Connect with us

REPUBLICA MOLDOVA

Aspirațiile Republicii Moldova de a adera la UE nu ar trebui lăsate la mila Moscovei, este mesajul transmis de ministrul Nicu Popescu

Published

on

© Nicu Popescu/ Facebook

Republica Moldova dorește să devină cel mai nou membru al Uniunii Europene, făcând presiuni pentru a i se oferi o cale clară de aderare, în perspectiva în care luna viitoare Comisia Europeană va prezenta planul său privind extinderea. 

Ministrul moldovean de externe Nicu Popescu a insistat într-un interviu pentru Politico că aspirațiile țării sale de a adera la UE nu ar trebui lăsate la mila Moscovei, care continuă să sprijine regiunea separatistă Transnistria.

”Totul ar fi mai ușor dacă o țară ca a noastră nu ar avea un conflict separatist – ne afectează securitatea, economia, capacitatea de control la frontieră – are efecte negative masive”, a recunoscut el.

Susținută de Kremlin, Transnistria, ce face parte din Republica Moldova, aflată de-a lungul graniței cu Ucraina, este o regiune cu statut special care încă păstrează steagul cu secera și ciocanul din epoca sovietică și folosește limba rusă ca limbă oficială.

Cu toate acestea, Popescu a insistat că nu este ”deloc” adevărat că acest impas va afecta ambițiile de aderare ale Republicii Moldova.

”Teritoriul care este controlat de guvernul nostru de la Chișinău poate adera la UE indiferent de ceea ce se întâmplă la est de noi, iar asta include situația din jurul Transnistriei. Nimeni nu dorește țări divizate în interiorul UE, dar menținerea țărilor la mila manipulării geopolitice și a conflictelor separatiste ar fi chiar mai rău pentru continent, pentru UE și pentru noi”, a explicat Popescu.

Diplomații moldoveni de la Bruxelles vor prezenta marți Comisiei Europene un document de poziție în care vor argumenta că guvernul lor ”a depus eforturi susținute pentru a ancora ferm țara în familia europeană”. Potrivit unui proiect văzut de Politico, în următoarele săptămâni ”Moldova va lansa, de asemenea, un proces de autoevaluare pentru a identifica necesitățile legislative pentru discuțiile de aderare mult așteptate”.

Citiți și: SOTEU 2023 | Președinta Comisiei Europene: Viitorul se vede clar. Viitorul Ucrainei, Republicii Moldova și Balcanilor de Vest este în UE

Extinderea UE reprezintă soluția de a combate influența lui Putin, consideră Parisul: Pe lângă ambițiile teritoriale, Vladimir Putin urmărește, de asemenea, să slăbească UE

Președinta pro-europeană a Republicii Moldova, Maia Sandu, a condamnat în repetate rânduri invazia Rusiei în Ucraina și a declarat că țara sa de doar 2,6 milioane de locuitori trebuie să rupă legăturile sale istorice strânse cu Moscova. În iunie anul trecut, liderii UE au acordat fostei republici sovietice statutul de țară candidată, alături de Ucraina.

De asemenea, Bruxelles-ul a pus la dispoziție sute de milioane de euro pentru a ajuta Moldova să pună capăt dependenței sale de energia rusă și a trimis o misiune civilă în țară în urma avertismentelor primite de la serviciile de informații ucrainene potrivit cărora politicienii pro-ruși plănuiau să organizeze o lovitură de stat și să răstoarne guvernul.

Între timp, sondajele de opinie au arătat în mod constant că majoritatea cetățenilor moldoveni sprijină aderarea la blocul european, iar aproape jumătate din populație are deja un pașaport UE, în mare parte datorită legăturilor de familie cu România vecină.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

REPUBLICA MOLDOVA

Summitul Comunității Politice Europene: Klaus Iohannis a evocat “victoria crucială” a Maiei Sandu și a reafirmat “sprijinul strategic pentru calea europeană” a R. Moldova

Published

on

© Administrația Prezidențială

Președintele Klaus Iohannis a evocat joi, la summitul Comunității Politice Europene de la Budapesta, “victoria crucială” a Maiei Sandu la alegerile prezidențiale din Republica Moldova și a reafirmat “sprijinul strategic pentru calea europeană” a țării vecine.

În marja summitului, șeful statului și omologul său de la Chișinău au participat la reuniune a grupului de lideri europeni pentru susținerea Republicii Moldova.

Am felicitat-o din nou pe Maia Sandu pentru victoria sa crucială și am reafirmat sprijinul nostru strategic deplin pentru reforme, prosperitate, reziliență și calea europeană. Împreună, vom menține cursul!“, a spus președintele.

Liderii Franței, Germaniei, Italiei, Poloniei, României și Regatului Unit, alături de președintele Consiliului European și președintele Comisiei Europene, și-au reiterat sprijinul ferm pentru Republica Moldova în cadrul unei întâlniri ce a avut loc la summitul Comunității Politice Europene, desfășurat la Budapesta, alături de președinta Maia Sandu.

Într-o declarație comună adoptată de Emmanuel Macron, Olaf Scholz, Giorgia Meloni, Donald Tusk, Klaus Iohannis, Keir Starmer, Charles Michel și Ursula von der Leyen, liderii au felicitat poporul moldovean pentru angajamentul față de democrație, libertate și statul de drept, manifestat prin organizarea cu succes a unor alegeri prezidențiale libere și corecte. Maia Sandu a fost realeasă pentru un al doilea mandat, cu o rată ridicată de participare. De asemenea, liderii europeni au salutat rezultatul referendumului care a înscris aderarea la Uniunea Europeană în legea fundamentală a Moldovei.

Suntem uniți cu Moldova în drumul său către pace, prosperitate și stabilitate și reafirmăm dreptul său de a face parte dintr-o Europă liberă și democratică”, se arată în declarația comună.

Sprijinul UE și al României pentru Republica Moldova către un viitor european și împotriva ingerințelor Rusiei

În perioada premergătoare scrutinului prezidențial și plebiscitului republican, Uniunea Europeană a întreprins o serie de acțiuni menite să sprijine Republica Moldova în campania de contracarare a ingerințelor electorale și tacticilor hibride ale Federației Ruse în a preveni racordarea țării pe traiectoria europeană.

Consiliul Uniunii Europene a adoptat pe 14 octombrie, în debutul săptămânii care s-a încheiat cu primul tur al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova și cu referendumul constituțional pentru aderarea la UE, măsuri restrictive împotriva a cinci persoane și a unei entități responsabile de acțiuni de destabilizare a Republicii Moldova. Printre cei vizați sunt bașcanul Găgăuziei, alte patru persoane și o entitate cu sediul în Rusia. Anterior, Parlamentul European a votat o rezoluție politică cu privire la Republica Moldova în care eurodeputații au transmis un avertisment puternic împotriva încercărilor constante ale Rusiei de a deraia traiectoria europeană a Republicii Moldova prin ingerințe electorale ale Moscovei. De asemenea, președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen a efectuat pe 10 octombrie o vizită la Chișinău, unde a anunțat un plan de creștere și reformă de 1,8 miliarde de euro destinat Republicii Moldova pentru perioada 2025-2027. Nu în ultimul rând, pe 17 octombrie, cu trei zile înainte de votul din Republica Moldova, liderii celor 27 de state membre ale UE, în frunte cu președintele Klaus Iohannis, au subliniat sprijinul lor ferm și al întregii Uniuni Europene pentru Republica Moldova și pentru procesul său de aderare. Reuniți în cadrul Consiliului European de toamnă, șefii de stat sau de guvern au discutat, la solicitarea României și a președintelui Klaus Iohannis, situația din Republica Moldova în contextul ingerințelor electorale ale Rusiei în raport cu alegerile prezidențiale de duminică și a referendumului constituțional pentru aderarea țării la Uniunea Europeană.

Continue Reading

REPUBLICA MOLDOVA

Summitul Comunității Politice Europene: Opt lideri europeni, în frunte cu Iohannis și Macron, îi reafirmă Maiei Sandu dreptul R. Moldova de a face parte dintr-o Europă liberă și democratică

Published

on

© Administrația Prezidențială

Liderii Franței, Germaniei, Italiei, Poloniei, României și Regatului Unit, alături de președintele Consiliului European și președintele Comisiei Europene, și-au reiterat sprijinul ferm pentru Republica Moldova în cadrul unei întâlniri ce a avut loc la summitul Comunității Politice Europene, desfășurat la Budapesta, alături de președinta Maia Sandu.

Într-o declarație comună adoptată de Emmanuel Macron, Olaf Scholz, Giorgia Meloni, Donald Tusk, Klaus Iohannis, Keir Starmer, Charles Michel și Ursula von der Leyen, liderii au felicitat poporul moldovean pentru angajamentul față de democrație, libertate și statul de drept, manifestat prin organizarea cu succes a unor alegeri prezidențiale libere și corecte. Maia Sandu a fost realeasă pentru un al doilea mandat, cu o rată ridicată de participare. De asemenea, liderii europeni au salutat rezultatul referendumului care a înscris aderarea la Uniunea Europeană în legea fundamentală a Moldovei.

Suntem uniți cu Moldova în drumul său către pace, prosperitate și stabilitate și reafirmăm dreptul său de a face parte dintr-o Europă liberă și democratică”, se arată în declarația comună.

Realizările Moldovei au avut loc în ciuda unor încercări fără precedent de a submina integritatea procesului electoral și instituțiile democratice, prin ingerințe externe. Oficialii au condamnat ferm tentativele documentate de manipulare a rezultatelor alegerilor, inclusiv prin campanii de dezinformare, corupție și scheme de cumpărare de voturi. De asemenea, au salutat succesul Moldovei în contracararea eforturilor de destabilizare ale Rusiei și și-au reafirmat sprijinul pentru consolidarea rezilienței acesteia.

Liderii europeni și-au declarat hotărârea colectivă de a sprijini Moldova în apărarea suveranității și integrității teritoriale, în conformitate cu Constituția sa.

Președinta pro-europeană în exercițiu a Republicii Moldova, Maia Sandu, a câştigat duminică un al doilea mandat de președinte al republicii. În urmă cu două săptămâni, când au decis să-i trimită în turul al doilea al prezidențialelor pe Maia Sandu și pe Alexandr Stoianoglo, cetățenii Republicii Moldova au ales calea europeană la plebiscitul constituțional desfășurat în paralel cu primul tur al scrutinului pentru funcția supremă în stat, 50,35% dintre cetățenii prezenți la urne votând pentru modificarea Constituției și înscrierea integrării europene ca obiectiv strategic în legea fundamentală a țării. Ambele scrutine au fost puternic afectate de ingerințele electorale ale Rusiei.

Liderii din 40 state din Europa au participat joi la summitul Comunității Politice de la Budapesta, urmând ca șefii de stat sau de guvern din cele 27 de state membre ale UE să continue vineri cu o reuniune informală a Consiliului European.

Comunitatea Politică Europeană este o platformă pentru coordonare politică lansată cu prilejul Consiliului European din iunie 2022, în contextul efectelor grave ale războiului de agresiune declanşat de Rusia împotriva Ucrainei. Obiectivul acestui format îl reprezintă promovarea dialogului politic şi a cooperării pe teme de interes comun, pentru consolidarea securităţii, stabilităţii şi a prosperităţii pe continentul european.

Acesta a fost cel de-al cincilea summit CPE care a avut loc de la crearea forumului, la 9 mai 2022, la inițiativa președintelui francez Emmanuel Macron, care deținea atunci președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene

Precedentele patru summit-uri au avut loc la Praga (Cehia)Bulboaca (Republica Moldova) Granada (Spania) și Oxfordshide (Regatul Unit).

Continue Reading

REPUBLICA MOLDOVA

Ministrul Apărării a discutat cu omologul moldovean despre situația de securitate din regiunea Mării Negre și parcursul european al Republicii Moldova

Published

on

© MApN

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut miercuri, 6 noiembrie, o întâlnire în format bilateral cu omologul din Republica Moldova, Anatolie Nosatîi, în marja Reuniunii ministeriale a Procesului Reuniunilor Miniștrilor Apărării din Europa de Sud-Est (SEDM), desfășurată la Tirana, în Albania, informează comunicatul oficial

Discuțiile dintre cei doi miniștri au vizat evoluțiile recente privind situația de securitate din regiunea Mării Negre și parcursul european al Republicii Moldova. Ministrul Tîlvăr a subliniat importanța sprijinului ferm pentru Republica Moldova în fața provocărilor de securitate și a încercărilor de destabilizare, parte a acțiunilor hibride ale Federației Ruse

„Am transmis felicitări partenerilor de la Chișinău pentru realegerea Maiei Sandu în funcția de președinte al Republicii Moldova și pentru rezultatele referendumului, care demonstrează angajamentul ireversibil față de integrarea europeană. Vom continua dialogul la nivel politico-militar pentru a răspunde nevoilor de sprijin ale Chișinăului pentru parcursul european al țării”, a declarat ministrul apărării naționale.

Angel Tîlvăr a subliniat că Republica Moldova este prima țară care a semnat un Parteneriat în domeniul securității și apărării cu Uniunea Europeană, la 21 mai 2024. Acest parteneriat, alături de inițiativele bilaterale și de sprijinul financiar oferit prin Facilitatea Europeană pentru Pace, joacă un rol crucial în modernizarea și consolidarea forțelor armate ale Republicii Moldova. Ministrul român a reiterat importanța unui sprijin cuprinzător din partea Uniunii Europene pentru securitatea, stabilitatea și reziliența Republicii Moldova.

De asemenea, ministrul Tîlvăr a salutat participarea Republicii Moldova, pentru prima dată ca membru cu drepturi depline, în cadrul Procesului Reuniunilor Miniștrilor Apărării din Sud-Estul Europei, după aderarea formală de la Ankara, în 2023. Această participare reprezintă un pas important în integrarea țării în structurile de cooperare regională de securitate.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

INTERNAȚIONAL6 hours ago

Joe Biden face apel la unitate după victoria lui Trump: “Într-o democrație, voința poporului prevalează întotdeauna. Nu-ţi poţi iubi ţara doar atunci când câştigi”

REPUBLICA MOLDOVA7 hours ago

Summitul Comunității Politice Europene: Klaus Iohannis a evocat “victoria crucială” a Maiei Sandu și a reafirmat “sprijinul strategic pentru calea europeană” a R. Moldova

REPUBLICA MOLDOVA7 hours ago

Summitul Comunității Politice Europene: Opt lideri europeni, în frunte cu Iohannis și Macron, îi reafirmă Maiei Sandu dreptul R. Moldova de a face parte dintr-o Europă liberă și democratică

ROMÂNIA8 hours ago

Guvernul României aprobă planul de achiziție a 32 de avioane de luptă F-35 de la SUA și îl trimite în Parlament pentru procedură de urgență

POLITICĂ9 hours ago

Nicolae Ciucă, favoritul administrației americane, conform unei analize DW (P)

PARLAMENTUL EUROPEAN10 hours ago

Comisarul desemnat pentru climă, zero emisii nete și creștere curată promite un acord UE pentru o industrie curată pentru a sprijini întreprinderile din UE să atingă obiectivele climatice

COMISIA EUROPEANA10 hours ago

Comisarul desemnat al Sloveniei pentru portofoliul Extinderii insistă ca procesul să rămână bazat pe merit și „fără scurtături”

U.E.11 hours ago

Emmanuel Macron consideră că europenii nu trebuie „să-și încredințeze pentru eternitate” securitatea americanilor: „Este un moment al istoriei decisiv”

U.E.11 hours ago

Premierul Finlandei: Europa trebuie să transmită un mesaj puternic SUA și viitoarei administrații Trump privind susținerea Ucrainei

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI11 hours ago

Virgil Popescu, prezent la audierea comisarului desemnat pentru climă, zero emisii nete și creștere curată: Dialogul cu companiile interesate să investească în sustenabilitate și competitivitate va fi esențial

INTERNAȚIONAL6 hours ago

Joe Biden face apel la unitate după victoria lui Trump: “Într-o democrație, voința poporului prevalează întotdeauna. Nu-ţi poţi iubi ţara doar atunci când câştigi”

ROMÂNIA3 days ago

INTERVIU Larisa Mezinu-Bălan, vicepreședinte al CNAS, anunță pentru 2025 noi mecanisme financiare care să extindă lista medicamentelor inovative

ROMÂNIA3 days ago

Iulius Firczak, deputat în cadrul Comisiei pentru buget: Trebuie să învățăm cum să atragem capital privat în cercetarea medicală. Este un joc pe care SUA și China l-au învățat deja

ROMÂNIA3 days ago

Fondurile din PNRR și Politica de Coeziune reprezintă ”ancore solide” pentru ”a construi o Românie și o Europă în care accesul la sănătate este egal pentru toți cetățenii”, subliniază Ramona Chiriac

ROMÂNIA3 days ago

Senatoarea Nicoleta Pauliuc: Una dintre problemele grave cu care se confruntă sistemul sanitar românesc este adoptarea foarte greoaie a unor tratamente aprobate și folosite la nivelul UE

ROMÂNIA3 days ago

Marcel Ciolacu, la Salonul Euronaval din Paris: Prioritatea este dezvoltarea industriei de apărare din România. Modernizarea Armatei înseamnă noi locuri de muncă pentru români

PARLAMENTUL EUROPEAN3 days ago

Vicepreședintele PE Victor Negrescu punctează pilonii strategiei în domeniul industriei farmaceutice: Dezvoltarea inovației, securitatea medicală a Europei și protecția proprietății intelectuale

ROMÂNIA4 days ago

Ministrul Economiei evidențiază avantajul competitiv pe care îl poate avea România în industria dispozitivelor medicale: Să avem mai multă proprietate intelectuală înregistrată în țara noastră

ROMÂNIA4 days ago

Șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România: Sistemul de sănătate românesc se confruntă cu provocări semnificative. Punerea în aplicare la timp a investițiilor din PNRR este esențială

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE4 days ago

Luca Niculescu: Pentru România, aderarea la OCDE va însemna o ocazie extraordinară de a avea un sistem de sănătate mai modern, axat pe inovare, cercetare, adaptat la provocările lumii moderne

Trending