Connect with us

RUSIA

Atacul cibernetic SolarWinds: În semn de solidaritate cu SUA, Polonia expulzează trei diplomați ruși

Published

on

© Georgette Mosbacher/ Twitter

Polonia a declarat trei diplomaţi ruşi, angajaţi ai ambasadei ruse la Varşovia, persona non grata, exprimându-şi solidaritatea cu măsuri similare luate joi de Statele Unite, a declarat Ministerul de Externe polonez, citat de DPA.

Cei trei diplomaţi urmează să fie expulzaţi ca urmare a încălcării condiţiilor statutului lor diplomatic şi efectuare de acţiuni dăunătoare Poloniei, potrivit unui comunicat.

Polonia îşi exprimă “solidaritatea deplină” cu deciziile SUA, se arată în comunicatul MAE polonez, informează Agerpres.

“Luate în comun (…) deciziile aliaţilor sunt cel mai potrivit răspuns la acţiunile ostile ale Rusiei”, adaugă ministerul.

Guvernul Statelor Unite a anunţat joi o serie de sancţiuni financiare împotriva Rusiei şi expulzarea a zece diplomaţi ruşi, drept răspuns la o serie de atacuri cibernetice şi la ingerinţe în alegerile prezidenţiale din 2020, acţiuni atribuite Moscovei și intitulate “SolarWinds”.

Preşedintele SUA a semnat un decret care va permite pedepsirea din nou a Rusiei, de manieră să producă “consecinţe strategice şi economice (…) dacă ea continuă sau favorizează o escaladare a acţiunilor sale de destabilizare internaţională”, a transmis Casa Albă într-un comunicat.

Reacții de susținere față de decizia SUA au venit din partea Alianței Nord-Atlantice și a Uniunii Europene.

“Statele NATO îşi exprimă sprijinul şi solidaritatea faţă de Aliatul lor, Statele Unite, după anunţarea unor măsuri destinate să răspundă activităţilor destabilizatoare ale Rusiei”, a transmis Alianţa într-un comunicat.

De asemenea, Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borrell, a exprimat solidaritatea Uniunii cu Statele Unite.

“Uniunea Europeană și statele sale membre își exprimă solidaritatea cu Statele Unite cu privire la impactul activităților cibernetice rău intenționate, în special operațiunea cibernetică SolarWinds, care, potrivit aprecierilor Statelor Unite, a fost condusă de Federația Rusă”, a spus șeful diplomației UE, într-un comunicat.

Un mesaj de solidaritate cu SUA a fost transmis și de România prin vocea Ministerului Afacerilor Externe. 

“MAE și autoritățile române cu responsabilități în domeniu reafirmă angajamentul ferm și implicarea României în sprijinul eforturilor de combatere a agresiunilor cibernetice și își exprimă interesul de a coopera cu SUA și ceilalți aliați și parteneri, astfel încât să fie întreprinse, în mod concertat, măsuri concrete și ferme în acest sens”, a transmis Ministerul de Externe de la București.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

INTERNAȚIONAL

MAE: Ambasadorul României la Moscova a depus flori la memorialul dedicat lui Navalnîi, România fiind alături de toți oamenii din Rusia care tânjesc după democrație și libertate

Published

on

© MAE/ Twitter

Ambasadorul României în Federația Rusă, Cristian Istrate, a depus flori la Piatra lui Solovețki din Moscova, în “semn de doliu pentru moartea neașteptată și șocantă a lui Aleksei Navalnîi”, a anunțat marți Ministerul Afacerilor Externe, la indicația căruia s-a desfășurat acțiunea.

“Gândurile noastre sunt alături de familia sa și de toți oamenii din Rusia care tânjesc după democrație, libertate și demnitate”, a transmis MAE român, pe rețeaua de socializare X.

Acțiuni similare au fost întreprinse și de alți ambasadori, inclusiv ambasadoarea SUA la Moscova.

Opozantul rus Aleksei Navalnîi a murit vineri în închisoarea din regiunea arctică unde efectua o pedeapsă de 19 ani de detenţie, anunțul fiind făcut de penitenciarul unde acesta era deținut cu puține minute înainte ca reuniunea anuală a Conferinței de Securitate de la München și declanșând o serie de reacții internaționale de condamnare. De altfel, în urma discursului, de pe scena Conferinței, al vicepreședintei SUA Kamala Harris, pe podiumul MSC a urcat Iulia Navalnaia, văduva lui Navalnîi. Într-un moment apăsător, soția disidentului rus a cerut lumii să se unească pentru a-l trage la răspundere pe Vladimir Putin.

La München, Navalnaia s-a întâlnit atât cu Kamala Harris, cât și cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Ulterior, ea a fost invitată luni la reuniunea lunară a miniștrilor de externe din UE, cu șeful diplomației europene Josep Borrell propunând ca regimul de sancțiuni privind drepturile omului să îi poarte numele lui Aleksei Navalnîi.

Aleksei Navalnîi, laureat al Premiului Saharov acordat de Parlamentul European, a captat atenția datorită curajului său în lupta pentru libertate, democrație și drepturile omului. Om politic al opoziției ruse, militant anti-corupție și adversar politic major al președintelui Putin, acesta s-a remarcat prin blogul său, LiveJournal, dar și prin prezența pe YouTube și Twitter, unde are milioane de urmăritori; s-a făcut cunoscut pe scena internațională prin organizarea de manifestații, prin participarea la alegeri și prin apelurile la reforme împotriva corupției din Rusia, împotriva președintelui Putin și a guvernului acestuia.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Soția lui Navalnîi, consolată la München de Kamala Harris și Ursula von der Leyen, care au omagiat curajul opozantului rus: Ne plecăm capul în fața întregii familii

Published

on

© Screenshot / European Commission Video

Corespondență din München

Vicepreședinta SUA Kamala Harris și președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen s-au întâlnit vineri, la München, cu soția opozantului rus Aleksei Navalnîi, Iulia, pe care au consolat-o după anunțul decesului soțului său în închisoarea în care executa o condamnare din partea regimului lui Vladimir Putin.

Cu puține minute înainte ca reuniunea anuală a Conferinței de Securitate de la München să debuteze și cu aproximativ o săptămână înaintea împlinirii a doi ani de la invazia Rusiei în Ucraina, administrația penitenciarului din regiunea Yamalo-Nenets, unde Nalvanîi își ispășea pedeapsa, a anunțat moartea acestuia, după cum a raportat Reuters.

Astăzi, la München, după ce am aflat că Aleksei Navalnîi a murit în Rusia, mi-am exprimat profunda durere și indignare față de soția sa, Iulia. Rugăciunile mele sunt alături de ea și de întreaga sa familie“, a scris Kamala Harris, într-o postare pe X.

La rândul ei, șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a îmbrățișat-o pe Iulia și a consolat-o pentru pierderea suferită.

Dragă Iulia, tu și familia ta l-ați susținut cu curaj pe Aleksei Navalnîi în cauza sa timp de mulți ani. Astăzi, ne plecăm și noi capul în fața întregii familii”, este mesajul care însoțește videoclipul difuzat de președinta Comisiei Europene în care cele două se îmbrățișează.

Uniunea Europeană consideră regimul președintelui rus Vladimir Putin drept singurul responsabil pentru moartea lui Aleksei Navalnîi, a declarat vineri președintele Consiliului European, Charles Michel, în vreme ce președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a precizat că Rusia i-a luat libertatea și viața lui Navalnîi, dar nu și demnitatea, iar președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a făcut un apel la unitate în lupta pentru libertate. O declarație similară a fost rostită și de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Din partea României, reacții de indignare, condoleanțe și condamnare au venit din partea președintelui Klaus Iohannis, a președintelui Senatului Nicolae Ciucă și a ministrului de externe Luminița Odobescu.

Vicepreședinta SUA Kamala Harris și-a început discursul la Conferința de la München precizând că această veste a decesului lui Navalny reprezintă un nou gest de “brutalitate” din partea lui Putin. De altfel, discursul vicepreședintei SUA a fost urmat de un moment apăsător, pe scena Conferinței urcând Iulia Navalnîi, soția opozantului rus cerând lumii să se unească pentru a-l trage la răspundere pe Vladimir Putin.

Vorbind în limba rusă, Iulia Navalnîi a făcut apel la comunitatea internațională să se unească și să lupte împotriva “regimului oribil” din Rusia. “Acest regim și Vladimir Putin ar trebui să fie trași la răspundere personal pentru toate atrocitățile pe care le-au comis în țara noastră în ultimii ani.”, a punctat soția opozantului rus.

“M-am gândit: “Să stau aici, în fața dumneavoastră, sau să mă întorc la copiii mei?”. Și apoi m-am gândit: ce ar fi făcut Alexei în locul meu’? Și sunt sigură că el ar fi stat aici, pe această scenă. Nu știu dacă ar trebui să credem știrile teribile pe care le primim, știrile pe care le primim doar din partea presei oficiale, pentru că de mulți ani – și știți toate astea – suntem în această situație, nu putem să-i credem pe Putin și guvernul său, ei mint constant. Dar dacă este adevărat, aș vrea ca Putin și tot personalul său – toți cei din jurul lui, guvernul său, prietenii săi – vreau să știe că vor fi pedepsiți pentru ceea ce au făcut cu țara noastră, cu familia mea și cu soțul meu. Vor fi aduși în fața justiției, iar această zi va veni curând.”, a mai spus ea.

Ulterior, într-o declarație susținută la Casa Albă, președintele american Joe Biden i-a atribuit președintelui rus Vladimir Putin responsabilitatea morții lui Navalnîi.

“Oamenii din Rusia și din întreaga lume îl plâng astăzi pe Navalnîi. El a întruchipat atât de multe lucruri pe care Putin nu le-a întruchipat. A fost curajos. Avea principii, era dedicat construirii unei Rusii în care să existe și să se aplice pretutindeni un stat de drept și o convingere în continuă evoluție că Rusia, așa cum o știa el, era o cauză pentru care merita să lupți și, evident, chiar să mori”, a afirmat liderul american.

Întrebat direct dacă apreciază că moartea lui Navalnîi a fost un “asasinat”, președintele american a răspuns: “nu există nicio îndoială că moartea lui Navalnîi este o consecință a ceva ce au făcut Putin și bătăușii săi”.

Într-o declarație publicată pe site-ul său, Serviciul penitenciar federal al districtului autonom Yamalo-Nenets a precizat că Navalnîi “nu s-a simțit bine” după o plimbare vineri și “aproape imediat și-a pierdut cunoștința”.

Reprezentanții închisorii au precizat că a fost chemat personalul medical, dar că acesta nu a putut să-l resusciteze pe Navalnîi. Penitenciarul a precizat că motivul decesului este în curs de stabilire.

Aleksei Navalnîi, laureat al Premiului Saharov acordat de Parlamentul European, a captat atenția datorită curajului său în lupta pentru libertate, democrație și drepturile omului. Om politic al opoziției ruse, militant anti-corupție și adversar politic major al președintelui Putin, acesta s-a remarcat prin blogul său, LiveJournal, dar și prin prezența pe YouTube și Twitter, unde are milioane de urmăritori; s-a făcut cunoscut pe scena internațională prin organizarea de manifestații, prin participarea la alegeri și prin apelurile la reforme împotriva corupției din Rusia, împotriva președintelui Putin și a guvernului acestuia.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Biden îl consideră pe Putin responsabil de moartea lui Navalnîi: Spre deosebire de Putin, Navalnîi a fost curajos, avea principii și credea că Rusia este o cauză pentru care merită să lupți și să mori

Published

on

© The White House

Preşedintele rus Vladimir Putin este responsabil de moartea opozantului Aleksei Navalnîi în închisoare, a declarat vineri, preşedintele american Joe Biden, el întrebuințând contextul acestei reacții pentru a atrage atenția parlamentarilor americani care au blocat un pachet de finanțare pentru a ajuta Ucraina să se apere împotriva invaziei Rusiei.

Vorbind la Casa Albă, în primele sale comentarii după aflarea veștii că unul dintre cei mai vocali critici ai liderului rus a murit, președintele american i-a adus un omagiu lui Navalnîi.

“Oamenii din Rusia și din întreaga lume îl plâng astăzi pe Navalnîi. El a întruchipat atât de multe lucruri pe care Putin nu le-a întruchipat. A fost curajos. Avea principii, era dedicat construirii unei Rusii în care să existe și să se aplice pretutindeni un stat de drept și o convingere în continuă evoluție că Rusia, așa cum o știa el, era o cauză pentru care merita să lupți și, evident, chiar să mori”, a afirmat liderul american.

Întrebat direct dacă apreciază că moartea lui Navalnîi a fost un “asasinat”, președintele american a răspuns: “nu există nicio îndoială că moartea lui Navalnîi este o consecință a ceva ce au făcut Putin și bătăușii săi”.

“Putin este responsabil pentru moartea lui Navalnîi. Putin este responsabil. Ceea ce s-a întâmplat este încă o dovadă a brutalității lui Putin. Nimeni nu ar trebui să fie păcălit, nici în Rusia, nici acasă, nici oriunde în lume. Putin nu vizează doar cetățeni ai altor țări, așa cum am văzut în ceea ce se întâmplă în Ucraina în acest moment, ci el comite crime teribile și asupra propriului popor”, a punctat Biden.

Cu puține minute înainte ca reuniunea anuală a Conferinței de Securitate de la München să debuteze și cu aproximativ o săptămână înaintea împlinirii a doi ani de la invazia Rusiei în Ucraina, administrația penitenciarului din regiunea Yamalo-Nenets, unde Nalvanîi își ispășea pedeapsa, a anunțat moartea acestuia, după cum a raportat Reuters.

Vicepreședinta SUA Kamala Harris și-a început discursul la Conferința de la München precizând că această veste a decesului lui Navalny reprezintă un nou gest de “brutalitate” din partea lui Putin. De altfel, discursul vicepreședintei SUA a fost urmat de un moment apăsător, pe scena Conferinței urcând Yulia Navalny, soția opozantului rus cerând lumii să se unească pentru a-l trage la răspundere pe Vladimir Putin.

Liderul american a avertizat că SUA încă așteaptă confirmarea oficială a morții lui Navalnîi, dar că există puține motive să credem că nu este adevărat. De asemenea, el a folosit discursul său pentru a-i îndemna pe legiuitorii americani, care au fost în impas cu privire la un pachet de finanțare pentru a ajuta Ucraina să se apere împotriva invaziei Rusiei.

“Această tragedie ne amintește de miza acestui moment de a oferi finanțare pentru ca Ucraina să poată continua să se apere împotriva atacului vicios și a crimelor de război ale lui Putin. Știți, a existat un vot bipartizan în Senat care a trecut cu o majoritate covârșitoare în Senatul Statelor Unite pentru a finanța Ucraina. Istoria ne privește. Istoria privește Camera Reprezentanților”, a precizat el.

Biden l-a ironizat pe fostul președinte Donald Trump, care a provocat tensiuni după afirmații făcute la un eveniment campanie, când a spus că ar încuraja Rusia să atace țările NATO care nu contribuie suficient de mult la susținerea financiară a Alianței.

“Trebuie să ne dăm seama cu ce avem de-a face. Cu toții ar trebui să respingem declarațiile periculoase făcute de președintele anterior, care a invitat Rusia să îi invadeze pe aliații noștri din NATO dacă aceștia nu plătesc. El a spus că, dacă un aliat nu își plătește cotizația, a încurajat Rusia să, citez, “facă ce naiba vrea”. Cred că ar trebui să-mi limpezesc puțin mintea și să nu spun ceea ce gândesc cu adevărat, dar permiteți-mi să fiu clar. Este un lucru scandalos pentru un [fost] președinte să spună acest lucru. Nu pot să înțeleg acest lucru. Atât timp cât sunt președinte, America își menține angajamentul sacru față de aliații noștri din NATO”, a conchis el.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

PARLAMENTUL EUROPEAN30 mins ago

Anul alegerilor. Parlamentul European a adoptat noi norme de transparență pentru publicitatea politică menite să combată dezinformarea și ingerințele străine

COMISIA EUROPEANA44 mins ago

Comisia Europeană prezintă noi inițiative de stimulare a poziției de lider industrial a UE în domeniul materialelor avansate, o tehnologie-cheie relevantă pentru dubla tranziție verde și digitală

BUSINESS1 hour ago

Președintele ARICE: Este necesar să identificăm noi oportunități de afaceri, care să ducă la o creștere a exporturilor românești pe piața turcă

ROMÂNIA2 hours ago

Prin promovarea inovării la nivelul practicilor de audit, Curtea de Conturi se alătură eforturilor administrative de implementare a reformelor necesare aderării României la OCDE

Marian-Jean Marinescu2 hours ago

Marian-Jean Marinescu este al doilea cel mai influent europarlamentar în ceea ce privește politicile de transport

NATO6 hours ago

SUA, NATO și UE se distanțează de afirmațiile lui Macron și resping ideea de a trimite trupe aliate în Ucraina: Nu există astfel de planuri

ROMÂNIA18 hours ago

Nicolae Ciucă: PNRR este instrumentul prin care România trebuie să reuşească o adevărată ofensivă verde

COMUNICATE DE PRESĂ18 hours ago

Într-o întâlnire cu ambasadorul Elveției în România, directorului general ICI București a subliniat importanța dialogului continuu pentru provocarea proiectelor comune care să contribuie la progresul științific și tehnologic

U.E.19 hours ago

Olaf Scholz se delimitează de declarațiile lui Macron: Niciun soldat al ţărilor membre UE sau NATO nu va fi trimis în Ucraina

FONDURI EUROPENE19 hours ago

Ministrul Adrian Câciu, la AmCham România CEO Business Forum: România va atrage eficient fondurile alocate pentru perioada de finanțare 2021-2027

ROMÂNIA22 hours ago

Marcel Ciolacu, la AmCham CEO Business Forum: Dorim ca SUA să devină partenerul principal non-UE al României. În contextul provocărilor de securitate atât de mari, nu mai avem ” timp de proiecte mici”

NATO4 days ago

La doi ani de la invazia Rusiei în Ucraina, Jens Stoltenberg afirmă clar că țara asediată „va adera la NATO”: „Nu este o chestiune de dacă, ci de când”

U.E.5 days ago

Bruxelles-ul va debloca fonduri europene de 137 miliarde de euro pentru Polonia în contextul reformelor privind statul de drept

ROMÂNIA7 days ago

Coaliția de guvernare a decis comasarea alegerilor locale cu cele europene pentru 9 iunie. Românii vor mai vota pentru prezidențiale în septembrie și pentru parlamentare în decembrie

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI1 week ago

”Living Better with Europe”. Chestorul PE Victor Negrescu: În cei 17 ani de apartenență la UE, România a înregistrat un sold pozitiv de 62 de miliarde de euro comparativ cu obligațiile financiare de țară membră

ROMÂNIA1 week ago

Marcel Ciolacu subliniază importanța alegerilor europene din 9 iunie: Vreau să trăiesc într-o Românie și într-o Europă liberă. Aceste alegeri vor fi despre principii, pentru apărarea valorilor, a statului de drept

ROMÂNIA1 week ago

Interviu | Ambasadorul Italiei la București: Modelul nostru de cooperare economică de succes ar trebui să evolueze spre a treia fază, axată pe sectoarele inovatoare care servesc tranziția ecologică și digitală

ROMÂNIA2 weeks ago

Marcel Ciolacu: Componenta economică româno-italiană, extrem de solidă. Peste 20 miliarde de euro vor fi investite până în 2030 în infrastructura de transport

ROMÂNIA2 weeks ago

România și Italia trec într-o nouă etapă de dezvoltare a Parteneriatului Strategic Consolidat. Marcel Ciolacu și Giorgia Meloni au pus bazele unui plan de acțiune pentru întărirea relațiilor dintre cele două țări

ROMÂNIA2 weeks ago

Premierul Marcel Ciolacu îi îndeamnă pe românii din Italia să se întoarcă acasă pentru a contribui la dezvoltarea României, punând în aplicare experiența dobândită în străinătate

Trending