Connect with us

ALEGERI EUROPENE 2019

Au fost publicate rezultatele finale la europarlamentare: PNL – 10 mandate, PSD – 8+1, Alianța USR PLUS – 8 mandate. Toți eurodeputații români, așteptați să facă parte din cele mai puternice 3 grupuri politice din Parlamentul European

Published

on

©️ European Parliament

Biroul Electoral Central a anunțat luni rezultatele finale ale alegerilor europarlamentare din 26 mai, câștigate de Partidul Național Liberal, formațiunea care obține și cele mai multe mandate în viitoarea legislatură europeană 2019-2024. 

Potrivit rezultatelor finale ale alegerilor europarlamentare, Partidului Naţional Liberal îi vor reveni zece mandate, Partidului Social Democrat – nouă mandate (pentru început opt**), iar Alianţei 2020 USR PLUS – opt mandate. De asemenea, Partidului Pro România, Partidului Mişcarea Populară şi UDMR le vor reveni câte două mandate.

PNL a întrunit 2.449.068 de voturi valabil exprimate, PSD – 2.040.765, Alianţa 2020 USR PLUS – 2.028.336, Partidul Pro România – 583.916, Partidul Mişcarea Populară – 522.104, iar UDMR – 476.777. 

Pentru prima dată de la aderarea la Uniunea Europeană, cetățenii români au votat în proporție de peste 51,07%  la alegerile pentru Parlamentul European, după ce la alegerile din 2007, 2009 și 2014, s-au prezentat la urne între 27,67% și  32,44% dintre cetățeni. Pentru prima dată, România a înregistrat o prezență la vot peste media europeană, aceasta fiind 50,94%. Numărul total al alegătorilor înscriși în listele electorale permanente a fost de 18.267.256, iar numărul total al alegătorilor înscriși în listele electorale care s-au prezentat la urne a fost de 9.352.472. Numărul voturilor valabil exprimate a fost de 9.069.822, iar numărul voturilor nule 274.415.

**România va începe noua legislatură europeană cu 32 de eurodeputați. După Brexit, va fi adăugat și al 33-lea mandat. Iată de ce

Deși diferența de voturi între PSD și Alianța USR PLUS este de doar 13.000 de voturi, social-democrații vor primi cu un mandat mai mult, însă după finalizarea Brexit. Urmare a procesului de retragere a Regatului Unit din Uniunea Europeană, care dispune de 73 de europarlamentari, Parlamentul European a decis reducerea numărului membrilor săi de la 751 de eurodeputați la 705: 27 dintre locuri au fost redistribuite către mai multe țări – unul și pentru România -, iar 46 păstrate ca rezervă.

În contextul în care Marea Britanie a fost nevoită să participe la alegerile europene, au fost păstrate alocările inițiale sub rezerva punerii în practică a noilor decizii după Brexit. Astfel, până la producerea Brexit, România va rămâne cu 32 de mandate în PE.

Din perspectiva diferenței de voturi în favoarea PSD, cât și a argumentului că din Grupul Socialiștilor și Democraților Europeni fac parte și deputații britanici din cadrul Partidului Laburist, social-democrații români vor mai primi un mandat în plus (8+1) abia după ce Marea Britanie părăsește UE, iar laburiștii britanici trebuie astfel să părăsească grupul S&D.

Citiți și Cine sunt cei 32 de eurodeputați care vor reprezenta România în Parlamentul European

PNL: Rareș Bogdan, Mircea Hava, Siegfried Mureșan, Vasile Blaga, Adina Vălean, Daniel Buda, Dan-Ștefan Motreanu, Gheorghe Falcă, Cristian Bușoi, Marian-Jean Marinescu

PSD: Rovana Plumb, Carmen Avram, Claudiu Manda, Cristian Terheș, Dan Nica, Maria Grapini, Tudor Ciuhodaru, Adrian-Dragoș Benea, (primii opt) Victor Negrescu (al nouălea**)

Alianța 2020 USR PLUS: Dacian Cioloș, Cristian Ghinea, Dragoș Pîslaru, Clotilde Armand, Dragoș Tudorache, Nicolae Ștefănuță, Vlad Botoș, Ramona Strugariu

UDMR: Iuliu Wikler, Lorant-Gyorgy Vincze

PMP: Traian Băsescu, Eugen Tomac

Pro România: Victor Ponta, Corina Crețu

În cazul ProRomânia, Victor Ponta a anunțat încă din luna februarie că nu va merge în PE și că locul său va fi luat de următorul candidat, fostul premier Mihai Tudose.

Cum arată situația la nivel european? Toți eurodeputații români, așteptați să facă parte din top 3 grupuri politice

La nivelul hemiciclului democrației europene, cea mai puternică grupare politică va rămâne Grupul Partidului Popular European – 179 de mandate, urmat Socialiștii și Democrații Europeni – 153 și Grupul ALDE – En March – USR PLUS cu 105 mandate. Toți cei 32, ulterior 33, eurodeputați români își vor începe activitatea în Parlamentul European în interiorul celor mai mari trei grupuri politice.

Grupul PPE, care aspiră să formeze o majoritate pentru a-l propulsa pe Manfred Weber în fruntea Comisiei Europene, beneficiază de 14 din cele 33 de mandate, care sunt aduse de PNL, PMP și UDMR. Din cele 179 de mandate pe care le va avea PPE în viitorul legislativ, cele 14 mandate ale celor trei partide vor plasa România pe locul al treilea ca importanță, după Germania – 29 de mandate, și Polonia – 17 mandate.

Socialiștii și Democrații Europeni dispun, într-o fază inițială, de cele opt mandate câștigate de PSD, evoluții ulterioare în acest cadru fiind așteptate și din privința ”dezghețării” relațiilor dintre PSD și PES.

Grupul S&D ar putea avea, în final, 11 mandate românești, în cazul în care va fi acceptată în acest grup și formațiunea lui Victor Ponta, ProRomânia. Socialiștii europeni au 153 de mandate în PE, iar cele mai multe mandate vin din Spania (20 de mandate), Italia (19), Germania (16), Marea Britanie (10), Portugalia (9).

După Brexit și în contextul în care Pro România aderă la S&D, delegația români din grupul social-democraților europeni ar deveni a patra cea mai numeroasă.

De asemenea, grupul ALDE, la care aderă și formațiunea condusă de președintele Franței, Emmanuel Macron, va primi în rândurile sale cei opt deputați europeni de la Alianța USR PLUS.

Noul grup european a cărui viitoare denumire este în tratative va avea 105 mandate, supremația aparținându-i Franței, cu 21 de mandate, urmată de cele 17 mandate ale Marii Britanii (până la Brexit). Pe locul al treilea, la egalitate cu Spania, ar urma Alianța condusă de Dan Barna și Dacian Cioloș.

Deputații în Parlamentul European sunt aleși o dată la cinci ani. Parlamentul reprezintă interesele cetățenilor UE la nivel european și este singura adunare transnațională din lume aleasă prin vot direct. Parlamentul alege președintele Comisiei Europene și numește comisarii (în calitate de colegiu), care trebuie să îi dea seamă pentru acțiunile lor. El adoptă legi pentru protecția noastră și bugete în numele nostru. Parlamentul ne reprezintă în străinătate și dă curs petițiilor noastre. Discursul deputaților dă formă agendei politice și sociale, susținând valorile consacrate în Tratatul privind Uniunea Europeană.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și doctorand în domeniul reasigurării strategice a NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este parte a programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

ALEGERI EUROPENE 2019

Fostul lider al extremei drepte din Austria, Heinz-Christian Strache, implicat recent într-un scandal de corupție, nu își va prelua mandatul de europarlamentar

Published

on

©️ HC Strache Facebook

Fostul lider al extremei drepte din Austria, Heinz-Christian Strache, nu-şi va prelua mandatul în Parlamentul European, potrivit propriilor declaraţii făcute luni, el promiţând totodată să revină în politică imediat ce va descoperi cine i-a înregistrat pe ascuns în Ibiza (Spania) declaraţiile incriminatoare care au dus la demisia sa, luna trecută, transmite dpa, relatează Agerpres.

Vicecancelarul austriac Heinz-Christian Strache, liderul formaţiunii de extremă dreapta Partidul Libertăţii (FPO), care făcea parte din coaliţia de guvernământ, şi-a dat demisia din funcţie în urma difuzării unei înregistrări video compromiţătoare în care Strache oferă contracte guvernamentale în schimbul sprijinului politic, transmit dpa, AFP şi Reuters, relatează Agerpres

Potrivit rezultatelor și site-ului Parlamentului European, Partidul Libertății FPÖ (Freiheitliche Partei Österreichs) a obținut un procentaj de 17,20%, clasându-se pe locul 3. Acest partid ocupă 3 mandate în Parlamentul European, făcând parte din grupul ID (Identity and Democracy).

După destrămarea coaliţiei de guvernare formate din conservatori şi extrema-dreaptă în urma demisiei vice-cancelarului lider al extremei-drepte Heinz-Christian Strache, Sebastian Kurs, cancelarul conservator a anunțat sâmbătă că vor fi convocate alegeri anticipate, anunță agențiile Reuters și EFE, potrivit Agerpres.

Citiți și: Cancelarul conservator, Sebastian Kurz, a anunțat alegeri anticipate în Austria după scandalul de corupție în care a fost implicat vicecancelarul Heinz-Christian Strache: ”Prea mult este prea mult”

Scandalul a izbucnit când revista Der Spiegel şi ziarul Süddeutsche Zeitung au difuzat o înregistrare video în care Strache pare să ofere, în schimbul susţinerii politice, contracte în infrastructură unei femei care a pretins că este o potenţială donatoare bogată din Rusia. 

Citiți și:Liderul extremei drepte austriece, Heinz-Christian Strache, demisionează înaintea alegerilor europene, în urma unui scandal de corupție. Acesta guverna alături de cancelarul austriac Sebastian Kurz

Continue Reading

ALEGERI EUROPENE 2019

Partidul lui Emmanuel Macron, ALDE și Alianța USR PLUS au decis: Grupul lor din Parlamentul European a fost denumit Renew Europe

Published

on

©️ Dacian Cioloș/ Facebook

Partidul președintelui francez Emmanuel Macron și liberalii europeni au ales denumirea pentru noul lor grup în Parlamentul European, al treilea cel mai puternic din hemiciclu și din care face parte și Alianța 2020 USR PLUS, numele noii grupări politice fiind Renew Europe.

Grupul reunește membri ai Alianței Liberalilor și Democraților pentru Europa (ALDE), ai partidului La République En Marche, ai Alianței 2020 USR PLUS și alții.

”Am decis, astăzi, ca numele noului grup din Parlamentul European pe care l-am fondat alături de partenerii noștri din ALDE  și En Marche să fie Renew Europe (Reînnoim Europa). Numele grupului reflectă exact intențiile noastre: vrem să construim o Europă modernă, mai puternică, mai aproape de cetățeni. Deviza noastră este: Hotărâți să construim împreună o Europă liberă și echitabilă”, a scris Dacian Cioloș, președintele PLUS și viitor eurodeputat din partea Alianței 2020 USR PLUS.

Potrivit Politico Europe, partidul lui Macron a dorit cu insistență să evite cuvântul “liberal”, care este adesea folosit negativ în Franța ca o reprezentare a ultra-capitalismului.

“Grupul ALDE din Parlamentul European a fost redenumit Renew Europe”, a scris pe Twitter Chris Davies, membru al liberalilor și democraților din Marea Britanie.

Renew Europe a fost printre cele patru nume luate în calcul, alături de The Europeans, Europe Forward și ceva care implică cuvântul “Europa”.

Grupul are un număr total provizoriu de 110 de locuri în noul Parlament – cu 41 mai mult decât vechiul grup ALDE, în mare parte datorită partidului lui Macron, a liberal-democraților din Regatul Unit și a Alianței USR PLUS din România.

Delegația franceză este cea mai mare din noul grup. În cadrul noului grup format în Parlamentul European delegația Alianței 2020 USR PLUS, cu opt eurodeputați, va fi a treia ca mărime după cele ale Franței și Marii Britanii, iar după retragerea Regatului Unit din UE va deveni a doua cea mai importantă forță politică din grupul Renew Europe.

Continue Reading

ALEGERI EUROPENE 2019

Uniunea Salvați România a validat afilierea la grupul ALDE – Renaissance – USR PLUS din Parlamentul European, unde Alianța 2020 va fi a treia cea mai mare delegație

Published

on

© Guy Verhofstadt/ Facebook

Comitetul Politic al Uniunii Salvați România, reunit sâmbătă la Brăila, a validat afilierea europeană la grupul ALDE+Renaissance+USR PLUS din Parlamentul European, informează un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Decizia de validare a afilierii europene a întrunit 84 de voturi „pentru”, un vot „împotrivă” și trei abțineri.

„Avem o datorie uriașă față de cei peste 2 milioane de români care au votat Alianța 2020 USR PLUS la alegerile din 26 mai și care au făcut din Alianță un jucător pe scena politică la egalitate cu PSD și PNL. Îi vom reprezenta pe români cu fruntea sus în Europa și vom încerca să reparăm tot răul pe care l-au făcut PSD și ALDE în ultimii doi ani și jumătate în ceea ce privește imaginea și credibilitatea României. Europarlamentarii Alianței 2020 USR PLUS vor demonstra că locul României este în Europa și că Europa poate însemna o sursă de progres și de prosperitate pentru toți românii”, a declarat Dan Barna, președintele USR.

În cadrul noului grup format în Parlamentul European, al cărui nume definitiv va fi stabilit în curând, delegația Alianței 2020 USR PLUS va fi a treia ca mărime după cele ale Franței și Marii Britanii.

Citiți și
Au fost publicate rezultatele finale la europarlamentare: PNL – 10 mandate, PSD – 8+1, Alianța USR PLUS – 8 mandate. Toți eurodeputații români, așteptați să facă parte din cele mai puternice 3 grupuri politice din Parlamentul European
Cine sunt cei 32 de eurodeputați care vor reprezenta România în Parlamentul European

Alianța 2020 USR PLUS a dobândit opt mandate în Parlamentul European în urma alegerilor europene pentru legislatura 2019-2024, obținând un scor de 22,4%, cu 0,1% mai puțin decât PSD.

Potrivit listei Alianței, cei opt eurodeputați din partea USR PLUS vor fi: Dacian Cioloș, Cristian Ghinea, Dragoș Pîslaru, Clotilde Armand, Dragoș Tudorache, Nicolae Ștefănuță, Vlad Botoș și Ramona Strugariu.

Grupul ALDE + Renaissance + USR PLUS va avea 106 mandate în noul Parlament European, fiind al treilea cel mai mare grup politic din noul hemiciclu.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending