inclusiv cu două mari companii americane (Fluor și Sargent & Lundy);
  • Proiectul HVDC — interconectorul de înaltă tensiune în curent continuu, vital pentru integrarea regenerabilelor și consolidarea rețelei, proiect la care Fluor este de asemenea partener;
  • Hidrocentralele cu acumulare prin pompaj (CHEAP) — dezvoltarea unui lanț de astfel de “baterii verzi” în Arcul Carpatic, prin colaborarea între Hidroelectrica și prestigiosul National Renewable Energy Laboratory (NREL) din cadrul Departamentului Energiei al SUA.

”Vă anunţ în premieră că săptămânile trecute am semnat un memorandum între NREL şi Hidroelectrica, demers care pune România în avangarda Europei în stocarea energiei verzi prin hidrocentrale cu acumulare prin pompaj în tot lanţul Carpatic. Urmează studiile de prefezabilitate şi fezabilitate, dezvoltate cu sprijin american”, a declarat Burduja.

Alte teme abordate au fost:

  • Energia geotermală — acordul ELCEN cu partenerii americani pentru cartografierea și dezvoltarea potențialului geotermal în București, proiect susținut prin Fondul pentru Modernizare;
  • Producția de gaze — România este deja cel mai mare producător din UE și își va dubla producția începând din 2027 prin proiectul Neptun Deep, unde platforma americană Transocean Barents execută forajele.

Potrivit ministrului, discuțiile au pornit de la realitățile actuale ale Europei: creșterea prețurilor la energie din cauza lipsei de interconectare între state, închiderea centralelor pe cărbune fără alternative viabile și costurile ridicate ale certificatelor de CO₂, care afectează competitivitatea.

”America ştie: o Europă puternică şi competitivă este un garant al stabilităţii globale. Pentru asta, avem nevoie să trecem de la Green Deal la Smart Deal. România îşi asumă parteneriatul strategic cu SUA la nivel politic şi militar, şi îl duce şi în zona vitală de business, acolo unde se construiesc viitorul economic şi securitatea energetică. Aşa cum am mai spus, relaţia bilaterală România-SUA în sectorul energetic este de excepţie, dovadă fiind şi întâlnirea de astăzi. Proiectele majore au fost, de altfel, începute în timpul primei administraţii Trump. Am reafirmat determinarea noastră de a colabora în spiritul valorilor democratice şi al libertăţii economice care definesc alianţa SUA-România”, a afirmat Burduja.

În încheiere, ministrul energiei a transmis un mesaj optimist:

”Împreună, România şi Statele Unite deschid un nou capitol în parteneriatul nostru strategic în energie. Sunt mai încrezător decât oricând în viitorul comun al energiei sigure, ieftine şi curate — repet, în această ordine de priorităţi. Înainte, împreună!”, a conchis el.

Continue Reading

ROMÂNIA

Președintele interimar Ilie Bolojan a semnat decretul de decorare a Camerei de Comerț și Industrie Româno-Germane (AHK)

Published

on

© Administrația Prezidențială

Președintele interimar al României, Ilie Bolojan, a semnat luni, 28 aprilie 2025, decretul de decorare a Camerei de Comerț și Industrie Româno-Germane (AHK), potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale,

Astfel, în semn de apreciere pentru meritele deosebite avute în cei peste 20 de ani în care a jucat un rol determinant în consolidarea relațiilor strategice comerciale și investiționale româno-germane, implicându-se activ în susținerea companiilor, în îmbunătățirea condițiilor de afaceri din România și în afirmarea Republicii Federale Germania drept principalul investitor străin în economia țării noastre, președintele Ilie Bolojan a conferit Ordinul „Meritul Industrial și Comercial” în grad de Ofițer Camerei de Comerț și Industrie Româno-Germane (AHK).

AHK România este reprezentanța oficială a economiei germane în România. AHK România, înfiinţată în 2002, numără peste 600 de firme-membre şi oferă companiilor o platformă importantă pentru networking, schimb de informaţii şi experienţe.

Prin serviciile pe care le oferă şi prin evenimentele pe care le organizează, AHK România susţine activ companiile germane la intrarea lor pe piaţa românească şi este totodată partener al firmelor româneşti interesate de piaţa germană.

Continue Reading

ROMÂNIA

Președintele interimar Ilie Bolojan participă luni și marți, la Varșovia, la summitul aniversar de zece ani al Inițiativei celor Trei Mări

Published

on

© Administrația Prezidențială

Președintele interimar Ilie Bolojan va participa luni și marți, la Varșovia, la cel de-al zecelea summit al Inițiativei celor Trei Mări, o reuniune aniversară care va aduce laolaltă liderii din cele 13 țări UE participante la Inițiative din jurul celor trei mări – Adriatică, Baltică și Neagră -, reprezentând peste 120 milioane de cetățeni.

Conform programului difuzat de Administrația Prezidențială, șeful interimar al statului va participa luni la dineul oficial găzdui de președintele polonez Andrzej Duda la Palatul Prezidențial, iar marți va fi prezent la segmentul dedicat șefilor de stat și de guvern din cadrul Forumului de Afaceri al Inițiativei celor Trei Mări și la Summitul Inițiativei celor Trei Mări.

Luni începe la Varșovia cel de-al 10-lea Summit al celor Trei Mări. Reuniunea jubiliară va fi găzduită de președintele Republicii Polone, Andrzej Duda, aflat la final de mandat. Sesiunea plenară principală, la care participă șefii de stat și de guvern din cadrul Inițiativei celor Trei Mări, va avea loc marți la Castelul Regal.

Statele Unite, partener strategic al I3M, vor fi reprezentate de secretarul energiei Chris Wright.

Creată în 2015 la inițiativa Poloniei și a Croației, Inițiativa celor Trei Mări reunește acum 13 țări membre ale UE cuprinse între mările Adriatică, Baltică și Neagră, două state participante asociate (Ucraina și Republica Moldova) și are trei parteneri strategici ai I3M (Statele Unite, Comisia Europeană și Germania).

Precedentul summit din Polonia a avut loc în 2017, iar atunci SUA au fost reprezentate de președintele Donald Trump, aflat în prima jumătate de an a primului său mandat.

Polonia este a doua dintre țările participante la I3M care organizează pentru a doua oară un Summit al Inițiativei. În ultimii zece ani, România a găzduit de două ori summitul Inițiativei celor Trei Mări prin președintele Klaus Iohannis. 

La primul summit găzduit de România, 17-18 septembrie 2018, au fost adoptate decizii esențiale pentru viitorul Inițiativei, precum lista de proiecte prioritare majore de interconectare în domeniile transportului, energiei şi digital; organizarea primului Forum de Afaceri al Inițiativei celor Trei Mări (cu peste 600 oficiali şi reprezentanți ai mediului de afaceri din statele participante la Inițiativă şi din alte state membre UE, din SUA, Balcanii de Vest și Parteneriatul Estic, precum şi reprezentanți ai UE şi ai instituțiilor financiare europene şi internaționale); lansarea rețelei Camerelor de Comerț a I3M (prin semnarea Declarației comune de înființare a acestei rețele de către 7 Camere de Comerț din cele 12 state participante); inițierea procedurii de lansare a Fondului de Investiții al Inițiativei celor Trei Mări (prin semnarea Scrisorii de Intenție privind Fondul de Investiții al I3M de către 6 instituții de profil din cele 12 state participante). De asemenea, pentru prima dată în istoria Inițiativei, la summitul din 2018 au participat, alături de SUA, Germania și Comisia Europeană, în calitate de parteneri ai formatului.

La cel de-al doilea summit găzduit de România, 5-6 septembrie 2023, Grecia a devenit cel de-al 13-lea stat participant la Iniţiativă, iar Ucraina şi Republica Moldova au obţinut calitatea de state asociate. Un alt rezultat important al Summitului de la Bucureşti a fost actualizarea listei proiectelor prioritare strategice, prima astfel de listă fiind lansată cu prilejul Summitului precedent de la Bucureşti, din 2018. În total, țările participante la Inițiativa celor Trei Mări sunt ancorate în 143 de proiecte prioritare. De asemenea, a fost adoptată o Declaraţie Comună care a constituit un reper important pentru viitorul şi dezvoltarea Iniţiativei, mai ales în ceea ce priveşte interconectările transfrontaliere în domeniul infrastructurii de transport, al energiei şi al digitalizării, dar şi privind consolidarea şi diversificarea instrumentelor financiare ale Iniţiativei. 

Iniţiativa celor Trei Mări este o platformă politică flexibilă şi informală, la nivel prezidenţial, care a reunit la început 12 state membre ale Uniunii Europene (acum 13 prin cooptarea Greciei) aflate între Marea Baltică, Adriatică şi Marea Neagră – Austria, Bulgaria, Croaţia, Cehia, Estonia, Ungaria, Lituania, Letonia, Polonia, România, Slovacia şi Slovenia.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
SUA10 minutes ago

UE salută criticile lui Trump cu privire la atacurile Rusiei în Ucraina și afirmă că sprijinul Coreei de Nord acordat Moscovei arată disperarea Kremlinului

INTERNAȚIONAL29 minutes ago

Vladimir Putin anunță un armistițiu de trei zile în Ucraina, între 8 și 10 mai

U.E.1 hour ago

Spania, Portugalia și regiuni din Franța, afectate de o pană majoră de curent. Cauza producerii, neclară

ENERGIE1 hour ago

Ministrul Burduja, prima întâlnire cu omologul din SUA, la summitul celor Trei Mări din Varșovia: România şi SUA deschid un nou capitol în parteneriatul nostru strategic în energie

U.E.1 hour ago

Eurostat: Țările UE au exportat în 2024 băuturi alcoolice în valoare de 29,8 mld. euro. SUA, principalul partener comercial

COMISIA EUROPEANA2 hours ago

Germania solicită Comisiei Europene o derogare de la limitele UE privind împrumuturile care i-ar permite să își majoreze cheltuielile militare în următorii ani

INTERNAȚIONAL2 hours ago

ANALIZĂ Stargate vs. InvestAI: Diferențele strategice dintre SUA și UE în cursa transatlantică pentru AI

EVENIMENTE2 hours ago

Provocările femeilor în sistemul de sănătate românesc: prevenția și accesul la servicii medicale esențiale, dezbătute de experți și parlamentari în cadrul Conferinței „Sănătatea femeii. Gender Medicine”

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI3 hours ago

Eurodeputatul Dan Motreanu a propus soluții pentru securitatea UE, printr-o scrisoare către Comisia Europeană și Consiliul European: Europa trebuie să își protejeze cetățenii

U.E.3 hours ago

Merz anunță primele numiri în noul guvern german: CDU revine la conducerea Ministerului de Externe după 60 de ani prin Johann Wadephul. Gunther Krichbaum va fi ministru de stat pentru Europa

ROMÂNIA4 days ago

”Investiție importantă” cu sprijinul ajutorului de stat în domeniul materialelor de construcție. Antreprenorii români au deschis la Iernut ”cea mai mare fabrică de BCA din Europa”, anunță Marcel Ciolacu

NATO6 days ago

Spania anunță că va îndeplini obiectivul NATO de 2% din PIB pentru apărare în 2025 prin majorarea investițiilor în domeniu

ROMÂNIA2 weeks ago

PPC marchează extinderea la nivel regional prin conferința „Construind viitorul: Proiectarea, baza dezvoltării și calității vieții în Transilvania”, organizată în parteneriat cu BNR

ROMÂNIA3 weeks ago

Firmele americane vor prezenta administrației SUA că România este “un loc bun pentru investiții” și au ca obiectiv “promovarea investițiilor românești în SUA”, afirmă Bolojan în contextul noilor tarife comerciale americane

ROMÂNIA3 weeks ago

România a obținut excluderea componentei nucleare din contra-măsurile UE la tarifele SUA, anunță Bolojan: Avem un contract important pentru reactoarele 3 și 4

NATO3 weeks ago

Bolojan și MApN afirmă că “nu există nicio informație oficială” din partea SUA de a retrage militari din România. Poziția strategică și Baza Mihail Kogălniceanu, printre argumentele României în a evita o dezangajare SUA pe flancul estic

ROMÂNIA3 weeks ago

Bolojan pune Palatul Cotroceni la dispoziția candidaților la funcția de președinte pentru dezbateri: În afară de holograme, să vedem candidați, programe și idei

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE3 weeks ago

INTERVIU Stefano Scarpetta, director al Departamentului ELS în cadrul OCDE, apreciază că tarifele anunțate de Trump ar putea genera o creștere a prețurilor la anumite produse și servicii: OCDE este un loc foarte sigur pentru dialog constructiv

ROMÂNIA4 weeks ago

Marcel Ciolacu: Investitorii români și străini au încredere în potențialul nostru economic. De aceea pun la bătaie atâția bani

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE4 weeks ago

Ministrul Economiei, Bogdan Ivan, prezintă ”trei beneficii clare” ale aderării României la OCDE: Simplificare și debirocratizare, creșterea capacității de împrumut pentru companii și IMM-uri, creșterea ratingului de țară

Trending