Connect with us

ROMÂNIA

Astăzi începe Reuniunea Anuală a Diplomației Române, în premieră în format videoconferință: Miniștrii de externe ai Ucrainei, Iordaniei, Coreei de Sud, Spaniei, șeful diplomației UE și secretarul general adjunct al NATO, principalii invitați

Published

on

© Ministerul Afacerilor Externe/ Facebook

Ministerul Afacerilor Externe organizează, în perioada 7-9 septembrie 2020, Reuniunea Anuală a Diplomației Române (RADR).

Tema ediției din acest an este „Impactul pandemiei asupra tendințelor internaționale și răspunsurile diplomației române”, iar reuniunea va avea loc, în premieră, în format online, prin sistem de videoconferință, informează un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Având în vedere situația generată de pandemia de coronavirus, principalele teme abordate în cadrul sesiunilor din acest an vizează impactul crizei pandemice asupra relațiilor internaționale și tendințelor globale și adaptarea instrumentelor diplomației române în acest context. De asemenea, în cadrul lucrărilor RADR vor fi abordate provocările semnificative cu care s-a confruntat diplomația română și lecțiile învățate în contextul pandemiei cu scopul analizării și identificării liniilor de acțiune concretă pentru a sprijini evoluțiile pe plan extern favorabile intereselor României. În plus, lucrările RADR se vor referi la modalități de a consolida gestionarea componentelor consulare în contextul actual, cu scopul protejării și promovării drepturilor cetățenilor români din țară și din străinătate. 

Miniștrii de externe ai Ucrainei, Iordaniei, Coreei de Sud, Spaniei, șeful diplomației UE și secretarul general adjunct al NATO, principalii invitați

Lucrările Reuniunii Anuale a Diplomației Române vor fi conduse de către ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu, iar invitații străini ai ediției din acest an sunt: ministrul afacerilor externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, care va fi prezent la București în cadrul unei vizite oficiale, ministrul afacerilor externe al Regatului Hașemit al Regatului Iordaniei, Ayman Safadi, ministrul afacerilor externe al Republicii Coreea, Kang Kyung-wha, Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Josep Borrell, ministrul afacerilor externe al Regatului Spaniei, Arancha González Laya, și secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană.

Mizele reuniunii din 2020

Circumstanțele generate de pandemie reconfirmă și accentuează rolul diplomației în gestionarea, în ansamblu, a crizelor. Contextul acestei crize amplifică procese majore în relațiile internaționale, perspectivele de dezvoltare și dinamica economică și socială globală. Adaptarea diplomației române la tendințele actuale și la cele anticipabile post-criză implică necesare ajustări ale acțiunii curente și, în aceeași măsură, trasarea liniilor de acțiune viitoare, inclusiv prin încurajarea și sprijinirea acelor tendințe și evoluții care corespund intereselor și obiectivelor naționale de politică externă ale României, precum și contracararea în mod eficient a celor care nu sunt favorabile țării noastre.

Politica externă a României va rămâne ancorată pe pilonii săi de bază: creșterea profilului și rolului României în cadrul Uniunii Europene și al NATO, respectiv dezvoltarea și aprofundarea Parteneriatului Strategic cu Statele Unite ale Americii, precum și susținerea pentru multilateralism, pentru dreptul internațional și pentru valorile democratice. Demersul analitic și dezbaterile din cadrul Reuniunii Anuale a Diplomației Române vizează mai degrabă ajustarea și diversificarea instrumentelor, metodelor, creșterea și diversificarea expertizei, inclusiv a celei de nișă, și modernizarea suportului tehnic pentru a atinge obiectivele naționale.

Detalii actualizate despre evenimentele care vor avea loc în marja RADR pot și accesate la următorul link: https://www.mae.ro/node/53509 .

Totodată, în contextul adaptării activității diplomatice la noile realități care derivă din situația creată de pandemia de COVID-19, Ministerul Afacerilor Externe desfășoară, în perioada premergătoare Reuniunii Anuale a Diplomației Române, o campanie de informare privind provocările pe care le-a generat criza actuală pentru diplomația română și modul în care aceasta s-a adaptat, atât la nivelul Centralei MAE, cât și în Serviciul Exterior, identificând răspunsuri și soluții adecvate. Mesajele secretarilor de stat și testimonialele tinerilor diplomați români pot fi urmărite aici.

Începând cu 2005, Ziua Diplomaţiei Române este sărbătorită în fiecare an la 1 septembrie, fiind principalul moment în care este onorată, în spațiul public, contribuția pe care diplomația românească o aduce la dezvoltarea României şi la promovarea intereselor ei peste hotare. În acest context, Ministerul Afacerilor Externe organizează anual Reuniunea Diplomaţiei Române. Evenimentul oferă prilejul realizării unei evaluări a activităţii Ministerului Afacerilor Externe din ultimul an, dar şi al analizării provocărilor cărora România trebuie să le facă faţă pe viitor ca urmare a evoluţiilor globale, transatlantice, europene şi regionale. Dezbaterile vizează, în egală măsură, şi identificarea oportunităţilor actuale sau emergente care trebuie valorificate şi stabilirea principalelor direcţii de acţiune ale Ministerului Afacerilor Externe şi ale serviciului său diplomatic, pe termen scurt şi mediu.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

ROMÂNIA

Eurostat: Creșterea prețurilor producției industriale în România, peste media UE în luna ianuarie

Published

on

© European Union, 2021/ Source: EC - Audiovisual Service

În luna ianuarie 2021, prețurile produselor care ies pe porțile fabricilor au crescut cu 1,4% în zona euro și în Uniunea Europeană, comparativ cu luna decembrie a anului trecut, arată datele publicate de Eurostat, citat de Agerpres.

Comparativ cu luna ianuarie a anului trecut, prețurile producției industriale au rămas stabile în luna ianuarie 2021 în zona euro și au crescut cu 0,2% în Uniunea Europeană.Toate statele membre UE pentru care sunt disponibile date au raportat creşteri în ianuarie, comparativ cu luna decembrie, cel mai semnificativ avans fiind în Irlanda (10%), Spania (3,4%), Danemarca (3,3%), Portugalia (2,5%), Belgia (2,4%), Malta (2,3%), Grecia (2%), Estonia şi Suedia (ambele cu 1,8%), Finlanda (1,7%) şi România (1,5%).

Cele mai ridicate creșteri anuale ale prețurilor produselor care ies pe porțile fabricilor au fost raportate la începutul anului în Irlanda (19,6%), Estonia (5,1%) şi Danemarca (2,9%), iar cel mai semnificativ declin în Grecia (minus 6%), Lituania (minus 4,8%), Cipru (minus 4,6%) şi Grecia (minus 3,8%). România a raportat un avans anual de 0,7% în ianuarie, faţă de o creştere de 0,6% în decembrie.

Continue Reading

NATO

Nicolae Ciucă, după aprobarea bugetului de 2,04% din PIB pentru apărare: Vom sprijini industria națională de apărare în vederea creșterii relevanței strategice a României în NATO și UE

Published

on

© Nicolae Ciucă/ Facebook

Ministrul apărării naționale, Nicolae Ciucă, a anunțat miercuri că bugetul MApN adoptat marți o dată cu bugetul de stat pentru anul 2021 va fi administrat pentru a permite investiții în infrastructură și plăți importante în industria națională de apărare, dar și înzestrarea cu echipamente noi.

Bugetului apărării i-au fost alocate 2.04% din PIB, reprezentând 22,746 miliarde de lei, dintre care aproximativ 2,688 miliarde de lei vor proveni din venituri proprii ale MApN, fiind pentru al cincilea an consecutiv în care România alocă Apărării cel puțin două procente din Produsul Intern Brut, conform Acordului politic național privind creșterea finanțării pentru apărare și angajamentelor pe care ni le-am asumat la Summit-ul din Țara Galilor, în 2014.

La fel ca și anul trecut, vom administra bugetul astfel încât să ne permitem investiții în infrastructură și plăți importante în industria națională de apărare, dar și înzestrarea cu echipamente noi. Vom aloca, de asemenea, fonduri semnificative pentru învățământul militar, pentru modernizarea sistemului medical, pentru cercetare, precum și pentru susținerea luptei împotriva pandemiei COVID-19″, a scris Ciucă, pe Facebook.

El a arătat că, în perioada următoare, obiectivul strategic al politicii de apărare este modernizarea și adaptarea Armatei României la riscurile și provocările specifice actualului context geopolitic și consolidarea profilului de partener strategic al României la nivelul NATO, al UE și în cadrul Parteneriatului strategic cu SUA.

“Totodată, în vederea creșterii relevanței strategice a României în cadrul NATO și UE, vom sprijini permanent implicarea industriei naționale în realizarea capabilităților militare, atât prin implicarea ca prim contractant a operatorilor români, în măsura în care aceștia au capacitatea necesară, cât și prin transferul tehnologic și realizarea în România a unor produse pentru care nu există capacitatea și know-how-ul necesare, în cooperare cu producători consacrați la nivel internațional”, a subliniat Ciucă.

Ministrul apărării a mai precizat că acest buget va permite importante investiții în economia națională, oferind câteva exemple în acest sens.

În 2021 sunt programate achiziții de echipamente si materiale specifice direct de la furnizori din economia națională care pot depăși un miliard de lei, alți 1,4 miliarde de lei fiind destinați unor operatori economici străini, dar care au subcontractori companii din Romania. Plățile sunt planificate atât către agenți economici cu capital integral sau majoritar de stat, cât și cu capital privat.

“În 2021 ne propunem să investim în infrastructură peste 815 milioane lei”, a mai spus ministrul Ciucă, precizând că această sumă include investiții de la bugetul de stat (aproximativ 750 milioane lei), dar și cofinanțarea unor proiecte din Programul NATO de Investiții în Securitate – NSIP (circa 15.5 milioane lei), precum și a unor proiecte realizate prin fonduri europene nerambursabile (50 milioane lei).

“Investim în anul 2021 și peste 363 milioane lei pentru dotarea și modernizarea infrastructurii rețelei proprii de unități spitalicești, cercetare în domeniul medical (Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militar Cantacuzino), instituții proprii de învățământ superior”, a conchis el.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Statele Unite impun tarife vamale la importurile de tablă din aluminiu din 18 țări, inclusiv România. Cele mai mari tarife vamale sunt aplicate Germaniei

Published

on

© Wilbur Ross/ Twitter

Departamentul american al Comerțului a anunțat decizia finală de a impune tarife vamale asupra importurilor de tablă din aluminiu din 18 ţări, printre acestea aflându-se și România, anunță Reuters, citat de Agerpres.

Decizia vine după ce secretarul SUA al comerțului de la acea vreme, Wilbur Ross, a anunțat în luna octombrie a anului trecut că Washingtonul va impune noi taxe la importurile de tablă de aluminiu din 18 ţări, în valoare de 1,96 miliarde de euro, după ce autorităţile au stabilit că bunurile au fost vândute sub preţul de producţie.

Cele mai mari tarife vamale, între 49,4% şi 242,8%, sunt aplicate Germaniei.

Brazilia, Croația, Grecia, India, Indonezia, Italia, Oman, România, Serbia, Slovenia, Africa de Sud, Spania, Taiwan și Turcia sunt, de asemenea, vizate de aceste taxe.

Statele Unite au importat în anul 2019 10,058 de tone de tablă de aluminiu în valoare de 29,375,578 de dolari, cu aproape 6000 de tone mai mult față de anul 2018 și cu peste 8000 de tone mai mult față de 2017. 

©trade.gov

Potrivit estimărilor Departamentului american al Comerțului, 83,94% dintre exporturile în SUA efectuate de ALRO S.A. au fost la preț de dumping.

©trade.gov

”A existat o redresare a investiţiilor în producţia internă de tablă de aluminiu în SUA. Întrebarea cheie este dacă majorarea producţiei interne este suficientă pentru a compensa importurile potenţial mai scăzute”, a apreciat Wood Mackenzie, analist la Uday Patel.

China nu se află pe listă întrucât SUA au impus deja tarife vamale la produsele din aluminiu importate din statul asiatic.

În 23 martie 2018 au intrat în vigoare tarife vamale americane, de 25% la importurile de oţel şi de 10% la importurile de aluminiu, iar începând cu data de 1 iunie au fost aplicate şi producătorilor din UE.

În încercarea de a stinge aceste disensiuni ale căror urmări se resimțeau pe piața comercială internațională, fostul președinte al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker a avut la 25 iulie 2018 o întrevedere cu președintele american Donald Trump, la Casa Albă, în urma căreia cele două părți au convenit în cadrul unei declarații comune să nu impună noi tarife, nici pentru autoturisme sau piese de schimb.

Începând cu luna iulie a anului 2018, UE și SUA au lucrat prin intermediul Grupului de lucru executiv UE – SUA pentru a pune în aplicare acțiunile convenite în declarație.

Odată cu schimbarea administrației la Casa Albă, Uniunea Europeană speră că aceste divergențe comerciale vor fi soluționate. 

Continue Reading

Facebook

Team2Share

COMISIA EUROPEANA13 hours ago

Surse europene: Statele UE au adoptat o declarație comună prin care lansează Conferința privind viitorul Europei; Portugalia vrea ca debutul Conferinței să fie pe 9 mai, de Ziua Europei

S&D13 hours ago

Eurodeputatul Victor Negrescu: Propunerea mea de a aloca minim 10% sau 3 mld. euro pentru educație din PNRR, susținută de Comisia pentru învățământ din Camera Deputaților

U.E.14 hours ago

PES salută anunțul Comisiei Europene de a menține activă clauza derogatorie generală din cadrul cadrul Pactului de stabilitate și creștere până în 2023: Continuarea sprijinului bugetar, decizia corectă în vederea redresării

U.E.14 hours ago

Polonia va produce vaccinul anti-COVID dezvoltat de americanii de la Novavax, din care Comisia Europeană ar urma să cumpere 200 milioane de doze

Dragoș Pîslaru14 hours ago

Eurodeputatul Dragoș Pîslaru salută noua strategie a Comisiei Europene privind drepturile persoanelor cu dizabilități: Nu avem nicio scuză să întârziem garantarea acestor drepturi

PARLAMENTUL EUROPEAN15 hours ago

Surse europene: Parlamentul European se va adresa Curții de Justiție a UE privind eliminarea obligativității vizelor SUA pentru România, Bulgaria, Croația și Cipru

ROMÂNIA15 hours ago

Eurostat: Creșterea prețurilor producției industriale în România, peste media UE în luna ianuarie

NATO15 hours ago

Nicolae Ciucă, după aprobarea bugetului de 2,04% din PIB pentru apărare: Vom sprijini industria națională de apărare în vederea creșterii relevanței strategice a României în NATO și UE

COMISIA EUROPEANA16 hours ago

O Uniune a egalității: Comisia Europeană prezintă Strategia privind drepturile persoanelor cu handicap (2021-2030)

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI16 hours ago

Comisarul european Elisa Ferreira răspunde la interpelarea eurodeputatului Mircea Hava privind finanțarea eficienței energetice a clădirilor: Sprijinul pentru renovarea clădirilor, esențial pentru redresare

COMISIA EUROPEANA17 hours ago

Comisia Europeană: Clauza derogatorie generală din cadrul Pactului de Stabilitate și Creștere ar trebui să rămână activă în 2022 pentru o redresare sustenabilă post-pandemie

ROMÂNIA2 days ago

Premierul Florin Cîțu consideră că digitalizarea administrației publice reprezintă ”un mod natural de a îmbunătăți comportamentul statului față de cetățeni”: Va fi finanțată din fonduri europene

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI3 days ago

Eurodeputatul Marian-Jean Marinescu are convingerea că premierul României va acorda prioritate proiectelor de infrastructură din Oltenia și Nordul Moldovei în vederea recuperării decalajului de dezvoltare între regiuni

COMISIA EUROPEANA6 days ago

Liderii europeni doresc avansarea lucrărilor pentru implementarea Uniunii Sănătății și a Strategiei Farmaceutice pentru Europa

EVENIMENTE6 days ago

Dezbatere | Eurodeputații Cristian Bușoi și Nicu Ștefănuță: UE, în pragul disoluției dacă nu ar fi cumpărat împreună vaccinurile. PE, implicat în campania europeană de vaccinare

COMISIA EUROPEANA6 days ago

Oleg Roibu, director juridic eMAG, consideră că noile norme propuse de Comisia Europeană pentru platformele digitale sunt ”echilibrate”: Majoritatea prevederilor sunt deja implementate de eMAG

EVENIMENTE6 days ago

Dezbatere: Eurodeputații Cristian Bușoi si Nicu Ștefănuță: Este inadmisibil să avem prețuri diferențiate la tratamente. România are nevoie de o politică a medicamentului inteligentă

Dragoș Tudorache6 days ago

Eurodeputatul Dragoș Tudorache: Comisia Europeană trebuie să intervină dur pentru protejarea pieței unice digitale împotriva distorsionării concurenței de către giganții tehnologici

COMISIA EUROPEANA6 days ago

Charles Michel, după reuniunea virtuală a liderilor UE: Prioritatea noastră principală acum este accelerarea producției și livrării de vaccinuri anti-COVID. 50 milioane de doze vor fi fost livrate în UE până la finele lunii

Cristian Bușoi1 week ago

Cristian Bușoi, președintele Comisiei ITRE din PE, pledează pentru ”investiții masive în cercetare, inovare și tehnologii digitale”: Vor contribui la dezvoltarea economiilor statelor UE și la îmbunătățirea vieții cetățenilor

Advertisement
Advertisement

Trending