Connect with us

U.E.

Audierea în PE a comisarului desemnat pentru agricultură, Phil Hogan, concentrată pe acordurile comerciale cu SUA și China

Published

on

© European Parliament/Screenshot

Comisia pentru Comerț Internațional (INTA) din Parlamentul European l-a audiat, luni, pe Phil Hogan, candidatul Irlandei pentru portofoliul comercial în Comisia Europeană, cu privire la competența sa generală, angajamentul european și independența personală. Membrii INTA au dorit să evalueze dacă comisarul desemnat poate răspunde diferitelor provocări cu care se va confrunta politica comercială și de investiții a UE în următorii cinci ani.

 Hogan a fost descris de Von der Leyen drept un „negociator dur și corect”, fiind cunoscut la Bruxelles ca ,,o figură politică uneori caustică”, dar și ca ,,un strateg abil și viclean”.

Coordonatorii grupurilor politice din INTA se vor reuni în termen de 24 de ore pentru a evalua performanța comisarului-desemnat Phil Hogan.

Comerț bazat pe reguli și echitate

În timpul discursului său introductiv, Hogan a numit comerțul „elementul de viață al economiei europene” care trebuie să ofere oportunități reale europenilor, dar care „trebuie, de asemenea, să promoveze valori, precum acțiunea climatică, dezvoltarea durabilă, drepturile la muncă și abilitarea femeilor”. Irlandezul a vorbit în favoarea unui sistem de tranzacționare multilateral stabil, previzibil și bazat pe reguli, care să se concentreze asupra acțiunilor climatice. În acest sens, Hogan a propus consolidarea Organizației Mondiale a Comerțului (OMC), spunând că se va implica personal pentru menținerea portofoliului comercial în conformitate cu angajamentele privind schimbările climatice – dar nu a oferit detalii despre modul în care va face acest lucru. 

Hogan a susținut de asemenea angajamentul de a preveni prăbușirea sistemului OMC, despre care a spus că se confruntă cu cea mai mare criză de la crearea sa: „transparența este subutilizată … Trebuie să ne protejăm abordarea multilaterală bazată pe reguli, altfel suntem în junglă”.

Hogan a punctat și faptul că politica comercială trebuie să ofere întreprinderilor din UE „condiții de concurență echitabile și protecție împotriva practicilor neloiale”, referindu-se la bunurile din China prezente pe piața europeană.

Negocieri comerciale cu SUA și China

Ca răspuns la întrebările diverselor grupări politice europene, Hogan a afirmat că va lucra pentru a construi relația comercială a UE cu SUA, numind-o „cea mai mare și mai profundă relație comercială din lume”:

,,Vom construi pe această agendă pozitivă și vom lucra pentru o rezolvare pozitivă – dar <<este nevoie de doi pentru un tango>>”, a precizat comisarul-desemnat. 

În ceea ce privește negocierile comerciale UE-China, Hogan a afirmat că  există ,,un angajament cu chinezii la nivelul OMC, dar care momentan nu merge prea departe”. 

„Trebuie să recunoaștem că există potențial pentru afaceri în China. Când spun că se vor deschide, trebuie să-i credem pe cuvânt – acest lucru nu s-a mai întâmplat până acum”, a afirmat actualul comisar european pentru agricultură.

Citiți și:  Ursula von der Leyen a prezentat structura Comisiei Europene pentru mandatul 2019-2024: ”Această echipă va defini calea europeană”. Rovana Plumb primește portofoliul Transporturilor

Apărarea acordului comercial cu Mercosur

Hogan a primit și întrebări legate de impactul tranzacțiilor comerciale, precum acordul cu Mercosur, asupra fermierilor.

„Înțeleg foarte mult preocupările din agricultură. Însă, când te uiți la impactul cumulat [al tranzacțiilor comerciale libere], veți vedea că acesta este un rezultat foarte pozitiv în general ”, a spus el citând exemple precum acordul cu Canada, Vietnam sau Japonia. El a adăugat că acordul prezintă avantaje pentru sectorul agricol: 

„Am obținut un câștig semnificativ pentru protejarea Indicației Geografice Protejate (IGP) … uneori avem dușmani care nu apreciază proprietatea intelectuală a IGP, care asigură produse de înaltă calitate.”

IGP se referă la produse care provin dintr-o anumită regiune – cum ar fi parmezanul sau șampania.

În acest sens, Hogan a anunțat că va fi făcută o analiză economică cu privire la acordul cu Mercosur, care încă trebuie aprobat de Parlamentul European, iar separat va fi întreprinsă o analiză separată despre ceea ce înseamnă toate acordurile comerciale pentru fermieri. El a fost de acord că trebuie să se facă mai multe pentru a comunica avantajele acordurilor comerciale. El a mai spus că acordul cu Mercosur că există avantaje pentru sectorul agricol.

Retragerea Regatului Unit din UE

În ceea ceea ce privește retragerea Regatului Unit din UE, Hogan, cunoscut drept un critic înverșunat al Brexitului, a primit o singură întrebare (de la eurodeputatul polonez Danuta Hubner), la care a răspuns: „Este foarte greu de știut în ce direcție se îndreaptă Marea Britanie în momentul de față, deoarece nu par să fie capabili să treacă un acord prin Camera Comunelor”. Totuși, ulterior audierii, Hogan a fost întrebat de reporterii irlandezi dacă Parlamentul European a depășit problematica Brexit, răspunsul dat a indicat o posibilă extindere a termenului pentru ieșirea din UE:  ,,S-a lucrat mult în Uniunea Europeană în ultimii trei ani, dar nu există încă niciun semn privind un acord – o prelungire prelungire este rezultatul cel mai probabil”.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Comisia Europeană răspunde unei întrebări adresate de eurodeputatul Nicolae Ștefănuță: Bruxelles-ul avertizează România că legea care permite vânarea ursului brun nu respectă directivele europene

Published

on

Comisia Europeană avertizează că România ar putea să transpună incorect în legislație directiva Habitate a Uniunii Europene, într-o scrisoare în care răspunde unei întrebări formulate de eurodeputatul Nicolae Ștefănuță (USR, Renew Europe) cu privire la măsurile pe care executivul european le-ar putea lua în problema ursului brun, având în vedere proiectul de lege adoptat recent de Senatul României prin care s-ar permite vânarea fără restricții în următorii 5 ani.

Răspunsul Comisiei confirmă că proiectul Senatului României nu respectă directivele europene și transmite că va contacta autoritățile pentru a le reaminti de obligațiile juridice ale acestora. Adoptarea acestui proiect de lege ar putea duce la o transpunere incorectă a directivei”, scrie eurodeputatul Nicolae Ștefănuță, pe pagina sa de Facebook.

 

Amendamentul votat în Senatul României nu este fundamentat și nici nu se referă la cauza problemei, anume, frecvența crescută a atacurilor urșilor, ci propune măsuri de combatere a efectelor prin ridicarea regimului de protecție a ursului brun, mai precizează sursa citată

Reducerea semnificativă a habitatului ursului brun, prin defrișări și activitatea umană din ce în ce mai intensivă în aceste zone, lipsa zonelor de liniște a modificat comportamentul urșilor în principal prin pierderea fricii față de om. Nu putem trata un simptom fără a trata cauzele. Vânătoarea e promovată ca principală metodă de prevenire a conflictelor om-urs, în condițiile în care aceasta este o măsură reactivă, nu preventivă”, mai spune Ștefănuță.

Senatul a adoptat în luna septembrie o propunere legislativă pentru modificarea Legii vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic nr. 407/2006 prin care ursul a fost inclus, pentru o perioadă de 5 ani, pe lista animalelor sălbatice pentru care vânarea este permisă în anumite perioade ale anului.

Propunerea legislativă, iniţiată de un grup de parlamentari de la PSD, a fost aprobată de Senat cu 68 de voturi pentru şi 13 abţineri. Potrivit unui amendament adoptat de plen, ursul a fost eliminat de pe lista cu animale pentru care vânarea este interzisă şi inclus, pe o perioadă de cinci ani, pe lista cu animale care pot fi vânate în anumite perioade.

Comisia Europeană subliniază că ursul brun este inclus în Anexa IV a speciilor strict protejate din Directiva Habitate, iar ”uciderea indivizilor din specia urs brun este interzisă prin Articolul 12 al aceleiași directive”.

Potrivit Comisiei Europene, statele membre pot aplica derogări de la prevederile acestui articol ”doar dacă sunt întrunite condițiile de la articolul 16”.

Conform WWF Romania, derogările în această situație se pot obține cu condiția ca acestea să nu afecteze negativ menținerea stării favorabile de conservare a populațiilor speciilor respective în arealul lor natural și în măsura în care nu există o alternativă satisfăcătoare la derogare.

Continue Reading

U.E.

Guvernul croat, pregătit să înceapă discuții cu cancelarul Angela Merkel privind atragerea unei investiții Volkswagen în Croația

Published

on

© Volkswagen/ Twitter

Guvernul croat este pregătit să înceapă discuții cu cancelarul Angela Merkel privind atragerea unei investiții Volkswagen în Croația, a anunțat marți ministrul croat al economiei, Darko Horvat, în cadrul unei conferințe la Varaždin, transmit Hina şi Novinite, preluat de Agerpres.

Ministrul Darko Horvat a declarat, în cadrul unui eveniment, că cei patruzeci de parametri necesari pentru investiție au fost acum satisfăcuți și că guvernul a pus la punct o ofertă adecvată.

,,Discuțiile încep mâine (miercuri, n.r.) cu doamna Merkel despre realizarea unei investiții VW în Croația. Guvernul a pregătit o ofertă pentru VW și a găsit trei locații unde există un milion de metri pătrați de teren, toate celelalte condiții, care vizează cei 40 de parametri, sunt îndeplinite așa cum au fost solicitate pentru a realiza această investiție ”, a explicat ministrul economiei.

Cele trei locații potențiale pentru fabrică VW suntVaraždin, Ivanić-Grad și Dugo Selo.

,,În nicio altă parte a Croației nu au găsit atât de multe terenuri disponibile pentru investiții, combinat cu toate celelalte condiții, cum ar fi capacitatea umană și educațională și planurile de dezvoltare pentru douăzeci de ani”, a adăugat Horvat.

Totuși, într-un interviu acordat postului naţional de radio, Horvat a precizat că ,,este prea devreme să vorbim despre VW în acest moment” și, dacă va avea şansa ,,să prezint oferta Croaţiei în cadrul unor convorbiri directe, o voi face”, a adăugat ministrul economiei. 

Volkswagen plănuia să ridice noua fabrică cu o capacitate de producție anuală de 300.000 de vehicule în Manisa, la 40 km de oraşul Izmir. Însă, compania germană a amânat construirea unei fabrici în Turcia nedorind să devină parte a criticilor internaţionale de condamnare a operaţiunilor militare derulate de Ankara în Siria de teama potențialelor efecte asupra imaginii sale.

În acest context, Bernd Osterloh, şeful sindicatului global al VW şi membru în Consiliul de Supraveghere al producătorului auto, preciza la începutul lunii că reglementările VW prevăd ca la fabricile companiei să existe ,,un mediu de stabilitate şi siguranţă”. De asemenea, directorul financiar al companiei auto, Frank Witter, a explicat că deocamdată nu există o urgență privind construirea unei noi uzine, existând chiar alternativa de a moderniza actualele fabrici pentru extinderea capacității de producție.

Între timp, compania va monitoriza situația politică îngrijorătoare din Siria și evoluțiile de pe frontul deschis în nordul țării  și va decide până la finalul anului dacă va construi noua sa fabrică în Turcia, potrivit anunțului făcut de compania germană după reuniunea de marți a Consiliului de supervizare. 

Continue Reading

Cristian Bușoi

Eurodeputatul Cristian Bușoi (PNL): PPE, așteptări pozitive privind reconfirmarea mandatului președintelui Iohannis pentru consolidarea direcției europene a României

Published

on

© caleaeuropeana.ro

Partidul Popular European (PPE) are așteptări pozitive privind reconfirmarea mandatului președintelui Iohannis pentru consolidarea direcției europene a României în următorii cinci ani, este declarația făcută de eurodeputatul Cristian Bușoi pentru corespondentul caleaeuropeană, la Congresul PPE de la Zagreb.

Întrebat despre primirea făcută de popularii europeni delegației liberale din România, la congresul de la Zagreb, eurodeputatul Cristian Bușoi a declarat că ,,a fost primită foarte bine, este una dintre cele mai mari și influente delegații din PPE, dar și foarte bine reprezentată la nivel politic, prin intermediul președintelui Klaus Iohannis, al premierului Ludovic Orban și al comisarului european pentru transporturi, Adina Vălean, precum și de toți europarlamentarii PNL”. De asemenea, a spus acesta, ,,fiecare dintre noi profităm de fiecare oportunitate pentru a promova interesele, proiectele și imaginea României în interiorul familiei populare europene”. 

Întrebat care sunt așteptările membrilor PPE privind cel de-al doilea tur de scrutin pentru alegerie prezidențiale din România, Cristian Bușoi a răspuns că toți cei cu care s-au interesectat atât cu șeful statului, cât și cu premierul Orban, au ,,așteptări pozitive privind reconfirmarea unui al doilea mandat la Cotroceni al președintelui Iohannis prin care să continue munca bună pentru România și consolidarea direcției europene în următorii cinci ani”. 

,,Aceste așteptări pozitive țin de rezultatele din turul I, de sondajele de opinie, de excelenta prestație a președintelui Iohannis în ultimele zile, în România, inclusiv la dezbaterea cu jurnaliștii și fomatorii de opinie”, a explicat Cristian Bușoi. 

,,Cred că în orice bătălie politică trebuie mobilizare maximă până în ultimul moment pentru ca românii să confirme așteptările din sondaje, însă sperăm la o victorie”, a adăugat eurodeputatul.

 

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending