Connect with us

INTERNAȚIONAL

”Atacurile Rusiei asupra Ucrainei nu contenesc, în ciuda afirmațiilor propagandistice”, denunță Zelenski: Rușii arată lumii adevărata lor atitudine față de pace

Published

on

© Administrația Prezidențială ucraineană

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a denunțat ”afirmațiile propagandistice” ale Rusiei cu privire la încetarea focului asupra Ucrainei și a criticat ”adevărata atitudine” a Moscovei ”față de pace”, în contextul în care loviturile Kremlinului nu contenesc.

”Atacurile Rusiei asupra Ucrainei nu se opresc, în ciuda afirmațiilor propagandistice. În fiecare zi și în fiecare noapte, aproape o sută sau mai multe drone sunt lansate, împreună cu atacuri continue cu rachete. Cu fiecare astfel de lansare, rușii expun lumii adevărata lor atitudine față de pace”, a subliniat Zelenski într-un mesaj publicat pe platforma X.

Acesta le-a mulțumit tuturor celor care ”lucrează pe teren și ajută la eliminarea consecințelor terorii rusești”.

”Le mulțumim celor care sunt mereu la datorie, în prima linie a salvării de vieți. Tuturor celor a căror muncă este un pilon de forță pentru noi toți, ceva care ne permite să continuăm să luptăm și să trăim, indiferent de situație”, a mai menționat liderul ucrainean, aflat joi în vizită în Norvegia.

Președintele rus Vladimir Putin și-a dezvăluit adevăratele intenții în Ucraina prin bombardarea infrastructurii energetice civile după ce i-a spus lui Donald Trump că Moscova va opri astfel de atacuri, a declarat miercuri președintele finlandez Alexander Stubb, cu ocazia vizitei lui Zelenski în această țară, desfășurată înainte de summitul Consiliului European.

Singura soluție reală pentru a descuraja Moscova, a declarat Stubb miercuri pentru Politico, este ”înarmarea Ucrainei până în dinți”.

Președintele finlandez a vorbit după o întâlnire cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski la Helsinki, la o zi după ce Trump a avut o conversație telefonică de două ore cu Putin. În ciuda faptului că a convenit asupra unei pauze în ceea ce privește atacarea infrastructurii energetice, Rusia a declanșat o serie de atacuri cu drone și rachete asupra Ucrainei după această convorbire, inclusiv împotriva obiectivelor civile și energetice.

”Ca persoană care a mediat încetarea focului în Georgia în 2008, pot spune că aceasta este o tactică destul de tipică pentru Putin”, a declarat Stubb într-un interviu. ”Avem un agresor care spune că dorește o încetare a focului și pace, dar refuză să se angajeze. Și cred că conversația telefonică de ieri dintre Trump și Putin a fost un pas în direcția cea bună, dar acum vedem adevărata față a lui Putin”, a adăugat el.

Întrebat ce fel de presiune l-ar convinge în cele din urmă pe Putin să își oprească atacurile asupra Ucrainei, Stubb a spus: ”Descurajarea – care se bazează pe înarmarea Ucrainei până în dinți”. El a menționat, de asemenea, aderarea viitoare la Uniunea Europeană și la NATO.

Președintele finlandez a îndemnat, de asemenea, țările UE să sporească presiunea asupra Moscovei prin consolidarea sancțiunilor, confiscarea activelor rusești înghețate și continuarea sprijinului financiar pentru Kiev.

Cu toate acestea, el a deplâns faptul că un plan propus de Kaja Kallas de a acorda Ucrainei un ajutor militar în valoare de până la 40 de miliarde de euro nu a reușit să coaguleze suficient sprijin.

După conferința de presă dintre Stubb și Zelenski, președintele Ucrainei a avut o discuție telefonică cu președintele american Donald Trump, acesta din urmă informându-l pe cel dintâi cu privire la dialogul telefonic pe care ocupantul fotoliului de la Casa Albă l-a avut cu Vladimir Putin, pe care l-a calificat ”foarte bun”.

Citiți și: Trump l-a informat “pe deplin” pe Zelenski despre apelul cu Putin: Liderul ucrainean acceptă propunerea de încetare a focului. SUA vor continua să furnizeze informații Ucrainei și vor ajuta Kievul să obțină sisteme de apărare aeriană suplimentare

Statele Unite și Rusia ar urma să reia negocierile privind pacea în Ucraina la finalul acestei săptămâni sau la începutul săptămânii viitoare.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

INTERNAȚIONAL

Șefa diplomației UE, Kaja Kallas, efectuează prima vizită oficială în Republica Moldova

Published

on

© Maia Sandu - X

Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate și vicepreședinte al Comisiei Europene, Kaja Kallas, efectuează o vizită oficială în Republica Moldova, în perioada 23-24 aprilie, informează un comunicat oficial, remis CaleaEuropeana.ro.

La sosirea la Chișinău, miercuri, 23 aprilie, Șefa diplomației UE se va întâlni cu reprezentanți ai organizațiilor societății civile.

Joi, 24 aprilie, Kaja Kallas, se va întâlni cu viceprim-ministrul, ministrul afacerilor externe, Mihai Popșoi. În cursul dimineții, Înaltul Reprezentant va trece în revistă echipamentele furnizate Moldovei prin intermediul Facilității Europene pentru Pace și va participa la predarea echipamentelor finanțate de UE donate Poliției din Moldova.

De asemenea, Înaltul Reprezentant se va întâlni cu prim-ministrul Republicii Moldova, Dorin Recean. 

În aceeași zi, Kaja Kallas se va întâlni cu Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, urmând să susțină o conferință de presă comună.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Ucraina este pregătită să negocieze cu Rusia după încetarea focului, anunță Zelenski înainte de noi discuții cu aliații la Londra

Published

on

© President of Ukraine Official Website

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat marți că Ucraina va fi pregătită pentru a discuta cu Rusia în orice format de îndată ce va fi în vigoare un acord de încetare a focului și luptele de pe front vor fi oprite, transmite Reuters, în timp ce Financial Times raportează că președintele rus Vladimir Putin i-a propus emisarului președintelui american Donald Trump, Steve Witkoff, ca Rusia să oprească invazia Ucrainei și să înghețe actuala linie a frontului.

Liderul ucrainean a adăugat că delegația Kievului care se întâlnește miercuri, la Londra, cu reprezentanții partenerilor occidentali va avea mandatul de a discuta despre o încetare a focului parțială sau totală.

“Dacă rușii, și depinde de ei, din nou am văzut acest lucru la Paști, pot reduce loviturile atunci când doresc … Dacă rușii sunt pregătiți pentru o încetare completă a focului, atunci după ce se stabilește o încetare completă a focului, suntem pregătiți pentru orice format de negocieri cu ei”, a declarat Zelenski în cadrul unei conferințe de presă care a avut loc marți la Kiev, relatează Politico Europe.

De asemenea, președintele rus Vladimir Putin și-a exprimat marți disponibilitatea de a se angaja într-un dialog direct cu Ucraina, luând în considerare propunerea lui Zelenski de a opri loviturile asupra infrastructurii civile.

FT a relatat marți seară că Putin s-a oferit să oprească invazia țării sale în Ucraina de-a lungul liniilor de front actuale, poate renunțând la pretențiile sale asupra unor regiuni ucrainene pe care le ocupă parțial, în schimbul recunoașterii de către Statele Unite a dreptului de proprietate al Rusiei asupra Crimeei (pe care a anexat-o ilegal în 2014) și a unor teritorii ocupate în timpul războiului de amploare care a început în 2022.

Noua deschidere vine după ce președintele Statelor Unite, Donald Trump, a amenințat că se va retrage din negocierile pentru încheierea războiului dacă “oricare dintre părți” va continua să blocheze procesul de încetare a focului. Trump a mai spus luni, într-o postare cu majuscule pe Truth Social, că speră ca Ucraina și Rusia să ajungă la un acord în această săptămână.

Însă, Volodimir Zelenski a precizat că Ucraina nu va recunoaște controlul de jure al Rusiei asupra peninsulei Crimeea ca parte a vreunui acord, întrucât o asemenea decizie ar fi contrară Constituției ucrainene. Rusia a ocupat Crimeea în 2014 și ulterior a anexat-o.


Citiți și

“Mobilizare diplomatică” sub auspiciile lui Macron: SUA, Franța, UK, Germania și Ucraina s-au reunit în premieră la Élysée pentru a susține planul de pace al lui Trump. Urmează noi discuții la Londra

După o discuție cu Keir Starmer, Zelenski anunță că reprezentanți ai Ucrainei se vor afla miercuri la Londra pentru discuții menite să asigure o „încetare necondiționată a focului”


Discuțiile de la Londra, la care vor participa reprezentanți ai SUA, Marii Britanii, Franței, Germaniei și Ucrainei, au loc pe fondul intensificării eforturilor diplomatice, conduse de Washington, pentru a găsi o cale de încheiere a războiului lansat de Rusia împotriva Ucrainei vecine în februarie 2022, subliniază și Agerpres.

Într-o evidentă schimbare de plan, secretarul de stat american Marco Rubio nu va fi prezent la Londra, SUA urmând a fi reprezentate de emisarul special al Washingtonului pentru Ucraina, generalul Keith Kellogg.

Zelenski a afirmat că va fi bucuros să se întâlnească cu președintele Donald Trump cu ocazia participării celor doi lideri la funeraliile Papei Francisc, prevăzute pentru sâmbătă.

Continue Reading

REPUBLICA MOLDOVA

Maia Sandu va participa sâmbătă la funeraliile Papei Francisc: Lumina pe care a aprins-o în inimile oamenilor să ne călăuzească spre o lume mai bună

Published

on

© Președinția Republicii Moldova

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, va participa sâmbătă la funeraliile Sanctității Sale Papa Francisc, a informat președinția de la Chișinău într-un comunicat.

Din numele tuturor cetățenilor, șefa statului moldovean va aduce un omagiu fostului Suveran Pontif, care și-a dedicat viața promovării compasiunii și echității, precum și solidarității între oameni și popoare, mai scrie comunicatul.

Maia Sandu i-a adus luni un omagiu Suveranului Pontif, precizând că acesta “și-a dedicat viața valorilor umanității, speranței și solidarității, iar prin exemplul personal al modestiei și smereniei, a reușit să apropie oamenii, indiferent de credință, origine sau statut”.

“Plecarea sa este un moment de reflecție pentru întreaga umanitate. Fie ca lumina pe care a aprins-o în inimile atâtor oameni să rămână vie și să ne călăuzească spre o lume mai bună”, a adăugat ea.

Președinta Republicii Moldova se alătură astfel liderilor mondiali care au confirmat participarea la ceremoniile funerare ale Suveranului Pontif, între care se vor regăsi președintele Statelor Unite, Donald Trumpșeful statului francez Emmanuel Macron și omologul lor ucrainean Volodimir Zelenski, președintele interimar al României, Ilie Bolojan, președintele Poloniei Andrzej Duda, președintele Argentinei Javier Milei, monarhii Spaniei și Belgiei și liderii instituțiilor Uniunii Europene.

Vaticanul a anunțat marți dimineață că funeraliile Papei Francisc vor avea loc sâmbătă, în Basilica Sfântul Petru, la ora locală 10:00 (11:00, ora României).

Citiți și Papa Francisc a încetat din viață la vârsta de 88 de ani, în a doua zi de Paște (Vatican)

Papa Francisc a murit luni la vârsta de 88 de ani, a anunțat Vaticanul. Suveranul Pontif a trecut în neființă în a doua zi de Paște, nu înainte de a-și face apariția duminică, în prima zi de Paște, în Piața Sfântul Petru pentru a-i binecuvânta pe credincioși în tradiționala “Urbi et Orbi”.

Decesul său a fost anunțat de cardinalul Kevin Farrell, șambelan al Vaticanului.

“Dragi frați și surori, cu profundă tristețe trebuie să anunț moartea Sfântului Părinte Francisc. În această dimineață, la ora 7.35, episcopul Romei, Francisc, s-a întors la casa Tatălui. Întreaga sa viață a fost dedicată slujirii Domnului și Bisericii Sale. El ne-a învățat să trăim valorile Evangheliei cu fidelitate, curaj și iubire universală, în special în favoarea celor mai săraci și marginalizați. Cu imensă recunoștință pentru exemplul său de adevărat discipol al Domnului Isus, încredințăm sufletul Papei Francisc iubirii milostive infinite a Dumnezeului Unic și Treimic”, a anunțat Vaticanul, într-un comunicat.

Născut la 17 decembrie 1936, la Buenos Aires, sub numele de Jorge Mario Bergoglio, Papa Francisc a fost al 266-lea episcop al Romei și papă al Bisericii Catolice, ales la 13 martie 2013 de către conclavul cardinalilor, fiind primul papă non-european după Papa Grigore al III-lea, primul papă sud-american din istorie și primul papă iezuit.

Jorge Mario Bergoglio s-a născut într-o familie de imigranți italieni. A fost hirotonit preot în ordinul iezuit în anul 1969. În perioada 1973-1979, a fost principalul lider al acestui ordin în Argentina. A devenit episcop auxiliar de Buenos Aires în 1992 și arhiepiscopul acestui oraș în 1998. A fost numit cardinal în 2001 de papa Ioan Paul al II-lea.

Francisc, care a fost episcop al Romei și suveran al Sfântului Scaun, a devenit papă după ce predecesorul său Benedict al XVI-lea a demisionat.

Vaticanul a publicat luni seară certificatul de deces în care a anunțat că Papa Francisc a murit în urma unui accident vascular cerebral care a provocat o comă și o insuficiență cardio-circulatorie ireversibilă.

În seara morții Sfântului Părinte, Sala de Presă a Sfântului Scaun a publicat testamentul regretatului pontif, care a dispus să fie înmormântat în bazilica Santa Maria Maggiore, nu departe de icoana Fecioarei Maria ”Salus Populi Romani” din Roma.

Pontiful argentinian a cerut ca mormântul să fie simplu, direct în pământ, și să fie inscripționat cu cuvântul ”Franciscus”.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
INTERNAȚIONAL26 minutes ago

Șefa diplomației UE, Kaja Kallas, efectuează prima vizită oficială în Republica Moldova

INTERNAȚIONAL1 hour ago

Ucraina este pregătită să negocieze cu Rusia după încetarea focului, anunță Zelenski înainte de noi discuții cu aliații la Londra

REPUBLICA MOLDOVA2 hours ago

Maia Sandu va participa sâmbătă la funeraliile Papei Francisc: Lumina pe care a aprins-o în inimile oamenilor să ne călăuzească spre o lume mai bună

NATO18 hours ago

Spania anunță că va îndeplini obiectivul NATO de 2% din PIB pentru apărare în 2025 prin majorarea investițiilor în domeniu

POLITICĂ19 hours ago

Nicușor Dan și-a prezentat programul “România onestă” cu care speră ajungă președinte, promițând că va aduce specialiști pentru “a da o direcție adecvată statului român”

COMISIA EUROPEANA19 hours ago

Comisia Europeană lansează o consultare pentru a clarifica normele privind modelele de inteligență artificială cu uz general

INTERNAȚIONAL20 hours ago

Vicepreședintele american JD Vance avertizează că secolul al XXI-lea ar putea fi “o perioadă foarte întunecată pentru întreaga umanitate”

U.E.20 hours ago

Serviciile olandeze de informații militare semnalează că Rusia își intensifică atacurile hibride asupra Europei: Efectul potențial asupra securității noastre este fără precedent

U.E.20 hours ago

Ursula von der Leyen și Antonio Costa vor participa la funeraliile Papei Francisc, programate pentru sâmbătă

PARLAMENTUL EUROPEAN21 hours ago

Roberta Metsola se declară “onorată” să primească Premiul Timișoara pentru Valori Europene, salutând susținerea valorilor care ne definesc ca europeni

NATO18 hours ago

Spania anunță că va îndeplini obiectivul NATO de 2% din PIB pentru apărare în 2025 prin majorarea investițiilor în domeniu

ROMÂNIA1 week ago

PPC marchează extinderea la nivel regional prin conferința „Construind viitorul: Proiectarea, baza dezvoltării și calității vieții în Transilvania”, organizată în parteneriat cu BNR

ROMÂNIA2 weeks ago

Firmele americane vor prezenta administrației SUA că România este “un loc bun pentru investiții” și au ca obiectiv “promovarea investițiilor românești în SUA”, afirmă Bolojan în contextul noilor tarife comerciale americane

ROMÂNIA2 weeks ago

România a obținut excluderea componentei nucleare din contra-măsurile UE la tarifele SUA, anunță Bolojan: Avem un contract important pentru reactoarele 3 și 4

NATO2 weeks ago

Bolojan și MApN afirmă că “nu există nicio informație oficială” din partea SUA de a retrage militari din România. Poziția strategică și Baza Mihail Kogălniceanu, printre argumentele României în a evita o dezangajare SUA pe flancul estic

ROMÂNIA2 weeks ago

Bolojan pune Palatul Cotroceni la dispoziția candidaților la funcția de președinte pentru dezbateri: În afară de holograme, să vedem candidați, programe și idei

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE3 weeks ago

INTERVIU Stefano Scarpetta, director al Departamentului ELS în cadrul OCDE, apreciază că tarifele anunțate de Trump ar putea genera o creștere a prețurilor la anumite produse și servicii: OCDE este un loc foarte sigur pentru dialog constructiv

ROMÂNIA3 weeks ago

Marcel Ciolacu: Investitorii români și străini au încredere în potențialul nostru economic. De aceea pun la bătaie atâția bani

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE3 weeks ago

Ministrul Economiei, Bogdan Ivan, prezintă ”trei beneficii clare” ale aderării României la OCDE: Simplificare și debirocratizare, creșterea capacității de împrumut pentru companii și IMM-uri, creșterea ratingului de țară

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE3 weeks ago

Ambasadorul Italiei reafirmă sprijinul țării sale pentru aderarea României la OCDE: Este următorul pas logic în integrarea sa continuă în economia globală și comunitatea euroatlantică

Trending