Connect with us

ALEGERI EUROPENE 2019

Aspecte cheie din legislatura 2014-2019 a Parlamentului European înainte de alegerile din 26 mai

Published

on

@Parlamentul European/ Facebook
Alegerile pentru Parlamentul European din 2019 vor avea loc în statele membre între 23-26 mai și vor fi o oportunitate pentru cetățenii europeni de a merge la vot pentru a-și exprima opțiunea în legătură cu direcția în care se va îndrepta Uniunea Europeană în următorii cinci ani. Însă înainte de a merge la vot, toți cetățenii ar trebui să fie informați mai întâi cu privire la modul de funcționare, organizare și la rezultatele obținute în interesul lor de actualul legislativ european în mandatul său. Astfel, prezentăm mai jos câteva aspecte cheie din legislatura 2014-2019.
Parlamentul în cifre (iulie 2014-decembrie 2018)
  • 2.134 texte adoptate în plen, dintre care 708 acte legislative
  • 552 de lecturi publice organizate de comisiile Parlamentului European
  • 6.880 de petiții primite de la cetățeni
  • aproape 1,6 milioane de persoane au vizitat camerele plenare ale Parlamentului European

Sesiuni plenare mai lungi

Pe parcursul ședințelor plenare, europarlamentarii votează asupra legislației și dezbat probleme de actualitate. În perioada 2009-2014 au avut loc 260 de ședințe plenare în care deputații au petrecut 2160 de ore. Începând cu luna iulie 2014, până în decembrie 2018, deputații europeni au participat la 255 de astfel de ședințe cu o durată totală de 2187 de ore.

Peste 27.000 de voturi au avut loc până la sfârșitul anului 2018, comparativ cu până la 23.553 în termenul precedent.

Principalele organisme de conducere din cadrul PE

Biroul, Conferința președinților și Conferința președinților de comisie, prezentate mai jos, sunt completate de alte organisme de guvernare și coordonare din cadrul Parlamentului, inclusiv Conferința președinților de delegație, Comitetul STOA și Grupul de coordonare și sprijin pentru democrație.

Biroul Parlamentului European
Biroul este organismul responsabil cu problemele financiare, organizatorice și administrative din cadrul Parlamentului.

Acesta este alcătuit din președinte și din 14 vicepreședinți, aleși cu o majoritate absolută a voturilor în plen, în ordinea în care aceștia au obținut majoritatea, determinând ordinea lor de prioritate. Cei cinci chestori, aleși în ședință plenară pentru a gestiona chestiuni administrative și financiare referitoare direct la deputați, participă, de asemenea, la Birou în calitate de consilieri, dar nu pot vota.

@Giulio Sabbati/European Parliamentary Research Service

Conferința președinților PE
Conferința președinților (CP) – compusă din președintele Parlamentului și președinții celor opt grupuri politice – stabilește ordinea de zi a ședinței plenare și stabilește orientările politice generale ale instituției.

Tabelul de mai jos prezintă membrii actuali ai CP, ordonați după mărimea grupurilor, în funcție de locurile lor în Parlament. Trei grupuri au copreședinți. Membrii neafiliați (NI) sunt reprezentați de un observator fără drept de vot.

@Giulio Sabbati/European Parliamentary Research Service

Comisiile parlamentare
În PE există 20 de comisii permanente (și două subcomitete), fiecare acoperind un domeniu de politică diferit. Ele întocmesc rapoarte pentru examinare în plen – atât în legătură cu ​​chestiuni legislative, cât și cu chestiuni nelegislative – și trag la răspundere executivul – Comisia Europeană.

În tabelul de mai jos sunt enumerate comisiile PE, ordonate după numărul de deputați care le compun. Acesta prezintă președinții, aleși de membrii fiecărui comitet, împreună cu grupul lor politic și naţionalitatea. Președinții comisiilor se întrunesc împreună în cadrul Conferinței președinților de comisie, care au ales-o pe Cecilia Wikström, președintele Comisiei pentru petiții (PETI), ca președinte pentru a doua jumătate a legislaturii actuale.

@Giulio Sabbati/European Parliamentary Research Service

Deputații din Parlamentul European

Mai puțin de jumătate dintre deputații europeni care și-au început mandatul în 2014 au fost angajați în cadrul Parlamentului European pentru prima dată. Aproximativ 51,5% au fost deputați în Parlamentul anterior. Grecia a avut cea mai mare proporție de deputați noi (90,5%).

La începutul mandatului, femeile europarlamentar reprezentau 36,9%, scăzând la 36,5% până la sfârșitul lui martie 2019.

@Giulio Sabbati/European Parliamentary Research Service

Vârsta medie a deputaților europeni la sfârșitul lunii martie 2019 era de 55 de ani, cel mai în vârstă având 90 de ani (din Franța) și cel mai tânăr 28 (din Belgia). 

La sesiunea constituantă din iulie 2014, media era de 53 de ani. Între iulie 2014 și martie 2019, 108 deputați europeni au fost înlocuiți din diferite motive. 43 de deputați au demisionat, 6 au decedat și 59 au fost numiți într-o poziție incompatibilă cu calitatea de membru al Parlamentului European – de exemplu, au devenit membri ai parlamentelor sau guvernelor lor naționale.

Graficul arată vârsta medie a deputaților în Parlamentul European, împreună cu vârsta maximă și minimă, pentru fiecare stat membru.

@Giulio Sabbati/European Parliamentary Research Service

De cât timp este nevoie pentru a trece o legislație?

Proiectul de lege este propus de către Comisie și trebuie să fie aprobat de către Parlamentul European și Consiliul UE înainte de a deveni parte din dreptul european. Europarlamentarii negociază cu guvernele UE pentru a ajunge la un acord comun cu privire la textul final al legislației. Parlamentul și Consiliul pot revizui și modifica textul legislativ propus în cadrul unei serii de lecturi. În funcție de complexitatea negocierilor, ar putea exista până la trei lecturi atât în Parlament, cât și în Consiliu.

Cele mai multe acte legislative din acest mandat au fost adoptate în cadrul primei lecturi, fiind necesare, în medie, 18 luni pentru adoptare. În cazul în care un act legislativ a trebuit să meargă la o a doua lectură, durata medie a procedurii a fost de 39-40 luni.

Graficul de mai jos prezintă costul anual de funcționare, împărțit la numărul de locuitori, pentru Parlamentul European, Bundestagul German, Camera Comunelor din Regatul Unit, Adunarea Națională din Franța și Camera Reprezentanților din SUA. Atenția este inevitabil necesară pentru a face comparații între costurile parlamentelor, fiecare având propria sa istorie, tradiții și o formă organizațională: alocările bugetare pentru un anumit scop într-un parlament național uneori nu pot avea un corespondent în altul, în timp ce resursele foarte diferite pot fi dedicate pentru sarcini aparent similare.

@Giulio Sabbati/European Parliamentary Research Service


Bugetul PE include, de exemplu, costurile de traducere și interpretare în și din 24 de limbi și de funcționare în trei centre – Bruxelles, Strasbourg și Luxemburg – în timp ce alte parlamente nu au această dimensiune pentru munca lor.

Partide politice la nivel național și european

Partidele politice naționale concurează în alegerile europene, dar, odată ce deputații europeni aleși sosesc în Parlament, aceștia formează grupuri parlamentare multinaționale. Numărul grupurilor parlamentare a rămas destul de stabil în decursul anilor. Între anii 2004 și 2014, în Parlament, au existat șapte grupuri, crescând la opt în ultimul mandat.

Cele opt grupuri politice din actualul Parlament în ordinea dimensiunilor sunt:
• Grupul Partidului Popular European (Creștin-Democrat) (PPE),
• Grupul Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților din Parlamentul European (S & D),
• Grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (ECR),
• Grupul Alianței Liberalilor și Democraților pentru Europa (ALDE),
• Grupul Verzilor / Alianța Liberă Europeană (Verts / ALE),
• Grupul Confederal al Stângii Unite Europene / Stânga Verde Nordică (GUE / NGL),
• Grupul Europa Libertății și Democrației Directoare (EFDD),
• Europa Națiunilor și Libertății (ENF).
 
În plus, unii deputați sunt membri neafiliați (NI).
 
Dimensiunea grupurilor politice din PE per state membre (la 29 martie 2019)

@Giulio Sabbati/European Parliamentary Research Service

Numărul reprezentanților din partide politice naționale a fost în continuă creștere. În perioada 2004-2009, 168 de partide naționale aveau reprezentanți în PE . La începutul termenului curent, numărul acestora a ajuns la 191 și până la sfârșitul lunii martie 2019 a crescut la 232 de formațiuni politice de la nivel național.

Sistemul de vot pentru alegerile europene

În prezent, Parlamentul European are 751 deputați europeni, o reducere față de precedentul Parlament (2009-2014), în care au fost 766 deputați europeni (754 plus 12 pentru Croația, care s-a alăturat în 2013).

Deputații sunt aleși în cadrul sistemelor electorale naționale, însă procesul de selecție trebuie să respecte anumite principii comune stabilite în legislația UE, în special reprezentarea proporțională. Ca regulă generală, alegătorii pot alege între partide politice, candidați individuali sau ambii. În timp ce în unele state membre alegătorii pot vota doar o listă, fără posibilitatea de a schimba ordinea candidaților (listă închisă – între care și România), în altele alegătorii își pot exprima preferința pentru unul sau mai mulți candidați (vot preferențial). În locul unui sistem de listare, unele state membre realizează această din urmă opțiune de vot preferențial prin utilizarea formulei unice a votului transferabil (STV).

@Giulio Sabbati/European Parliamentary Research Service

Legislația UE permite statelor membre să stabilească praguri de până la 5% din totalul voturilor exprimate ca o condiție pentru ca orice partid să primească locuri în Parlamentul European. În 14 state membre există praguri formale de acest tip. (În mod logic, în statele membre sau în regiunile cu un număr relativ mic de deputați în Parlamentul European, există un prag de facto, dacă nu formal, de peste 5%.)

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

ALEGERI EUROPENE 2019

Europarlamentarul Cristian Bușoi (PNL, PPE) a votat ”cu speranță pentru echilibru, pentru înțelepciune, pentru normalitate, pentru viitorul european al României”

Published

on

© Cristian Busoi/ Facebook

Europarlamentarul Cristian Bușoi (PNL, PPE) a votat, astăzi, ”cu speranță pentru echilibru, pentru înțelepciune, pentru normalitate, pentru viitorul european al României”.

Peste 18 milioane de români sunt așteptați duminică la urne pentru a alege președintele țării în următorii cinci ani. Ziua votului pentru românii din țară a început duminică la ora 7:00, în timp ce în străinătate continuă a treia zi la urne pentru românii din diaspora, fiind pentru prima dată când cetățenii din afara țării pot vota pe parcursul a mai multor zile.

Principalii candidați la funcția supremă în stat sunt actualul președinte Klaus Iohannis (PNL), fostul premier Viorica Dăncilă (PSD), deputatul Dan Barna (Alianța USR-PLUS), fostul europarlamentar Mircea Diaconu (independent susținut de ALDE și Pro România), diplomatul Theodor Paleologu (Partidul Mișcarea Populară) și Kelemen Hunor, din partea UDMR.

Primele rezultate ale alegerilor prezidențiale 2019 vor fi cele de tip exit poll, la ora 21:00, trei case de sondare fiind acreditate pentru acest scrutin: IRES, Curs și Avangarde.

Continue Reading

ALEGERI EUROPENE 2019

Videoclipul care a mobilizat participarea record a cetățenilor la alegerile europene, premiat de mai multe ori la The Lovie Awards

Published

on

Videoclipul ”Alege-ți viitorul” realizat și promovat de Parlamentul European ca element central al campaniei de stimulare a prezenței cetățenilor la vot pentru alegerile din 23-26 mai 2019 a obținut mai multe premii la The Lovie Awards, o inițiativă care recunoaște și premiază excelența din mediul online și din comunitatea de internet europeană.

Un anunț în acest sens a fost făcut de Jaume Duch, directorul general pentru comunicare și purtătorul de cuvânt al Parlamentului European, într-un mesaj publicat pe Twitter.

”Spot-ul Parlamentului European #Chooseyourfuture pentru alegerile europene a primit mai multe premii prestigioase la The Lovie Awards: un premiu de aur pentru pentru cea mai bună campanie publică și de activism, două de bronz pentru cea mai virală și integrată campanie și premiul ”People’s choice” la mai multe categorii”, a scris Duch, pe Twitter.

 

Într-o postare ulterioară, Jaume Duch i-a felicitat pe toți cei care au fost implicați în ”procesul creativ și de producție al acestui spot cu un puternic impact emoțional și de succes care a ajutat la mobilizarea cetățenilor pentru alegerile europene”.

La 23 mai, ziua în care au debutat alegerile pentru Parlamentul European, videoclipul dedicat promovării scrutinului înregistra un număr record de 132 de milioane de vizualizări.

Lansat pe 25 aprilie, videoclipul se apleacă asupra momentelor intense, frumoase și fragile legate de venirea pe lume a copiilor. Toate femeile care apar în film au născut în perioada februarie – martie 2019. Unii dintre cei care apar alături de ele (rude) au fost aleşi pentru a reflecta diversitatea familiilor europene. ”Din secunda în care venim pe această lume, suntem împreună. (…) Fiecare dintre noi poate lăsa o amprentă, dar împreună putem face diferenţa cu adevărat. Alege Europa în care vrei să cresc”, este mesajul pe care fiecare imagine din videoclip dorește să o transmită.

Alegerile europene din 2019, desfășurate la 40 de ani distanță de la primele alegeri pentru Parlamentul European, s-au încheiat cu cea mai mare prezență la vot din ultimii 20 ani în UE – 50,6%, înregistrând totodată și cea mai ridicată prezență națională la europarlamentare din istoria apartenenței României la Uniunea Europeană.

Per total, potrivit unui Eurobarometru publicat de Parlamentul European după scrutinul din luna mai, participarea la alegerile europene din 2019 a crescut cu 8%, până la 50,6%, cea mai semnificativă creştere a participării la vot fiind înregistrată în Polonia (+ 22%), România (+19%), Spania (+17%), Austria (+15%) şi Ungaria (+14 %).

Pentru prima dată de la aderarea la Uniunea Europeană, cetățenii români au votat în proporție de 51% la alegerile pentru Parlamentul European, după ce la alegerile din 2007, 2009 și 2014, s-au prezentat la urne între 27,67% și  32,44% dintre cetățeni. Pentru prima dată, România a înregistrat o prezență la vot peste media europeană.

Din 1979 și până în 2014, prezența la vot pentru alegerile europene scăzuse de la 61,99% (1979) la 42,61% (2014), tendința fiind regresivă cu fiecare scrutin din anii 1984, 1989, 1994, 1999, 2004 și 2009.

 

Continue Reading

ALEGERI EUROPENE 2019

Fostul lider al extremei drepte din Austria, Heinz-Christian Strache, implicat recent într-un scandal de corupție, nu își va prelua mandatul de europarlamentar

Published

on

©️ HC Strache Facebook

Fostul lider al extremei drepte din Austria, Heinz-Christian Strache, nu-şi va prelua mandatul în Parlamentul European, potrivit propriilor declaraţii făcute luni, el promiţând totodată să revină în politică imediat ce va descoperi cine i-a înregistrat pe ascuns în Ibiza (Spania) declaraţiile incriminatoare care au dus la demisia sa, luna trecută, transmite dpa, relatează Agerpres.

Vicecancelarul austriac Heinz-Christian Strache, liderul formaţiunii de extremă dreapta Partidul Libertăţii (FPO), care făcea parte din coaliţia de guvernământ, şi-a dat demisia din funcţie în urma difuzării unei înregistrări video compromiţătoare în care Strache oferă contracte guvernamentale în schimbul sprijinului politic, transmit dpa, AFP şi Reuters, relatează Agerpres

Potrivit rezultatelor și site-ului Parlamentului European, Partidul Libertății FPÖ (Freiheitliche Partei Österreichs) a obținut un procentaj de 17,20%, clasându-se pe locul 3. Acest partid ocupă 3 mandate în Parlamentul European, făcând parte din grupul ID (Identity and Democracy).

După destrămarea coaliţiei de guvernare formate din conservatori şi extrema-dreaptă în urma demisiei vice-cancelarului lider al extremei-drepte Heinz-Christian Strache, Sebastian Kurs, cancelarul conservator a anunțat sâmbătă că vor fi convocate alegeri anticipate, anunță agențiile Reuters și EFE, potrivit Agerpres.

Citiți și: Cancelarul conservator, Sebastian Kurz, a anunțat alegeri anticipate în Austria după scandalul de corupție în care a fost implicat vicecancelarul Heinz-Christian Strache: ”Prea mult este prea mult”

Scandalul a izbucnit când revista Der Spiegel şi ziarul Süddeutsche Zeitung au difuzat o înregistrare video în care Strache pare să ofere, în schimbul susţinerii politice, contracte în infrastructură unei femei care a pretins că este o potenţială donatoare bogată din Rusia. 

Citiți și:Liderul extremei drepte austriece, Heinz-Christian Strache, demisionează înaintea alegerilor europene, în urma unui scandal de corupție. Acesta guverna alături de cancelarul austriac Sebastian Kurz

Continue Reading

Facebook

Team2Share

Cristian Bușoi24 mins ago

Eurodeputatul Cristian Bușoi: România nu trebuie să rateze, sub nicio formă, oportunitatea unică a fondurilor europene dedicate sănătății 

Daniel Buda53 mins ago

Comisia Europeană, răspuns la întrebarea eurodeputatului Daniel Buda privind combaterea sărăciei extreme: Mecanismul de redresare și reziliență va promova coeziunea socială a UE

Dragoș Pîslaru1 hour ago

Dragoș Pîslaru: România, lăudată de partenerii sociali pentru consultările publice privind elaborarea Planului Național de Redresare și Reziliență

COMISIA EUROPEANA1 hour ago

Comisarul european Thierry Breton: Este posibil ca UE să nu prelungească contractul cu AstraZeneca din cauza întârzierilor în livrări

NATO1 hour ago

Generalul-locotenent Dumitru Scarlat și-a încheiat misiunea de reprezentant militar al României la NATO și UE

U.E.2 hours ago

Josep Borrell, privind refacerea economică post-pandemie: UE riscă să rămână ”serios” în urma SUA și a Chinei

SUA2 hours ago

UE și SUA propun un acord de compromis pentru a pune capăt crizei politice din Georgia

Dacian Cioloș16 hours ago

Dacian Cioloș, mesaj pentru Vladimir Putin: Lumea privește. Aveți obligația morală și umanitară să îi acordați asistență medicală lui Aleksei Navalnîi

SUA17 hours ago

UE solicită Rusiei să-i acorde lui Aleksei Navalnîi acces la îngrijiri medicale. SUA avertizează că “vor exista consecințe dacă Navalnîi moare”

CONSILIUL UE19 hours ago

Bogdan Aurescu, înainte de reuniunea miniștrilor de externe din UE: România este preocupată pentru desfășurarea de trupe militare ale Rusiei în Marea Neagră

PARLAMENTUL EUROPEAN3 days ago

Ratificarea acordului comercial între UE și Regatul Unit de către Parlamentul European, tot mai aproape. Comisiile AFET și INTA din PE recomandă aprobarea acestui tratat

COMISIA EUROPEANA6 days ago

Comisia Europeană preconizează că adeverința electronică verde va intra în vigoare la sfârșitul lunii iunie

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI6 days ago

Marian-Jean Marinescu, în dialog cu tânăra generație: Reducerea emisiilor de carbon trebuie făcută într-un mod realist, ținând cont de competitivitatea economică, de locurile de muncă

COMISIA EUROPEANA2 weeks ago

Charles Michel explică lipsa sa de reacție cu privire la gafa de protocol din Turcia la adresa șefei Comisiei Europene: Am decis să nu facem o scenă, ci să ne concentrăm pe esența discuțiilor politice

INTERNAȚIONAL2 weeks ago

Președintele american, Joe Biden, cere Congresului să adopte planul de investiții: Este absolut necesar ca SUA să rămână ”prima putere mondială”

ROMÂNIA2 weeks ago

Guvernul mandatează Ministerul Investițiilor să negocieze Planul Național de Redresare și Reziliență la nivelul Comisiei Europene

INTERNAȚIONAL2 weeks ago

UE și Turcia sunt pregătite să-și revitalizeze relațiile în mod constructiv: Cooperarea economică, migrația și mobilitatea, pilonii unei agende „concrete și pozitive”

ROMÂNIA2 weeks ago

Premierul Florin Cîțu: În lunile aprilie și mai vor ajunge în România 8,3 milioane de doze de vaccin anti-COVID-19

ROMÂNIA3 weeks ago

Nicolae Ciucă: Institutul ”Cantacuzino” din Capitală va fi relansat cu bani din procentul anual de 2% de la Apărare

ROMÂNIA3 weeks ago

Premierul Florin Cîțu: Institutul ”Cantacuzino” va pune în valoare capacitatea și expertiza pe care le are în cadrul mecanismului european de creștere a capacității de producție a vaccinului anti-COVID-19

Advertisement
Advertisement

Trending